Aoi Anime | Anime ismertetők

Anime: Akira

Akira © Otomo Katsuhiro • Akira Comittee

Akira (movie, 1988)

アキラ

Hossz: 124 perc
Műfaj: akció, sci-fi, pszichológiai, thriller, seinen

Rendezte: Otomo Katsuhiro
Eredeti mű: Otomo Katsuhiro
Írta: Hashimoto Izo
Zene: Yamashiro Shoji
Stúdió: Akira Comittee

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (212 szavazat, átlag: 8.34) részletek
Ismertető    További információk    Hasonló műfajú animék    Hozzászólások    
Az Akira Otomo Katsuhiro korszakalkotó cyberpunk animefilmje, mely forradalminak számító ötletekkel és képi elemekkel rémisztő látomást mutat be egy jövőbeli társadalomról, az evolúció és a szellemi képességek határainak kérdéseit feszegetve.

1988-ban egy hatalmas robbanás következtében Japán nagy része, és a főváros, Tokió is megsemmisült, majd kitört a 3. világháború. 31 évvel később, 2019-re a várost újjáépítették. Neo Tokió a polgárháborúk, az alvilág, terroristák, vallási fanatikusok, és a motoros bandák városa lett. Egy ilyen bandának a vezetője a 16 éves Kaneda is. Kaneda bandája, a Capsules harcban áll egy másik motoros csoporttal, akiket Clowns-nak hívnak. Rendszeres utcai összecsapások zajlanak a bandák között. Kaneda csapatának tagja a 15 éves Tetsuo Shima, akit - mivel ő a legfiatalabb - a banda többi tagja állandóan ugrat. Tetsuo ezért állandó bizonyítani akarással van tele. Egy alkalommal, amikor szintén túl sokat kockáztat, összeütközik egy különös gyerekkel, aki inkább néz ki öregembernek, mint kisfiúnak. A balesetet a gyerek sértetlenül megússza, Tetsuo viszont megsérül.
Ekkor a semmiből hirtelen fegyveresek tűnnek fel, és a fiút, és Tetsuot is magukkal viszik. Egy laborba szállítják, ahol mindenféle vizsgálatnak vetik alá, mivel az ottani tudós úgy véli, hogy köze lehet a misztérumhoz, amit Akirának hívnak. Amikor kiengedik, Tetsuo megváltozik: agresszív lesz, fájdalmai és szörnyű látomásai vannak. Közben kiderül, hogy ki is az az Akira, és a három különös gyerek, akiket szintén a laborban tartanak, és hogy milyen célokra használják fel őket a tudósok. Azt is megtudjuk, hogy egy ellenálló szervezet kémkedik a kísérletek után, melynek tagjai Kei, egy lány, aki megismerkedik Kanedával, és Ryu, a szervezet egy másik tagja. Ezen kívül ott van még egy tudós, aki minden emberi érték fölé helyezi a kísérleteit, és Shikishima ezredes, aki katonai kötelességének tartja megvédeni a várost.
De elszabadul a pokol: Tetsuo rájön, hogy újfajta képességekre tett szert. Egyetlen kézmozdulattal könnyedén tud embereket ölni. Végre megmutathatja Kanedának, és a világnak, mekkora ereje van, és senki nem tudja megállítani. Elindul arra, amerre egy tudat alatti hang hívja folyton: Akira felé! Kaneda, Kei, Ryu és a három különös gyerek ereje sem elég, hogy megállítsák. Amikor Tetsuo végre eléri a célját, és eljut Akiráig, kezdi elveszíteni uralmát saját teste felett. Megjelenik maga Akira is, és egy apokaliptikus végkifejletnek lehetünk szemtanúi.

Az Akira talán az egyik legismertebb anime. A manga változattól nagyon sokban eltér, erősen le van rövidítve a cselekmény. Az animáció korához képest nagyon magas színvonalú, a zenei aláfestés is igen jól eltalált. A történet érdekes, néhol félelmetes, és kétségbeejtően zavaros.
Katsuhiro Otomo 2000 oldalas mangája alapján készült, ezért a mondanivaló felét sem lehetett belesűríteni a filmbe. Mégis kitűnő akció-sci-fi anime lett a végeredmény, amely nagyban hozzájárult az anime Japánon kívül történő elterjedéséhez.
De a manga ismerete nélkül nagyon nehéz megérteni a film komplex hátterét. Ezért aki csak egy kitűnő, klasszikus anime filmre vágyik, annak elég megnézni a filmet. De ha valakit tényleg érdekel az Akira háttere, érdekes filozófiája és mondanivalója, az mindenképpen a mangát is olvassa el.
A film több helyen sokkoló, és véres jeleneteket tartalmaz, 16 év felettieknek ajánlott.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2001.11.30. 0:00
22231 olvasás
Ismertető értékelése:
4.44 (jó), 9 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Hozzászólások:
Alapmű! Ennyi a mondanivalóm.
#1 | 2011.09.17. 9:54 | írta: Andro
Hozzászólás írásához jelentkezz be.