Milyen mangát olvasol mostanában?

Minden téma, ami Japán képregényekkel kapcsolatos
Avatar
Vree
Profi
Profi
Hozzászólások: 304
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Vree » 2017.07.13. 11:08

Kine-san-no-1-ri-de-Cinema 8.1?.../10

(Tudom, hogy utálnom kellene, hogy manipulálnak a csinos szemüveges anime/RPG/internet/[kívánt aláhúzandó] lányokkal.
Mert ugye ez régi trükk, hogy a sperglord személyiséget belerakják egy cuki vagy nagymellű testbe, és aztán eladják az otakuknak, lásd Konata satöbbi, régi trükk.
(Ezzel nem a lányokat akarom megsérteni természetesen, pláne nem azt sugallni, hogy ne létezne, amikor magam is sok otaku hölgyet ismerek. :D
Csak néha pl. az említett Konata esetében nagyon kilóg a lóláb, hogy hamis kreálmánnyal állunk szemben.)

De kb. egy fejezet után eldöntöttem, hogy csak azért sem fogom utálni és elfogadom a főhőst valósnak. :D)

Az is segít, hogy a hős rajongása tárgya (mozifilmek) azért nem annyira niché téma, mint - véletlenszerű példával - mondjuk az eroge játékok.

...
Szóval adott ez a mi hősünk, egy középkorú(?) hölgy, magas vállalati pozíció satöbbi, szabadidejében pedig totál kocka az amerikai mozifilmekre.
Az ízlése abszolót nemzetközi, minden kitárgyalt film rögtön érzelmes húrokat pendít meg minden magyar olvasóban is, tuti. :D

Minden fejezet valamilyen ilyen filmhez való viszonyát írja le:
hogyan próbálja hősiesen elkerülni az új star Wars-trilógia spoilereket;
hogyan próbálja feldolgozni, hogy gyerekként egy osztálytársával se tudta megosztani anno a Vissza A Jövőbe rajongását;
hogyan próbálja rávenni a kuudere szobatársát, hogy nézze meg vele a Bad Boys II-t...
vagy ahogy kiakad, amikor az összes sznob internetes kritikus lehúzza az ő kedvelt sorozatát xD

Egyszerűen csak #relatable (együttérzést kiváltó) az összes sztori, na :D
És emiatt végtelenül szórakoztató.

Ha érzem is, hogy pont erre játszik a manga, nem érdekel. :D
Talán pont ez a tiszta művészet, amikor valami annyira jó és hiteles, hogy már nem érdekel, hogy tudod, hogy manipulálnak...
[->beszélek itt hülyeségeket :p]
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vree 2017.07.21. 16:32-kor.

Avatar
matta
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 30
Csatlakozott: 2017.02.16. 15:20
Nem:
Tartózkodási hely: Sp-Bp-Db vonal

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: matta » 2017.07.14. 10:04

Vree írta:
2017.07.13. 11:08
Egyszerűen csak #relatable (együttérzést kiváltó) az összes sztori, na :D
És emiatt végtelenül szórakoztató.
Ezzel teljesen egyet értek. A lelkes beszámolódnak igazán nem lehetett ellenállni és én is beleolvastam (bár még csak 2 fejezetet), egyelőre nagyon tetszik :).

Otoyomegatari
Először az fogott meg benne, hogy gyönyörűen van rajzolva. Főként a képiségen van a hangúly, sokszor "csendes", megnyugtató. A 19. században játszódik, Közép-Ázsiában és az ott élők hétköznapjait mutatja be. A kezdetben megismert szereplők külön történetszálon mozognak, így különböző tájegységek szokásait ismerjük meg. A szerkezet elég laza, időzünk egy kérdéskörnél, majd "továb vándorlunk". Az viszont nagyon tetszik, hogy az egyes szálak között van kölcsönhatás és érezhető, hogy gobálisan egységes közegben játszódik. Váltakozik az eseménytelenség ("hétköznapok") és a pörgősebb konfliktusok.
Nem az a fajta manga, amit egyben darál be az ember. A központban eddig a nők/lányok házasításának kérdésköre van, ez eddig visszatérő motívum. Emelett szép hímzésekben/fafaragásokban lehet gyönyörködni. Közben pedig nyomon követjük "néprajztudósunkat" és helyi vezetőjét, akiknek meglehetősen eseménydús az útjuk Ankarába.

Avatar
Vree
Profi
Profi
Hozzászólások: 304
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Vree » 2017.07.17. 13:05

Shinmai-Fukei-Kiruko-san / Kaette-Kita-Shinmai-Fukei-Kiruko-san - semmi túl új de az mind rendben van(7.1?)/10

Aranyos/vicces manga a naív elit zsoldos/bérgyilkos múltú rendőrlányról, akinek a civil életbe visszailleszkedését akadályozza, hogy minden feladatra reflexből háborús módszerekkel reagál.

(A Full Metal Panic Szoszkéjéhez hasonló karakter, csak plusz dojikko move appeallal.)

Kép
-> a karakterdizájn egyesíti a "buta szőke" (lásd a szempillát) (ööö mondjuk a haj a képen pont hogy zöld, de fekete-fehérben 100as világosnak látszik xD) "kúl gyors kezű gyilkos" (lásd fegyverek) "bandage babe" (tessék nézni a szemfedőt) "uniformis" "yandere" (nézd a bal szem több karikás dizájnját) elemeket.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Vree 2017.07.17. 14:45-kor.

Avatar
Vree
Profi
Profi
Hozzászólások: 304
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Vree » 2017.07.17. 14:30

Sheriff Evans' Lies 8.9/10

Elmore Evans a sztoikus, kérges szívű pisztolyhős mintaképe, a rend kérlelhetetlen őre, így ismeri őt a vadnyugat népe közel s távol.
Bár sok nő epedezik utána, mindnek el kell fogadnia, hogy a hős seriff csak a hivatásának él, egyetlen szerelme a jelvénye és a pisztolya.

...Ááá dehogy, Evans örök vesztes a szerelemben, aki csak azért állt seriffnek, hogy imponáljon vele a csajoknak. ;)
A legmélyebb frusztrációt éli át, hogy a kiszemeltjei örökösen megadják magukat a sorsnak, hogy úgysem érdeklik őt, kénytelen-kelletlen végbevitt hőstettei, amiket rendszerint a különböző hölgyek után futva hajt végre (akik között vannak bűnözők, rivális fejvadászok, felszolgálók, riporterek - seriffünk minden esélyt megragad) csak mind a "magányos hős" legendáját gazdagítják.

Avatar
Junchi
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1622
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.07.21. 12:13

Solanin

Egy két kötetes, 28 fejezetes manga mindarról, ami az élet (vagy legalábbis annak egy kicsiny szelete). Semmi extravagancia, semmiféle idealizált dilemmák vagy elnagyolások. "Simán" csak egy rövid történet pár húszonéves fiatal felnőtt főszereplésével, akik megtapasztalják az élet napos és árnyoldalát egyaránt, de mert ez egy Inio Asano manga, ezért nem lesz meglepő, ha azt mondom, inkább az utóbbi fog jobban dominálni.
Nagyon nagy hátránya a rövidsége: hiába éljük már az első pár fejezet után teljesen bele magunkat és rezonálunk egy húron a szereplőkkel (vagy kedveljük meg őket), egyszerűen adta volna magát a kicsit hosszasabb kiszerelés, emiatt néhány döntés és változás kicsit gyorsan hat, túl hirtelen következik be az, amihez kellett volna még idő. A befejezés mondjuk így is nagyon rendben van, bár olvastam véleményeket, akik szerint ez túlságosan levegőben lógós, meg nem elég kerek. Nekik - gondolatban - javasoltam egy újraolvasást vagy nagyobb odafigyelést - pont a végével jön át a manga overall üzenete úgy igazán.

Szal jah, kevés kellett volna, hogy felérjen a PunPun zsenialitásához, igaz, ebben azért nincsenek pszichiátriai esetek, meg lelki sérült, idegroncs karakterek, de a maguk módján szenvedtek azért ők is, bár a pozitívabb üzenet végül most valahogy jobban esett. Ja, és a főhősnő (Meiko) külön nagyon, NAGYON szerethető karakter, már csak miatta is szívesen olvastam volna tovább.

8/10

Avatar
Vree
Profi
Profi
Hozzászólások: 304
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Vree » 2017.08.11. 15:51

Maou jou de Oyasumi lightos oké/10

Kép

A királykisasszonyt elrabolja a sárkány sötét nagyúr démon lord, aki rövid idő alatt meg is békél a helyzetével, csak a kastélyban uralkodó körülmények és a komfort alacsony szintje az, ami fölött nem tud napirendre térni. Az elrablás az egy dolog, de azt egy hercegnő nem köteles eltűrni, hogy puha párna nélkül kelljen aludnia vagy hogy az ágyban egy normális rezgésfunkció se legyen beépítve. Önérzetes királyi sarj ilyen helyzetben nem hagyja magát, és nekiáll inkább a saját kézimunkaszakértelmével ellátni magát a szükséges használati tárgyakkal. Alapanyagnak megteszi az, amit az őt (elvileg) őrző szörnyektől el tud venni, akár barter vagy kérés, de leginkább lopás és erőszak útján...
Miután a legközelebbi szörnyek így hamar felélésre kerülnek, természetesen muszáj kidolgozni arra is módszert, hogy elhagyhassa a celláját, ha a vár távolabbi részébe kell mennie alapanyagért. Rövidesen már az egész kastély rettegi őt, csak azt nem értik, miért tér vissza minden szökés után (egyre magasabb luxuskörülményekkel bíró) cellájába.

Egy újabb fantasy(/mese)-paródia, de aranyos.

Avatar
matta
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 30
Csatlakozott: 2017.02.16. 15:20
Nem:
Tartózkodási hely: Sp-Bp-Db vonal

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: matta » 2017.09.05. 18:10

Limited Lovers

Romantikus iskoláslány történet.
Adott egy kvázi végtelenül gazdag, de egyedül élő gimis lány és adott, hogy egy baleset következményeként tolószékbe kényszerül.
Nem túl hosszú mű, lényegében minden a főhős szemszögéből van bemutatva, a többiekből maximum annyit látunk, amennyit ő érintkezik velük (csak néhány kivétel van), más nem is nagyon fért volna ebbe bele.
Szép, összeszedett manga.
Vannak benne tipikusan "meseszerű" elemek, mégiscsak egy shoujo-ról van szó (például ezt a gimisként egyedül lakást én mindig nehezen emésztettem meg, vagy eleve az az alapfelállás, hogy napi 2 óráért cserébe megvásárolja neki a házát - bármit is jelentsen most ez), emellett viszont sok dolog meglepően valósághűre, hihetőre sikeredett, ilyenkor sugárzik belőle az őszinteség. Ezalatt arra gondolok, hogy a problémák nincsenek "túldarkosítva", nincsenek felesleges nyavajgások (általában), de egy-egy élethelyzetben még így is ütősre sikeredtek.

Összességében motiváló, életszerető szemléletet közvetít. Nem akarja az osztálytársakat feleslegesen "direkt köcsög" közösségnek beállítani (hogy most akkor tolószékes, gyerünk sajnáljuk le egyöntetűleg). Nem akar arra egyszerűsödni, hogy "engemmindenki bánt, senkinemértmeg". Nem hiteget egyszerű lehetőségekkel, de arra akar nevelni, hogy van értelme a küzdésnek, a görcsösködésnek meg nincs.

Eddig nem nagyon találkoztam "handicapped" témakörű mangákkal/animékkel, így nem nagyon van összehasonlítási alapom, de ebből a szempontból nagyon jónak értékelném. Teljesen jól befogadható.

Negatívumok


Nem tudom, hogy a rövidség-e az oka, de a másik főszereplő tekintetében nem ilyen rózsás a helyzet. Nekem nagyon sablonosnak tűntek a motiváció, több törődést igényelt volna a dokikánk (Okita-sensei). Csupa olyan dolog volt összedobálva, amit valahol már láttam. És nem az a baj, hogy voltmárilyenanapalatt, hanem az, hogy nem igazán áll össze egy konzisztens karakterré. Sok motívum (jelzésértékűen) visszaköszön a Monsterből (tehetséges ifjú orvos, neves kórházban...) megfűszerezve egy kis bosszúvággyal (egy picit Hapi Mari-ra hajazva), ami nem igazán illik hozzá.

Még valaki aki hiányolta a törődést, Okita jegyese. Nagyon szélsőséges, problémás és egyszerűen nem értem, hogy miért.

Végszó


Az utolsó 2-3 fejezet viszont egészen zseniális, én legalábbis erős váltásnak éltem meg. Ez az a rész, ahol kilép a shoujo keretekből és egy kicsit komolyabb hangvételű lesz. Érik egy kicsit Okita is és úgy általában a kapcsolatuk is. Nagyon kellett ez a lezárás és nem igazán panaszkodhatok, még úgy sem, hogy a végkifejlet egy részével én egyáltalán nem értek egyet.

A pontozás nem igazán az én asztalom, mostanában úgy gondolom, hogy az egyéni 10-es skálák nem feltétlenül kompatibilisek (magamból kiindulva max "szobjektívek"). Mégis próbálok valami értelmezhetőt mondani, valahol 7-9 körülre tenném.
(Még friss az élmény és abszolút rajongás tárgya).

Avatar
Vree
Profi
Profi
Hozzászólások: 304
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Vree » 2017.09.23. 22:08

Junchi írta:
2016.12.11. 09:38
Na, ha már mindenki mangázik, én is elővettem az egyik régóta kiszemelt áldozatot, a Karakai Jouzu no Takagi-sant.
[... ]
...A 31. fejezetet külön kiemelném.
Karakai Jouzu no Moto Takagi-san
Itt van a folytatás. : )

Avatar
Junchi
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1622
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.09.24. 11:32

^Lám, erről nem is tudtam. Elolvassuk. :D (Amúgy is szeretném, ha a Takagi-san az a manga lenne, amit a nyugdíjas otthonban is tudnék majd olvasni, úgyhogy jó egészséget a szerzőnek!)

Avatar
annarancs
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 111
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:

Re: Milyen mangát olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2017.12.03. 18:28

(Nem találtam jobb topicot hozzá, bocs...)
Január végén visszatér a Hunter x Hunter manga. Gondolom megint csak egy kötetnyi új fejezetet kapunk, de legalább szépen lassan halad a történet.

(...és hogy ne csak offoljak:)
Az eddig remekül teljesítő anime hatására behoztam a Houseki no Kuni manga lemaradásomat, és ezzel a lendülettel fel is vettem a tragikus drágaköveket a kedvenceim közé. Valahol a tetőpont környékén járhat a történet, innen már elkerülhetetlennek látszik a főszereplő bukása. Bátran ajánlom a mangát és az animét is mindenkinek. :)

Válasz küldése

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 1 valamint 0 vendég