Mondocon(ok)

Animés találkozók, programok, rendezvények.
Avatar
Risa
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 77
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Risa » 2017.10.16. 08:44

Legyetek erősek: a Ghiblit tényleg Dzsiblinek kell(ene) ejteni. :'D Az európai embernek ugyebár eszébe sem jutna a gh-t dzs-nek ejteni, és én is csak pár éve vettem észre egy Totoro-revaccsnál, hogy japánul leírva bizony Jiburi az a Ghibli. XD

Amit én a youtuberekkel kapcsolatban nem értek: hogy hogy lett erre igény? Én internetes keretek között akkor vagyok hajlandó megismerni egy ember magánvéleményét egy adott dologról, ha leírja. Ha leírja, én döntöm el, hogy mennyi időt szánok az elolvasására. Ha hülyeségeket ír, vagy idegesít a stílusa, csak átfutom, ha nem érdekel egy bekezdés, átugrom, ami meg érdekes, azon meg tudok hosszabban rágódni. Egy videó esetén meg kénytelen vagy megnézni az egészet, mert lehet, hogy pont azt a részt tekernéd át, amelyik érdekelt volna. Én erre nem vagyok hajlandó az időmet vesztegetni. Csodálom, hogy mások igen.
Kép

Avatar
Yuriko-chan
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1104
Csatlakozott: 2007.06.20. 08:55
Nem:
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Yuriko-chan » 2017.10.16. 09:10

NEM "Dzsibli"! Olasz eredetű szó, és ha h ékelődik a g és e/i betűk közé, akkor azt gének kell ejteni, nem dzsének! (Ugyanígy van a c betűnél is, lásd cappuccino - "kapucsínó", gnocchi - "nyokki"!) *9 évig tanult olaszul, már nem tud semmit, de a kiejtést nem felejti* A japánok bénák, ha az angol is pocsékul megy nekik, pont olaszul tudnának? :lol:

Avatar
Ricz
Profi
Profi
Hozzászólások: 340
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld bolygón
Kapcsolat:

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2017.10.16. 10:54

Risa írta:
2017.10.16. 08:44
hogy japánul leírva bizony Jiburi az a Ghibli
Ez transzliterációs jelenség, mikor az egyik írásrendszer hangjait akarjuk megfeleltetni egy másik írásrendszer hangjainak. Viszont az eredeti szó olasz eredetű, és aszerint kell kiejteni (Caproni Ca.309 Ghibli repülő után). Szóval Yuriko-channál a pont... Egy darabig. A "jiburi" ugyanis úgy lett, hogy az angolok valószínűleg tettek arra, hogy van egy "h" a "g" után, mert "dzsiblinek" ejtik, és a japánok (és Miyazaki is) ezt vették át az eredeti kiejtés helyett.
Ez ugyanaz a tipikus eset, mint amit nemrég egy román ismerősnek magyaráztam, hogy miért azt hallja mindig, hogy "Vlad Tepes" (Țepeș), és nem azt, hogy "Vlad Cepes": a románnak ugyanis van egy kis hurka a "T" alatt, ami módosítja a hangot, és a korábbi átvételeknél ezt a magyarban elhagytuk és toldalékjel nélkül írtuk le (ahogy sok mást is, így a spanyol hullámos n-ét sok helyen, vagy a lengyel ł/Ł betűket is, a 12. kiadás óta kötelező ezeket rendesen visszaadni írásban), és nem érvényesült az, amit eleve a helyesírásunk alkalmaztat a keleti nyelvekre és az oroszra, hogy kiejtés szerint kell átírni. Így aki olvasta a nevét, az T-vel szokta meg, rosszul rögzült a népekben. De ugyanilyen Łódź, amit sokan "lózz"-ként olvasnak, holott az "ludzs".
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Ricz 2017.10.16. 11:10-kor.

Avatar
Risa
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 77
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Risa » 2017.10.16. 11:00

Oké, én mindezzel tökéletesen tisztában vagyok, de szóeredet ide vagy oda, a Ghibli akkor is egy japán cég. Ők Jiburinek jegyezték be, és mint márkanév vagy cégnév, ez a "hivatalosan elismert kiejtés" (wikipédia). Szvsz ez se rosszabb annál, mint ahogy kb. bármelyik idegen eredetű szót felismerhetetlenné nyíltszótagoznak.
Kép

Avatar
Surci
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1554
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Surci » 2017.10.16. 11:32

Risa írta:
2017.10.16. 08:44
Amit én a youtuberekkel kapcsolatban nem értek: hogy hogy lett erre igény? Én internetes keretek között akkor vagyok hajlandó megismerni egy ember magánvéleményét egy adott dologról, ha leírja.

OFF már itt, de arről dumáltunk a múltkor is. Igény onnan lett rá, hogy a mai tizenéves korosztály, aki az animék elsőszámú célcsoportja, már ilyen YT-celebeken szocializálódott. Szirmai, Pewdiepie, Critic, stb... után nem idegen tőlük az iyesmi. A mi korosztályunktól már sokszor igen, mert amikor mi kezdtük, nem volt még ez divat, akkoriban fórum, blogpost ment. Én sem szeretem ezt a vlogos véleménnyilvánítást, még csak nem is a hossza, hanem az egyoldalúsága miatt: egy blogpostnál, fórumkommentnél megvan a lehetőség hogy reflektálj, esetleg vitába szállj ha valamivel nem értesz egyet, míg ez a videósdi igencsak egyoldalú, főleg hogy sokszor szuggerálja is bele az emberbe hogy "miről mit kell(ene) gondolni", pláne ha egy vélemlényvezér(nek kikiáltott valaki) teszi. Persze lehet mondani, hogy a videó alá is lehet kommentelni, csak épp ez nem egyenértékű válasz, ha válaszvideót készítenél, az lenne pariban vele. Mondjuk úgy vagyok vele hogy ha ez a trend ma akkor legyen, csak ne beszéljen a Té Önjelölt Véleményvezír Elvtárs hülyeségeket, mert ezzel megvezeti a szaván csüggő derék fanjait :P Attisnál se bánnám ha a kövi videója előtt lenyomná mondjuk a Junchi listáján szereplő animéket, és csak utána folytatná a netcelebkedést, mert akkor lenne összehasonlítási alapja és a szezonos vackokon túlmutató, szélesebb látóköre, ergo valóban hiteles véleményt tudna mondani trendekről, egyebekről, mert a videói amúgy technikailag jók, csak aki nem 2-3 éve kavarodott a fandom közelébe, könnyen kiszúrja mikor mond hülyeségeket.

Azon sem kell csodálkozni, hogy igény van a megmondásra, sokan szeretik ha egy tótumfaktumnak kinevezett jóember megmondja nekik a véleményüket, addig se kell fárasztani magukat gondolkodással, önálló elemzéssel, netán postok fogalmazásával,hasonlókkal. Ez nem lenézés vagy ilyesmi, az emberek jó része tényleg így működik, nincs ez máshogy az animefandomban sem.

Szal megváltoztak a netes trendek (mi meg kivénhedtünk LOLOL).
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
iskariotes
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2017.10.16. 11:43

Titkos írta:
2017.10.16. 01:20
iskariotes írta:
2017.10.15. 22:54
Továbbra is az a bajom, hogy van két olyan vendég akikről én sose hallottam, és akik sokak szerint anime elemzők(?) vagy youtuberek(?) - amúgy ki a fene lehet ez a Krisz a másik ipséről nem is beszélve. De problémának látom, hogy ez a műsorszám továbbra sem tart sehová. Magam részéről üdvözítőbbnek tartanám, ha a nagyszínpadon a szezonos animékről menne a duma a hablaty, a jelenlegi TeCső üdvöskékkel. Egy másik helyen egy másik időpontban pedig valami értelmesebb egyének beszélgetnének értelmes témákról. Vagy legalábbis nem magamutogatásra használnák fel az adott időt.
+1 Amúgy ez a "legalább egy youtuber mindenképp kell!" már lassan ilyen megszokott rendezvény-betegség, PlayIT-n is eleinte még csak ilyen marginális program volt, hogy a főszám PC/konzol játékok mellett meghívtak pár gamer-youtubert is, de aztán pár rendezvény eltelte után már ott jártunk, hogy a youtuberekkel való találkozás lett az egyik fő program, egy-másfél órás sorbanállások mentek azért, hogy mondjuk XY vendég két szót válthasson Pamkutyáékkal, illetve elkérhesse az aláírásukat, szal mintha "enyhe" egyensúlyeltolódást éreznék ebben. (Legalábbis a debreceni PlayIT már egy ideje főként erről szól, a pesti lehet jobb ilyen szempontból, azon még nem voltam.)
Ne félj itt sem jobb a helyzet. A fodrászom most 11 éves fia az apjával az összes TeCsős asztala előtt órákig voltak képesek várakozni, csakhogy megszerezzék az áhított autogramot. Ezenkívül a kis Dominik semmit sem csinált. A legtöbb játékhoz még túl fiatal, leginkább csak az SW-Marvel tengelyen mozog, de azért nem volt számára tiszta, hogy Vadernek milyen családi kapcsolatai vannak.

Másrészt, oké legyenek YT celebritánsok is, sőt gondolom a Con derékhada leginkább rájuk kíváncsiak. Mindössze nem tartanám ördögnek való gondolatnak egy "veterán" vagy "old school" etc elnevezésű beszélgetést sem, ahol nem a mainsraim lenne megcélozva.

Off:
A Genjutsu.hu-n ha jól látom a hírek 1-2 évesek, ha magyar nyelvű oldalt akarok nézegetni akkor manapság ezt szoktam használni: https://www.majinist.hu/
"A barát olyan ellenség aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5233
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2017.10.16. 15:15

YouTube-celebek témához: azért ezekben nagyrészt a "show"-n van a hangsúly. Szal egy leírt kritikát nem (vagy nagyon nehezen) tudsz úgy felépíteni, hogy visszatérő poénokat, más YouTuberek cameóit, bevágott mémeket, utalásokat, meg hasonlókat szőj bele, míg egy videónál mindez adja magát. :D Szal ezeket én sem valami komoly eszmefuttatás miatt szoktam nézni (bár a legjobbak képesek arra, hogy a "hülyéskedés" mellett el is gondolkoztassák az embert), hanem mert jellemzően az adott fazonnak van egy stílusa, humora, akármije, ami megfog és szórakoztató nézni. :D (Critic poénjai, VRPisti ragelése játékokon, stb. XD) Ráadásul míg egy herevasaló Berki Krisztiánt körülleng egyfajta "elérhetetlen TV-s celeb" érzés, addig egy YT-huszár sokkal közvetlenebbnek érződik, ilyen "egy sztár közülünk"-feelingű, emiatt sokkal jobban rájuk kapnak az emberek. Szóval én amúgy magát a jelenséget valamennyire értem, csak egyrészt túlsztárolják őket (mit tudom én, a Criticet én is bírom, de azért nem állnék sorba három óráig az aláírásáért, mert egy conon ennél jobb dolgom is akad, már ha van értelmes program), másrészt röhej, hogy komplett programokat rájuk építenek (mondóékra ez szerencsére nem jellemző, de mondom, PlayIT-n volt, hogy a fél délután aláírogatásra/fotózkodásra ment el, míg a színpadon, meg az egyéb termekben semmitmondó "töltelékprogik"futottak), harmadrészt meg "imádom", hogy a közönség sem szelektál, szóval egy koncepció nélküli, bohóckodó hülyegyereknek simán lehet ugyanannyi (ha nem több...) rajongója, mint egy, a videóiba ténylegesen sok energiát beleölő egyénnek. Sőt, ez néha egyetlen emberen belül is megtörténik, ez utóbbira pl. tökéletes példa Dancsó, aki úgy az első 1-2 YT-s éveiben még jól összeszedett, a magyar filmek baromságaira reflektáló kritikákat csinált, majd aztán valamilyen indíttatásból teljesen "elkurvult", dobta a teljes addigi dizájnját, filmek helyett meg ilyen baromságokat kezdett levideózni, mint hogy hogyan tölt ki pl. egy Facebookos, gagyi, "te milyen állat lennél?" meg hasonló "teszteket". Na, ekkor nem az történt, hogy a közönség mondjuk egy emberként elzárkózott volna előle és a feliratkozói több ezret estek volna vissza, hanem ugyanúgy (ha nem jobban) zabálták, mint korábban bármikor. Ugye itt jött be az, amit Surci írt, hogy sajnos addigra már körülötte is kialakult az a "kultusz", ami zombi módjára mindenképp élteti, bármit is csinál. Szal na, lehet itt egyik-másik TeCsőst fanolni, mondom, nekem is vannak szimpatikusak (btw, Pamkutyáék pl. nem is működnének más médiumban, mert IHM-szerű zeneparódiákat írásban ugye nem lehet csinálni... XD), csak egyrészt ahogy az animéknél, úgy náluk is valami minimális színvonalat azért a közönségnek el kéne várnia, ahelyett, hogy ész nélkül zabálják mindegyiket, másrészt ha már conokra hívják őket, ott is legyen valami céljuk, ne csak ilyen "eljöttem közétek, örüljetek!" (Pozitív példa, hogy mondóék pl. Atist a kerekasztalba rakták be, nem valami aláírós-pult mögé, szal oké, hogy aránylag kezdő, de így még mindig értelmesebben "használják", vagy pl. első PlayIT-n, ahol még láttam olyat, hogy XY gamer youtubert azért hívták el többek között, hogy a színpadon bárki összemérhesse vele játéktudását, csak aztán mintha ez is háttérbe szorult volna.)
Kép

Avatar
Dodgers
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 368
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2017.10.16. 15:58

Risa írta:
2017.10.16. 08:44
Amit én a youtuberekkel kapcsolatban nem értek: hogy hogy lett erre igény?
Pont ez a fajta kérdés az, amire kétféleképpen lehet válaszolni annak függvényében, hogy a "szótári", vagy a valósághoz közelebb álló hozzáállásról van szó.

Ha az előbbit nézem, akkor az igény leginkább abból fakad, hogy a pusztán szöveges tartalomhoz képest az alkotó bele tudja vinni a személyiségét az általa közölt tartalomba olyan formában, amire a szöveges forma nem feltétlenül képes, és ez akkor jön ki a legjobban, ha az illetően van előadókészsége és akár karizmája ahhoz, hogy tényleg színt tudjon vinni a mondandóba, akár tömörebb formában is előadni azt ami szövegben több időbe telne. Most rá lehetne erre vágni azt, hogy a "lusta fiatalok még olvasni se tudnak, és kell nekik valami ami leköti a figyelmüket", de személy szerint jóval több külföldi YT-st nézek általánosságban mint magyart (sőt, magyart alig-alig), és amellett, hogy a gyakorlott arcokon tényleg érződik az a jótékony hatás amit a karrierjük alatt szereznek, vannak olyan esetek amikor valakinek inkább áll jobban a szóbeli/videós kifejezés a humora, vagy éppen a lényegre törő stílusa miatt, és ehhez még csak meme-ekkel meg miegyébbel se kell kitömni a videót.

Ha viszont az utóbbi szempontot nézem, akkor Titkos szépen körbeírta azt, amire én is utaltam volna - a "show" effektus. Az evidens, hogy a videós formátum hossza és multimédia volta miatt gyorsabban képes a figyelem kialakítására mint a szöveges médium, és ha ezt megfejeled egy ripacskódó, mémelő, cameo-kra támaszkodó stílussal amellett, hogy mindig és mindenkor naprakész vagy a legnépszerűbb cuccokat illetően (sőt, néha elég az ha viszonylag normálisan vagy naprakész, akkor is ha az előadókészséged nem a legjobb), akkor szinte garantált a népszerűség, és hát valljuk be, ez az egyszerűbb és járhatóbb út. Ha nem csak animés YT-sekről beszélünk, akkor nem véletlen, hogy pölö PewDiePie még ma is atom mód népszerű: mindig a legnépszerűbb és legfrissebb játékokkal foglalkozik, a viselkedése elég sokszor verdesi egy becukrozott 12 évesét, ráadásul kitermelt azóta rengeteg követőt is akik az ő stílusát tették majdhogynem szabvánnyá, és nem véletlen, hogy nem egy olyan hazai YT-s van, aki ezt a stílust erőlteti. És pölö Pew-nál sem hátrány, hogy a viselkedése mellett/ellenére kinézetre egyáltalán nem csúnya emberről van szó, amivel ki is meríti azt a pontot, amit Titkos is felhozott - ezek révén van neki egy emberközelibb, elérhetőbb kisugárzása, ami jellemző egyébként hiába húzható rá sok más YT-sre is, az így is tény marad, hogy az ilyesféle e-celebek mondhatni a 21. század sztárjai. Akik közelebb áll(ó)nak tűnnek az átlagemberhez, többször is adnak életjelet magukról, korban is közel állnak hozzád, és a közösségi média révén bármikor kommunikálhatsz velük, és olyan témákkal is foglalkoznak, amik téged, mint fiatalt érdekelnek. Az animés YT-sekre pedig ugyanígy áll ez, náluk is lényeges szempont, hogy a célközönségüktől egyáltalán, vagy nem sokkal öregebb emberekről van szó, akik mindig (vagy legalábbis gyakran) a legfrissebb cuccokkal foglalkoznak, a maguk módján viccesek is, és az sem utolsó szempont, hogy mint "véleményember" amolyan fegyverként is használható, ha valakinek nem tetszik egy olyan sorozat ami neked igen.
Kép Kép

Avatar
Junchi
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1623
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.10.16. 16:01

A show-hoz és társaihoz: Ez így van egyébként, ahogy többen is mondtátok, hogy valami érthetetlen oknál fogva még az olyan kényes(nek vélt) témába is bele kell ezt az "elemet" fűzni, mint a kerekasztal. Én speciel ellenzem a dolgot, nem is szeretem (ezt a "jövő animéje" színdarabot is csak azért tűrtem meg, mert rövid percek alatt ledaráltuk, aztán mehettünk is tovább, egyébként a szövegnek nem volt sok értelme, a "poénok" meg...), de valamiért nagyon nyomatja Timi. Nem mondom, hogy legyen full SRS BSNS az egész, de a köztes-levezető dolgokat valahogy máshogy is meglehetne oldani. Persze lehet tényleg csak az van, amit Surci mond, és csak minket kéne innen kollektíve beutalni a legközelebbi szeretetotthonba, de nekem az ilyen bohóckodás, activity meg hasonlók nem nagyon vannak ínyemre - sem mint néző, sem mint szereplő.

Válasz küldése

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 1 valamint 0 vendég