Milyen jó filmet láttál mostanában?

Filmek, sorozatok, animék a TV-ben, moziban.
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Ricz írta: 2017.04.11. 13:28 Igen, a műfaji részében igazad van, de elsiklasz afelett, hogy a paródia az valaminek a gúnyrajza.
Nem to'om, de nekem ez a "paródia" kissé meredeknek hat, mármint azt direkte művek fricskázására használják. Ezért is preferálom jobban a szatírát ennél a filmnél, mert az ténylegesen a valós események kifigurázását, azok felnagyítását jelenti, és szerintem, aki egy kicsit is otthon van a történelem ezen szakaszát illetően, annak simán átjönnek a poénok, az üzenet és az említett szatirikus jelleg. Legalábbis én nem látom, mitől lenne ezt másabb kaliber interpretálni, mint az előbb felhozott Dicsőség ösvényeit az első VH kapcsán, vagy akármelyik másik hasonló filmet.
Ricz írta: 2017.04.11. 13:28Kubricktól eddig csak a 2001-et, Ragyogást, Strangelove-ot, Full Metal Jacketet néztem, pedig a többi is le van szedve (Mechanikus narancs, Tágra zárt szemek, A dicsőség ösvényein), egyedül a Killer's Kiss nem (nem volt az nMag videotékában).
A Tágra zárt szemek nálam az egyik, ami kimaradt (mert azt még a rendező hardcore fanjai sem csípik, én meg hiszek nekik, mert... én is HC-fan vagyok :D), de annyira nem is érdekel, ahogy a Spartacus sem, a Lolita meg... Ahhoz kell majd egy megfelelő lélekállapot és mentális felkészülés. Nem is biztos, hogy akarom.
Ricz írta: 2017.04.11. 13:28Bevallom, először nekem se tetszett a Kubrick rendezte változat (leszámítva Nicholson alakítását), de utána láttam is és olvastam is a másikat, és annak fényében viszont elkezdtem értékelni.
Az általad említett verzióhoz ugyan nem volt szerencsém, de a Kubrick-féle Ragyogás nálam ott vérzett el, hogy 45 perccel hosszabb volt, mint kellett volna. Persze ebben is vannak azért emlékezetes momentumok (a kis srác első találkája a holt nővérekkel = BRRR!, az ikonikus "Here's Johnny!" jelenet, meg Nicholson úgy általában), de imho nem több az egész, mint egy labilis lelkiállapotú fószer leépülése és megkattanása, ráadásul nem is különösebben nyomasztó vagy para ez a film.
Ricz írta: 2017.04.11. 13:28R. Lee Ermey alakítása, mint kiképzőtiszt, aki valóban az is volt
Nem is csoda, hogy Kubrick szabad kezet adott neki a legtöbb jelenetben. :D

Egyébként a további Kubricizálódáshoz hajrá, leginkább arra leszek majd kíváncsi, mi lesz a véleményed a Barry Lyndonról (ami egy méltatlanul underwatched film, nálam simán a második kedvenc a rendezőtől, habár ezt pont nem említetted, hogy le lenne töltve), a Narancsra meg aztán pláne. Nálam a mai napig ez az ÜBER ALLES mozgókép, szinte biztos vagyok benne, hogy semmi nem fogja leütni a dobogó tetejéről. (Mit meg nem adnék, ha lenne hazai BD-s kiadás belőle, a DVD-n is szereplő príma felirattal.)
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Junchi írta: 2017.04.12. 17:45Legalábbis én nem látom, mitől lenne ezt másabb kaliber interpretálni, mint az előbb felhozott Dicsőség ösvényeit az első VH kapcsán, vagy akármelyik másik hasonló filmet.
Röviden annyiban, hogy ha belegondolsz mit jelent a Meztelenek és bolondok a Pearl Harbort követő eseményeket és háborús hisztériát, a japánok kaliforniai partok menti inváziójától tartva. Lehet komolyan előadni, de lehet lazára is venni a figurát, de akkor egyértelműen a szórakoztatás és a hangulat feloldása a cél. Csak ugye, az imént említett film nem épp egy sikersztori, kizárólag szórakoztatni szeretne, mivel hangulatot és azt a légkört ~50 év távlatából nem tudja oldani, mert már nem létezik.
Junchi írta: 2017.04.12. 17:45Egyébként a további Kubricizálódáshoz hajrá, leginkább arra leszek majd kíváncsi, mi lesz a véleményed a Barry Lyndonról (ami egy méltatlanul underwatched film, nálam simán a második kedvenc a rendezőtől, habár ezt pont nem említetted, hogy le lenne töltve), a Narancsra meg aztán pláne. Nálam a mai napig ez az ÜBER ALLES mozgókép, szinte biztos vagyok benne, hogy semmi nem fogja leütni a dobogó tetejéről. (Mit meg nem adnék, ha lenne hazai BD-s kiadás belőle, a DVD-n is szereplő príma felirattal.)
Kösz, de csak az van, amit felsoroltam. Majd apránként sorra kerülnek, mivel van elég jóság most mit nézni, mivel alaposan betáraztam történelmi filmmel is (A háború császára; A háború angyalai; Csendben fut, mélyen fut; Cápák és torpedók; A Sagranne-erőd; Az árok; Az utolsó kínai császár).


Na de, ha már téma, és említettem A háború angyalait, akkor vele együtt vettem meg a Shop Stop: A rajzfilm című művet is. 6x22 perc, elég rövid sorozat. Azért ide írom, mert filmként is megállná a helyét, mert valahol azt a receptet követi, mint az eredetik. Kisebb szegmensekből álló marhulás. Mondjuk itt látszik, hogy jobban sziporkázik a fantázia, és a referenciahalmaz is jobban meg tud mutatkozni. Ami a humorát illeti: a vége felé kezd igazából érződni, hogy van neki. Pl. a sokadik éves évfolyamtalálkozón kiderül, hogy a bunkó Randall összes korábbi csaja a szakításukat követően inkább leszbikusok lettek, meg úgy bármelyik nő, akihez köze volt. De ahogy prezentálják egy-két beszólás mellett, azért ott fel-fel tudtam röhögni. Az utolsó 22 perc meg igazából az a Shop Stop, amit szerettünk eredetileg filmként is, némiképp feldobva (mert hát a vége egy remek WTF, csavar és kikacsintás egy másik Kevin Smith filmre).
Igaz, nem egy akkora eresztés, hiszen az első Shop Stop sikerét nehéz megismételni, és a második film se volt egy nagy eresztés (bár én jól szórakoztam azon is), de azért meg lehet nézni ezt a kissé Tartakovsky-s rajzolású cuccot.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Kubrick strangelove filmje a háborúnak, háborúskodásnak (vagy voltaképpen az egész történelmet mozgató folyamatoknak? :D) egy freudi pszichoanalízise, és közben érdekes dolgokat állít a férfiak szexuális szokásairól nemzetekre lebontva.

Az egész katasztrófa helyzet voltaképpen azért alakul ki, mert az egyik parancsnok impotens lett (erről szól az elmélete a testnedvek féltéséről); amerikai társaival (gondolok itt elsősorban a másik amcsi tábornokra) nem bírta már a versenyt a szeretők tartásában. Érdekes, hogy mindeközben mennyire képmutatóak: szintén a tábornok viselkedése beszédes, amikor a film végén gyermeki kíváncsisággal kérdezi, hogy akkor majd félre tehetjük-e a monogámiát, minthogyha lenne még bármi jelentősége ennek a fogalomnak ott, ahol mindenki falja a nőket. Aztán oroszokat öreges, kövérkés és iszákos bandának kellene elképzelni, akiknek a vezetői nagyokat orgiáznak. A németekről szintén egy elég sztereotip kép él a filmben: ők lennének azok, akik látszólag nagyon fegyelmezettek, de teljesen lefojtják a szexuális vágyaikat (a volt náci doktor szó szerint bele is rokkant az erőlködésbe). De ami a legérdekesebb, ahogyan az angolokról vélekedik Kubrick. Szerinte a jólfésült bajusz ellenére gyanúsak, mi több, az egyik legperverzebb társaság, ezen a téren pedig valahol a japánokkal helyezkednek el egy szinten. Az angol tisztet elfogó katona jegyzi meg többször, hogy ne próbálkozzon semmi perverz dologgal, de leginkább az a jelenet árulkodó, amikor és ahogyan az angol tiszt arról mesél, hogy megkínozták a japánok. Mintha semmiség lett volna az egész, és hogy szerinte nem is akartak belőle kiszedni semmit, hanem csak a szokásos japán elbánás történt.

Egyébként azért néztem újra, mert láttam, hogy írtatok erről a filmről. Nem a legerősebb filmje a rendezőnek, én is inkább a Narancsot és Lyndont tenném a csúcsra, illetve a Ragyogás nálam különdíjas személyes kedvences (általában bekajálok mindent, ami Jack Nicholsont tartalmaz).
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ricz »

tulokos írta: 2017.04.14. 20:54 Kubrick strangelove filmje a háborúnak, háborúskodásnak (vagy voltaképpen az egész történelmet mozgató folyamatoknak? :D) egy freudi pszichoanalízise, és közben érdekes dolgokat állít a férfiak szexuális szokásairól nemzetekre lebontva. (...)
Hrm, ez így egész érdekes (és más fénybe állítja). A nagyja valahogy nem jött át, és lehet ehhez a szinkron is hozzátett. (Ja, igen, ha esetleg nem mondtam volna: képes voltam ezt magyar szinkronnal megnézni. Elég retek volt.) A testnedv-féltősön vontam is a szemöldököm, aztán kiszúrtam pár ikonikusabb jelenet alatt, amik rendre szerepelnek egyéb bemutatókban, videokritikákban, hogy van pár fordítási baki, félrefordítás a magyar szövegben, aztán elkönyveltem magamban, hogy ez a testnedves dolog is ilyesmi.

Na, majd vadászok egy eredeti hangsávost, bár most már ennek az ismeretében... Nem hinném, hogy meglátnám benne a posztodtól függetlenül.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

tulokos írta: 2017.04.14. 20:54 egy freudi pszichoanalízise, és közben érdekes dolgokat állít a férfiak szexuális szokásairól nemzetekre lebontva.
Ne... NE! Eskü, ez meg nem fordult a fejemben a film nézése közben (sem után), de bújtatott formában túlzottan is sok szenszet mékel. :D Mármint nekem végig az lebegett a szemem előtt, hogy "yaay, szatirikus atombomba+military+hidegháború fricska egy rakat képtelen helyzettel és karakterrel", de így egyetlen pillanatig sem tekintettem rá. Újra kéne nézni valamikor, úgysem tegnap láttam.
Ricz írta:(Ja, igen, ha esetleg nem mondtam volna: képes voltam ezt magyar szinkronnal megnézni. Elég retek volt.)
Uh, Kubrick filmet nem eredeti szinkronnal nézni vegytiszta blaszfémia. :vigyor: Mondjuk - ha jól emlékszem - volt is valami olyasmi, hogy a 2001 után tett egy olyasféle kijelentést, hogy a filmjeit csak bizonyos nyelvekre lehet átszinkronizálni (spanyol, olasz talán?). Nem mintha ez olyan nagy baj lenne, szal pölö az FMJ őrmesterét egyszerűen nem lehetne átültetni másik nyelvre épkézláb és autentikus módon, ahogy a Nari egyedi nyelvezete és szómágiája megint egy speciális eset.
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: tulokos »

https://youtu.be/N1KvgtEnABY

Kis kutakodás után megtaláltam ezt az összevágott videót, azt hiszem, ez a két monológ perdöntő; a második perctől egyértelműen az impotenciájáról vall a parancsnok, vagy legalábbis én így értelmeztem azt, hogy már nem bír több "életenergiát" adni a nőknek... :lol:
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

Mivel tudom, hogy sokan kedvelik itten a Marvel filmeket így ide teszem be ezt a hírt, hátha valaki el szeretne rá menni:
http://www.mozimaniaapp.hu/2017/04/20/m ... ik-csepel/

Amúgy meg rég óta érdekel ez a univerzum, de fogalmam sincsen, hogyan kellene ezeket nézni. Mármint simán elég a filmeket megjelenésük sorrendjében megnézni vagy van valami "titkos" sorrend esetleg lehet őket csoportokra bontani?
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ricz »

iskariotes írta: 2017.04.20. 23:01 Amúgy meg rég óta érdekel ez a univerzum, de fogalmam sincsen, hogyan kellene ezeket nézni. Mármint simán elég a filmeket megjelenésük sorrendjében megnézni vagy van valami "titkos" sorrend esetleg lehet őket csoportokra bontani?
Időrendi a legegyszerűbb. Emitt-amott van visszatekintés, visszakacsintás, de nem túl vészes. De ha a sorozatokat is hozzá akarod tudni, akkor itt le van vezetve.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos »

A megjelenési sorrendben nézd a filmeket, mert mit tudom én, az Amerika Kapitány hiába játszódik a sztori szerint legkorábban (azért is "Első Bosszúálló" az alcíme), jóval kevésbé élvezhető szvsz ha nem tudod pl., hogy ki a fene az a Howard Stark, meg ki a film végén a félszemű fószer, aki magyaráz neki... XD Ja igen: minden film végén van end-credits (sőt, egy ideje már mid-credits :D ) jelenet is, ezeket is mindig nézd végig, mert egyrészt sokszor a film legjobb jelenetei, másrészt jó poénok, vagy sok esetben előre is vetítik a következő film sztoriját.
Kép
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

Köszönőm a válaszokat :) Az mondjuk eddig is világos volt, hogy a DC és a Marvel univerzuma két külön világ, de ahogyan nézem a X-Men világa külön kis kozmoszt képvisel a Marvel Univerzumban. Szóval ha jól sejtem az X-Men filmek egy külön szálon futnak, míg a Thor, Peter Parker, Tony Stark stb egy külön vonalon mozognak. Plusz a Fantasztikus 4-es filmek amiket megint csak nem tettek bele a Bosszúálló csapatba.

Néztem a Ricz által belinkelt kis oldalt és felmerült bennem, hogy a tévé sorozatokat inkább hagyjam a végére vagy inkább ott is alkalmazzam amikor megjelent akkor nézzem meg elvet?
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Véleményem szerint kihagyható, mert a filmekből a kiutalások a sorozateseményekre is elég tiszták, egyértelműek, és átvezetik egymás közt. Én legalábbis nem nézem, de az idővonallal, az események sorával így is képben vagyok.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Rui-chan
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1644
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Kapcsolat:

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Rui-chan »

Hm, lehet kéne egy képregényfilmes topic, túl sokszor kerül elő és úgy tűnik Isk szintén megpróbálkozna a Marvel univerzummal. A kölcsönös filmes szereplések attól is függnek, hogy melyik stúdiónál vannak a jogok. X-men, Deadpool, korábbi Pókember filmek a Fox-nál vannak, bár utóbbi karaktert végre átengedték a Marvelhez.

Gondolom a kis felvezetőm miatt gyorsan ki lehet találni, melyik filmet néztem meg.
Galaxis őrzői Vol. 2. (Nyilván) :D

Bakker, az simán verte az Age of Ultront nálam! Igazából hiába nem voltak szóló filmek, amikor az első részt láttam, az jutott eszembe, hogy olyan ez a kis csapat, mint az Avengers. Az meg tök jó volt, hogy egyik előzetesben sem lőttek le nagy spoilert.
Azt lehetett tudni, hogy Peter találkozik az apjával és elég nyilvánvalóvá tették, róluk fog szólni a film. Annak külön örültem, hogy Gamora és Nebula kapott pár közös jelenetet, a profi gyilkos maszk a kékre mázolt Amy Pondról is lehullott egy kicsit. Az új lány, Mantis felbukkanásától féltem, őt valahogy nem tudtam elképzelni a többiek között. Aztán szerencsére rám cáfoltak a készítők, ebbe a szedett-vedett bagázsba sokan be tudnak illeszkedni. XD Drax karakterét érte a legnagyobb változás, a humor fő forrását ő szolgáltatja az egész film alatt. És milyen jól! (Kicsit nehezen hiszem el, hogy Dave Bautista csak pankrátor, nem pedig színész.) Baba Groot szuper cuki, a film végére diabéteszt kaptam az összes jelenetétől. Yondu kapta a legnagyobb karakterfejlődést. Már az első részben is látszott, amikor a végén elengedte, hogy több számára, mint egy betanított tolvaj és harcos. Mordály még mindig a leakadásával küzd, de pont azt szeretem ebben a csapatban, hogy nem fehérre festett szuperhősök. A végére neki is jutott egy szép jelenet.
A látványra nincs panasz, még a legkaotikusabb űrcsatákon is ki tudtam igazodni. A zene pedig awesome, ahogy azt sugallja a kazettára írt szöveg. :D Komolyan, majdnem elkezdtem hangosan énekelni a moziban. (Ezt majd meg kell várnom a BD megjelenésig, amikor itthon fogom nézni. XD) Aki szereti a 60-as, 70-es évek muzsikáit, most sem fog csalódni.
Azon eléggé meglepődtem, hogy az előző film stáblista utáni jelenetére
SPOILER
Howard, a kacsa
visszautaltak, azt hittem az csak ilyen egyszeri poén lesz. Amúgy nem csak a zene ilyen, hanem van még pár kikacsintás a 70-es évek Földjére. (Videójáték utalásokat így kell jól csinálni, ugye Adam Sandler!?)
A fő konfliktusról nem írnék, mert az tényleg spoileres és ahogy az elején írtam, a trailerek sem utaltak erre. Valamennyire kiszámítható, de akkor sem annyira, mint mondjuk az első részben.

Elnézést kérek a DC fanoktól, de a Marvel tényleg tudja, hogyan kell ötvözni a humort és a drámát. Mert bizony utóbbiból is kijut bőven, főleg a végére. Tavaly azért vártam a Suicide Squad-ot, mert azt hittem, végre ki tud törni a DC a depresszióból, ehhez képest a "két szék között a padlóra esik" tipikus esete állt fent. Na, de szerencsére az Őrzők megmutatták hogy kell ezt jól csinálni! ^^

Aki még nem nézte meg és tervezi, ezúttal 5 db stáblista előtti/közbeni/utáni jelenet van, szóval tényleg meg kell várni a film legvégét.
Kép
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Alien: Covenant

Elég érdekes a baj ezzel a filmmel. Több dolgot éreztem közben, mint azt, hogy az egzisztencialista filozófiából visszavettek (honnan származunk, kik vagyunk, miért élünk, mi a helyünk az univerzumban), akciósabb az nem lett, se horrorisztikusabb. Ez a kettősség hídként veri le a Prometheus és a Nyolcadik utas közé minden tekintetben. Így részint bizonytalankodik a film, miközben a Prometheus elnyújtott epilógusát adja meg. A Teremtőkről többet nem tudunk meg, csak egy vitát rendez el a fandomban. A xenomorphok születése meg... Azt a kurblis kiskocsiját... Na, az felért egy mindfuckkal az kapcsán, amit a lore-ról tudni véltél. Viszont nagyon jó filozófiai és irodalmi utalásokkal tarkították meg.

Összességében: nem ez Ridley Scott magnus opusa, tényleg csak egy hídfilm két elem közé. Nagyon gyenge 7 pont jár érte, mert nem akarta a horrort erőltetni. De ha számba veszem az előzetes nyálveréseket, akkor a rengeteg hazugságért csak egy erős 5 pont jár.

És akkor spoiler, saját felelősségre, mert qrva sokat le fogok lőni:
SPOILER
A Prometheus gondolatmenete ugye azt nézte, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk, honnan származunk, mi, emberek. ez volt a film első nyitójelenete, amikor az egyik Teremtő beveszi a furcsa fekete anyagot és lebomlik, így szórva el az élet csíráját a Földön. Ezt találják meg azon a bolygón, és egy kísérleti raktárral az anyagból. Itt feltárják ezt: az anyag egy vírus, amely minden nem növényi életformát megtámad, lebont és átformálja a DNS-ét. ezért lett olyan zombiszerű a P-ban Fifield, és változtak meg egyesek. Az ottani életformából születtek a deaconok, amelyek a nem humán eredetű xenomorphok ága. Miért mondom így? Nos...

A P. végén Shaw és David elmennek a bolygóról a Teremtők hajójával valahova. Mint kiderül, ez a Teremtők otthona, egy kisebb Édenkert. David pedig kioldja ezt a vírust, ami elpusztítja a populációt, beindulnak a mutációk. Kezdetleges morphok születnek a Teremtőkből, amiket aztán Shaw DNS-ét felhasználva David elkezdi nemesíteni ezt a fajt egészen... a xenomorphokig. (Ez a mozzanat amúgy erősen utal Nietzsche azon gondolatára, hogy "isten halott és mi öltük meg.")

Viszont, kérdés volt, hogy miért dühödött be a Teremtő a P-ban? Itt jön a lényeg: mert olyanok lettünk, mint ők voltak. Vélhetően a kezdetleges önmagukon végzett genetikai beavatkozások előtt a tökéletesség érdekében hozzánk hasonlóan néztek ki. Vagy nem ezt a ciklust akarták bejáratni,
hogy egy hozzájuk hasonlóan istenkomplexusos faj jöjjön létre, hanem a terraformálás egy új metodikája révén életképessé alakítják a bolygót,
amit majd kolonizálhatnak. És a teremtmény felért a teremtőjéhez, ez pedig félelemmel töltötte el.

Most viszont egy új szál is bejött, ezúttal a mi végünkön. A Teremtők teremtettek minket, mi pedig a szintetikusokat. Az első generációkkal kapcsolatban megfogalmazza Walter a problémát: túl emberszerűek voltak. Ahogy David is. Unalmának nevezi azt a tétlenséget, aminek kapcsán elkezdi kitenyészteni a xenomorphokat és a neomorphokat. (Neo az, ami elsőként jelenik meg a filmben, a xeno a tökéletesített változat.) Ehhez felhasználja Shaw-t, szó szerint. Vagyis a teremtményünk ellenünk fordul a túlzott tökéletessége miatt. hrm, csak nem Mary Shelley: Frankensteinjének motívuma? Dehogynem!

A másik, amit David emleget, egy vers, az Ozymandias. Byronnak tulajdonítja, a bágyadt közönyösnek, a nemes gesztusosnak és... az embergyűlölőnek, holott a vers Percy Shelley-é (Mary Shelley férje), az social justice-os idealistáé. Így kicsit félreértelmezte annak sorait:
My name is Ozymandias, King of Kings;
Look on my Works, ye Mighty, and despair!
Nothing beside remains. Round the decay
Of that colossal Wreck, boundless and bare
The lone and level sands stretch far away.
Így a versrészlet az embergyűlölet fénye miatt más megvilágításba került, és tévútra vitte. A pusztulás kívánságát, és az "Isten vagyok" képzetét magáévá tevő szintetikus így teljesítette be végtére is munkájával Hawking jóslatát arról, hogy saját magunk legfőbb ellensége az emberarcú mesterséges intelligencia lesz.

Így ezek a gondolatok zárják le a Prometheust amolyan epilógusként ebben a filmben, és ennek következményeivé válik az Alien, Aliens...
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
ViharTáncos
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1553
Csatlakozott: 2010.08.07. 14:34
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: ViharTáncos »

Dunkirk

Nolan neve egy magában garancia még annak is ajánlom aki nem szereti a háborús filmeket. Félelmetesen látvány, zene, hangulat jellemzi egyszerre rendkivül nyomasztó és gyönyörű is.
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Az

Higgyétek el, én lennék a legboldogabb, ha most valami "a filmet a könyvvel összemérem 20 oldalas szakdoga formában"-jellegű ismertetőt írhatnék erről, de az a nagy helyzet, hogy bár olvastam a könyvet és imádtam, de ennek már lassan úgy 12-13 éve, úgyhogy szinte semmilyen részletre nem emlékszem már belőle, tényleg csak a nagy plotra és a főbb karakterekre. ^^" Úgyhogy ez most kimarad, viszont a jó hír, hogy könyv-fanként is imádtam a filmet! :D Persze nem mondom, hogy nem lehetett volna ennél is jobb, vagy hogy ne fért volna el benne fele ennyi jumpscare és mondjuk kétszer ennyi atmoszférikusan ijesztő jelenet, viszont összességében én elégedett voltam vele. Gyakorlatilag (nagyon helyesen) a Warcraft film módszerét alkalmazták: ahogy ott egy baromi hosszú játéksorozat első fejezetét kellett adaptálniuk, úgy itt egy baromi hosszú (1000 oldal körüli) regény első felét kellett vászonra vinniük. Egyik filmnél sem arra mentek rá, hogy pontosan minden betűről-betűre olyan legyen, mint az eredetiben, mert előre látszódott, hogy az képtelenség, helyette inkább igyekeztek mindkét helyen az alapművek hangulatát/mondanivalóját átemelni a mozis változatokba, ami szerencsére mindkét esetben sikerült is. (Azt mondjuk egyik filmnél sem értettem, hogy ha sok más filmeknél nem ritkán értelmetlenül húzzák el a cselekményt akár háromórásra is, akkor itt, ahol mindkét esetben bőven lett volna miből dolgozni, miért ügyeltek rá kínosan, hogy azért a 120 percet ne nagyon haladják meg, de gondolom ez jellemzően amúgy sem az írón/rendezőn múlik, hanem a producerek/filmstúdió már jóelőre kiadják az ukázt. Btw, abban is hasonlítanak, hogy mindkét film kisebb "development hell"-en ment keresztül, mindkettőnél volt színész- és rendezőváltáson át mindenféle időhúzás és minimum 10 évig készültek, de szerencsére mindkettő a "jó munkához idő kell" típusú filmek táborát erősítette végül. :D) Szóval a hangulat rendben van, a gyerekszínészek többsége az átlagon bőven felül teljesít, Krajcáros pedig pure epicness lett. :3 ("Pennywise" my ass, nem igaz, hogy a magyar szinkronban meghagyták az angol nevét. -___- Nem olvasták ezek a könyvet? Ha mondjuk egy Gyűrűk Ura filmnél játszották volna be, hogy Völgyzugoly megmarad "Rivendell"-nek, a Tolkien fanok már megostromolták volna őket. :dirr:) Illetve így a végére még megjegyezném, hogy van viszont egy lényeges különbség az Az és a Warcraft film között: előbbi kasszákat robbantott, úgyhogy már most be van ígérve a folytatás, amit szeretettel várok, ha marad ezen a színvonalon. :D (Annak már kevésbé örültem, hogy most már azt is pedzegetik, hogy lehet trilógia lesz, mert egyből Hobbit-flashbackjeim támadtak, viszont az is igaz, hogy itt legalább van elég matéria ahhoz, hogy akár még két filmet is kitölthessenek velük.)
Kép
Avatar
Leara
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 573
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Leara »

Csatlakozom Titkoshoz és jövök Azt dicsérni, ha már végre én is eljutottam moziba :D. Ráadásul vele ellentétben én a könyvet nem szerettem, valahol az első kötet kb. felénél feladtam (két kötetes verziót olvastam, láttam, hogy most egyben adták ki). A könyv számomra túl lassú volt és nem igazán működött a horror része. Épp ezért kicsit félve ültem be a moziba, hisz általában az a felállás, hogy a film nem közelíti meg a könyvet, de nálam ez most simán lekörözte azt.
Először is: baromi jól eltalálták a hangulatot. Egyelőre nem tudom, volt-e bármi értelme annak, hogy az '50-es évekből a '80-as években helyezték át a történetet, de nem sok vizet zavart ez a változtatás.
Másodszor: nagyon jót tett a sztorinak, hogy nem párhuzamosan futott a két időbeli szál, mint a könyvben és az előző filmfeldolgozásban. Valószínűnek tartom, hogy részben ezért nem voltam oda a könyvért: mire belerázódtam volna az egyik történésbe, megint síkot váltottunk és vissza kellett volna rázódnom abba. Sokkal összeszedettebbnek tűnt így a sztori, hogy csak a gyerekkori élményekre fókuszált.
Harmadszor: bátor volt a feldolgozás. Oké,
SPOILER
az orgia azért kimaradt
, de azt nem is szívesen néztem volna meg XD. Viszont az előző tévéfilmmel ellentétben itt
SPOILER
meg merték mutatni a film elején azt a bizonyos Gerogie-s kar jelenetet.
Negyedszer: le a kalappal az gyerekszínészek előtt, mindegyikük nagyon jó volt. A kedvencem a hipochonder srác meg Richie lett :D. A bohócot is baromi jól eltalálták, ám nekem fel se tűnt, hogy nem fordították le a nevét... a neten annyiszor olvastam már, hogy Pennywise a neve, hogy eszembe se jutott, hogy a könyvben tényleg Krajcáros volt. A szinkronnal viszont volt egy kis bajom, mert a végén volt olyan jelenet, ahol Penny teljesen úgy beszélt, mint Gollam, szóval ott kicsit vissza kellett fognom magam, hogy ne nevessek... ezért mindenképp megnézem majd eredetiben is, ha kijön DVD-n.

Más: mozis hétvégét tartottam, szóval tegnap Kingsman 2-t néztem:
Az első részét minden hülyesége ellenére imádtam, hiszen egyáltalán nem veszi komolyan magát (a templomos jelenet még mindig csúcs, baromi jól megkoreografálták). Nagyon vártam a második részt és bár nem lett olyan jó, mint az első, attól még ennek is baromira élveztem (szinte) minden percét. Volt 1-2 dolog, amit nagyon sajnálok, pl.
SPOILER
Roxy kiírását... oké, simán el tudom képzelni, hogy a harmadik részben majd kitalálják, hogy túlélte valahogy, de nekem ebből a filmből nagyon hiányzott a karaktere. Anno igazi felüdülés volt, hogy nem volt közte és Töki (még mindig nehezemre esik így hívni, annyira az angolhoz vagyok szokva xD) között semmiféle romantikus szál, hanem láthattunk egy igazi fiú-lány barátságot.
Ezzel ellentétben
SPOILER
Harry visszahozásának kifejezetten örülök. Először néztem, hogy ez azért már talán túl sok baromság, de miután visszatért, tényleg éreztem, hogy nagyon hiányzott ő innen.
Az akciójelenetek most is nagyon látványosak lettek, bár azért egyik sem lett olyan ütős, mint a templomos :D. Elvileg trilógiává akarják bővíteni, ennyi potenciált még érzek is benne, de remélem, annál tovább már nem fogják húzni.
Avatar
Catrin
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1260
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Catrin »

Nah, csak sikerült moziba jutnom nekem is Azzal kapcsolatban (könyvet nem olvastam).

Végignevetgélősre és baromi hangulatosra sikerült, ami a gyerekek reakcióinak, interakcióinak és a retro érzésnek köszönhető.

Mint horror, semmi újat nem nyújtott, és ijesztgetnie sem sikerült (bár a házas és vég-fight környezetet külön szerettem^^), ráadásul ilyen mindent bele módon működtek a kliséi (és a felvetett problémái is). De remekül szórakoztam, szóval nem panaszkodom.

Mint Stephen King sztori, így a belőlük látott filmek alapján azért emlékezetes marad (érdekel a folytatás)... bár a Kedvencek temetője (kizárólag első rész) tiniélményémet azóta se tudták felülmúlni ilyen szempontból.XD
Avatar
Foma
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 68
Csatlakozott: 2017.11.04. 20:58
Nem: Férfi

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Foma »

Budapest noir

Ma végre megnéztem ezt a filmet is. Határozottan fejlődést mutat a magyar filmipar, bár kérdés, hogy ez is olyan kérészéletű lesz-e, mint a foci (ugye a Pappa pia már sötét fellegnek tűnik). Összességében szerintem jó film lett, bár elég sok hiba és hiányosság vitte el a pozitív első benyomásomat a végleges értékelésig. Legnagyobb baja, hogy bármennyire teremt remek történelmi hangulatot, a vállalt zsánerben nem jeleskedik, így nehezen lehet valódi noir filmnek tekinteni. Emellett valahogy a főhős karaktere sem elég szürke. Viszont az tetszett, ahogy Dobó Katát használták. :)

Valaki látta már a filmet? Szerintem érdemes megnézni, de nagy átütő képességet nem érdemes várni tőle.
Kép
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

Testről és Lélekről

Alapvetően karámban éljük le az életünket. Az, hogy kinek mi a saját maga által vagy külsőleg reá kényszerített kerítés más kérdés. Van, aki fizikálisan van bezárva, más lelkileg és persze léteznek olyanok is akik fizikálisan és szellemileg is foglyok. Nem feltétlenül kell most kizárólag valamilyen börtönre gondolni, elég csak a hétköznapjainkra gondolni. Amikor a rutinból mókus kerék lesz. Amikor lusták vagyunk változtatni, vagy csak nem merünk lépni. Inkább be se megyünk abba a portugál-magyar étterembe, amit minap találtunk meg, inkább a biztos akol meleget választjuk. Természetesen a sort sokáig lehetne sorolni.

A film egy vágóhídon játszódik. Bár vannak eléggé naturalisztikus jelenetek, hogy miképpen darabolják fel az állatokat, talán mégsem ez marad meg bennünk leginkább. Ez azért történhet meg, mert ennek ellensúlyozásként láthatunk két csodálatos szarvast (Picurt és Góliátot) a maguk természetes közegében az erdőben.

Nincs megadva, hogy hol járunk csak kilogikázzuk, hogy valahol Budapest külterületén. Lényegtelen. Itt találkozik két ember: Mária és Endre.
Mária (Borbély Alexandra) egyfajta kereszteződése Sheldonnak (Agymenők) és Spencernek (Gyilkos Elmék). Autizmusa/ Asperger szindrómája nem gátolja meg abban, hogy ne élhessen látszólag normális életet (munkája minőség ellenőrzés), de ki nem mondott betegsége épp elég ahhoz, hogy távol legyen mindenkitől. Irtózik az emberi érintkezéstől, minden értelemben. Nem szeret másokhoz hozzá érni és azt sem akarja, hogy ő máshoz érjen. Lelki gondozója (Jordán Tamás) még mindig az a orvos akihez gyerekkora óta jár. De az is jellemző rá, hogy nincs telefonja (semmilyen telefonja sincs). Este, amikor lefekszik a papucsból úgy lép ki, hogy a lába nem ér a talajhoz. Mária természetesen tudd a fóbiájáról és azt próbálja is a maga eszközeivel feloldani. Esténként lemodellezi a beszélgetéseket, amiket napközben részt vett. Hogy ezek a modellezések minél pontosabbak legyenek a fűszer tartóit hívja segítségül, extrém esetben pedig playmobil figurákat.

Endre (Morcsányi Géza) más fajta zártságban él. Míg Mária nem lépett be a pasizás világába addig Endre már kilépett a nőzés világából. Volt felesége, voltak szeretőii, de köszöni ő már nem akar mást. Nem akar mert nem tudja hogyan kellene feldolgoznia azt, hogy fél karja béna. Láthatóan fogyatékos lett. Alapvetően nem zavarja az életében, természetesen vannak nehézségei, de eltudja magát látni. Nem lesz szépen kivasalva az ing? Na és? Kinek öltözzön ki? A vágóhídi marháknak? Mária egy fajta szellemi fogságban van, ahogyan Endre is. A férfi szépen lassan alkoholistává lett (napi egy liter sör), csak sportot néz a tévé előtt és bár a fizetése engedné (a mészárszék gazdasági vezetője) a lakása is hányaveti. Ő már csak vegetál.

A két színész összerakása Enyedi Ildikó zsenialitását tükrözi. Borbély Alexndra a Katona József Színház színésznője, van akkora tudása, hogy a játékát visszafogja, szinte eszköztelen legyen, de ehhez is hatalmas tudás kell. Úgy kell játszani egy szerepet, hogy eszköztelen hasson, de ez legyen egyben az eszköze is. Morcsányi Géza dramaturg, a Magvető Könyvkiadó nemrég leköszönt igazgatója, tehát amatőr. Morcsányi abból adódóan, hogy nem profi a színészi eszköztára is véges, hiába van neki nagyobb szabadság adva. Ebből adódóan nem érződik az, hogy itt egy amatőr és egy profi színész játszik a képernyőn.

Ez a két látszólag nagyon távoli ember aztán egy furcsa véletlen folytán egymáshoz sodrodnak. Mindketten hamar megérzik, hogy ha itt és most nem tesznek valamit akkor talán örökre elmegy a hajójuk, ami a boldogsághoz vezetné őket. Tesznek lépéseket. Hol határozottan nagyot és komolyat máskor kicsit és bizonytalant, de van, hogy inkább hátra fele mozognak. A másik megszólítása nehéz és a szerelemre hangolódni még nehezebb. Mit vár el a másik? Mit akar hallani? Mit akarok én a másiktól? Érdemes-e több órányi szerelmes zenét végig hallgatni, hogy az ember megtalálja azt az egy számot, ami mindennél pontosabban adja vissza az ember érzését? Megéri-e beégetni magunkat? Mennyit kell változnunk, hogy a másiknak megfeleljünk?

Gyönyörű szerelmes film, ami olykor romkom megoldásokat alkalmazz, de csak finoman, oly módon ahogyan egy szarvas lehelete szétoszlik a téli levegőben. Aki főleg a Hollywood-i szerelmes filmeken nőtt fel annak kemény falat ez a film, elfogyasztani nehéz, de korántsem olyan nehéz mintha Las Vegasban járnánk 2049-ben.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Kurszk (2018) - belga-luxembourgi koprodukciós film

A Kurszk atomtengeralattjáró katasztrófája 2000 augusztusában elég nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, valamelyest emlékszem is a híradásokra, hogy napokon át téma volt az incidens.
A film három szálon meséli el ezt a történetet:
- a lassan megfulladó és az életükért küzdő matrózok szemszögéből,
- a felszíni flotta admirálisa és az őket megfigyelő brit Királyi Haditengerészet főparancsnokának szemszögéből,
- valamint a matrózok közeli hozzátartozóiéból.
Szerkezetileg eléggé össze-visszának tűnhet elsőnek, bár hasonlóan van összerakva, mint Nolan Dunkirkje. Csak az időkódokat nem kapjuk meg, mégis érezzük az események folyásának sorrendjét a váltogatások közepette. Talán a szerkezet legnagyobb hibája az, hogy nem szentel elegendő időt arra, ami tényleg érdekessé tehetné: ez pedig az életért való küzdelem az elsüllyedt naszádon.

Hogy mennyire hiteles, azt így utána olvasva, arra azt tudom mondani, hogy rendkívül fair, nem igazán tekinthető elfogultnak, szépen kiemeli, hogy az orosz haditengerészet vezérkarának köszönhető a matrózok halála. Mégis, hogy mi minden járult ehhez hozzá, azt végig szépen levezeti. Zaciba eladott órák, amivel mérhették volna az időt, hogy életjelet adjanak magukról a matrózok, egy meghibásodott torpedó, a veszély negálása a hídon a jelentések ellenére, vagy épp a haditengerészet állapota és felkészültsége, és végső soron a vezérkari büszkeség. Az pedig, hogy mi zajlott a hajón, a legvalószínűbb feltevésekből állították össze, mint egy kirakóst, így kiadva a legvalószínűbb eseményláncolatot és katasztrófaokozókat. (Amúgy meg a "Time to Die" című könyv alapján készült a film, ami ezeket pedzegette.)

És akkor rátérve a technikai részre. Amíg a Kurszk ki nem fut, a film szűkös képarányt használ, és úgy terjeszti ki szuper-szélesvásznúra. Ez egy elég érdekes dolog, de őszintén szólva, nem tudom hova tenni, vagy hogy mi célt szolgált. A zárt terekben, mint a vízzel elárasztott rekeszekben nem adott hozzá az élményhez... Apropó élmény: kurvamód nyomasztó, feszült lett az egész. Nem ismered meg a karaktereket, ismered a sorsukat, mégis képes elérni azt, hogy libabőrözz vagy érezd a válaszfalak szorítását. A politikai vonal pedig a jó értelemben véve vérlázító.

Őszintén: nagyon jó film lett, egy erős 8 pontos mű, amit helyenként tudtam volna még nézni egy kicsit, kevesellve a 2 órát.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
pintergreg
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 431
Csatlakozott: 2017.04.11. 21:04
Nem: Férfi

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: pintergreg »

Ricz írta: 2019.01.31. 22:45 Szerkezetileg eléggé össze-visszának tűnhet elsőnek, bár hasonlóan van összerakva, mint Nolan Dunkirkje.
Az kifejezetten nem tetszett, pont emiatt. Szóval nem hiszem, hogy rohanok torrentért.
Ricz írta: 2019.01.31. 22:45 Őszintén: nagyon jó film lett, egy erős 8 pontos mű, amit helyenként tudtam volna még nézni egy kicsit, kevesellve a 2 órát.
Hmm. max majd egyszer, talán...
"If you immediately know the candlelight is fire, then the meal was cooked a long time ago." | MAL | Snitt
Kép
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ricz »

pintergreg írta: 2019.02.01. 08:23
Ricz írta: 2019.01.31. 22:45 Szerkezetileg eléggé össze-visszának tűnhet elsőnek, bár hasonlóan van összerakva, mint Nolan Dunkirkje.
Az kifejezetten nem tetszett, pont emiatt. Szóval nem hiszem, hogy rohanok torrentért.
Csak amíg a Dunkirknél igazából a térbeli és időbeli ugrásokat semmi nem indokolta, itt úgy van, hogy ahogy haladunk előre az időben a vége felé, úgy látjuk, hogy hol mi történik. Pl. amíg a legénység túlélni akar, mit tesznek meg értük odafent, vagy mit állnak ki a családjaik, miközben teljes az információzár. A Dunkirk részemről is ott b@szta el, hogy hétfő 18:00 után nem kedd hajnal jött, hanem az előző szombat este mondjuk - vagyis kizárólag a képi világgal akart feszültséget teremteni a történet és az események folyása helyett (ahogy az egyébként elvárható lenne, mert tőle még a "Két nap az élet" Merle-regény és filmadaptációja is ugyanerről az eseményről és időpontról feszültebb, mint a Dunkirk). A Kurszknál messze egyszerűbb követni az eseményeket, és ami a legfontosabb, folyamatában érzed a feszültséget, ahogy fokozódik, nem dob vissza korábbi nyugalmasabb időpontokra.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Leara
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 573
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Leara »

Az ötödik pecsét
Kezdek lassan eljutni oda, hogy kinyíljon a bicska a zsebemben, ha valakitől meghallom azt, hogy "nem nézek magyar filmeket, mert az összes sz*r". Az biztos, hogy az ilyen kijelentést tevőknek fogom ajánlani, hogy nézzék meg ezt a filmet (az már csak részletkérdés, hogy az utóbbi években szerencsére elkezdett pozitív irányba menni a magyar filmgyártás, de az más téma).

Régóta volt már a várólistámon ez a film, de mint sok mással, ezzel is úgy voltam, hogy előbb elolvasom a könyvet, de hát azok szintén mindig tolódnak XD. Tavaly év vége felé azonban túlestem rajta, szóval jöhetett a film. Azt kell mondjam, ritkán látni ennyire jó adaptációt... úgy tudott a képernyő elé szögezni, hogy végig tudtam, mi fog következni. Ez nagyban köszönhető a zseniális rendezésnek és a nagyszerű színészeknek. Ismét elkapott az az érzés, hogy ez a színészgeneráció valami egészen különleges volt (gondolok itt pl. Latinovitsra, Őze Lajosra, Sinkovits Imrére - igaz, ő ebben a filmben nem szerepel), róluk tényleg elhiszem, hogy azok, akiket épp eljátszanak és ez az, amit a kortárs filmeknél rengetegszer hiányoltam a színészeinktől. Őze egyszerűen fergeteges alakítást nyújt, de a többiek is kitettek magukért - amire szükség is van az ilyen filmeknél, ahol a cselekmény jó része egy légtérben zajlik és többnyire beszélgetésből áll.

Nem is nagyon akarok erről többet írni, egyszerűen rendben volt benne minden. Kifejezetten sajnálom, hogy ez nincs a kötelező olvasmányok között, majd a filmet is simán megnézethetnék a fiatalokkal, mert ez egy olyan mű, ami mindenkit el tud gondolkodtatni. Részemről 10/10 mind a könyv, mind a film (ami elég ritka eset :D). Fábritól tervezek még jó pár filmet, de lehet, hogy előre fogom venni a Húsz órát, ha már az is egy Sánta Ferenc művet dolgoz fel (csak előbb ugye a könyv XD).
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Táncos a sötétben

Azt már a Thomas Vinterberg-féle Vadászat is bizonyította számomra, hogy érdemes jobban odafigyelni a dán filmgyártásra, szóval valahol nem meglepő, hogy legközelebbi kollégája, a dogma-film alapjait közösen lerakó Lars von Trier is fennakadt végül a hálómon, igaz, tőle a bronzkorban már volt szerencsém egy filmhez, az Antikrisztushoz, épp csak semmire nem emlékszem belőle (ezért sem vittem még fel a snittes listámra sem).

Teljesen véletlenül esett egyébként pont erre a filmjére a választás, de ez a dráma + musical + dogma kompót kellemesen csalogató volt. Mondjuk utóbbi létjogosultsága teljességgel megkérdőjelezhető, de a technika maga ugyanaz, mint ami például Vinterberg Születésnapjában is volt: kézi kamera, speciális effektek és mesterséges világítás nuku + ugyanaz a hülye ide-oda kameramozgatás és random vágások elegye, ami mondjuk itt sem lett szívszerelmem, de nem is ez számít. Amint túlélte az ember az első 15 percet, onnantól kezdve megállíthatatlan az egész film. A Rekviem egy álomért volt az utolsó olyan cucc, amit szinte végig feszesre zsugorodott gyomorral néztem, és ez a kellemetlen érzés valahogy nagyon zseniális tud lenni, pláne, ha elmúlt már a veszély, és szépen összerakhatja az ember, hogy mit is látott/élt át az elmúlt 140 percben (meg a párolgó lelkét szépen lecsapatta, majd visszaöntötte a megfelelő helyre). Úgyhogy üt, mint a kád széle, DE főleg azért, mert közben nem egyszerűen csak manipulálja a nézőt érzelmileg, hanem a megfelelő helyekre (vagy akár olyanokra is, mikor nem is várná az ember) musical-betéteket tol be. Ezt pölö nem tudom, hányadszorra néztem csak ma vissza, annyira zseniálisan van megrendezve és kivitelezve, ráadásul a képsorokon látható csaj az a Björk néven futó zeneszerző, aki például ezt adta a világnak. Így, kontextuson kívül persze lehet nem üt akkorát, de a film megfelelő pontján nagyon is, kiemelten az a szimbolikus "szemüveget a folyóba" dobás.

9(fölé)/10, top 20-ba bérelt helye van, és b*sszák meg, hogy persze ezt sem lehet már DVD-n beszerezni, mert száz éve joglejárt, újabb kiadásokat meg azóta sem ért meg... :roll:
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Milyen jó filmet láttál mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

A kedvenc

Asszem, hogy ezzel a filmmel Yorgos Lanthimos végleg felkerült a legambivalensebb filmrendezők top 1-es listájára nálam. Volt tőle eddig egy Homár, ami nagyon bejött, aztán a Kutyafog, ami egy jó alapötletet trancsírozott be (Kutyafog), meg egy minősíthetetlen mocsok (Egy szent szarvas...), szóval fel voltam készülve mindenre. A kedvenc végül ugyan nem lett kedvenc, de arra elegendő volt, hogy egy erős 8/10-zel megajándékozzam.

Heteró hím létemre nagyon bírom ezeket a kosztümös - Európás - XVIII-XIX. százados filmeket, szóval már előnnyel indított, de ezt később csak tetőzte megannyi dolog, valahol meg egyenesen hiánypótló alkotás, hogy végre láthattunk egy JÁTÉKOST női főszereplővel. Tudjátok, melyik kategória az a JÁTÉKOS? Aki nem törődik senki mással, csak magával. Aki lefelé tapos, felfelé nyal. Aki mindent megtesz azért, hogy előrébb jusson. Aki képes mindent feláldozni céljaiért. Na, hímből már láttunk eleget ebből, nőből viszont nem (vagy csak rólam pattantak le ezek az alkotások?). Tisztára olyan volt, mint egy "feminim" Barry Lyndon (csak messze kisebb kaliberű sztorival és ívvel), szóval ezzel is csak tovább növelte a már eleve meglévő temérdek előnyét.

Az igazi attrakció viszont nem is igazán Abigail, az itteni JÁTÉKOS lett végül, hanem a rivalizálása Sarahval. Olyan nyersen facsarta át ezt a két remek karaktert a rendező különböző facsarókon, hogy szinte állandóan változott róluk a véleményem - igazi három-dimenziós figura volt mindkettő, ráadásul az őket megformáló színésznők is brillíroztak a szerepükben. Aztán volt mellékesen valami angol hadban állás a franciákkal, valami kidekorált képű férfiegylet, meg csomó hülye paróka, de ez mind eltörpül a két nő hatalmi harca mellett.

Szívből ajánlom ezt a filmet, bár egy dologra nem kaptam választ: Mi ez a vígjáték besorolás? Oké, volt egy-két poén, meg helyzet, ami tényleg komikus volt, de azért nah.
Válasz küldése