Mit olvasol mostanában?

Írások, regények, kedvenc könyvek, könyvajánlók
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul »

Akosss írta: A lány a vonatont olvasta valaki? Engem már baromira érdekelt egy jó ideje és múlt hónapban be is adtam a derekam és megvettem, mert nem bírtam magammal. Még nem láttam neki az olvasásának, kicsit félek tőle, hogy valami túlhypeolt tucatkönyv. A filmadaptáció elvileg nem jó. :?
Még nem, de érdekel. Ha olyan a könyv, mint amilyen a Holtodiglan volt filmben (ugyanaz az író), akkor jóságokra számítok.
Avatar
Catrin
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1260
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Catrin »

Nálam a könyvek kimaradtak (ilyeneket végképp nincs időm, sem kedvem olvasni), de pár ismerős pozitívan nyilatkozott róluk. Mondjuk (enyhén vagy sokkal?) jobbak lehetnek, mint a filmek, amiket viszont láttam (barátnős mozi-détó keretében).

Szumma mindkét film szórakoztatott, köszönhetően az erősen túlzó és sarkító, ezzel izgalmat keltő/növelő mivoltuknak. Barátnős mozizásra tényleg tökéletesek. Amúgy tiszta "szappanoperák" némi krimi, férfi-nő, szex (hűtlenség), társadalmi nyomás&megfelelési kényszer&zakkantak - és további néző csalogatásra alkalmas (egyéb morális kérdések, szép színészek stb) - kombóval. A lány a vonaton valamivel gyengébb, mint a Holtodiglan, főleg, ami a gyilkosság/nyomozás részét illeti: hamar egyértelmű válik, de így sem unatkoztam. Vonzott a légkör, a történettől viszont közel sem ájultam el. Hatásvadász.
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Egyszer letudtam mostanában 2 Ed és Lorraine Warren-aktás könyvet (Deliver Us from Evil, Ghost Hunters). Nem rosszak, olvashatóak a történetakták, egyik-másik jobban ki van fejtve, bemutatva, néhol kisebb részletekkel a démoni/szellemi fertőzésről/megszállottságról. És nem mindenre fogják ezt, mert van, aminél nem találnak semmit, de előállnak egy elég kézenfekvő magyarázattal (általában pszichológiai okokra vezetik le, ilyenkor a meggyőződésükben, hogy valami ördögféleség akarja őket megrontani, megerősítik, jönnek a Jób könyvével és a hitből fakadó ellenállással, mert jobbat nem tehetnek érte) vagy alternatív lehetőséggel (pl. ők is szkeptikusan álltak hozzá, mikor a nagylábat kellett kideríteniük egy nyomortanyán, nem is győzték meg őket az emberek, de betudták annak, hogy a tulpa tipikus eseteként elfogadható magyarázat áll az elmondottakra, aminek van némi pszichés vonala is). Szóval a könyvek fenntartják azt, hogy "nem minden bűzlik, ami démon". Viszont egyik-másik sztoriból nagyszerű horrorfilmet lehetne forgatni.

Viszont most kicsit visszatértem a magyarul olvasáshoz, ezzel pedig kettő könyvem céloztam meg a hosszú-hosszú várólistámról:
Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák és Arthur C. Clarke: A gyermekkor vége.
Az előbbi egy történelmi, társadalmi elmélkedés a tények és adatok tükrében azon, hogy mi tette lehetővé, hogy az európai és a kis-ázsiai civilizációk több évezreddel megelőzték technológiában, civilizációs vívmányokban mondjuk a mezo-amerikai kultúrákat vagy az ausztrál/tasmán/maori/guineai bennszülötteket.
Az utóbbi meg egy sci-fi klasszikus immár cenzúrázatlan kiadásban, ami arról szól, hogy nem sokkal az űrkorszakunk beindulását követően egy idegen faj érkezik hozzánk látogatóba. Nem tesznek semmit, csak figyelnek pár napig, és tanulmányoznak, majd felveszik a kapcsolatot, és az ENSZ-en keresztül elkezdik egységesíteni a világunkat. Ennek még eléggé az elején tartok nagyon, szóval kíváncsi vagyok egy pár dologra, minthogy kik ezek az idegenek (főkormányzók), mi a céljuk, mi lesz az egész vége, és maga az emberi ellenállási mozgalom mit fog cselekedni.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Én tényleg próbáltam az előző oldalon tulokossal ketten összehozott Vajákos wall of text-ből kibogarászni, hogy hol is beszéltünk arról, hogy "jöhetne mán a magyar fordítása az újabb regénynek!" (mert tutira volt szó róla), de aztán félúton feladtam, viszont mivel ebből kiderült, hogy már minimum két embert érdekel innen a sorozat sorsa, ezért most én jelenteném be az örömhírt, ami már hivatalos: Vaják VI - Fecsketorony, megjelenés: április 22. (Ez az időpont egyébként "tök véletlenül" egybeesik a tavaszi Mondocon idejével is, szóval ha minden jól megy, conon már meg is vehetem. :) És ezt most úgy mondtam, mint akinek nem lenne még egy teljes, olvasatlan kötete addig, mire elér a hatosig... XDDD)
Kép
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Eltartott egy darabig, mert meg kellett rágcsálni helyenként...

Arthur C. Clarke: A gyermekkor vége

Az elején érdekes volt. Jön egy idegen faj, semmit se csinál, csak van, az emberek mégis fosnak, mint a libák. Aztán, amikor megindul a beavatkozás az emberi politikába, sikerül olyan eszményi vívmányokat elérni, amelyekről nemhogy a regény megírásakor, de még most is csak álmodozhatunk: a bűnözés visszaszorítása, a háborúk megszüntetése, egy világkormány létrehozása, egyetlen államba tömöríteni a Föld országait. A vallásokkal leszámolnak, az emberek megölik a hitet, minden helyét átveszi a tudomány, a tudományosság. Egy pszichopatikus társadalom jön létre, amely az érzelmeket és az erkölcsöt aláveti az értelemnek. Eljön "az Aranykor".
És aztán... valahogy úgy érzem, vakvágányra terelődött valahol az egész, mert a vége egy íves, kanyaros huszárvágással visszahozta mindazt, amit a történet szerint az emberek 50-100 év alatt kiirtottak magukból, ezúttal egy entitás formájában. Én meg olvasom, olvasom, és mikor vége, csak egy hangos: "Ez meg mi a f@sz volt?"...
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 263
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Risa »

Véletlenül a kezembe került Mikszáthtól a Bede Anna tartozása (vszeg tizenhét éves koromban láttam utoljára), és basszus, mai fejjel olvasva, ahogy Mikszáth Erzsi külsejét jellemzi... az pont olyan, mint a fanservice az animékben. XD De halál komolyan, ezt figyeljétek:
Ott az írás, elmondja az; csakhogy azt még előbb meg kell keresni a keblében, ki kell gombolni a pruszlik felső kapcsát, s kezeivel belenyúlni érte.

Ó, a csúf kapocs! Ni, lepattant... leesett. Milyen elbűvölő látvány, amint lehajol érte szemérmesen, s az írás is kihull onnan.

(...)

A lány szomorúan bólint a fejével, s amint azt mélyen lesüti, hátracsúszik rajta a gyászkendő, s a gazdag fekete haj egy vastag fonata kioldózva ömlik arcára. Jobb is, ha eltakarja, mert ha fehér liliom volt előbb, olyan most a szégyentől, akár a bíbor.
Én ezt látom a lelki szemeim előtt ilyen KyoAni stílusban. XDD
Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1050
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: alvaro »

Risa írta: 2017.08.16. 20:02 Véletlenül a kezembe került Mikszáthtól a Bede Anna tartozása (vszeg tizenhét éves koromban láttam utoljára), és basszus, mai fejjel olvasva, ahogy Mikszáth Erzsi külsejét jellemzi... az pont olyan, mint a fanservice az animékben. XD De halál komolyan, ezt figyeljétek:
...

Én ezt látom a lelki szemeim előtt ilyen KyoAni stílusban. XDD
Hehe, és valóban :lol:
Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 263
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Risa »

alvaro írta: 2017.08.16. 20:10Hehe, és valóban :lol:
Nincs új a nap alatt. :D
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Itt az ideje egy kis Vajákrantnek (XD), amiben remélem, hogy partnerem lesz tulokos is, elvégre ha az animéknél annyira zavarni szokta a minőségromlás (valamint Vaják-fan is :) ), akkor valszeg ehhez is lesz valami hozzáfűznivalója, lévén itt most hasonló témáról fogunk beszélni, csak könyvek terén, egészen pontosan a magyar borítókról lesz szó. Szóval: nekem nincs bajom azzal, ha egy regényhez magyar grafikusokkal csináltatnak saját borítót. Ha jól tudom, pl. a Stephen King könyveknek (legalábbis a 90-es évek végén, 2000-res évek elején futó kiadásoknak, szal ezeknek itt, a bal és jobb alsó kivételével) az összes borítója magyar "találmány" volt és egyiket jobban imádtam, mint a másikat, konkrétan annyira, hogy képes voltam különböző pesti antikváriumokból iderendelni őket, pedig nyilván egyszerűbb lett volna egy helyi boltban megvennem az újabb kiadásúakból azokat, amik még hiányoztak, de nem, nekem ez az awesome, retro-dizájnú kollekció kellett. :D Emiatt a Vaják sorozatnál sem kaptam különösebben hülyét attól, amikor a negyedik kötettől kezdve kitalálták, hogy nem a hivatalos lengyel legújabb kiadás borítóit viszik végig, hanem saját magyar artistokat kérnek fel 1-1 borító artjához. Csak éppen az a gond, hogy akik ezeket csinálták, azok vagy el sem olvasták az adott regényt, vagy legalábbis eléggé öhm... "szabadon értelmezték" azt. Mert oké, ez a fenti lengyel kiadás is lol annyiból, hogy egy az egyben a PC játékok dizájnját koppintotta le, viszont a magyar változatnál már végképp érdekes dolgok történtek. A negyedik kötetnél pl. már az elején sem értettem, hogy mi ez a "Geralt kivont karddal áll egy láthatóan hátrányban lévő lovag fölött, aki a földön fekszik", de úgy voltam vele, hogy "jó, hát biztos lesz egy ilyen jelenet a könyvben..." Aha, csakhogy semmi nem volt, én meg a mai napig ezen agyalok, hogy ez most mi akarna lenni... :D Na, de aztán jött az újabb húzás: a következő köteten Milva van, akiről már rögtön az első 5-10 oldalon elég sok mindent megtudunk, többek között azt is, hogy haja színe szőke. Erre a magyar artist olyan szép gesztenyebarna íjászlányt rajzolt nekünk a borítóra, hogy Triss Merigold-cosplayernek is simán elmehetne... :lol: A Fecske-toronyról nem tudok nyilatkozni, lévén, azt még egyrészt nem olvastam, másrészt az még egész pofás is lett (bár kétlem, hogy Ciri ott már ennyire idős lenne, mint a képen, szóval ennél az artistnál meg valszeg ismét a PC játéksorozat dizájnja kavarhatott be), viszont amiért ezt az egész postot megírtam, az nem más, mint hogy két napja jelentették be, hogy november 15-én megjelenik A tó úrnője című hetedik kötet, ami lezárja a sagát, szóval egyrészt yay, meg minden, másrészt viszont mi...ez...a...förtelem??? Szal hogy történetileg köze van-e a sztorihoz, vagy hogy az adott karakter így néz-e ki a regényben, az itt már nem is fontos (Egyáltalán ki lenne ez? Yen? Én nem bírom őt, de azért szegénnyel jól elbántak, ha tényleg ő az...), egyszerűen ez az egész masszívan igénytelen, ha összehasonlítjuk akármelyik korábbi Vaják kötet borítójával. Egyrészt mi ez a lófejű nő, másrészt a teljes kép háttérrel, meg mindennel együtt tényleg olyan, ahogy Facebookon valaki jellemezte: "mint egy gyorsan felskiccelt vázlat". Ha valami B-ponyva fantasy lenne, valszeg nem izgatna különösebben, de egy Vajákra ilyet rakni, pláne az utolsó kötetre... :? Facebookon is mindenki ezen van most kiborulva (jogosan, teszem hozzá), szal egyfelől örülnek, hogy ilyen gyorsan megjelent a következő kötet, illetve hogy végigvitték a teljes sztorit, másrészt viszont szinte mindenki hozzáfűzte apró megjegyzés gyanánt, hogy "azért ez a borító...", vagy esetleg ennél durvább hangnemben is. Oké, ez már ilyen "eső után köpönyeg", de na, nem így kellett volna befejezni. (Esetleg ha a Season of Storms is kiadásra kerül majd, ott még megpróbálhatják ezt is alulmúlni... :-P )
Kép
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Titkos írta: 2017.10.27. 12:37Egyáltalán ki lenne ez? Yen? Én nem bírom őt, de azért szegénnyel jól elbántak, ha tényleg ő az...
Igen, ez Yennefer lenne.
A borítóváltás engem is zavar, de a tiedhez adnék egy plusz adalékot. Nézd meg a gerincüket. Nem fura, hogy a Fecske-torony az egyetlen tömören és félkövéren szedett a sorozatból?
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Ricz írta: 2017.10.27. 14:07Nézd meg a gerincüket. Nem fura, hogy a Fecske-torony az egyetlen tömören és félkövéren szedett a sorozatból?
Hehe, na ez pl. nekem egészen idáig fel sem tűnt, most néztem meg, hogy mondtad és tényleg... :) Mondjuk ez még nálam simán a "nem zavar" kategória, bár tényleg érdekes, hogy ebből a szempontból sem egységesek az egyes kötetek.
Kép
Avatar
Leara
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 573
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Leara »

Hm, igaz, hogy soha nem figyeltem, hogy ki tervezte a Vaják kötetek borítóit, de eddig meg voltam győződve arról, hogy screenshotok a játékból XDD. Amúgy tényleg nem a legjobbak, nem igazán passzolnak a regényekhez :/. Ez a sorozat is simán megérdemelne olyan szép borítókat, mint amilyenek pl. a Riyria-krónikák köteteihez készültek (oké, az elsőt leszámítva, ott még nem vette át a Fumax a képeket... szóval ja, ezeket nem magyar tervezte, de tudtommal pl. egy csomó Gabo vagy AdAstra könyvhöz készült magyar borító és a legtöbb baromi jól néz ki... ha mást nem, elég megnézni, hogy magyar szerzők köteteihez milyeneket csináltak, nekem például nagyon bejön a Bábel fiai és a Horgonyhely borítója is, szóval vannak nagyon jó borítótervezőink :D).
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Leara írta: 2017.10.29. 19:57 Hm, igaz, hogy soha nem figyeltem, hogy ki tervezte a Vaják kötetek borítóit, de eddig meg voltam győződve arról, hogy screenshotok a játékból XDD. Amúgy tényleg nem a legjobbak, nem igazán passzolnak a regényekhez :/. Ez a sorozat is simán megérdemelne olyan szép borítókat, mint amilyenek pl. a Riyria-krónikák köteteihez készültek (oké, az elsőt leszámítva, ott még nem vette át a Fumax a képeket... szóval ja, ezeket nem magyar tervezte, de tudtommal pl. egy csomó Gabo vagy AdAstra könyvhöz készült magyar borító és a legtöbb baromi jól néz ki... ha mást nem, elég megnézni, hogy magyar szerzők köteteihez milyeneket csináltak, nekem például nagyon bejön a Bábel fiai és a Horgonyhely borítója is, szóval vannak nagyon jó borítótervezőink :D).
Amúgy a "screenshotokkal" kapcsolatban annyiból nem is lőttél mellé, hogy az első linkben szereplő (náluk már sokadik XD) lengyel kiadás borítói valóban a játék dizájnját használják, egészen pontosan talán a Vaják 2 játékét. Annyi a különbség, hogy nem screenshot, hanem a játék karadizájnja, de amúgy tényleg onnan van, sőt, asszem a lengyeleknél valahogy ilyen cross-promó keretében össze is kötötték ezt a kettőt, tehát amikor a Vaják 2 játék megjelent, akkor úgy gondolták, hogy itt a legjobb alkalom újra kiadni a regénysorozatot is, ezúttal direkt a játék artjával, hátha bevonzanak pár gamert is. XD (Megint jól túlmagyaráztam, de értitek... XD) Na most az egy dolog, hogy a játék dizájnja sem teljesen könyvű (asszem írtam már, hogy nem tudom, ki az a vörös hajú, kemény arcvonású nő, de tutira nem a könyvbéli Triss...), tehát kérdés, hogy mennyire volt nagy ötlet ezeket felhasználni a könyvhöz, de minőségben azért legalább megütik azt a szintet, ami szerintem minimum dukál ennek a szériának. Nálunk meg ugye az első három kötet megegyezett a lengyellel, majd négytől hétig kitalálták, hogy csinálják magyar artistok a borítókat (talán nem is ugyanaz az ember, hanem kötetenként más-más, bár ebben most nem vagyok biztos, lusta vagyok levenni most őket a polcról, hogy megnézzem az impresszumukat XD), de én még azokkal is aránylag jól elvoltam eddig, csak ez az utolsó most tényleg olyan érzést sugároz, mint valami gyorsan összecsapott fércmunka, amit vagy nagyon szoros határidőre kellett a készítőnek összedobnia és ennyi sikerült belőle, vagy úgy volt vele, hogy "ehh, unom már, utolsó kötet, gyorsan odaskiccelek valamit, aztán ezt a szériát is letudtuk legalább". ^^"

Edit: Btw, totál más, de ha már Vaják: időközben találkoztam a nyári éves baráti találkozónkon olyan haverral, aki velem ellentétben eljutott a tavaszi könyvfesztiválra, ahol ugye Sapko is ott volt és állítólag haláli a fazon. XD Nem tudni, hogy időközben "meglágyult", vagy eleve csak bizonyos emberekkel szemben nyomja ezt a "fensőbbséges, lenéző író" stílust, de állítólag a mostani vele való beszélgetés felért egy stand-up comedy-vel. XD Pl. kérdezték tőle, hogy vannak-e még egyéb könyves tervei a jövőben és képes volt egy ilyet benyögni válaszul, hogy "Hát, annyira már nem sok, lévén már egy vén szar vagyok, viszont még így is vékonyabb vagyok, mint George R. R. Martin!" :lol:

Edit 2: Na, legutolsó most már (XD), csak ha már ennyit "Trisseztem" itt, igazából neki akkor kapjuk meg a könyvhű változatát dizájnra, ha ezt az arcot + szemeket mixeljük ezzel a hajjal, de legalábbis mindkettő jóval közelebb áll hozzá, mint amilyen a játékban lett. Itt persze nem csak a szem-haj színekről van szó, hanem hogy mennyire mást sugároz a két verzió arca, pedig ez elvileg ugyanaz a karakter akarna lenni.
Kép
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Na, ha már így szóba került a regényfolyam, kicsit elmélkedtem a napokban, hogy akarok e ezzel a világgal és karaktereivel olvasható halmazállapotban (is) foglalkozni (merthogy a játékot még mindig nyüstölöm, főleg most, hogy 50%-os deal volt a HoS és a B&W DLC-ken, meg sikerült másodszor is kivinnem előtte) és arra jutottam, nem igazán. Most mondanám, hogy amúgy sem vagyok valami nagy bookholic, de ennél sokkal jobban zavarna a könyv formátumából származó kötöttség. Nekem egyszerűen hiányoznának a döntések közötti választások lehetőségei, hogy (bizonyos mértékben) én alakíthatom Geralt karakterét, én dönthetem el, kinek milyen sorsot szánok, akár egy egyénnek, akár egész közösségeknek, melyik waifut waifulom épp (a játékban először Yennel lettem ofisal kápül, de Triss szimpatikusabb, úgyhogy másodszor már ő játszott :D), stb. Nem tudnék ezektől elvonatkoztatni.
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Osamu Dazai: Schoolgirl

Két szóban tömören a kisregény: "fú, b+". Amilyen rövid és egyszerű, olyan szenvedős és szenvtelen. Dazai annyira beleélte magát az iskoláslány szerepébe, hogy hosszasan képes azon szenvedni, hogy mit csináljon, mit kéne tennie és ahhoz mások mit szólnak. És ezt mind úgy teszi, hogy szabályosan vannak olyan szegmensek, amikor már elkezd viszketni a tenyered, hogy a legszívesebben vagy felpofoznád a szereplőt, hogy hagyja abba a hisztit (Hol voltak ilyenkor a dildók? Úri kisasszonyoknál azzal kezelték a 19. században is a hisztériás rohamaikat...), vagy ha megütni nem is, de felraknád a fogasra gondolkodni. Persze, tegyük hozzá, ez ugyanazt a generációt jeleníti meg, mint a Ningen Shikkaku // No Longer Human, de basszus... Látszik, hogy terjedelemmel hígul a kilátástalanság és a szenvedés megjelenítése a két mű közt. És nem lenne rossz könyv, mert érdekes korrajz bizonyos fokon énregényes formában, de az a stílus... Utoljára Glukhovsky kúrta fel így az agyam a Metro 2033-mal (azt ott is hagytam félúton): ő a párbeszédeket jól megalkotta, minden más a kettő közt sótlan szutyok volt.

Mindegy, áttérek akkor Booton Herndon könyvére, A fegyvertelen katonára.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Androsama
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 195
Csatlakozott: 2014.07.12. 09:14
Nem:
Tartózkodási hely: Amestris
Kapcsolat:

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Androsama »

Anthony Ryan: Az Ébredő Tűz

A Hollóárnyék-trilógia után muszáj volt most már ezt is elolvasnom. Egyelőre elég nehezen boldogulok vele, kissé sok az információ egy-egy fejezetben, de érdekes a világ, ahol mindent az üzleti érdekek, pénzügyi társaságok, vállalkozások és részvényesek uralnak. Érdekes maga a sárkányok (drákok) vérének felhasználása, az ezt használni képes emberek képességei és maga a történet is akciódús. Egy újabb, remekbe szabott, részletes, alaposan kidolgozott világba kalauzol el minket az író, a karakterei is jól vannak megalkotva, érdekesek, nem egysíkúak, mindenkiben van valami, ami miatt szeretni, vagy utálni lehet. Még a mellékszereplők sem másodrangúak, ami külön jó pont nálam. Az is szép, hogy az író bevezeti az olvasót a történetbe, nem rögtön a fejére zúdít mindent, sőt, vannak visszatekintések is, ami által jobban megismerünk egy-egy szereplőt, vagy eseményt. Bár így sem egy könnyű, esti olvasmány, de a fantasy szerelmeseinek szerintem nagyon fog tetszeni, hiszen nekem is bejön.
"Az élethez életet kell áldozni"

(Envy - Fullmetal Alchemist)

Kép
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Booton Herndon: A fegyvertelen katona

A Mel Gibson rendezte filmről anno a blogomon írtam, és pár hónapja a könyvet is megvettem, amit itthon kiadtak erről a hetednapi adventistáról. Nos, mivel a sztori nagyrészt a filmből ismerős lehet, de nem is igazából ez miatt olvastatja magát, hanem hogy mennyi különbség van a kettő közt. Nagyjából a kiképzés idejének egésze máshogy szerepel, le lett egyszerűsítve, hogy azért érezzük a kiközösítés erejét. Nos, a könyv meg rájátszott a valósággal, hogy azért durvább esetek is voltak, amiket tűrnie kellett vagy, hogy a tekintélyelvű katonai bürokrácia mennyire zűrös volt. Illetve feltárja, hogy miért alakulhatott ki a helyzet: az adventistákat kegyetlenül sanyargatták az első világháború alatt, hogy nem fognak fegyvert (fun fact: az amerikaiakat brit és francia katonai tanácsadóknak kellett kiképezni a modern állóháború doktrínáira, kezelésére, trükkjeire, mert amúgy az amerikai hadsereg legfeljebb golyófolyónak lett volna jó). Viszont a harcértékükre így is rájöttek, hogy remek egészségügyisek, szanitécek lehetnek, így a Roosevelt kormányzat már ideje korán rendeletbe tette a vallási okokból való fegyverviselés megtagadását, amennyiben az adventista kivárja a behívóját, és nem önként jelentkezik. Doss itt cseszte el, így került a lövészekhez, onnan a szanitécekhez, de nem javult semmivel sem a helyzete, mert a rendeletről akárhova küldték, nem vettek tudomást. Mikor visszavezényelték a saját zászlóaljához immár végleg, akkor kaptak egy faxot (és vele a rendelet másolatát) a Pentagonból, miután valaki megelégelte a hacacárét és jelentette az egész ügyet. Szóval azért tartogat érdekességeket idejekorán.
Ezt később megfejelik azzal, hogy elmesélik azt, amit a film nem: Guamot, a Leyte-öblöt, majd úgy tér át Okinawára, ahol végül véghez viszi azt a tettet, amiről a film is szól. Plusz megismerjük a valós kimenetelt, amit nem bánok, hogy megváltoztattak a filmre, mert eléggé "Supermanné" vált volna a srác. Kicsit elég hihetetlen, és túlzásnak is minősül... hetne, ha nem 3 másik ember jelentése erősítené meg ennek a tényét is.

Stilisztikailag olvasmányos, könnyen lehet vele haladni. Ha tetszett a film, akkor ezt is elég érdekesnek fogod találni. Azért a kor katonai bürokráciája, a srác tettei mellett az adventisták felekezetét is jobban megismered, és ha neked eddig rejtélynek számítottak, érdemes legalább az első pár fejezetet elolvasni, hogy képet kapjon az ember róluk.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Grimlock
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2018.01.05. 21:45
Nem: Férfi

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Grimlock »

Azt lehet tudni rólam, hogy ritkán olvasok könyvet. Viszont az új Az, és a 90-es film újra nézésének hatására( ami persze elég gagyi, legalább is részemről, de mentségére szóljon, hogy régi) elkezdtem olvasni a könyvet is. Meglehetősen tetszik, és tervezem hogy ez után is fogok olvasni még Stephen King-től könyveket. Az eddig tapasztaltak szerint a 90-es film elégé könyv hű, és még hűbb a mostani filmnél.
PL:
SPOILER
az elején für elise szólt a 90-es film elején, ami a könyvben is benne van. Továbbá a papírcsónak újságból készült ami ugyan úgy azonos könyvben írtakkal. Illetve a párbeszédek is teljesen egyeznek. Még sorolhatnám.
Részemről nyilván a mostani filmben lévő megjelenítés sokkal jobb a régebbinél még ha nem követi a regényt. Viszont Stephen King elég jól átadja azt a hangulatot, és feszült helyzeteket hogy nem tudok betelni vele. Eddig 70 oldalnál tartok, szóval van még bőven hátra. Eddig csak főhősök bemutatása van utána fog jönni még a fekete leves, legalább is gondolom. De tényleg sok mindenről szól ez a könyv. Rasszizmus, kiközösítés, melegség, stb. Még szembetűnőbb hogy az emberek a lelki traumáival állnak szembe amit persze Penywise szeretne kihasználni. Ha valakit meg akarunk fűzni hogy könyvet is olvasson időnként akkor szerintem ajánljon horror könyveket, mert saját tapasztalatom szerint is így lehet rá kapatni az embereket. Biztos más milyen műfajjal is meglehet mint fantasy, kalanddal( lásd trónok harca, az az George R.R Martin könyvei elég népszerűek), de a horrorral is úgy hiszem meg lehet venni az embert.
Androsama
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 195
Csatlakozott: 2014.07.12. 09:14
Nem:
Tartózkodási hely: Amestris
Kapcsolat:

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Androsama »

Mary E. Pearson: Az árulás szíve (A Fennmaradottak Krónikái 2. kötet)

Nekem nagyon tetszik, pont ott kezdődik, ahol az első kötet véget ért. Vendát remekül megalkotta az írónő, az új karakterek, köztük a komizár is nagyon érdekes figurák. Lia, Kaden és Rafe sorsa pedig egybefonódik, és remélem, hogy Lia a végén Kadent választja, mert nekem Rafe elég lagymatag figura.
"Az élethez életet kell áldozni"

(Envy - Fullmetal Alchemist)

Kép
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Osamu Dazai: Otogizoushi

Dazai 4 régi japán folklórtörténetet mesél újra egy elég sajátságos stílusban. A könyv még a II. világháború idején kezdett megszületni, de a megjelenése átcsúszott a háború utánra. Pontosabban, az egyik első, hanem a legelső felkapott japán regénye lett az új korszaknak (Showa-Genroku). A mű kerete és narratívája életrajzi sajátosságú: légitámadások elől menekül az író és családja a légópincébe, ám a gyerekek nem bírják ki a szűkös rókalyukban a várakozást, ezért apuka (aki maga Dazai) az ott lévő képeskönyvekből mesél és magyaráz a kicsiknek. Szóval, ez még a korai műveinek egyike, amelyiknél pozitív a kicsengése, látásmódja.

Az első történet
SPOILER
"Az ellopott duzzanat", ami arról szól, hogy van egy magányos, családjától elidegenedett iszákos öreg, akinek az arcán van egy hatalmas duzzanat. Egyik nap elmegy rőzsét szedni, ám a vihar a hegyen éri. Az éjszakát fenntölti, mikor egyszer arra ébred, hogy zene és mulatság szól. Pár démon üli a lakomáját, akikhez becsatlakozik és szórakoztatja őket, majd elveszik az arcáról a duzzanatot, hogy másnap újra eljöjjön biztosra, szintén mulattatni őket. Ám másnap a szomszéd megy el abban a reményben, hogy az ő duzzanata is megszűnhet így, helyette megkapja a szomszédét is. Dazai a történetet végül arra hozza ki, hogy végérvényben egyik fél sem nyert semmit, és nyomorúságuk nemhogy jobb, de rosszabb lett. (A sztorit amúgy asszem 1928-ban, Kobutori címen feldolgozták.)
A második történet
SPOILER
az Urashima Tarou sztori. Ez elég ismert, számtalanszor feldolgozták, bedolgozták valamelyik animébe, csak annyi plusz élt kapott, hogy Tarou játssza az úriembert, modoroskodik, fitogtatja az erkölcsiségét, elveit, a teknős pedig egy sztoikus kétkedő, aki nem fél verbálisan megsemmisíteni Tarou fellengzősségét.
A harmadik történet
SPOILER
a Crick-Crack Mountain, ami kapásból azzal indul, hogy brutális és szadista a mese. De meg is kapjuk miért: eredetileg a főszereplő tanukit, aki se nem szép, se nem okos, megcsípik az öregek, és levest akarnak főzni belőle. Azonban úgy alakul, hogy a tanuki helyett az öreganyó kerül az üstbe, és megeteti az öregapóval a belőle készült főztöt. Mivel a japán gyerekkönyv kiadók nem akarták ezt az eredeti változatot közzétenni, tompították annyiban, hogy a tanuki önvédelemből megkarmolja az anyót, és eliszkol. Viszont így az, amit imádata tárgyától/személyétől/állatától kap, az túlzások nélkül is a vérbosszújával túl lő a kelleténél. Azt ugyanis nem finomították le. Annyi van, hogy egy nyusziba szerelmes tanuki. A nyuszi pedig először elcsábítja, majd rőzsét szedet a tanukival, akinek a hátán a rőzseköteget felgyújtja. Majd a megégett tanukinak, magát vándorgyógyíresnek eladva, valami borsszirupot ad el kenőcs címén, ami elég durván marja az égési sebeit. 10 napig szenved a tanuki, mire elmegy a nyuszihoz, aki pontyozni hívja, majd készít neki sárból és szalmából egy csónakot. Ami elsüllyed, a tanuki pedig megfullad a tóban. Mindezt azért mert a nyuszi gondozói amúgy az öregek voltak.
A negyedik történet lett volna a Momotarou, de elvetette, mert nem tudott élt adni egy olyan sztorinak, ami végtelenül szimpla és a maga módján kiforrott, illetve nem más, mint egy hőseposz. Így helyette
SPOILER
"A veréb, akinek kitépték a nyelvét" című mese került a középpontba. Egy végtelenül gyenge öreg, akit még a saját felesége is lenéz ("csak azért mentem hozzád, mert sajnáltalak" - szó szerint idézve), egyszer talál egy törött lábú verebet, akit meggyógyít. A veréb vele marad, ám az asszonynak ez nagyon nincs ínyére. Az egyik ücsörgése alkalmával épp sajnáltatná magát az öreg, mire a veréb visszaszól, az asszony meg hallja, de nem hiszi el az urának, hogy a veréb beszél. Mivel olyanok hangzanak el, ami az asszonyságot is eléggé sértik, ezért befenyíti, hogy ki fogja tépni a madár nyelvét akkor. Aztán a veréb többet nem jön, az fazon meg a bambuszerdőbe megy a veréb után, ám egy nagyobb adag hó a fejére szakad és kiüti. A verebek pedig - mivel tudják ki ő - elviszik a fogadójukba, ahol emberi formában élnek, és ott a meggyógyított veréb, némán, kitépett nyelvvel. Az öreg gyakorta visszajáró vendég lesz, ami az anyusnak nem tetszik, és a fazon ezért bele is áll a dologba. A verebek adnak neki két, hátára vehető kosarat. Aztán ugrunk egyet, és az anyust holtan találják a hóban, a hátán lévő kosár tele arannyal, ami agyonnyomta őt. A másik kosár otthon maradt, az is tele arannyal.
Összességében egy könnyed és olvasmányos regény, aminek elég érdekes az alapja. Az utolsó két történet kiváltképp tetszett, a Tarou-n a számat húztam, hogy mennyire elnyúlik, és hosszú oldalakon keresztül mást se látunk, mint a teknős szájalását és Tarou reakcióit. A Kobutori meg elég meh volt. Az antik filmes változatot is igazából a zenéje és a benshi narrációja tette élvezhetővé.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Androsama
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 195
Csatlakozott: 2014.07.12. 09:14
Nem:
Tartózkodási hely: Amestris
Kapcsolat:

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Androsama »

Mary E. Pearson: Az árulás szépsége (A Fennmaradottak Krónikái 3. kötet)

A trilógia zárókötete, ami sok mindenre választ ad. Kár, hogy olyan egyszerűen oldódik meg benne sok minden és már látni lehet a végkifejletet úgy a kötet közepétől. De nem baj, így nem érhet csalódás. A fogalmazás továbbra is remek, habár Liát egyre kevésbé kedvelem, Rafe még mindig közömbös, Kaden abszolút kedvenc. Meg Pauline, Gwyneth és Berdi is. Kapunk egy-egy villanást az Ősök világából. Valamint pluszpont Morrighan története, aki a Nagy Vihar után született, és az első Fennmaradottak közül való.
"Az élethez életet kell áldozni"

(Envy - Fullmetal Alchemist)

Kép
Avatar
Leara
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 573
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Leara »

Nos, pár napja sikerült a Vaják sorozat végére érnem. Igaz, hogy nem vagyok teljesen elégedett az utolsó kötettel, de még így is azt mondhatom, hogy hű, micsoda utazás volt!
Kíváncsi voltam, hogyan fog működni az, hogy az első két kötet novellákból áll, és csak a harmadikban kezdődik a fősztori... nos, ez így volt tökéletes. A novelláknak köszönhetően volt időnk megismerni a világot és néhány főbb szereplőt, hogy aztán a mélyére ássunk egy különleges lány történetének. A novellák közül egyébként mindegyik elég erősre sikerült, a kedvencem azonban a Némi áldozat című lett, a második kötetben... nemcsak azért, mert kb. bárkit szívesebben shipelek Geralttal, mint Yennefert és Essi Daven tök aranyos, hanem azért, mert az utolsó néhány bekezdésnek úgy sikerült földhöz vágnia, amire nem számítottam... ráadásul van ott pár mondat, ami olyan sokat hozzáad Kökörcsin karakteréhez, hogy később is folyton eszembe jutott és utána mindig kicsit más szemmel tekintettem rá :). A másik kedvencem a sárkányos volt, de annak nem jut eszembe a címe :'D.
Ha már szereplők: Geralt és Ciri gyorsan belopták magukat a szívembe (bár Cirit én kislányként még jobban kedveltem, mert volt egy csomó aranyos és vicces beszólása XD), Yennefert továbbra se bírom, bár idővel elviselhetőbb lett a karaktere. Az abszolút kedvencem azonban Regis lett, valami eszméletlenül jól összerakott szereplő a "csávó" :D. Meg úgy az egész Geralt kompániát imádtam: Milva, Cahir és Angouleme is felejthetetlen karakter (na jó, utóbbinak azért jóval kevesebb ideje volt kibontakozni)... és ehhez hozzátenném, hogy Geraltot is akkor szerettem a legjobban, amikor velük volt. Na, és akkor jött az utolsó kötet, amiben több minden is volt, ami nem tetszett:
SPOILER
- a korábban említett Geralt kompánia kb. 20 oldalon belüli kinyírása. Nincs nekem bajom azzal, ha a történet kedvéért meghalnak karakterek (még ha azok a kedvenceim is), de itt túlzónak és feleslegesnek éreztem. Nagyon bántam, hogy Cahir nem beszélgethetett el legalább egyszer Cirivel, annyi mindent tett érte, megérdemelte volna :(. Ezután kellett is tartanom egy kisebb szünetet, annyira felhúzott XD.
- Ciri ereje. Nem igazán jött be ez a dimenziók közti ugrálás, reméltem, hogy valami olyan tudása lesz, ami az ő világához kapcsolódik (igen, nem igazán szeretem, ha egy fantasy-be belekeverik a mi való világunkat is :/)
- a végét furának találtam ezzel az elhajózással, meg hogy nem is tudjuk meg, hova került Geralt és Yennefer.
A játékot továbbra is kipróbálnám, bár
SPOILER
valószínűleg ott is nagyon hiányolnám Geralt csapatát.
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Btw, Vajákból jövő héten jelenik meg a Viharidő című következő kötet. XD Ez most már tényleg az utolsó (legalábbis amíg Sapko nem gondolja úgy, hogy ír még egyet... XD) és nem is a Ciris fősztorit folytatja, hanem visszatér az első két regény idejébe, sőt, azok stílusát is visszahozza, mert elvileg ez most ismét egy novellásgyűjtemény lesz. :)

Amúgy én is haladok a sorozattal, már a hatodik könyv elején járok (írtam már itt valahol, hogy kb. csak akkor olvasom őket, ha épp utazom, szóval ilyen "1-2 kötet/év" sebességgel haladok velük XD) és bár korábban ígértem itt tulokosnak, hogy majd minden kötet után lesz egy wall of textem az adott részről, szerintem inkább én is majd csak egy nagy összegzést írok az egészről a legvégén, mert mivel ilyen több hónapos kihagyásokkal haladok velük, már arra sem emlékszem sokszor, hogy ez vagy az az esemény pontosan melyik kötetben volt. ^^"
Kép
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Leara írta: 2018.05.09. 19:18mert kb. bárkit szívesebben shipelek Geralttal, mint Yennefert és Essi Daven tök aranyos
De miért? :mosoly:
Szerintem Yenneferen kívül mindenki maximum egy-egy fanarthoz szükséges ideig állja meg a helyét Geralt mellett. Kétségtelen, hogy Essi Daven minden normális férfi számára több, mint ideális pár lenne, de Geralt nem egy normális figura. Sosem lehetne közös jövőjük. Triss a könyvekben súlytalan karakter, nem egy öntudatos, karakán jellem (sorry Titkos), a Vigo románcot meg a jó borok, Toussaint levegője és az unalom korbácsolta fel. Ki jöhet még szóba, Milva, Shani? :?

Aki végigolvasta a regényeket, annak mindenképp érdemes kipróbálni a játéknak az első részét, mert hozza a könyvek atmoszféráját, még ha sok butaság is van benne, a második és harmadik rész pedig kötelező! A harmadik rész utolsó kiegészítője, ami Toussaintban játszódik, könnyeket csal az olvasók szemébe, mert többek között
SPOILER
rengeteg Regist tartalmaz. :D
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Leara
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 573
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Mit olvasol mostanában?

Hozzászólás Szerző: Leara »

tulokos írta: 2018.05.14. 17:16 De miért? :mosoly:
Közben visszaolvastam, hogy korábban miket írtatok Titkossal a Vajákról és ott jellemeztétek Yent tsundereként... ami nálam mindent megmagyaráz, mert alapból nem kedvelem ezt a karakter-típust, így a shipjeimben sem szoktak nagy szerepet játszani :D. Bár alapvetően engem a romantika hidegen hagyott a sorozat folyamán (azért nem ez a része az erőssége, de nem is kellett ennél több hangsúly rá). Tehát nincs különösebb bajom a végkifejlettel, meg hogy Yent szánta végül true love-nak.
tulokos írta: 2018.05.14. 17:16 A harmadik rész utolsó kiegészítője, ami Toussaintban játszódik, könnyeket csal az olvasók szemébe, mert többek között
SPOILER
rengeteg Regist tartalmaz. :D
SPOILER
Igen, azt már lespoilereztem magamnak, hogy Regist feltámasztották a játékban, ez mellette szól :D. Még szerencse, hogy volt erre egy kiskapu, mert a végén Geralt összes halott bajtársának a szelleme felbukkant, kivéve Regist^^.
Válasz küldése