Fate/Stay Night

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Ricz »

A gagyiság részint a stúdió bűne, mivel képtelen volt rendes animációt csinálni hozzá, és olyanná tette, mint amilyen a DRAMAtical Murder TV volt. Egyelőre bízom abban, hogy a tavasszal megjelenő BD-re pimpelnek kicsit rajta.
Surci írta: 2017.01.14. 13:31 Nem tudom mennyire akarnak ebből szériát, de ha igen, akkor bevezetőnek ez elég kevés ÉS gyenge volt (megint...). Ugye mágia és világ, meg szolgák-mesterek, satöbbi, erről szokás szerint semmi, csak úgy vannak. Ezentúl próbálok nem fennakadni rajta, mert ha 15 év alatt nem lett megmagyarázva ez a keret, ezután se lesz, Nasu meg biztos úgy van vele, hogy mindenkinek magától értetődött eddig is... Btw azé röhej hogy a saját Nasuverzumára nem is ő, hanem Urobucher próbált némi konzisztenciát és szabályrendszert írni a S/0-val, sőt még a lolifanszervíz-manga Illya kreátoránál is egységesebb és értelmesebben működik ez a része. Mindegy, ugorjunk, ez csak a szokásos world-buildinges leakadásom volt, mindig előjön amikor T/M cuccot nézek.
Nasu világa rengeteg idővonalat alkalmaz, ez eddig bizonyos. Az alap az S/0, S/MÉ (Sors-sztori [2006/2010], Végtelen Pengeműhely [2010/2014-2015], Mennyei Érzés [2017?]). Ehhez jön elvileg a Fate/Hollow Ataraxia (Üres Nyugalom vagy mi a szösz), ami részben kicsit alternatív szál. Egy csomó szolga köszöni jól van és Shirou-nál lakik. Rin Angliában tanul, majd hazajön az egyik kaleidopálcával, és bizony, itt jelenik meg Kaleido Ruby először. Plusz Bazett is és az Avenger osztály, azon belül is a Shirou-ra kísértetiesen hasonlító Angra Manyuu, aki csinál egy kisebb feszkót. Valami olyasmi a sztori itt, hogy a Grál háború nem lett rendesen lezárva, és Cu elvileg Bazett szolgája volt, akitől Kotomine lenyúlta. De elég zavaros, mint kvázi-folytatás, sokkal inkább mellékszál és kiterjesztés.

Ennek mondják folytatásul az Apocryphát is, mivel feltűnik a felnőtt Waver, mint Lord El-Melloi II (az UBW S2 végén is látható volt, Shirou-val beszélt Londonban). Valójában párhuzamos világ, mivel innen a 3. Grál-háborút követően (1930-as évek) elvitték a Grált Fuyukiból, és sokáig nem került elő. 2000 környékén vagyunk, és a Mágusszövetséget az Yggdmillenia csoport fel akarja számolni, hogy ők legyenek ennek a jogutódja. Ez indít be egy kis belharcot a mágusok közt, amibe beszáll az Egyház is egy emberrel. Az Yggdmillennia lesz a Fekete Csoport, a Mágusszövetség a Vörös Csoport, és 14 szolgával harcolnak összesen. Köztük lesz Siegfried, Kheirón, Vlad Tepes, Astolfo (Nagy Károly 12. lovagja), Solomon ibn Gabirol, Frankenstein szörnye, Hasfelmetsző Jack (eddig a Fekete Csoport), Mordred, Atalanta, Karna, Akhillész, William Shakespeare, Spartacus és Szemirámisz (ők a Vörös Csoporté). ---- Megjegyzés: eredetileg ez Online MMO lett volna, de inkább regényesítették. Az FGO lett a tényleges Fate Online Project.

Aztán van a Strange Fake, ami passz hova illik, de a leírását nézve ez is egy mellékvilá.

Ott vannak a Fate/Extra cuccok (Extra, CCC, Extella), ami teljesen új világ megint csak. Egy kataklizma miatt az 1970-es évek óta folyamatosan apad a Föld varázsereje. 2030-ban csatlakozunk be, mikor a Mágusok már főleg a digitális világon belül harcolnak egymással, űzik a dolgaikat, mivel teljesen elapadt a mana.

Ezen kívül ott van a Prototype és a Fragments (köztük a Labyrinth), amelyek egyik-másik világ kiegészítői, eredeti koncepciói.

A Fate/Grand Order alapja a Clock Tower 2015 novella az alapvilágból. Levről szől, a Mágussuzövetség régészeti tanszékének vezetőjéről. A novellában ő meghal (öngyilkos lesz maradék emberségében). A Grand Order azzal a vonallal játszik el, hogy mi lenne, ha nem, vagyis az alapvilág egy másik kicsengése zajlik. E szerint létezik a Chaldea szervezet is mellékesen, amely az 1950-es évek óta folyamatosan fejleszt ki különféle gépeket, szerkezeteket az emberiség fejlődésének megfigyelésére, és arra, hogy az idővonalak ne ütközzenek egymással, ne legyen beavatkozás. A Laplace a feljegyzéseket készíti, a Chaldeas figyeli az emberiség és a civilizáció állapotát, a Shiva a közeljövőt, a Fate-rendszer lehetővé teszi a szolgák megidézését mesterséges úton is, a Trimegistus pedig a szuperszámítógép.

Az FGO ott indul el, hogy a Spiritron Dive-ot akarják tesztelni, mikor észre veszik, hogy a Föld haldoklik, az emberiség megszűnt 2016 végére. Találnak egy szingularitást, ami beavatkozott a 2004-es Fuyukiban. Ezt kell megszüntetni, és az új fejlesztést élesben aktiválni, vagyis az időutazó gépet, ami nem csinál mást, mint lebontja az ember lelkét (belső varázserejét) részecskéire, és úgy küldi le a tudatot a múltba. De ehhez kell egy fokú erő. Az anime két anyagot dolgozott fel: a drama CD (szinte egy az egyben), és a játék prológusát, a Fuyuki fejezetet. Kisebb-nagyobb különbségekkel, mert nem Medusa Alter volt Lancer, hanem Benkei, mindenkit legyőznek, és még egy pár dolog változott (pl. hogy Cu Chulainn (Caster) egy maga legyőzi Athuria Pendragon Altert --- a játékban Cu 3*-os szolga, Arthuria pedig 5*-os).

Az Animusphere család sarja azért került oda, mert a család feje a Csillagászati Tanszék vezetője az Óratoronynál, és a 10 legkiválóbb család egyikéhez tartozik. (Igen, a mágusok nagyon durván arisztokatikus felépítésűek. Ezért nézik le Gudaót [Fujimaru Ritsuka].) a kirohanás jogos, hiszen 11 éves, de tudjuk hogyan működött a nemesség: "amíg a mi kutyánk kölke, mehet akár a Parlamentbe is, nem fontos, hogy csak 11".
Mashu amúgy homonkulusz, nem kell rajta meglepődni. Ő direkt azért van, mert neki kellett elegyednie egy szolgával.
Surci írta: 2017.01.14. 13:31Fogalmam nincs nézném-e ha jön belőle folytatás, mert nagyon nem érdekel mi lesz a két sablon MC-vel + az egész rohadul nevetséges meg unalmas is. Szal azért az eddigi gimis Sors/okban legalább voltak epik fájtok, durva látványvilág, vagy legalább Rin, itt meg semmi. Viszont olvasva Ricz múltkori játék-topicos leírását, Gil előzménytörténetére azért kicsit kíváncsi lennék, Jeanne d'Arc-ra is - bár belőle úgyis kapunk majd az Apocrypha-ban is, előre félek a trailer alapján a gagyiságtól, A-1 a stúdió ugye... De ha ez kell hogy képben legyek ezekkel a /világvonalakkal, majd 3havonta egyszer valahogy végigkínlódom azt az 1 órát.
Az első pár rész hasonlóan "debil". Orléáns (Jeanne d'Arc), Róma (Nero Claudius), Ókeánosz (Francis Drake)... Őket mutatták még, de ez csak az első fele, hiszen ott van London (ahol feltűnik újra Jack, illetve jön Jekyll/Hyde [akinek az a különlegessége, hogy az ő nemesi képzete által lsz Hyde és kasztot vált: assassinból berserker lesz]), az E Pluribus Unum (itt Medb és Cu Alter is feltűnik), de igazán súlyos Camelottal kezd lenni, aminek a csúcsa Babilon és a Salamon-szingularitás. Ez zárja az első évadot, most fog jönni egy re-run event (a tavalyi Holdhercegnős event Artemisszel a főszerepben), és azt követően az 1.5-ös évad, az Epic of Remnants (aminek 4 fejezete van/lesz: a Shinjuki Fantom esete [passz kit takar], Agartha asszonya [ez valami okkult, belső üreges földes cucc lesz], a Hét Kardvívó Mester Bajnoksága [passz], Salemi eretnekség [vagyis jönnek a Salemi boszorkányok is]). Aztán majd valamikor lesz a 2. évada a játéknak.

A salamoni szingularitásban az volt amúgy, Lev professzorhoz kötődően, hogy a kereszténység előtti időkbe nyúló családú Lev egy súlyos örökséget hozott magával. A Bibliából ismert Salamon király halálakor leadta a Grand Order: Coronal Rank Designation névre hallgató szabályt. A valóság az, hogy Goetia (a Démonistenek Királya, a Beast I. szolga, Salamon 72 démonának egytestű alakja, akiknek eredetileg a fajunk fenntartása volt a célja, de végül a kipusztításunk lett, Salamon megőrülését követően) már 3000 éve elintézte, hogy mely máguscsaládok hordozzák magukban a démonisten darabkáit. Lev ebbe a vérvonalba született (vagyis Salamon egyenesági leszármazottja), viszont több személyisége van. A démoni behatásra 2015 közepén feltámadt benne a démoni mag, és elkezdte a 2016-os katasztrófát megvalósítani. Ezért volt fontos, hogy a Clock Tower 2015 novellában meghaljon. Az FGO fejezetein keresztül őt üldözzük, míg nem az utolsó szingularitásnál már holtan találjuk, és ott lesz a megőrült Salamon (Grand Caster), és majd Goetia, akinek csúnyán el kell kenni a száját.

A világvonalakkal meg nem tudsz képben lenni extenzív Wiki használat nélkül (ahhoz játszani kéne az összes játékkal, olvasni az összes regényt, mangát, animét látni stb.). Én is ezek javát azért tudom, mert a játék miatt muszáj használni, miként tervezzem meg a partikat
SPOILER
(10 lehetséges, nálam így néz ki: Pengebűvészek [only Saber], Varázslatos Koponyák [only Caster], Kettétört Nyíl [only Archer], Hadik András osztag [only Rider], Assassin's Creed [only Assassin], Vérgőz-csapolók [only Berserker], Lándzsarázók [only Lancer], Aranycsapat [a legtáposabbak], Seggpusztítók [az 5*-os szolgák], Event Party [ez áll folyamatos átalakítás alatt])
, melyik szolgámnak mit adjak erősítésnek, milyen tárgyakat farmoljak a fejlesztéshez, milyen a fejlesztési görbe, vagy a My Room esetében tapizva őket mikor mit mondanak.


Amúgy nekem inkább ért meg egy 7-est az egész. Ennyi volt benne eleve, plusz tényleg csak prológus ez, és még érződik is, hogy Nasu nem szívesen írta, mert amúgy felkívánt hagyni a Fate világ tovább fűzésével. Az alapanyagot a változtatások ellenére szépen feldolgozták, röviden egy órában a lényeget (amúgy valami 2 óra lett volna, ha mindenkit végigvernek ténylegesen, vagy ha montázsolunk, akkor +10-20 perc). Mehetne lejjebb is a stúdió miatt, de ha megnézzük, igazából ez volt az egyetlen komolyabb eredetű címük, és amúgy sincs sok művük. Plusz gyorsan elment az az egy óra. Majd húzok lejjebb, ha nem javítanak a látványvilágon a BD-re.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Surci »

^ Jól összeszedted, thx :D Ennek egy része megvan, a többi meg nem is lesz, mert kismillió világ-és idővonal létezik, amik akár keresztezik is itt-ott egymást, engem viszont legfőképp az animangákban szereplő univerzumok érdekelnek, mert se nem játszom, se fényregényt nem olvasok. Ezek közül a legalapabb S/0-SN-UBW-vonalat ismerem, meg az Illyát, ami alternatív. A többit csak érintőlegesen, tervben van ilyen-olyan mangók olvasgatása hozzá + a Holdherczegnőhöz is, de engem csakis a sztorivonalak izgatnak, meg hogy ezeket hogy adaptálják. Ha játék és/vagy fényregény nélkül nem áll meg, akkor szar adaptáció.
Ricz írta:A gagyiság részint a stúdió bűne, mivel képtelen volt rendes animációt csinálni hozzá
Nálam a gayiság Sors/viszonylatban kissé mást jelent... A gond ott van, hogy a mostani animu gagyi látványvilágán és komolyanvehetetlen hangulatán túl az egyik legfőbb bajom a Nasuverzummal, hogy a KnK-n és az F/0-n kívül egyiket se tudom komolyan venni. Titkos írta egyszer rá, hogy "Buffy a vámpírok réme-szerű Tini-Grail Adventure" és ezt csak a fenti két címnél nem érzem, a Grand Ordernél pedig minden eddiginél jobban, mintha a Tündérfarok valamelyik epizódját láttam volna. És a 0-n kívül az összes Fate/ keretéből kiérződik, hogy eredetileg játéknak írták, mert a mágia 99%-ban a szolgaidézésről és a nekik való parancsolgatásról szól. Animében nincs egy kanonizált kódex rá, hogy a világban a mágiának ez és ez a szerepe, ilyen és ilyen módon lehet használni, ezek és ezek a forrásai, mi a történelme, kik használhatják, satöbbi, és ENNEK EGY KIS RÉSZE AZ hogy szolgákat idézhetnek vele. De eleve az is LOL hogy tudják magukról hogy ők Servantok 6-os szintű kardhasználati skillekkel meg 8-as íjászattal támadhatják a másik 4-es pajzsát és hasonló, és ezt meg is beszélik egymással :D Látszik hogy a Sors/0-t nem Nasu írta, még ha csak érintőlegesen foglalkozik csak vele, de sokkal értelmesebben össze van rakva benne ez a háttér. Ez nekem baromira hiányzik az összesből, lóg a levegőben az egész. Ilyenekről nem is beszélek, mint az F/GO-ban a nulla karakterizáció, röhejes karadizájnok vagy seggből előrántott hülyeségek (csak úgy a semmiből elteleportálgatja a gép az alternatív világba a két gyereket - de akkor mi a francra vannak ott a kabinok? Hogy került oda a főgonosz, ahová?). Szal értem én hogy aki játszik annak más, de egy adaptációnak meg kell tudni állnia magában, mert egy Gyűrűk Ura vagy SW-filmre se úgy kellene elvileg beülni hogy fejből vágom a Tolkien-életművet vagy az Extended Universe-t.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Ha nem egy Urobutcher volumenű ember nyúl hozzá, akkor igen, az is marad, egy tini misztikus kaland, de alapból is ebből a közegből származik Nasu összes műve. Írt egyikhez-másikhoz egy edgy szálat, és kábé annyi. Az összes mellékszál amúgy ezen a vonalon mozog, és érezhetően fog is mozogni. A nagy elvárások is Urobutcher óta vannak benne, aki szintén látta, hogy van ebben potenciál, de senki se használja ki. Az utolsó 2 fejezet darkosságát az FGO S1 játékban pedig ehhez kell mérni: a korábbiakhoz képest tényleg darkos. De addig az is csak kalandozgatás.

Az FGO anime elején részint elmondják, hogy a Föld "lelke" adja a varázserő forrását. Amikor Mashu magyarázza, hogy a Chaldeas alapelve az, hogy "minden bolygónak van lelke", amit igazából megfeleltethetünk a lakhatóságnak. Ugyanez került elő az Illya 3rei!! végén, mikor az Ainsworth-ök magyarázzák a világuk pusztulását. És igen, több is van a szolgaidézgetésnél, csak éppenséggel nem az az érdekes rész, hogy melyik máguscsalád milyen mágiaszakra specializálódott és hogyan). És igazából itt jön közbe az, hogy honnan ered a Fate-franchise, és hogy azóta 1-2 kiemelkedő dolgot leszámítva, ott is maradt. Szóval én inkább ekként is kezelem, nem várom el, hogy még egy Urobutcher-szintű cucc jöjjön össze, mert arra az esély elég csekély.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

Uhh ez nagyon jó volt Surci. :goodpost:

Másrészt pedig én a magam részéről nem nagyon követem ezt a franchise/univerzumot és bár érdekes volt amit Ricz írt a történelemről úgy vélem, hogy ami ennyire komplikált és az infókat különböző platformokról kell összekapirgálni, hát . . . nem kedvez az egyszeri fanak aki mondjuk csak az animéket követi nyomon.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Ricz »

iskariotes írta: 2017.01.14. 21:02Másrészt pedig én a magam részéről nem nagyon követem ezt a franchise/univerzumot és bár érdekes volt amit Ricz írt a történelemről úgy vélem, hogy ami ennyire komplikált és az infókat különböző platformokról kell összekapirgálni, hát . . . nem kedvez az egyszeri fanak aki mondjuk csak az animéket követi nyomon.
:goodpost:
Tökéletesen így van, még akkor is, ha egyébként a franchise mintegy 80%-a spin-off, nem a főcsapás része. És akkor még nem tettük hozzá, hogy jó néhány része nincs lefordítva se (pl. a Fate/Extra CCC), vagy úgy kell levadászni.

A másik érdekes momentum, hogy vannak, akik ezeket egy idősíkba akarják besorolni. Van/Volt ilyen próbálkozás Leiji Matsumoto műveivel. Elég vicces, hogy az önellentmondásokat is szépen kiemelték, amelyek gyakran a főbb sztoripontokon jelentkeznek, és a mester valódi "Toki no Wa" (időhurok/idővonal-szingularitás) magyarázatát igyekeznek mellőzni, mert eléggé egyszerű kivágásnak érzik az érdemi magyarázat alól.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Surci »

Ricz írta:Ha nem egy Urobutcher volumenű ember nyúl hozzá, akkor igen, az is marad, egy tini misztikus kaland, de alapból is ebből a közegből származik Nasu összes műve. (...) Szóval én inkább ekként is kezelem, nem várom el, hogy még egy Urobutcher-szintű cucc jöjjön össze, mert arra az esély elég csekély.
Nem feltétlenül a Sors/0-hoz képest gagyi nekem a F/GO, hanem a többi Sors/animuhoz hasonlítva is. Tisztában vagyok vele hogy Uro színvonalát nem lehet elvárni a frencsájz összes darabjától, de még az alap SN-hez is nyominak hatott.

Egyéni szocbproblémám ezzel a frencsájzzal (többiek átugorhatják, írtam már sokszor), hogy mostanában ismerkedtem meg vele, és nyilván nem úgy jön le, mintha késő tizen-kora huszonéves koromban láttam volna. Az én személyes nagy elvárásaim nem Uro miatt kerültek bele (eleve a F/SN-el kezdtem), hanem mert olyan hájp van körülötte 10 éve, hogy számomra a középsulis és háremsetting miatt komolyanvehetetlen sónenfájt-izén túl egy kis extrát azé vártam volna, szal konzisztens világot/történetet, vagy egyedibbre írt karaktereket, ilyesmit. De nem adott semmit, és ezzel csalódást okozott, emiatt nem értem a nyálverést, ami folyamatosan megy rá, mert ez eddig egy hárem harcokkal, aka. Tenchi Muyo, csak épp Shingekinek meg Dezsnyótnak akarja eladni magát. Ami bosszant, hogy amint írtad is, potenciál lenne benne, de nem akar több lenni, vagy Nasu nem akarja/tudja kihasználni, helyette ezt a gagyisónen-vonalat tolják. Oké, van más ilyen frencsájz is, de nekem emiatt a Fate/nemnullák meg úgy az egész Nasuverzum kissé a bögyömben van (a F/0 meg másmiatt ). Nem utálom vagy ilyesmi, meg azé UFO-látványvilág és Rin is oké, csak... na. Majd igyekszek elvonatkoztatni... nem hiszem hogy menni fog :dirr:

Ja és még egy: sokszor utalok a KnK-ra, mert vannak ugyan gyengéi, de annak simán sikerült a F/0 hangulatát-színvonalát hoznia, és nemcsak UFO-Kajiura miatt, pedig azt Nasu írta, ráadásul az első fényregény-szériája. Ugye a Mystic Eyes of Death Perception is Shikinél jelenik meg először - de nem Tohno-nál, hanem Ryougi- nál. Namost erre a világvonalra utána megírta a Holdherczegnőt, ami viszont már tele van ugyanazokkal a baromságokkal mint a F/SN: hárem, meg cselédek, meg tökömtudja, kinyírva a sztorivonalat és a hangulatot, hiába akarnak darkoskodi ott is. Oké, az játékra íródott, nem animangára. Az animéje elég vacak, majd mostanában akarom nyomni a mangáját mert az elvileg VN-hű, de kétlem hogy a F/SN-nél másabb élményt tudna adni a fentiek miatt. Nem ragozom tovább, gondolom érted mi a bajom az egésszel.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

^^ Elsőre az a gondolatom támadt, hogy hájp azért alakulhatott ki mert abban az évben amikor az első széria kijött nem volt valami kemény a konkurencia, de hát nem. (Csak 4 másik cím az évből: Oouran, Nana, Code Geass, Death Note). Illetve annyiban mégis csak igaz a dolog, hogy a Fate a fantasy szegmensben abban az évben nagyot tudott gurítani, a CG és DN túl nehéz volt ilyen szempontból, de a Fate nem. Plusz a grafikája és kimondottan a harci jelenetek nem sikerültek rosszul. Mondjuk az is sokat elárul a franchisról, hogy jó 5 évig hozzá sem szagoltak a készítők sorozat szinten, plusz az első sorozat volt egybe függően a leghosszabb. A gondolat füzéremet arra akarom kivezetni, hogy vélemény szerint szimpla "régen milyen jó volt" címmel nézik sokan és fanolják a dolgot.
Ja egen, azt azért ne felejtsük el, hogy a cucc eredetileg egy PC-re szánt eroge visual novel játék volt, gondolom akkor nem azon agyaltak a késztők, hogy mindent olyan hűű de pontosan megmagyarázzanak. Azóta pedig persze lehetett volna sok mindent tenni az ügy érdekébe, de az ős hibákat akkor sem lehetett volna kijavítani.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Surci »

iskariotes írta: Elsőre az a gondolatom támadt, hogy hájp azért alakulhatott ki mert abban az évben amikor az első széria kijött nem volt valami kemény a konkurencia, de hát nem.
Eleve maga a Fate/Stay Night mint játék volt meglehetősen népszerű, mivel jól adta el magát a mágia-Master-Servant-körítéssel, aztán emiatt kapott animeadaptésönt 2006-ban az egyik route (Saberé). Én ugyan nem játszottam vele, de ez nem igazán eroge, csak van benne néhány H-jelenet is (asszem 1 vagy maximum 2 minden route-on, de majd Ricz kijavít ha tévednék ) de alapvetően nem erről szól, viszont a hárem-örökség innen eredeztethető. A hájpba meg csak simán belefutottam, aszittem hogy tényleg nagy szám, azért nem csengett még le 10 év alatt. Később esett le hogy nem erről van szó, hanem a Type-MOON újabb és újabb Fate-cuccokkal tartotta életben az egészet, és teszi ezt a mai napig folyamatosan.
iskariotes írta:Mondjuk az is sokat elárul a franchisról, hogy jó 5 évig hozzá sem szagoltak a készítők sorozat szinten
Animeszinten valóban nem, de nem állt meg az élet a Fate/univerzum háza táján a F/SN kifutásával sem. Az első anime vége után kapta Uro a felkérést a F/0-ra (nemtom Nasu miért adta ki alvállalkozásba, de a legjobb döntés volt amit hozhatott :D), ami 2007 közepéig futott, de aztán sokáig nem kapott adaptációt. Közben azért mentek a mindenféle játékok, spin-offok, mangák, satöbbi, majd a F/0 után érkező UBW anime már némileg konzisztensebb, mert az Urobutcher által az előzményben lefektetett szabályokhoz igazították, de mivel szintén az eredeti játék egy másik route-ja, így a világ maga annyira itt sem lényeg, és nagyrészt ugyanolyan lyukas maradt szvsz... Szintén játékörökség, az a része van kidolgozva ami a játékban fontos, ott nyilván nem tűnik fel, meg aki ismeri az hozzáteszi az animében látottakhoz, de aki anime-only néző (és elég ilyet látott már ahhoz, hogy ne vegye el minden figyelmét a látvány), az kiszúrhatja.
iskariotes írta:az első sorozat volt egybe függően a leghosszabb.
Ez nem sok mindent jelent, ugyanúgy 25-26 EP a későbbi két animu is, csak mostanában divat szétcsapni 13 ep-re mert annyi egy-egy szezon, és a közte lévő szünetben be lehet hozni az estleges lemaradásokat.
iskariotes írta:az ős hibákat akkor sem lehetett volna kijavítani
Hát az eredeti F/SN-vonalakon meg lehetett volna pár animu-only betoldással megvilágítani dolgokat, de nem foglalkoztak vele. A többinél meg... Amennyi világvonal van már benne, simán lehetne javítani, pl. röhej, de az Illya vonalán valahol normálisabb story- és world building zajlik, mint az F/SN-ben vagy a Holdherczegnőben valaha, de azért, mert az nem játéknak, hanem mangának íródik, nincs játéköröksége, ellenben a Grand Orderen meg érződik hogy a játék gagyisónenfájt változatára fog kifutni. Az Apocrypha-ban reménykedek sztorivonalon, mert az fényregény-forrásból érkezik, majd meglátom mit tudnak kezdeni a világával, mert ez már megint egy másik worldline (csak a gagyi látványtól tartok a trailer alapján). A Sors/Last Encore megint játékadaptésön, de itt a Szaft miatt a látvány izgat jobban... Shinbou-t ismerve nem számítok nagy áttörésre a tartalmi résznél -_- Mindegy, legyen eyecandy, aztán hátha...

Ill. Ricz-nek még annyit, hogy yah, írtad itt a nagy felső postodban hogy szingularitás, világvége, időutazás, nagy világmentő küldetések, satöbbi a GO vonalán, csak amikor néztem, egy sima retardsónent láttam, se egyediség, se feeling, még annyi se, mint a gimis Grálháborúkat bemutató animukban... Nem jött át, hogy ennek tétje lenne, na.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Ricz »

iskariotes írta: 2017.01.15. 22:22 ^^ Elsőre az a gondolatom támadt, hogy hájp azért alakulhatott ki mert abban az évben amikor az első széria kijött nem volt valami kemény a konkurencia, de hát nem. (Csak 4 másik cím az évből: Oouran, Nana, Code Geass, Death Note). Illetve annyiban mégis csak igaz a dolog, hogy a Fate a fantasy szegmensben abban az évben nagyot tudott gurítani, a CG és DN túl nehéz volt ilyen szempontból, de a Fate nem. Plusz a grafikája és kimondottan a harci jelenetek nem sikerültek rosszul. Mondjuk az is sokat elárul a franchisról, hogy jó 5 évig hozzá sem szagoltak a készítők sorozat szinten, plusz az első sorozat volt egybe függően a leghosszabb. A gondolat füzéremet arra akarom kivezetni, hogy vélemény szerint szimpla "régen milyen jó volt" címmel nézik sokan és fanolják a dolgot.
Amiért jobban szeretnek visszagondolni rá, az egyfelől, mint Surci is írta, a rózsaszín nosztalgiaszemüveg, illetve a játékhoz való kapcsolat. De a 2006-os sorozat küllemi hibáit nyugodtan felróhatjuk a Studio Deennek, mivel ők készítették. Ahogy a 2010-es TV Reproduction OVA-t is, ahol összerántották a Fate-route történéseit 2x1 órás részbe még az UBW mozi (szintén 2010) előtt. Viszont valóban, rengeteg játékot és mangát "idézett meg" a 2006-os adaptáció, amit a játék után True-routeként is szokás emlegetni. Olyannyira, hogy több rajongói verekedős is megjelent, mint a Fatal/Fake és abból bővített Crucis Fatal/Fake.
Surci írta: 2017.01.15. 23:43Én ugyan nem játszottam vele, de ez nem igazán eroge, csak van benne néhány H-jelenet is (asszem 1 vagy maximum 2 minden route-on, de majd Ricz kijavít ha tévednék ) de alapvetően nem erről szól, viszont a hárem-örökség innen eredeztethető.
Annyiban eroge, hogy van benne szexjelenet, de ennyi. A Fate-routeon ott, mikor Rinnel és Saberrel menekülnek Illyáék elől az erdőben, és a megidézést véglegesíteni kell. A játékban Rin kimondja, hogy ez csak szexuális úton lehetséges. Akkor Shirou megdugja Sabert, Rin pedig tartja nekik a gyertyát. (Megvan Kuro/Chloe csókmániája Illyával a Kaleidből? No, innen ered.) Az UBW-szálon Rinnel fekszik le, hogy a saját varázserejét növelhesse meg Shirou, így legyen ereje szembeszállni Gilgamessel.
Szexuális tartalomban viszont a Heaven's Feel viszi a pálmát: itt derül ki, hogy Sakurát Shinji rendszeresen megerőszakolja (az előző két route-on csak utalnak rá a rendszeres hiányzással, és a rendszeres nemi erőszak áldozataira jellemző tettesmentegetéssel - amit a leginkább az UBW sorozat pedzegetett), illetve az egész Sakura körül forog, akiben felébred "a sötét erő", Zouken rontó címerférgeinek hozadéka. De ezen kívül ebben az epizódban van kannibalizmus, egy rakás gore és body horror. ezek után sem véletlen, hogy az Ufotable csak moziként meri feldolgozni. Illetve tanulva a Deen hibájából, az agyonrusholt UBW mozi helyett ezt 3 részben teszi meg, ami első részének végén arra kell számítani, hogy ott valakit bizony majd megesznek (bár ez egyelőre rajongói spekuláció, hogy ezzel a cliffhangerrel zárnák, de valljuk be: az ufótól kitellik egy ilyen).

Szóval minden szálon van egy szexjelenet egy csajjal. Ez nem épp a hárem cuccok jellemzője (hárem erogék esetében minimum 4-5 szál van, egy-egy csaj meghódítását tűzve ki célul, amiből a Grisaia no Kajitsu színezi a legjobban más műfajokkal és témákkal), hiszen 3 szál, 3 lány, 3 történeti fókusz. A Fate-en Saber "megváltása" volt a cél, az UBW-n Shirou jövője és Archer kiléte, a Heaven's Feel meg egy kib@szott sötét káosz, ami végett nem csoda, hogy Urobutcher munkája után azt emlegetik jobban kánonanyagként, vagy kánonszálként, ami ténylegesen megtörtént, míg a másik kettő csak alterszál.
Surci írta: 2017.01.15. 23:43Az első anime vége után kapta Uro a felkérést a F/0-ra (nemtom Nasu miért adta ki alvállalkozásba, de a legjobb döntés volt amit hozhatott :D), ami 2007 közepéig futott, de aztán sokáig nem kapott adaptációt.
Uro mellett az Apocryphát sem Nasu írta, hanem csak felügyelte, ahogy egy csomó másikat. A Fragments-epizódokat, pár rövidebb-hosszabb novellát, mint az említett Clock Tower 2015-öt, és most a Fate/Grand Order játéksztoriját. A Kaleid Illya manga is third-party. Illetve tegyük hozzá, hogy próbálkoztak egy Fate Online cuccal is, ami az Apocrypha lett volna (lévén adja magát a körítés, hogy két frakció háborúzik 7-7 szolgával a hatalomért, amiből MMO-hoz mérten lehetett volna egy jó kis PVP-aréna harc, raidrendszer stb.), de csak a Grand Orderre érett be a DELiGHTWORKS gondozásában.
Surci írta: 2017.01.15. 23:43Hát az eredeti F/SN-vonalakon meg lehetett volna pár animu-only betoldással megvilágítani dolgokat, de nem foglalkoztak vele. A többinél meg... Amennyi világvonal van már benne, simán lehetne javítani, pl. röhej, de az Illya vonalán valahol normálisabb story- és world building zajlik, mint az F/SN-ben vagy a Holdherczegnőben valaha, de azért, mert az nem játéknak, hanem mangának íródik, nincs játéköröksége, ellenben a Grand Orderen meg érződik hogy a játék gagyisónenfájt változatára fog kifutni. Az Apocrypha-ban reménykedek sztorivonalon, mert az fényregény-forrásból érkezik, majd meglátom mit tudnak kezdeni a világával, mert ez már megint egy másik worldline (csak a gagyi látványtól tartok a trailer alapján). A Sors/Last Encore megint játékadaptésön, de itt a Szaft miatt a látvány izgat jobban... Shinbou-t ismerve nem számítok nagy áttörésre a tartalmi résznél -_- Mindegy, legyen eyecandy, aztán hátha...
Bár a Heaven's Feel elég sötét és komor, attól még egy kaotikus. Nem véletlenül mondtam, hogy Urobutcher F/0-ja magasra tette a lécet: a franchise minden terméke alapvetően shounen, és ebben a mederben is maradt, egyedül Uro csinált belőle seinent azáltal, hogy egy fajsúlyos sztorit tett le rendes karakterekkel. (A közösség szereti seinenként kezelni az alapművet is a HF miatt, innen a komoly hype is, de ennél jobban fogalomzavarban nem fürödhetnek. Vagy mégis?) Az Illya is azért konzisztensebb, mert gyakorlatilag a semmiből építi újjá, rengeteg áthallással az eredeti művek irányába. Szóval igazából az Apocryphától sem kell világmegváltást remélned, a Fate/Extrától meg pláne nem, mivel ott nem igazán lesz komoly és hangzatos tét a harcra, lévén a varázserő elapadt és virtuális valóságban zajlik az egész. A Fate/Grand Order meg igen, az is. Szintén a szabvány shounen (vagy a te szóhasználatodban retardsónen).

Szóval igazából ez csak ráerősít arra, amire már pár poszttal fentebb is ki akartam lyukadni: ez a franchise sem különb sokban a többi sónentől, csak jobban szereti a sötétebb, komorabb, edgy témákat. :)

Nasu többi művéhez pedig annyit, hogy a Holdherczegnő sem egyéb, lévén az az első igazi nagy műve, mint VN. A folytatásai, a Kagetsu Tohya és a Melty Blood ebből sem léptek ki (az utóbbi konkrétan Mugen-alapú verekedős részekkel is szolgál a visual novel rész mellé, amit kiemeltek két külön játéknak is: az Actress Again és az Act Cadenza Ver. B). Viszont érdekesség, hogy a Fate és a Tsukihime világa több ponton össekapcsolódik. Egyfelől az Atlasz Akadémia párszor elhangzik egyik-másik Sors-műben (az F/GO-ban tuti, ott a 6. fejezet egyik terepe, illetve a különböző világfigyelő rendszerek kifejlesztésének segítői). Arcueid Brunestud pedig a Berserker a Fate/Extra játékban. Az Aozaki testvérek is megjelennek az Extrában, náluk lehet ugyanis fejleszteni a Servantot a játékban. De ennyire mellékvágányra ne menjünk.

A Kara no Kyoukai ezért érződik felnőttesebbnek ezek ellenében, mert már később született, illetve nem vállalt eleinte annyit. Sokkal lassabb és elmélkedősebb, ami írás tekintetében több lehetőséget ad a szerzőnek átgondolni, mit is akar belőle. Ezt pedig a saját bőrömön is tapasztaltam. :dirr:
SPOILER
Próbáltam egy regényt írni, amit egyszer ugyan befejeztem, de elveszett a vége. Ellenben sztorira tényleg rá lehetne most sütni, hogy sónen cucc az is, viszont megvan benne a seinenes potenciál, tekintve az egész egy középkori korrajz, en bloc valláskritikára van felhúzva a hozzátartozó ősszimbólumokkal. Viszont inkább kalandos, mintsem lassú és elmélkedős, de hát no, egy középkori regényműfajt is imitál egyben, ahogy Umberto Eco Baudolinója. :dirr: (Amikor a valóságos alapból a korra jellemző fantasyvá válik. Na, csak azért imitáció, mert annyira nem a korra jellemző fantasy lesz belőle, de rengeteg elem beköszön a népi hiedelmek által. Ugyanis igazán középkori fantasy a keleti utazásokban rejlik, hogy milyen csodákat találtak János pap országában vagy afelé menet.)
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Surci »

Fate: Nekem a DEEN-féle 2006-os F/SN-el nincs különösebb problémám látvány terén, kicsit műanyag, de akkoriban a legtöbb fény-és vizuálnovella-adaptáció hasonlóan nézett ki (hacsak nem valami moeizé alapból, mint a Haruhi). De a F/GO animétől így is tízszer vállalhatóbb, legalább nem voltak idétlen karadizájnok -_-

A Mennyei Érzés mozihoz meg annyit, hogy mivel nekem Sakura eddig a legsemmitmondóbb szereplő az egész Fate/univerzumban (idegesít is a szenpájozása, ezen kívül meg észre se vettem volna ha egyszerűen eltűnik), ezért annyira nem izgat mi lesz vele, de gondolom valami evil pszichóbiccsé vedlik át. Majd nézem a többieket, Rin biztos lesz, remélem kárpótol a kötelező Siró-féle morálmonológok okozta szenvedésért. Illyát szerintem itt is rühelleni fogom. Arra leszek kíváncsi még, hogy Gil miként lép majd színre, az UBW-s bish verziója kakkoibb volt, mint a páncélos az SN-ben, de nem kellenek spílerek.
Ricz írta:ami első részének végén arra kell számítani, hogy ott valakit bizony majd megesznek
Remélem Shinjit :D
Ricz írta:Megvan Kuro/Chloe csókmániája Illyával a Kaleidből? No, innen ered.
Szerintem meg onnan hogy a készítők ki akarták maxolni a loliyurifanszervízt :D Persze makettdumnak nem utolsó :D
Ricz írta:Nem véletlenül mondtam, hogy Urobutcher F/0-ja magasra tette a lécet: a franchise minden terméke alapvetően shounen, és ebben a mederben is maradt, egyedül Uro csinált belőle seinent azáltal, hogy egy fajsúlyos sztorit tett le rendes karakterekkel. (A közösség szereti seinenként kezelni az alapművet is a HF miatt, innen a komoly hype is, de ennél jobban fogalomzavarban nem fürödhetnek. Vagy mégis?)
Dehogynem :D Mondjuk a Sors/0-nál rezeg ugyan a léc, de tartalmilag még ezt se mondanám seinennek. Inkább olyan felső korhatáros shounen mint mondjuk a Dezsnyót, szemben a sima sónenfájt(+hárem) F/SN-UBW vonalakkal. Uro behozott moráldilemmákat egyes szereplők esetén, és normálisan ki is tudta fejteni őket (az uralkodók piálásánál Saber dilemmája vagy Kiritsugu hajós metaforája ezerszer értelmesebben van prezentálva mint pl. az a borzalmas Siró-Archer kínszenvedés a Pengeművekben :knife: ), de attól még érződik, hogy a sorozat fő mozgatórugói a harcok, és nem a morális konfliktusok vagy egyéb feloldhatatlan ellentmondások. A sztori és a hangulat teljesen rendben van, a környezet és a szereplőgárda is sokkal hitelesebbek a settinghez mint a gimisek, de utóbbiak imho még mindig túl egydimenziósak, még a főszereplők esetében is: nincs egyetlen komplexebb kari sem. Uro szvsz kihozta amit ebből ki lehetett, de ennél többet nem nagyon tudott (ez különösen a Madokával és a Psycho-Pass-al összevetve látszik nagyon), mert bizonyos pontokon meg volt kötve a keze: a befejezés adott, így egyes karakterek döntései vagy jellemei hiába tűnnek irreálisnak, muszáj volt úgy kihozni a lépést, hogy az F/SN-nek megfelelő befejezést kapjon + gondolom Nasu is adott instrukciókat. Szal attól, hogy megy a darkos hatásvadászat és a vértocsogás, max a korhatárbesorolása lesz seinen, nem a tartalma, mert akkor pl. a Shingeki is seinen lenne.A Mennyei Érzés filmváltozataitól sem félek hogy megugranák ezt a lécet, max még több lesz a paradicsomlé. :D
Ricz írta:A Kara no Kyoukai ezért érződik felnőttesebbnek ezek ellenében, mert már később született, illetve nem vállalt eleinte annyit.
Úgy tudom ez az első fényregénye és '98-as, míg a Cukihercegnő 2000-ben jött. A KnK-t viszont már simán mondanám seinennek, mert itt van egy elég hangsúlyosan kifejtett pszichológiai tartalom, és Shiki karaktere a lényeg, minden más körítés.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Csak röviden ezúttal.
Surci írta: 2017.01.16. 16:54A Mennyei Érzés mozihoz meg annyit, hogy mivel nekem Sakura eddig a legsemmitmondóbb szereplő az egész Fate/univerzumban (idegesít is a szenpájozása, ezen kívül meg észre se vettem volna ha egyszerűen eltűnik), ezért annyira nem izgat mi lesz vele, de gondolom valami evil pszichóbiccsé vedlik át.
Nem lesz nagy spoiler, mert ha elkezdesz képeket keresni róla, 70% körül tuti találsz ilyet: igen. A nemesférgek okozta rontás megteszi a hatását, az Angra Manyuu esszenciája lesz a varázsereje. Ha képet nézel róla, gondold el ezt a csajt fehér hajjal, vörös erezéssel az arcán, kezén, és testhezálló vörös-fekete szalagos ruha, ami maga a rontás. (Fatal/Fake-ben és az Unlimited Codes verekedős játékokban ez fegyverként funkcionált.)
Az Illya 3rei!! végén ezért is jelent meg félig Lancelotos Berserkerként, de hogy miért pont Lancelot, arra én is szeretném a választ. Tuti valami fun fact lesz a dologban.
Surci írta:
Ricz írta:ami első részének végén arra kell számítani, hogy ott valakit bizony majd megesznek
Remélem Shinjit :D
Ennyi spoilert megengedek "felcsigázásnak": ő is elpatkol, de nem őt eszik meg. :wink:
Surci írta:Mondjuk a Sors/0-nál rezeg ugyan a léc, de tartalmilag még ezt se mondanám seinennek. Inkább olyan felső korhatáros shounen mint mondjuk a Dezsnyót, szemben a sima sónenfájt(+hárem) F/SN-UBW vonalakkal. Uro behozott moráldilemmákat egyes szereplők esetén, és normálisan ki is tudta fejteni őket (az uralkodók piálásánál Saber dilemmája vagy Kiritsugu hajós metaforája ezerszer értelmesebben van prezentálva...
A franchise többi részéhez képest annak érződik, noha tartalmilag nem egészen az, és erre próbáltam rávilágítani. Bár elég nehéz megfogalmazni a seinent, ha megnézed, hogy mellete olyanokat is alámosnak, mint az Aiura, A Channel, Non Non Biyori, amelyek inkább iijikai cuccok (nem mellesleg SOL-vígjátékok).
Surci írta:
Ricz írta:A Kara no Kyoukai ezért érződik felnőttesebbnek ezek ellenében, mert már később született, illetve nem vállalt eleinte annyit.
Úgy tudom ez az első fényregénye és '98-as, míg a Cukihercegnő 2000-ben jött. A KnK-t viszont már simán mondanám seinennek, mert itt van egy elég hangsúlyosan kifejtett pszichológiai tartalom, és Shiki karaktere a lényeg, minden más körítés.
Nem tudod rosszul a dátumokat, viszont a Tsukihime és a Sors alapjait még közép- vagy főiskolásként írta (valamikor 16-22 évesen), és azokat mentette át, nem igazán szakadva el az eredeti műfajtól, iránytól. A KnK viszont már érett alapokból indult ki. Technikailag így a KnK későbbi, noha előbb került publikálásra a többitől.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
scineram
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1540
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: scineram »

Oké, rövid pillanatkép.

Sors/MaradÉj 1-8.

Látom, lassabban haladok véle, mint Surci az övével, de azt kell mondanom, ez a cucc vontatott! Persze általánosságban elmondható, hogy az általam látott vizuális regény adaptációk nem a pörgősségre hajtottak rá, de ezen legendág franchise kapcsán mégis kicsit meglepett az igen megfontolt tempója. Semmiről nem szóló hétköznapi beszélgetések, amik azért némi realizmust adnak neki, ha már úgy rágyúr az életvágás oldalára. Otromba, szájbarágó expozíciók az információdömpingekhez. Ezt néhol legalább Shirou totál beavatatlansága megmagyarázza. Mindezekkel együtt úgy érzem a legtöbb epizód után, hogy milyen kevés dolog is történt valójában.

És persze Surci a Hyouka nagy részének átrágása után most földön fekve röhög.

De lépjünk is túl ezen. Ja, hogy a Holy Grail War nem valami epikus háború volt, hanem egy tucat karakter battle royaleja? Mostmár jó ezt is tudni. És lassan az összes maestro/komornyik párt is megismerjük. Eddig pont ez, a karakterizáció, ami talán a legnagyobb erőssége. A Shirou×Saber kapcsolat bullshit- és sallangmentességével kifejezetten felüdülés, de Tohsaka Rin (ánusza :kaminaglasses: ) is igen szimpatikus. Tsundere, de nem idegesítően. Saját karakterében is megállja a helyét. Mindebből csak az irritáló tanárnő lóg ki, leginkább csak infantilizálja a sorozatot méltánytalanul. Illya még csak keveset volt ugyebár, rá még nagyon kíváncsi leszek.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára scineram 2017.04.12. 20:51-kor.
Kép
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Surci »

^ Látom te is kezded már átérezni a "Fate/feelinget". Tipikusan az a cucc, ahol egy gyufaszálnyi láng erdőtűz méretű füstöt generál. Én is így jártam vele. A fenti észrevételeid okai pedig, hogy a háremsónen VN-játék alapokat nem túl jól sikerülten adaptálták forgatókönyvre. Nem árulok egyébként zsákbamacskát, a célom az Illyáig való elvezetés volt ezzel a cserével, mert az F/SN és az UBW nem nagy dobás, azokért önmagukban nem vállalnék torihikit. Nem gáz egyik sem, az UBW még durván eyecandy is, de ezen túl nem nagy számok. Ami majd esetleg mélyebb nyomot hagyhat, az a Fate/Zero lesz (by Urobutcher) és persze az Illya :dirr: de ehhez kellenek az alapok, azért ezt dobtam fel kezdésnek. Javasolom neked is, ahogy Isk-nek tettem, hogy ha az F/SN után még akarsz SORS/al foglalkozni, akkor utána a F/0 ---> UBW ---> Illya sorrendet kövesd.

Btw Rin itt is, mint mindenhol WIN, Sabernek pedig ezen inkarnációja számomra a legszimpatikusabb.
SPOILER
A NULLÁS az MEH (túl sok a rinya, csak Irivel együtt jók), az UBW-ben meg olyan szinten egydimenziós kuudere, hogy bár nem kedvencem és amúgy is túlértékeltnek tartom, de rendesen sajnáltam, hogy ilyen nulla karakterként kell látnom...
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
scineram
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1540
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: scineram »

Bocs, hogy csak mostanra reagálok, pedig már nemzeti ünnepre kész voltam vele!

Összességében erősen decens fantasy cuccnak mondanám. Igencsak értékeltem, hogy a harcoknak következményeik voltak, mégpedig halálosak.
SPOILER
Archer például komolyan meglepett, pedig akkor már túl voltunk Shinjiék búcsúzásán.
Maguk az összecsapások kifejezetten tetszetősek voltak, tehát az akció is eggyel több ok, amiért érdemes megnézni. De nem csak a sakuga, a karakterdizájnok stílusa is bejövős. Ami el is vezet az egyik furcsasághoz. Az eroge eredete ellenére gyakorlatilag teljesen fanszervíz mentes. Jó, befigyelt egy-két fürdős jelenet, ott volt a legendás zettai ryouiki, meg persze Sakura ütős BDSM cucca, de különösebb innuendó nem volt. Ennek ellenére félidőtájt mégis megkezdődött némi háreming, ahogy egymás utána az összes leányzó Shiróhoz költözött. De hiába dobák fel a labdát, meg már nem ütötték. Csak úgy elvoltak. Ez adott neki némi skizofrén jelleget. Különösen azt furcsáltam még, hogy
SPOILER
Shinji halála után ennek semmi hatása nem látszódott Sakurán. Tovább ott háremingezett Shirónál, mikor már Illya is odaköltözött. Egy légtérben. A bátyja gyilkosával. És semmi.
Az elég korrekt volt, ahogy Shiro és Saber lassan közelebb kerültek egymáshoz, és ezzel a hárem nem interferált. De annyira belsőségesen nem éreztem a kapcsolatuk, hogy a befejezésen kisírjam magam. Mondjuk egy boldog lezárást is elbírt volna, annyira azért szurkoltam nekik, de a szomorú végkifejlet is szép volt, és legalább a nem sablonos utat választották. Gondolom volt happybb ending route az erogéban.
Az biztos, hogy elég dolgot dobtak fel a múltbéli eseményekből, hogy a cselekmény előzménye is érdekeljen. Talán a 0 játszódik az előző Szent Grál alatt, az akkori történések érdekesebbnek tűnnek, mint amiről ez szólt. Tehát az irány meg van. :)
Kép
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Surci »

Nah a nehezén már túlvagy, az SN a legkevésbé "konzisztens" és leginkább háremgame-feelinges darabja a frencsájznak imho.
scineram írta: 2017.04.03. 21:57 Az biztos, hogy elég dolgot dobtak fel a múltbéli eseményekből, hogy a cselekmény előzménye is érdekeljen. Talán a 0 játszódik az előző Szent Grál alatt, az akkori történések érdekesebbnek tűnnek, mint amiről ez szólt.
A Nulla más élmény lesz, az erre építő UBW pedig az adott keretek miatt érthetőbb (és a látványvilág azt is eladja, noha az történetileg visszalépés lesz a 0-hoz képest). A 0-ért akár vállalok valamit áprilisra (26 ep.) ha ez motiválóan hat :D

Ps. LOL fogalmam nincs miért tolom ennyire a Sors/ot, olyan hűdenagy fanja azért nem vagyok... Túlzottan unatkoznom? XDD
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

No és akkor ma a márciusi csere utolsó előtti darabja a : Fate/Zero.

Amikor Surci elkezdte felsorolni a választható animéket nagyon biztam benne, hogy a Berserk is ott lesz, de nem helyette ez volt megemlítve. Mivel nem akartam belekezdeni egy never endinges giga mechas univerzumba, így maradt ez a sorozat. A félelmem és az utálatom azért volt iránta, mert a Fate Stay Night-ot már láttam és nem tetszett. Abban semmire nem adtak logikus választ csak gyepállás folyt olykor szép grafikával oszt jó napot. (Ja igen volt egy jó záró száma).
Szóval elkezdtem nézni és az első résznél amikor megláttam, hogy 48 perces, az tűnt a leglogikusabb lépésnek, ha felégetem a lakásomat, Thaiföldre megyek nemváltó műtétre majd a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaságban telepedek le és megalapítóm az Abu Sayyaf helyi szervezetét. Talán így tudtam volna legkönnyebben lefújni a Surcival kötött megállapodást - gondoltam magamban. De mivel az óriás Motoko párnám fért be kofferembe így tovább néztem a részt. Szerencsére. A sorozat egészen szépen fejlődött a hotel robbantós résznél szó szerint leesett az állam annyira meglepett, hogy tényleg ez lesz. A harcok jóra sikerültek egyes beszélgetések is emlékezetesek maradtak. Szóval minden szépen és jó volt, ha nem lett volna az utolsó két rész ami lazán hazavágta nálam a sorozatot.

Amiért érdemes volt nézni:
1, Emiya és csipet csapata: Mivel sokáig cseréltem a nevét Kirei-vel így az előbbit elneveztem Leon-nak az utóbbit pedig Logannek. Szóval Kirei karaktere annyira nem volt érdekes számomra. Még azzal együtt sem, hogy ő kapta a legtöbb háttértörténete. Nem nagyon értettem miért is kellene sajnálnom vagy kedvelnem.
SPOILER
Megölte az apját saját akaratából, ráadásul egy olyan apát aki nem bántotta sem fizikálisan sem lelkileg sem. De ha ez későbbiekbek kiderül egy sorozatban, hogy mégis tett ilyet akkor nem szóltam.
De azért jól hozta a profi bérgyilkos szerepét ahogyan felépítette Archibald és csapatának a felszámolását az mesteri volt, minden tekintetben.
Irisviel végig jól hozta a szerepét nekem nagyon szimpatikus volt, hogy próbálta kihozni lángfényű életéből mindazt amit lehetett és hasznára akart lenni a szerelmének. Nagy piros pont neki. Egyébként egy gólem és egy ember, hogy képes nemi kapcsolatra?
A csapatból másik nagy kedvencem Hisau volt, talán az egész sorozatban ő volt a legprofesszionálisabb. Simán eltudom képzelni, hogy egyszer belőle is egy hősi szellem legyen, vagy legalábbis megérdemelné. Az egy kicsit bosszant, hogy a múltját direkte ilyen "tessékengemetsajnálni" tipusra írták meg. Nekem jobban tetszett volna, ha ezt inkább nem hozzák szóba vagy inkább valamilyen más történetet írnak neki.
Ennek a társaság legérdektelenebb tagja Artúr volt. Oké a ruhák jól álltak rajta és oké a végső támadása is szépen világít és akkor ennyi. Bár vázolták, hogy miért örlödik magában, de én nagyon nem tudtam vele azonusulni. Érdekes a másik két uralkodót teljesen megértettem, de itt semmi. De ami lényegesebb lehet, hogy a csapat nem minden tagjával voltam 100%-san megélegedve, de így összeségben őket tartottam a legjobb teamnek. Mindenki segítette a másikat, mindenki érzett a másik irányába és mindenki tudta mi a feledata.
2, Bársony és Ἀλέξανδρος ὁ Μέγας: Eleinte féltem, hogy a kis srác valami csöcs-picsa MILF-et kap harcosnak és akkor végig olyanok lesznek mint Hitsugaya és Matsumoto, de szerencsére nem ez történt. A fiú a kezdeti nehézségeken túl tudott lépni és habár csak a legvégén, de megértette mit is akar a király. Utolsó parancsa pedig szimplán szívmelengető volt számomra. Ahogyan pedig Gilgameshel beszélt a legvégén még tisztelet is parancsolt magának.
Óóoo Alexandrosz! Jó pár éve ajánlották nekem, hogy cospalykedjem őt, de akkor vissza utasítottam most már azon vagyok, hogy jövő tavaszra ez meglegyen (feltéve ha még akkor is lesz con). A sorozat messze legjobb karaktere volt. Végig tisztában volt vele, hogy nem győzhet, de ennek ellenére mindig akkor rántott kardot amikor kellett. Ráadásul az összes szereplő közül őt tudtam sajnálni leginkább két dolog miatt: 1, látta meghalni a katonáit. 2, Nem láthatta saját szemmel az óceánt. Ebben mondjuk végig bíztam, hogy Bársony elviszi és megmutatja neki, de hát a király saját erőből akart volna oda jutni.

Összekötő alakok akik tök mindegy volt, hogy szerepelnek vagy sem
Vörös bort szopáló tag alias Tokiomi Tohsaka: A fazon teljesen érdektelen volt számomra. Mondjuk ahogyan végezte és ahogyan temették az unfair volt vele szembe.
Kariya: A legnagyobb erénye az volt, hogy egy világos és érthető álma volt. Bár azt egyáltalán nem értem, hogy a templomban, miért nem tünt fel neki, hogy akit fog az hulla hideg, ahogyan az asszonynak sem.
Guro fan: Végig nem értettem meg miért is kellett ő a sorozatba. Lehetett volna csak egy sima tag akivel ugyan úgy harcoolni kell mint a többivel. De áhh az túl egyszerű lett volna. Szinte látom a szemeim előtt, ahogyan ültek az okosok valamilyen eldugott kis edói irodában és kiagyalták ezt karaktert.
- Hé, hé, hé. Emberök! Gondolkodjunk már egy kicsit, na! Írtunk egy sorozatot ahol igazából senkit nem lehet gyűlölni. Kéne írni egyet.
- Jaja igazad van tesó! De kit alakítsunk át totál unszimpivé? Irisviel-t esetleg Aoi Tosakat vagy az aranyszivű Ryunosuke-t?
- Ryunosuke tökéletes lesz. Csináljunk belőle sorozat gyilkost. De ne szimplán sorozat gyilkos legyen, hanem kisgyerekeket öljön ipari mennyiségben és szimplán szórakozásból. Az még a jövő zenéje, hogy meg fogja e őket erőszakolni és ha igen még haláluk előtt vagy után esetleg közben.
- És mi a motivációja ezzel?
- Mi az, hogy motiváció barom? Mészárol a belek színéért. Ez nem elég talán?
- Jó, de akkor a Grál miért is választja ki?
- Mert talán így írtuk meg a forgató könyvet?!
- De ez így nem logikus.
- Logika? Logika? Te eszednél vagy? Gondolkodj már! Egy olyan sorozatról beszélünk ahol Artúr királyból kislányt faragtunk. Egy olyan sorozatról van szó mely szerint 300 éve tartják meg ezt a viadalt itt Fuyuki városában. 300 éve egy darab európai nem léphetett be az országba nem hogy ilyen varázslok. Csezd meg a logikádat, de ha ilyen nagy okos vagy akkor menjél szépen Psycho Pass forgatókönyvíró csapatba ott legyél okos. Logikus kartárs.
Sola Ui meg a többiek: Ja ők is szerepeltek.

Akikért nem volt érdemes nézni a sorozatot:
Kirei Kotomine és a csávó aki vele lógott: Eleinte azt hittem, hogy olyan ő mint Emiya csak ő más módszerekkel dolgozik, de nem ő egy szimpla genygóc volt. Számára a végső cél a totális pusztulás lett volna? És ő nyert? Komolyan? A Grál győztese az a fazon aki a totális pusztulást kívánja mennyivel is jobb ő mint guro pajtás. A másik pedig jól értettem, hogy ő a sorozat végére zombivá vált?
Az aranygyermekkel a legnagyobb problémám az volt, hogy túl erősre volt megírva. Az úgy okés, hogy a sorozatban szerepelnek erős és gyenge ellenfelek, de ő annyira erősebb a többinél, hogy nem értem miért írták bele. Illetve a logikája sem volt mindig tiszta számomra. Bársonyt pölő életben hagyta, de azt is simán kinéztem volna belőle, hogy megöli mondván nem hódolt be előtte. Ja igen lehet, hogy az én történelmi ismereteim a gyengék, de az ókorban mikor készült ilyen szerkezet? Bár ezt tartottam a sorozat legnagyobb poénjának.

A sorozat összességében tetszett, az utolsó két rész erősen hazavágta a dolgokat. A zenéje tetszetős volt. A világ most már sokkal logikusabbnak hat mint az FSN után volt, de még mindig hagytak kérdő jeleket a készítők. Talán egyszer folytatom.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Surci »

iskariotes írta: 2017.04.05. 21:31 Szóval elkezdtem nézni és az első résznél amikor megláttam, hogy 48 perces, az tűnt a leglogikusabb lépésnek, ha felégetem a lakásomat, Thaiföldre megyek nemváltó műtétre majd a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaságban telepedek le és megalapítóm az Abu Sayyaf helyi szervezetét. Talán így tudtam volna legkönnyebben lefújni a Surcival kötött megállapodást
ROTFLOL

Simán dettózhatnám a fenti irományt, mert az én véleményem is hasonló, talán azt leszámítva, hogy örülj neki, hogy ennyi jóember került a számodra semleges kategóriába, mert engem karakterként ők is mind halálra idegesítettek. Még Ryunosuke és Caster volt ezen szekcióból a legkevésbé irritáló, mert ők már olyan szinten WTF voltak ebben a cuccban, hogy az valahol morbid módon vicces, de a többiek... Vagy simán hülyék, vagy csak sima jellemhulladékok. Saberről már írkáltam többször a F/0 kapcsán szal nem mennék bele újra, de én se tudtam sajnálni, mert a saját hülyeségének levét issza. Broskander és Bársony +1, legjobban működő Master-Servant páros a sorozatban (meg úgy EVER). Rajtuk kívül Irisviel a TOP, és persze Rin aki már itt is hozza a formáját, ami elég LOL, mert 7éves LOLiként többet ér mint a szereplőgárda 90%-a.
iskariotes írta: 2017.04.05. 21:31 A másik pedig jól értettem, hogy ő a sorozat végére zombivá vált?
Kirei? o.O Dehogyis. Ugyanolyan ember, csak mostmár ő a "játékmester", ahogy az SN-ben is láttuk.
SPOILER
Az kéne még, akkor elég nehéz lenne kinyúvasztani bármelyik világvonalon, aminek nem örülnék, mert én is utálom (kivéve az Illya 3rei-ben, ott nagyon jó az a cameo :D ).

iskariotes írta: 2017.04.05. 21:31 Csezd meg a logikádat, de ha ilyen nagy okos vagy akkor menjél szépen Psycho Pass forgatókönyvíró csapatba ott legyél okos, Logikus kartárs.
Az ugye megvan, hogy mindkettő forgatókönyvét ugyanaz a jóenber jegyzi? Csak hát ez van, ha meg kell felelni egy adott elvárásnak, azaz annak, hogy az F/SN sztorija következzen a 0 végéből, azért lett olyan a befejezés, amilyen. Ehhez képest még egy értékelhető moráldilemmát is összerakott benne Uro, más kérdés hogy ezt az END-et kinek mennyire veszi be a gyomra (az enyém sem).

Kéne revaccsolni, mert anno beígértem GIL-nek egy lepontozást, és azért a látvány miatt így is megéri. Ezt meg csak úgy itt hagyom, egyrészt mert jópofa, másrészt pedig mert kedvenc alaptalan yuri shipem Iri & Saber is rajta van kézenfogva ^^
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

Kirei-hez csak annyit, hogy amikor a romokból kászálódik elő akkor megállapítja, hogy nem dobog a szíve ebből gondoltam, hogy ha nem ver a szíve de még mindig élőként viselkedik, hogy zombi. De akkor tévedtem

Azt tudtam, hogy ugyan az az ember írta mindkét forgatókönyvet ahogyan a Madokát is többek közt, de gondolom vannak beszélgetések egyes forgatókönyv kapcsán abból gondoltam ki ezt a párbeszédet.

Rin-es dologgal pedig 100%-ban egyet értek.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
scineram
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1540
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: scineram »

Surci írta: 2017.04.05. 14:51 A Nulla más élmény lesz, az erre építő UBW pedig az adott keretek miatt érthetőbb (és a látványvilág azt is eladja, noha az történetileg visszalépés lesz a 0-hoz képest). A 0-ért akár vállalok valamit áprilisra (26 ep.) ha ez motiválóan hat :D

Ps. LOL fogalmam nincs miért tolom ennyire a Sors/ot, olyan hűdenagy fanja azért nem vagyok... Túlzottan unatkoznom? XDD
Határozottan érdekel, úgyhogy ne add föl! Csak most mással igyekszem levegőt venni, de legkésőbb jővőre szeretnék visszatérni rá. Már csak azért is, mert őszintén szólva egy MaradÉjnél sokkal ígéretesebb szereplőgárdának ígérkezik ez:
Surci írta: 2017.04.06. 09:18Ezt meg csak úgy itt hagyom
Kép
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Ricz »

scineram írta: 2017.04.12. 20:50mert őszintén szólva egy MaradÉjnél sokkal ígéretesebb szereplőgárdának ígérkezik ez
Majd ha kijött a Mennyei Érzés (Heaven's Feel) első filmje úgyis visszatérünk erre a gárdára. Bár szerintem igazán azon a történetszálon brillíroznak a vizuális regényben, így amin elhasalhat, az erősen az ufotable angst-mániája. Bár ja, elég vicces, hogy a három sztoriszálat kell egyben nézni, hogy ne papírmasénak lássuk őket...
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Fate/kaleid liner Prisma☆ Illya

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Én csak annyit kérdeznék, hogy ez az egész "kártyákat játsszunk ki, amivel korábbi karakterek részeit pakoljuk magunkra"-dolog megjelent bármelyik korábbi Fate-cuccban, vagy ez a pokémon-YGO mix húzás is ilyen echte Illya "forradalmi újítás"? :dirr:
Kép
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Fate/kaleid liner Prisma☆ Illya

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Titkos írta: 2017.09.07. 06:06 Én csak annyit kérdeznék, hogy ez az egész "kártyákat játsszunk ki, amivel korábbi karakterek részeit pakoljuk magunkra"-dolog megjelent bármelyik korábbi Fate-cuccban, vagy ez a pokémon-YGO mix húzás is ilyen echte Illya "forradalmi újítás"? :dirr:
Ehhez fel kellett csapnom a Type-MOON Wikit, mert sok olyan kiegészítő mű van, amit nem forgattam (többnyire azért, mert csak holdrúnákkal van). Amúgy inkább Cardcarptor Sakura jut eszembe, főleg Illya kaleidoruhája miatt erősebb az áthallás.

A Fate-univerzumban egyébként számos idézési forma létezik.
SPOILER
1) A Fuyuki-alapú rendszer a legalapabb: ez a mester bizonyos aspektusai alapján dönti el mely szolgát sorsolja ki "a lelkek tavából". Ez a 7 mesteres felállás, ahol bárki lehet az, ha rendelkezik egy alap varázsképességgel, és a varázserejüket, ha nem elégséges, a Grál pótolja a fenntartásért. (Azonban nem oldja meg azt a problémát, hogy ha az idézés hibás volt, mint Shirou esetében [Maradéj].) Ezt elősegíthetik egyébként katalizátorokkal. Ebben a rendszerben a szentek és isteni (Divine) lelkek nem idézhetőek meg, és a 3. háborúban az Einzbernek ezt a szabályt akarták megszegni, amiből megidézték Angra Mainyut, megszülve ezzel a Zero-Maradéj-Ataraxia és az Extra idővonalait.
2) A rituálé alapú rendszer jobbára semmi mást nem kér, mint a rituálé elvégzését, varázskörrel vagy katalizátorral. A célja az, hogy a megfelelő szolga kerüljön a megfelelő mesterhez. A katalizátor lehetőséget teremt a varázslatokban járatlanok számára is, így kerül a Zéróban a szociopatához Caster, illetve ezért nem tökéletes a kapcsolat Kiritsugu és Saber közt, ugyanis a rituálé eredményét a katalizátorral felülírták. Az Apokrifben a megváltozott és kiterjedt szabályok miatt a két oldalnak saját rituáléja van.
3) A katalizátor alapú rendszer, amikor a hősi lélekhez köthető tárgyakon végzik el az idézési szertartást. Ez lényegében a legbehatárolhatóbb, és biztosan a kívánt szolgát eredményezi. Éppen ezért rohadt módon értékesek, és az Apokrifben ezért becsüli meg őket a Mágusszövetség és a felügyelő szerve, az Óratorony. Vannak általánosabb katalizátorok is, mint a Kerekasztal, Trója kapujának vagy az Argosz egy darabkája.
4) Az automatron holdkamra. Erről nem ír bővebben a Wiki, viszont szerencsére játszottam az Extra-szériával (Fate/Extra, Fate/Extra CCC, Fate/Extella). A holdkamra voltaképpen egy (vélhetően) ősi civilizáció hagyatéka, nem tudni róla sokat, csak azt, hogy egy mesterséges intelligencia alapú virtuális rendszerben akarják a mágusok megfejteni a titkát, és hatalmas varázserő forrásának rejtélyét. Ez különösebben nem vezet eredményre, hiába a 2030-as holdbéli Grál-háború (aminek az idővonalban az a feltétele, hogy a 3. Grál-háborúban az Einzbern család Angra Mainyut idézi meg ÉS 1970-ben valami kataklizma következik be, amitől elkezd haldokolni a Föld és apad el az életből fakadó varázserő). Ezt a szálat jelenleg is hegesztgetik, és arra hegyezik ki, hogy ezzel talán, akár megmenthető a Föld is. Ebben a rendszerben nincsenek korlátozások, és főleg egy mesterséges intelligencia vezérli a háborút.
5) A Chaldea-rendszer, ami kizárólag a Fate/Grand Orderben van. Erről sincs bővebben semmi információ, hogyan működik, de nagyon úgy néz ki, hogy technológiai úton képesek a szolgákat a világunkban tartani. Nem is igazán mennek bele sztori szerint se: annyit mondanak el, hogy felfedezték a lélekrészecskét (spiritron), amiből a szolgák teste áll a hagyományos megidézést követően. Egy szerkezet elállította mező vagy burok teszi lehetővé az e világi maradásukat, és látja el őket varázserővel. A lélekrészecskék miatt a szolgák nem szorulnak a Rayshiftre, amivel az újabb és újabb szingularitásokba zuhanunk a játék során, és láthatjuk őket ott viszont.
6) Az Ainsworth-rendszer, avagy a kártyák. Ez kizárólag a Kaleid Linerben van, és abban a párhuzamos világban alkották őket, amiben a Drei játszódik. Egy rakás feltételezésre ad okot, ugyanis ez a világ pontosan abba az állapotba sodródik, amibe az Extra is. A Grand Order szingularitás rendszere viszont feltételezteti, hogy egy-egy beavatkozás miatt lehet ilyen zavaros az idővonal.
SPOILER
7) Szolgák által megidézett szolgák: láttunk ilyet a Maradéjben. Sasaki Koujirou-t/Assassint Médea/Caster idézte meg, de hasonló még Iscandar látszatvalósága, az Ionioi Hetaroi, Shakespeare First Folioja, hogy olyanokat említsek, akik már animált környezetben is feltűntek. Ezek egyike sem valós szolga, többnyire ilyen alkalmi csatlósok. Kivétel Médea, akinek a képességeiből fakadóan megy.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Fate/Apocrypha

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Titkos írta: 2017.10.09. 04:11Bár nekem Fate témában ugye annyira nincs rálátásom a dolgokra (előbb talán egyetlen sorozatot is végig kéne néznem belőle, vagy valami... XD), de én úgy tapasztaltam (vagy csak Ricz érvel meggyőzően XD), hogy persze, vannak fétiskarik szép számmal benne, viszont mindegyik mögé igyekszik az író valami ürügyöt is kitalálni, hogy miért olyan, amilyen. (Legalábbis Ricz egész jó válaszokat adott itt, hogy Atalanta azért nekomimi, mert "macskaügyességű", picsatangás loli azért kurvás, mert a Hasfelmetsző Jack által megerőszakolt, majd megölt prostik elvetélt gyerekeinek összesszenciája, vagy mi a jó élet, stb... XD)
Jó, én is szoktam nézni olykor, hogy kinek mi alapján adják azt a küllemet, amit. Sokat úgy dizájnolnak, hogy igazából az életük egyik aspektusát értelmezik át. Thomas Alva Edison például azért kapott oroszlánfejet, mert az egy referencia az MGM oroszlánjára. Lényegében mivel Edison találmányainak nagyját a mozi és a filmgyártás kamatoztatta. (A nemesi képzetének animációja is lényegében a 20. századi róka logójának paródiája.) Vagy Helena Blavatsky, a 19. század egyik híres okkultista boszorkánya azért loli, mert mint az interlude küldetésén kiderül, hogy fiatalon elérte a halhatatlanságot okkultizmus révén, és illúzióval tartotta fenn az öregasszony külsőt. (A fandom ezért "loli nagyizza".) De ez még tényleg csak az rész, amikor Kinoko Nasu csak szórakozik a történelemmel és a mitológiával. De hogy Boudica miért hord egyszerre két picsatangát is, vagy csak egyszerűen Attila, vagy hogy Beowulf 3. ascendjére miért lesz "szőke migráncs" az még mindig rejtély. (A különböző eventeken bemutatottakat nem veszem számításba, ők "direkt mémek", és csak a poén kedvéért vannak úgy.)
Titkos írta: 2017.10.09. 04:11 De hogy ontopic legyek, Ricz most megkapja élete nagy kérdését, amit minden TypeMoon-fannak meg kellene legalább egyszer válaszolnia. :D Szal történt, hogy éves baráti gyűlésünkön szóba jött a Fate Univerzum és kiderült, hogy az egyik srác ha nem is Ricz-mélységben (értsd: csak az animéket nézte meg, lehet azokból se' mindet, szal ilyen game-es/LN-es infók neki kimaradtak), de eléggé benne van a témában. Úgyhogy neki is feltettem a kérdést: "Most akkor ez igazából egy hentai game sorozat, amihez így "alibinek" kreáltak valami plotot, meg karakter-személyiségeket, vagy pont fordítva: eredetileg egy fantasy cucc lett volna, max lightos ecchi/hárem beütéssel, csak aztán beugrott az alkotónak, hogy szexel mindent jobban el lehet adni, ezért még pluszba belevitte a hentai vonulatot?" Haver az elsőre szavazott és mondanám, hogy így a látottak/hallottak alapján én is arra hajlanék eddig (szal valahogy jobban el tudom képzelni, hogy előbb volt kitalálva "Shiro háreme", illetve megírva a szexjelenetek és a plotot csak később "húzták fel" rá, mint fordítva... XD), ugyanakkor viszont én is olvastam 1-2 érdekes dolgot erről, pl. nem is tudom már hol (talán Animesuki fóruma, de passz, ez sem tegnap volt már...) épp azt írták, hogy Nasu eredetileg egyáltalán nem akart hentai jeleneteket már a játékban sem, csak gyakorlatilag szinte "kötelezték rá", különben nem engedték volna kiadni, ezért kínjában mindhárom lány route-jába beleerőltetett legalább egyet, aztán részéről le volt tudva a dolog. Szóval Ricz, te miket olvastál erről, vajon melyik verzió igaz?
Azért kicsit különböztessük meg a dolgokat kezdésnek, mert ezen durva félreértések szoktak menni: hentai game a kimondott pornójáték, aka nukige. Ez az, ami másról sem szól, mint a szexről (lásd Pururun Café, Do you like horny bunnies? 1-2, Ane Jiru/Imouto Jiru, Oni Chichi 1-2 stb.). Ettől jóval kisebb tónusú az eroge, ami kábé a gyenge-közepes ecchitől a borderline hentai-ig terjed animés szintben (pl. Green Green, Nekopara, Grisaia-széria, Shuffle! stb.). Sokszor a szexre megy ki, de azt csak adaléknak kapod, de anélkül is élvezhető a sztori. Ugyanakkor bennük van a háremdolog.
És itt kapcsolok a Fate-re, ami a harmadik, szexuális téren a legenyhébb csoportba tartozik, a ren'ai játékok sorába. Ezeknél igazából a szexualitás inkább kénytelen adalék, művészi vagy enyhe erotikus kivitelben. A Fate-t Nasu sose szánta kimondottan pornónak, viszont egy lényeges pont képezi a világ alapját, amiért a varázserőátvitel szexuális úton történik (pl. Shirou és Saber közt az erdőben a Stay Nightban, vagy mikor Rin felerősíti Shirou-t a nagy harc előtt az Unlimited Blade Works vonalon), ezt pedig az Illya Dr3i!!-ban szellőztette meg eddig anime formájában a széria: voltaképp a varázserő maga az élet. Ha az élet haldoklik a Földön, a varázserő is elkezd apadni. Az életet viszont nemi úton lehet fenntartani. Vagy ahogy biológia órán is elhangzik egy-két rátermettebb tanártól: "A fák is b*sznak, csak az nem olyan látványos." Részletek ezzel kapcsolatban az alanti spoilerben.
SPOILER
Ezt a vonulatot igazán az Extra pedzi meg. Amennyiben az Einzbernek Angra Mainyut idézik meg és az 1970-es években bekövetkezik egy kataklizma, akkor a Föld elkezd haldokolni és elapad a varázserő. 2030-ra ekkor jön a holdbéli SZGH. Ha nem következik be a kataklizma, akkor jön a Fate/Zero és a Stay Night-szálak, illetve a Hollow Ataraxia.
Ugye, említettem az Illya Dr3i!-t, hogy az Ainsworth család világa milyen. Ott is bekövetkezett a kataklizma, amiről beszél Angelica asszem a 7. vagy a 8. részben (mikor Illyát kiüldözik a kertbe, és rájönnek a térmanipuláló varázslat nyitjára).
A másik vonulatban a legújabb iteráció is megerősíti, a Grand Order, amiben a játékos lényegében idővonalbeli szingularitásokat és paradoxonokat szüntet meg, de a világa megint más. 2016 végén játszódik, de ugyanúgy a Chaldeas nevű szerkezet az élet eloszlását és aktivitását, ezáltal a varázserőmennyiséget és fluktációját monitorozza.
Shirou-nak pedig igazából sosincs háreme. A Stay Night route-jain a Fate-vonalon Saber mellett marad, Rin és Sakura elég másodlagos, nem törődik velük (ettől függetlenül az ő érzéseik beteljesületlenek). Az UBW-n Rin mellé kötelezi el magát, míg a Heaven's Feelen Sakura a központi figura. A Hollow Ataraxiában van úgymond "háreme" (mikor a kívánsága beteljesedett lényegében, mindenki él a gárdából és a javuk nála lakik), de az egy alternatív-folytatásfélesége a Stay Nightnak, elég laza kapcsolattal, de itt az a Shirou nem ugyanaz, mint a Stay Night, az Illyás és az Ainsworth világ Shirou-i. Ami rendszerint közös, hogy Rin táplál iránta valamit, Sakura pedig imádja, mivel az amúgy
SPOILER
erőszakoskodó, bántalmazó, őt gyakran megerőszakoló bátyjával szemben
védelmet és biztos támaszt ad. Alapvetően elkötelezett egy iránt, a többieket a jelleméből adódóan védi ("seigi no mikata", "az igazság harcosa"), mert ő "mindenkit meg akar menteni", ami miatt kapja is az ívet mindenkitől.

Long story short: egyik sem maradéktalanul igaz. Tegyük fel, hogy igaz a kényszerítéses sztori, akkor Sakura karaktere is velejében más lenne. Illetve nem lenne, mint szereplő. Pszichopatológiailag ő az a történeti yandere, akit bántalmaztak, traumák sora érte, és kötődést épített ki azzal szemben, akiről tényleg elhiszi, hogy megvédheti, miközben mint általában a vele hasonló áldozatok is, nem mernek se beszélni róla, sem pedig ellenállni a bántalmazójuknak a félelemtől.
Egyébiránt pedig, Nasu eredetileg a középiskolában kezdte el írni a Fate-világát (Prototype, avagy később kiadott formában a Fragments LN-ek, ahol még Arthur férfi és Merlin nő), de igazából már felnőtt lett, mire a Type-Moont megalakítva 2004-ben kiadta az átdolgozott alapjait. Már az eredetiben is volt nemi erőszak, szexuális bántalmazás (ott a főszereplő mester lány volt, aki megidézi a férfi Arthurt [és akkor így már nagyobb értelmet nyert Arthur számára az, hogy a mestere a kardjának hüvelye - vagyis amit Arthuria is mond Shirou-nak a Stay Nightban], és egy elmebeteg pap bántalmazza azért, hogy a parancsbéklyóit adja át neki). Szóval, nem volt mögötte "eladhatósági koncepció". A nemcsere a főszereplők közt, az már inkább az eladhatóság motiválhatta, hogy fiúval könnyebb azonosulni, ami ha egy VN-nél hiányzik, ahogy egy regénynél is mondjuk, akkor az már nagy baj.

* * *

Na de, szerintem onward tovább az apokrif iratokra, mert már nagyon nem erről diskurálunk. :drop:

13. rész: ezt szétmémeltem feliratban. Eleve az, hogy Astolfo megint mit beszél Sieggel, a feliratkommentárba betoltam, hogy "akkor jöhet lassan az esküvő". De legalább azért volt egy jó fordulat az egészben, meg egy olyan mozzanat, amire azt mondtam, hogy "na végre". Az előbbi Avicebron húzása, az utóbbi meg Mordredé. Nem akarom egyiket se lelőni, de nem igazán azért, mert fontos elem, csak olyan "you did not see that coming at this point".
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Surci »

Ricz írta: 2017.11.10. 19:09 Mert több is van benne, csak a Grál miatt nem tud rendesen kiteljesedni.

Vagy amiatt nem tud kiteljesedni, hogy képtelenek elszakadni ettől a 7 májsztró-maido idézgetős formától. Érdekes módon Uro ennek ellenére is meg tudta csinálni, de ha más writereknek nem megy, minek ragaszkodnak ehhez mégis? Úgy meg pláne ha nem is játék-adaptációnak indul maga a cucc. Túl sok a főszereplő, minimum 14 főbb karakter egy 24 epizódos show-ba, ebben konkrétan 30 körül lennének, ha az időhiány miatt a felüket haza nem vágják azzal az árulásos húzással a 12. rész körül.
Ricz írta: 2017.11.10. 19:09 mikor volt utoljára olyan hosszú (24+ részes), komolynak mondható sorozat, mint a LoGH vagy a Konpeki no Kantai?

Na most erre jövök egy elsőre irrelevánsnak tűnő, de mégis releváns példával: Code Geass. Érdekes módon sikerült sok elemét komolyan venni úgy, hogy nem akarta olyan halálosan komolyan vetetni magát, minden pillanatban ezerrel darkoskodni, rámenni az edge-faktorra, moralizálni, estébé. Nem, nem lehet a LoGH-hoz hasonlítani ilyen téren (az a Monster mondjuk), de a Sors/akármiket sem, nem játszanak egy ligában, ezek sónenek, akárcsak a CG. De ott van a Psycho-Pass, ami seinen, 22 ep Uro-féle hatásvadász körítéssel dolgozó cyberpunk, mégis sikerült komolyan vehetőre megírni úgy, hogy a moráldilemmái imho sokkal jobban működnek, mint a F/0-ban, vagy úgy a Sors-univerzumban valaha is.

Komolyan az az érzésem, hogy míg le nem szállnak erről a szolgaidézgetős wagonról (vagy csak arról hogy mindenáron bele kell szuszakolni azt a kibaszott Grált, amiért 7+7 szerencsétlennek kell sónenfájtolnia), ezzel a frencsájzzal nem igazán lehet a retardsónen kereteket meghaladni - max valami magát komolyan nem vevő spin-offal, mint az Illya vagy a Carnival. De komolyan, a 2*7-karafelhozatalból összehozható edgy-epikségen már túlvagyunk a Nullával, ergo ami erre a vonalra megy, az max ezt kopizhatja, hasonló felállású Fét/sónenből pedig van már egy rakat, szal... Kifulladtnak érzem a koncepciót. Lehet még ezt erőltetni, de a sokadik után mégis minek?
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Surci írta: 2017.11.10. 19:47 Vagy amiatt nem tud kiteljesedni, hogy képtelenek elszakadni ettől a 7 májsztró-maido idézgetős formától. Érdekes módon Uro ennek ellenére is meg tudta csinálni, de ha más writereknek nem megy, minek ragaszkodnak ehhez mégis? Úgy meg pláne ha nem is játék-adaptációnak indul maga a cucc. Túl sok a főszereplő, minimum 14 főbb karakter egy 24 epizódos show-ba, ebben konkrétan 30 körül lennének, ha az időhiány miatt a felüket haza nem vágják azzal az árulásos húzással a 12. rész körül.
A 7 mester-szolga idézgetős dolog ugyanolyan hatalmi harc, mint a Trónok harcában a sereg verbuválás és a másik vára alá vagy a csatába vonulás. Vagy egy háborús filmben valami útszéli hodály elfoglalása/megvédése. A Hentes csak annyit tett bele, hogy valamire való ármányt körített ehhez, és előtérbe tette. Ennyi a történet ezen téren. Mert az ármány megvolt korábban is, hiszen a Maradéjben
SPOILER
a színfalak mögött Kirei elorozott egy szolgát elvileg Shinjitől, aki Sakurától is lenyúlt egyet, mert eredetileg Shinji Lancert hívta, Sakura meg Medúzát. Illetve a Heaven's Feelben feltűnik Zouken a True Assassinnal megkavarni a szart, mert akit Caster idézett meg, az nem valódi szolga.
Az egyértelmű adaptációs probléma, hogy az anime játékideje limitált. Fényregényben és vizuálban ki tudod bontani őket, még kifestőben is. Mert ha emlékszel, az Ufo se tudott 14 emberrel rendesen dűlőre jutni. Ráfókuszáltak párakra, a többieket meg elengedték egy csipetnyi háttérjelenettel, hogy kik is ők.
Surci írta: 2017.11.10. 19:47 Na most erre jövök egy elsőre irrelevánsnak tűnő, de mégis releváns példával: Code Geass. Érdekes módon sikerült sok elemét komolyan venni úgy, hogy nem akarta olyan halálosan komolyan vetetni magát, minden pillanatban ezerrel darkoskodni, rámenni az edge-faktorra, moralizálni, estébé. Nem, nem lehet a LoGH-hoz hasonlítani ilyen téren (az a Monster mondjuk), de a Sors/akármiket sem, nem játszanak egy ligában. De ott van a Psycho-Pass, na az 22 ep Uro-féle hatásvadász körítéssel dolgozó cyberpunk, mégis sikerült komolyan vehetőre megírni úgy, hogy a moráldilemmái imho sokkal jobban működnek, mint a F/0-ban, vagy úgy a Sors-univerzumban valaha is.
Ahhoz képest, hogy hosszról beszéltem, játékidőről, amit egy sorozat fel tud ölelni, sikerült ténylegesen irreleváns dolgokat felhozni. Különösen, hogy nem is soroltam őket egy ligába, tehát megint nem sikerült értelmezni a leírtakat. Nem véletlenül ezt az aspektusát hoztam fel, de amit leírtam a másik topikban is: nincs semmire rendesen játékidő. Se arra, hogy bemutasd, hogy alapban 14 ember miként akarja kijátszani egymást, nemhogy még rájuk szentelni 20-20 percet vagy esetleg fél részt, hogy kibontsd, kik ők, mi a motivációjuk, vagy csak mezei módon felépítsd őket, miközben a cselekménynek is pörögnie kell, és akkor jut arra is időd, amiket felhoztál a PP esetében, ahol egyébként mindössze 4 fontos szereplő van, és mindenki más statisztál, és közben nem egy megszokott világot mutatsz be apró változtatásokkal, tehát még azt is építsd fel úgy mellékesen... Szóval már csak azért sem játszanak egy ligában, mert nem is ugyanannyi alapanyagból és rendelkezésre álló forrásból kell valamit kihoznia. Tudod, főzd meg nagyanyád húslevesét úgy, hogy például nem kapsz annyi húst hozzá, vagy nem használhatsz fűszert, de mennyiségre annyi legyen dekapontosan. Abszolút fair play.
De hogy komolyanvehetetlen, darkoskodás és edgy-ség, sikerült a Konpeki no Kantai-t totál figyelmen kívül hagynod a felsorolásból. Az a 39 részes alternatív történelmi háborús OVA sem veszi magát komolyan azzal kezdve, hogy Pearl Harbor után nem zuhan le Yamamoto Isoroku admirális repülőgépe, ezáltal az ő tervei és elképzelési, csiszolásai miatt Japán megnyeri a midway-i csatát és különösebb gond nélkül kiterjeszti az uralmát a Csendes-óceán vizeire, és elfoglalja a Panama-csatornát. Viszont, ahogy a LoGH-nak/PP-nek/CG-nek/székrekedéses kutyakínjában ellett végtermék idolvackoknak is, van idejük arra, amire vállalkoznak. A Fate-animéknek nincs. (Gondolom feltűnt, hogy ölni tudnék a szájbarágásért.) Ha úgy tetszik, azokhoz animeváltozatokhoz, amikbe kényszeríteni akarják és kényszerítik is, túl terebélyes a cucc, nem működőképes maradéktalanul. (pl. Ufo Nulla: mennyit is foglalkoztak Kayneth motivációjával, Lancerrel, Lancelottal/Casterrel és a mesterével, mondjuk az Emiya-Einzbern, a Bársony-NagySanyi és a Tokiomi-Kirei párosokkal szemben? Összesen kaptak talán annyi játékidőt, mint az egyik páros egyedül.)
Surci írta: 2017.11.10. 19:47 max valami magát komolyan nem vevő spin-offal, mint az Illya vagy a Carnival
Elárulom, hogy az Illya is komolykodik, csak az alaprecepten változtatott azzal, hogy nincs szolga (=kevesebb szereplő) és jobban fókuszáltabb tud lenni (+ ugye a klasszikus mahou shoujo recept, amivel egyszer populárisabban is be tudta ezt vonni a franchise-ba, ha már a Hollow Ataraxia vizuálnak nem sikerült, mivel ott bukkan fel Kaleido Ruby és a macskafüles mahou shoujo Rin először), miközben ugyanúgy ízig-vérig Fate, mert minden más ott van attól még ugyanúgy.
A Carnival meg eleve egy paródia spin-offja az egész Nasuverzumnak, és annyi viszonya van franchise-nak vele, mint a Star Wars-nak a Űrgolyhókkal. Viszont ez a dolog csak egylövetű, és akkor van értelme, ha kellően ismert az alapanyag.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Válasz küldése