×

Regisztráció

Anime: Hunter x Hunter

Hunter x Hunter © Togashi Yoshihiro • Nippon Animation / Madhouse

Hunter x Hunter (TV, 1999)

ハンターxハンター

Hossz: 62 TV epizód + 30 rész OVA / 148 epizód
Műfaj: akció, fantasy, kaland, harcművészet, shounen

Rendezte: Furuhashi Kazuhiro, Koujina Hiroshi
Eredeti mű: Togashi Yoshihiro
Írta: Sogo Masashi, Suga Yoshiyuki, Kamio Ryuu, Hirota Mitsutaka
Karakter dizájn: Togashi Yoshihiro
Zene: Sahashi Toshihiko, Hirano Yoshihisa
Stúdió: Nippon Animation, Madhouse

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések:
Nincs elég szavazat.

Hunter x Hunter © Togashi Yoshihiro / Nippon Animation / Madhouse
Gon Freaks békésen éli életét egy erdőkkel borított, folyókkal és tavakkal tarkított kis szigeten. A fiút nagynénje, Mito nevelte fel, és úgy tudja: szülei halottak. Egy nap szokott erdei sétája alatt bajba kerül, mert egy kölykét védő anyamedve támad rá, ám egy titokzatos alak a segítségére siet. A férfi Kaito néven mutatkozik be, Vadásznak nevezi magát és kiderül: mesterét keresve érkezett a szigetre. A keresett férfi neve megegyezik Gon apjáéval... Dehát ő halott, nem? Hazaérve a fiú kérdőre vonja nagynénjét, aki bevallja: nem mondott igazat a dologról, mert Gon apja, Ging él, de elhagyta családját, hogy maga is Vadász lehessen. Gon elhatározza, hogy megkeresi apját, és Kaito javaslatára maga is ezt a hivatását fogja követni.

Két évvel később Mito nagy nehezen beleegyezik, hogy a fiú útnak indulhasson és letegye a Vadász-vizsgát, ám ez csöppet sem egyszerű. A Vadász-státusz rengeteg előnnyel jár és igencsak megkönnyíti az életet: tulajdonosa rengeteg kedvezménnyel élhet, ingyenesen vehet igénybe szolgáltatásokat, az összes adatbázisba és archívumba betekintést kap, a bankok hatalmas hitelkeretet biztosítanak számára, és jól fizető munkákhoz is könnyen juthat - ám ennek ára van. Előbbiek sokakat csábítanak, ezért a jelölteknek egy sok körös, embert próbáló vizsgán kell átmenniük, ahol az sem ritka, hogy többezer jelentkezőből végül csak egy-két fő marad talpon. A válogatás már az odavezető úton elkezdődik...

Itt találkozik Gon három társával, akikkel később egymást segítve vágnak neki a vizsgának. Mindenkinek megvan a maga személyes oka, amiért be szeretne kerülni az elit klubba: Kurapika a klánját kiirtó, Fantom Társulat (vagy "Pókok") néven ismert szindikátust keresi, hogy bosszút álljon rajtuk, Leorio orvos szeretne lenni, hogy enyhítse barátja halála miatt érzett bűntudatát, ám nincs pénze drága tandíjra, míg az orgyilkos-családból származó Killuának elege lett a családi bizniszből, így elszökött otthonról, hogy többé ne kelljen parancsra gyilkolnia. A vizsga minden nehézsége ellenére csupán a kezdet, az igazi próbatételek csak utána következnek. Szükség is lesz az összetartásra, mert a későbbiekben nemcsak a rettegett Pókokkal kerülnek összetűzésbe, de az emberiséget fenyegető új, idegen fajjal szemben is fel kell venni a kesztyűt.

Yoshihiro Togashi neve ismerősen csenghet a shounen-fight rajongóknak, hiszen a Yu Yu Hakusho alkotójáról van szó. A Hunter X Hunter sem fog csalódást okozni a műfaj kedvelőinek, mert a már ismert elemeket kreatívan használja és ötvözi: nem lesz kiszámítható, nincsenek a semmiből előkerülő power-up húzások és hasonló, egyéb fight-animékben gyakran előkerülő klisék, ellenben a képességek komoly szabályrendszer szerint épülnek fel. A karakterek többdimenziósak és kedvelhetőek, a sztori izgalmas és leköti a figyelmet: a harcoknál az izmok helyett sokszor a taktikázás és a tárgyalás a lényeg, valamint hogy miként tudnak csapatként összedolgozni. A vizuális megvalósítás is eltér kissé a megszokottól: a rendkívül kreatív cinematográfiának és a kissé sötétebb színvilágnak hála az egész animét átjárja egyfajta darkosabb és a hasonló shounenektől eltérő, komolyanvehetőbb hangulat, ám ez sehol nem fordul direkt hatásvadászatba (ez a Yorkshin City-féle történetívnél jön ki a legjobban, ami egy feszültséggel teli thrillerhez lesz hasonlatos a kiváló vizualitásnak és a remekül megírt, fordulatos sztorinak hála). Figyelmet érdemel még a remek OST, igen kellemes dallamok csendülnek fel háttérzeneként vagy adják meg a hangulatot egy-egy feszültebb jelenetnek.

Az első, 1999-ben startolt sorozat 62 epizódot és három, egyenként 8-8-14 részes OVA-t foglal magában. 2011-ben a Madhouse stúdió gondozásában a legelejétől reboot-olták az animét 148 epizódnyi terjedelemben. Aki mindkét verzióba belekóstolna, megteheti, hogy a '99-es széria és az OVA-k után az új sorozat 76. epizódjánál veszi fel a fonalat (Chimera Ant Arc kezdete).

Személyes vélemény: a Hunter X Hunter a shounen-fight Pantheon egyik méltán ismert és elismert darabja: szórakoztató, izgalmas és jól összerakott kaland. Hossza ellenére nem repetitív és bár vannak lassabb részei, egyszer sem fullad unalomba vagy érdektelenségbe. Az ellenfelek kellően változatosak és egyikük-másikuk korrekt karakterfejlődést is kap, így ez nemcsak a főszereplők reszortja. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a fight-műfajt - akkor is érdemes bepróbálni, ha korban már kissé távolibbnak érzi magától az ember, mert szolgálhat pár meglepetéssel.
Írta: Surci
2017.03.12.
2524 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Hunter x Hunter © Togashi Yoshihiro • Nippon Animation / Madhouse

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.