×

Regisztráció

Anime: Ghost Sweeper Mikami

Ghost Sweeper Mikami © Shiina Takashi • Toei

Ghost Sweeper Mikami (TV, 1993)

ゴーストスイーパーGS美神

Hossz: 45 rész
Műfaj: vígjáték, természetfeletti, shounen

Rendezte: Umezawa Atsutoshi
Eredeti mű: Shiina Takashi
Írta: Matsui Aya
Karakter dizájn: Aoyama Mitsuru
Zene: Sahashi Toshihiko
Stúdió: Toei

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések:
Nincs elég szavazat.

Ghost Sweeper Mikami © Shiina Takashi / Toei
Japánban az ősidők óta nagy jelentőséget tulajdonítanak a szellemeknek és a démonoknak. Ám úgy néz ki, hiába a mai modern világ, fejlett gazdaság, a szellemek most is köztünk járnak, és kísértik a lakosokat. Ezen szellemek elűzésére alapította meg saját vállalkozását a 20 éves fiatal lány, Mikami Reiko, Ghost Sweeper Mikami néven.

A lány alapvetően segítőkész, de nem ingyen teszi mindezt. Hovatovább jenek millióit képes elkérni egy-egy szellemirtós munkáért. Ezért elsősorban nagyvállalatok fejesei kérnek tőle segítséget, akiknek megéri kifizetni a hatalmas összeget, mert ha a szellemek elijesztik az embereket, tönkremegy a vállalkozás, a veszteség sokkal nagyobb lehet. Az alaptörténet ezen nyugszik, minden egyes epizódban más-más megrendelést kap főhősnőnk, ezeket követhetjük végig. Segítsége a 17 éves Yokoshima Tadao, aki annak ellenére elvállalta a munkát, hogy Mikami-san eleinte csak 50 jenes órabért fizet neki. Yokoshima-kunnek ugyanis gyengéi a nők, Mikami-san pedig lenge ruházatában igencsak kedvére való, így talán még akkor is elvállalta volna a munkát, ha neki kellene fizetni azért, hogy nála dolgozhasson. Még azt se bánja, ha egy-egy "fogásért" vagy fantáziáért felkenődik a plafonra, mert az élményért megérte. Mindazonáltal nem sok hasznát veszik a munkában, ugyanis retteg a szellemektől, így ha a munka oroszlánrésze ráhárul, mindig hevesen tiltakozik és könyörög, hogy ne ő csinálja meg. Tehát tipikusan a szerencsétlen srác esete az övé, ez önmagában alapot ad a humoros történetre, hát még, hogy különböző segítő és kevésbé segítő emberek csatlakoznak hozzájuk.

Itt van máris a kedves és ártatlan szellemlány, Himuro Kinu, aki még az elején csatlakozik Mikami-hoz. Vele még az első küldetésekor találkozott Mikami-san és Yokoshima-kun, ő volt egyike azon két szellemnek, mely az egyik hegy lábánál levő forrásnál okoztak káoszt. Mikami nem tudta visszaküldeni őt a mennybe, ezért magához vette segédjeként. Sokszor a maga ártatlanságával fedezi fel a világot maga körül, ezzel okozva derűs perceket. Legalább ennyire érdekes karakter Rokudo Meiko, aki első kinézetre hihetetlenül ártatlannak tűnik, de valójában hatalmas erő lakozik benne. 12 shikigami-t tud kontroll alatt tartani… már amikor. Ugyanis ha elszabadulnak a lány indulatai, olyan szinten elveszti az önuralmát, hogy valósággal elszabadulnak a szellemek, akik lerombolnak mindent, ami csak a közelükben van. Nagyon is kell vigyázni, mert Meiko nagyon érzékeny. A legkisebb dolog is, ami megrázza érzelmileg, attól úgy ki tud borulni, hogy ott aztán tényleg semmi nem marad épen. Dr. Chaos is jelen van, hogy nevéhez méltóan alakítsa a történetet. Ő egyébként egy alkimista, aki képes például egy másik emberrel tudatot cserélni. Segédje Maria, az android, aki hihetetlenül erős, és ellenáll minden támadásnak. Néha feltűnik még Mikami egyik nagy riválisa Ogasawara Emi, aki szintén vállalkozás szintjén űzi a szellemeket.

És még sokan mások jelen vannak egy-egy epizód erejéig, de a fent említett szereplők is azt gondolom, hogy kellő bizonyíték az anime humoros mivoltára. Érdekesség még, hogy Meiko 12 Shikigami-ja a hindu vallás azon 12 legendás alakjáról vannak elnevezve, akik buddhisták lettek. Alakjuk pedig karikatúrái a kínai Earthly Branches állatoknak, mely alapján számolták az időt és a kínai horoszkóp alapjául szolgáltak. Tehát nemcsak a szellemek jelenléte és a démonok azok, melyek utalások a japán hitvilágra, hanem több hasonló „rejtett” információ is fellelhető, melyek mindenképp érdekessé teszik az animét.

A grafika korához mérten teljesen rendben van, jól visszaadja a ’90-es évek animéi hangulatát. A zene is könnyed, mind az opening, mind az ending nagyon jól sikerültek. Érdekesség, hogy az opening előadójának (Harada Chie) ez az egyetlen kislemeze, utána egyáltalán nem foglalkoztatták a zeneiparban. Az ending előadója Kosaka Yumiko neve pedig ismerős lehet azoknak, akik látták az Uchuu no Kishi: Tekkaman Blade animét. Az anime 45 része a manga első 9 kötetét dolgozza fel, valamint egy movie is készült belőle 1994-ben. Japánban videojáték formájában is megjelent PC-n és Super Nintendón.

Csak ajánlani tudom azoknak, akik az aktualitások mellett régi animéket is szívesen néznek. Habár Yokoshima Tadao szerencsétlenkedése sablonosnak tűnik, de a kivitelezés az, amiben tarol az anime. Nincs olyan rész, melyen ne nevetnénk könnyesre a szemünket.
Írta: supermario4ever
supermario4ever értékelése: 9 (kitűnő)
2017.05.13.
27945 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Ghost Sweeper Mikami © Shiina Takashi • Toei

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.