×

Regisztráció

Anime: Mirai no Mirai

Mirai no Mirai © Hosoda Mamoru • Studio Chizu

Mirai no Mirai (movie, 2018)

未来のミライ

Mirai of the Future

Mirai - Lány a jövőből

Hossz: 103 perc
Műfaj: vígjáték, dráma, hétköznapi, fantasy, természetfeletti

Rendezte: Hosoda Mamoru
Írta: Hosoda Mamoru
Zene: Takagi Masakatsu
Stúdió: Studio Chizu

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések:
Nincs elég szavazat.

Mirai no Mirai © Hosoda Mamoru / Studio Chizu
A film Yokohama kertvárosában játszódik, valahol Isago és Kanazawa területén. Itt él a mozi főszereplője, a négyéves Kun. A kisfiú gondatlanul éli mindennapjait: jó sokat játszik a vonatjaival, apukája és anyukája körülötte foglalatoskodnak, ha még sincsenek vele akkor óvodában játszik vagy éppen a nagyszülők sürögnek-forognak körülötte. De ha még ez sem lenne elég, ott van Yukkon is, a házi kis kutya, akivel jó nagyokat lehet labdázni a ház kertjében. Tökéletesen perfekt.

A gondtalan idilli lét azonban hamar véget ér, amikor papi és mami hazaállítanak egy kishúggal. Kun elsőre nagyon izgatott a kistestvére miatt, de hamar rá kell jönnie, hogy egy pár napos csecsemő nem túl izgalmas játszótárs - még vonatozni sem lehet vele. Ha ez nem lenne elég, a szülei minden erejüket és idejüket a kis jövevény köré csoportosítják: fürdetik, etetik, altatják ésatöbbi. Kun-chan egyre nehezebben éli meg, hogy egykori birodalmában már nem ő az egyedüli kiskirályfi, hanem osztoznia kell a trónon egy hercegnővel is.

A helyzetén úgy próbál változtatni, hogy egyre több bosszúságot okoz a szüleinek, így akar több figyelmet kizsarolni tőlük. De hiába próbálkozik mindennel, leginkább ő kerül büntetésbe. Egyszer végül lefut a házukba álló fához, ami csodák-csodájára teleportálja a fiút egy másik világba. Ott megismerkedik egy késői harmincas herceggel, aki elmondja, hogy régen ő volt a ház ura, de Kun érkezése óta folyamatosan háttérbe szorult. Eleinte mérges és szomorú volt, de megtanulta elfogadni a helyzetet és most már a pozitívumokat látja a dolgokban, például azt, hogy Kun sokat labdázik vele. A fiúcska hamar megérti, hogy a herceg valójában Yukkon, a kutyájuk, és a tőle tanultakkal megpróbálja jobbá tenni a helyzetét.

A mozi során Kun-chan ötször lép be fájuk idő és tér teleportjába, így a mozit öt nagy egységre tagolja. Mágikus utazásai során jobban megismeri a hozzá közel álló embereket, akik egy másik időben és másik helyen éltek/élnek. Útjai folyamán a fiú mindannyiszor az épp aktuális életproblémájára kap tanácsokat, amiket sikeresen betudd építeni az életében. Nehéz eldönteni, hogy a fa ereje az, ami mindig a legmegfelelőbb emberhez szállítja el a fiút, vagy Kun intuitív módon érzi meg, hogy hova kellene kerülnie.

Bár elsőre elég repetitívnek hathat, a történet mégsem válik azzá. Ez leginkább Hosoda érdeme, aki rendkívüli jó érzékel rakta össze a történetet és a karakterek is jól passzolnak egy-egy problémához. Ez a történet nem annyira akciódús, mint a rendező két korábbi filmje, a Nyári Háborúk vagy éppen a Fiú és a Szörnyeteg, de nem is annyira érzelemdús, mint a Farkasgyermekek. Ha valamihez lehet hasonlítani, akkor sokkal inkább a Yesterday - Vissza a gyermekkorba és a Totoro szerelemgyermeke ez a film.
Írta: iskariotes
iskariotes értékelése: 7 (jó)
2018.09.29.
54466 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Mirai no Mirai © Hosoda Mamoru • Studio Chizu

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.