×

Regisztráció

Anime: Kanon

Kanon © Visual Art's/Key • Toei Animation

Kanon (TV, 2002)

カノン

Hossz: 13 rész
Műfaj: romantikus, dráma, fantasy, természetfeletti, visual novel, seinen

Rendezte: Ito Takamichi
Eredeti mű: Visual Art's/Key
Írta: Nakamura Makoto, Yokote Michiko, Yamaguchi Ryota
Karakter dizájn: Ohnishi Youichi
Zene: Kouzu Hiroyuki
Stúdió: Toei Animation

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Kanon (TV, 2006)

Értékelések: (30 szavazat, átlag: 7.13) részletek

Kanon © Visual Art's/Key / Toei Animation
Yuuichi, a főszereplő iskolás fiú, akinek a szülei munkájuk végett arra kényszerültek, hogy elutazzanak huzamosabb időre. De fiuk érdekében úgy döntenek, őt hátrahagyják, és ideiglenesen az unokatestvérénél, Nayuki-nál, és annak anyjánál fog lakni. Yuuichi számára nem új a környék, ugyanis hét évvel ezelőtt itt lakott. Csakhogy azóta teljesen elvesztette az emlékezetét, és szinte semmire nem emlékszik az itt töltött időből. Hamar beilleszkedik az új környezetbe, és az új iskolába. De az emlékezete nem jön vissza, csak homályos emléktöredékei és kusza álmai vannak a múltból. Hamarosan egyre több ismerőssel hoza össze a sors, akikre halványan emlékszik gyerekkorából.
Ott van rögtön Ayu, aki állandóan elgázolja Yuuichit, és gyakran Taiyaki-t lop az árustól. Vagy Mai, a szótlan, komoly lány, aki soha nem mosolyog, és kardjával éjjelente titokzatos démonok ellen harcol. Shiori, egy beteges kislány, aki emiatt nem jár iskolába, vagy Makoto, a vörös hajú szemtelen lány, aki valamiért gyűlöli Yuuichit, de ő sem emlékszik, miért is. És persze ott van Nayuki, az unokatestvére, aki mintha valamiért mindig szomorú lenne. Yuuichit eléggé megviseli ez a sok titokzatos ismerős, és az, hogy nem képes felidézni az emlékeit.
A sorozat előrehaladtával egyre többmindenre derül fény, és a sorozat egyre szomorúbbá válik. Yuuichi pedig csak sodródik az eseményekkel, megpróbál emlékezni, és mire eszébe jut minden, úgy tűnik, a legrosszabb már be is következett.

A Kanon című anime eredetileg egy dating sim játék volt, ecchi elemekkel kibővítve, kifejezetten férfi közönség részére. Később a játék ecchi mentes verziója is elkészült, és legvégül lett belőle egy aranyos anime.
A Kanon történetvezetése érdekes. szinte két animéről lehet beszélni ez esetben. Az első 7 rész egy teljesen átlagos romantikus anime néhány poénnal, sok helyes lány karakterrel, és egy kedves, szerény fiúval. A nyolcadik résztől azonban szinte fordul egyet a történet, a karakterek elkezdenek elmélyülni, és valami misztikus, komor hangulatú anime kellős közepén találjuk magukat, ami a sztori végéig ki is tart.
Kiderül, hogy mindegyik karakternek megvan a saját szomorú története, és azáltal kapcsolódnak a főszereplőhöz. A történetből a szerelmi szálak sem hiányoznak, ezen kívül az anime érdekessége, hogy japán mondák, hiedelmek is előfordulnak benne, sőt, szinte ezek adják a sztori alapját. Ezért ez az anime jókora dózis a japán kultúrából.
A karakterek gyerekes ábrázolása, a hatalmas szemek lehet hogy zavaróak elsőre, még a felnőtteknek is teljesen gyerekes a megjelenésük. Az animáció szép, a karakterek aranyosak. A zene is pozitívumként említhető.
A Kanon élvezhetőségét talán az adja, hogy mindenből van benne egy kicsi. Egy kis akció, egy kis szerelmi történet, és egy kicsit mélyebb szál is. Ugyanakkor nem akar túl komoly, túl filozofikus lenni.

A Kanon-t elsősorban a romantikus műfaj kedvelőinek ajánlom, de bárki megpróbálkozhat vele, aki szeretne egy érdekes, fordulatos sorozatot megnézni. Nem tartalmaz sem ecchi elemeket, sem kifejezetten brutális jeleneteket, jó kikapcsolódás.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 7 (jó)
2003.03.26.
28237 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kanon © Visual Art's/Key • Toei Animation

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.