×

Regisztráció

Anime: Serial Experiments Lain

Serial Experiments Lain © production 2nd • Triangle Staff

Serial Experiments Lain (TV, 1998)

シリアルエクスペリメンツレイン

Hossz: 13 rész
Műfaj: dráma, sci-fi, pszichológiai

Rendezte: Nakamura Ryutaro
Eredeti mű: production 2nd
Írta: Chiaki J. Konaka, ABe Yoshitoshi
Karakter dizájn: Kishida Takahiro
Zene: Reiichi Nakaido
Stúdió: Triangle Staff

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (149 szavazat, átlag: 9.23, #16) részletek

Serial Experiments Lain © production 2nd / Triangle Staff
A nem túl távoli jövőben járunk, amikor az internet, vagy ahogy a sorzatban nevezik, a "Wired" olyan szintre fejlődött, hogy egy különálló világot alkot, melyre nagy teljesítményű számítógépekkel, a "Navi"-kkal akárki, legyen akár üzletember, vagy gyerek, könnyedén csatlakozhat, hogy játsszon, beszélgessen másokkal. A rendszer egyre fejlődik, újabb és újabb számítógépek jelennek meg mind magasabb áron, de az egyre jobb gépekkel egyre mélyebbre lehet hatolni a Wired világába.
Iwakura Lain 13 éves, csendes lány. Lain az iskolában mindig a háttérben marad, otthon is általában szótlan. Barátai sincsenek, egyedül Arisu, egy osztálytársa próbálkozik, hogy kimozdítsa Laint otthonról, és szórakozni vigye. Apjával, anyjával, és nővérével él egy házban, de családtagjaival sem igazán jó a kapcsolata, szinte nem is beszél velük, mindig furcsa, idegen légkör érezhető az otthonukban.
Lainnek furcsa látomásai vannak. Mintha a világ, amelyben él, nem is valóságos lenne. Árnyakat, színeket, alakokat lát. Ellentétben a legtöbb fiatallal, Lain nem rajong sem a társaságért, sem a számítógépekért. Miután az egyik iskolatársa, Chisa Yomoda öngyilkosságot követ el, furcsa dolgok történnek: A lány halála után az iskolában többen is E-mailt kapnak Chisától. Lain osztálytársai csak buta tréfának tartják a dolgot. Lain is kap egy ilyen üzenetet. Chisa azt írja, hogy csak a testét hagyta el, és hogy most szabad, és a Wired világában él. Lain nem tartja viccnek a dolgot, sőt! Megkéri az apját, hogy az egyszerű házi számítógépe helyett vegye meg neki a legmodernebb Navi-t, mert "találkozni szeretne egy baráttal".
Lain megkapja a Navi-t, és egyre inkább a Wired rabja lesz. Közben egyre több gyilkosság és öngyilkosság történik, és Lainnek mintha köze lenne az esetekhez. Lassan rájön, hogy Wired és a valóság közti határ nem is olyan éles, és felfedezi, hogy a Wired-en létezik egy másik Lain is, aki mintha fel-felbukkanna a valódi világban is. De ez a Lain az ő szöges ellentéte. Kicsoda Lain? Vagy inkább micsoda Lain? Melyik a valódi Lain? Lain ezekre a kérdésekre szeretne választ kapni. És mi köze van Lain-hez a híres (vagy hírhedt?) hackergárdának, a "Knights"-nak? És ki a két fekete ruhás férfi, aki egyre gyakrabban tűnik fel Lain körül?

A Serial Experiments Lain Science-fiction, és filozófia érdekes kombinációja. Filozófiai szempontból a társadalom fejlődése mindenképpen központi témát foglal el a sorozatban: A technika nagyon hirtelen fejlődése, és kapcsolata az emberekkel, a virtuális valóság, mint egy lehetséges evolúciós lépcsőfok az emberiség számára. A sorozatban megjelenő "Isten"-kép, és a technika nagyfokú fejlettsége közti ellentét nagyon jól bemutatja az emberiség és a tudomány kettős kapcsolatát. Vajon az emberek mennyire érettek egy következő lépcsőfokhoz? Létezik egyáltalán ez a lépcsőfok?
A sorozat a filozófián kívül nagyon hatásosan, és ügyesen használ fel tudományos-fantasztikus elemeket is, melyeknek egytől-egyig valódi tudományos alapja van, mint a Roswell-i incidens, a kollektív tudatalatti létezés elmélete, vagy a Schumann-rezonancia. Ezekre a tudományos-fantasztikus alapokra épül fel a sorozat filozófiája, maga a cselekmény pedig a főszereplő, Lain története.

A történet lassan bontakozik ki, főleg az első részek igen lassúak. Mintha lassítva látnánk a világot, és annak minden - egyébként jelentéktelen, de így aprólékosan megfigyelhető - részletét. A 13 rész alatt sok váratlan fordulat van, amik igen gyakran zavarossá teszik a történetet. Néha az ember nem tudja, hogy a Wired világában, vagy a valóságban vagyunk-e, illetve a jelenetek nem összefüggőek, hanem szétszabdaltak, több eseményt több időben látunk párhuzamosan. Sok eseményt nem is látunk közvetlenül, hanem csak utalások, szimbólumok révén lehet kikövetkeztetni, hogy mi történik valójában.
Mivel sok tudományos tényre, és kísérletre hivatkozik a sorozat, ezek ismerete nélkül (de még azokkal is) meglehetősen érthetetlen lehet elsőre az anime. Így aztán tagadhatatlan, hogy nehéz követni a valódi cselekményt. Ugyanakkor az érthetetlenség ellenére a történet igen aprólékosan, minden részletre kiterjedően kidolgozott, sehol nem elkapkodott vagy lezáratlan, ám tagadhatatlan, hogy a történet teljes megértéséhez a többszöri végignézés és a tudományos alapoknak való utánanézés elkerülhetetlen. Azokra, akik a sokszor már-már öncélúan szimbolikus jelenetek és furfangos, az egyébként érthető történetet szándékosan zavarossá tevő rendezői megoldások miatt érthetetlennek találják a sorozatot, nem lehet neheztelni. Azonban akit megfog a történet rejtélyessége, és rászánja az időt a részletek megértésére, nem csak titokzatos és egyedi hangulatú, hanem lenyűgözően kidolgozott, és igazán érdekes, szép történetet fog kapni.
Amit még külön kiemelnék pozitívumként: a befejezés valóban befejezés lett, nem elkapkodott, vagy félbehagyott. Ebből is látszik, hogy az anime története nagyon megfontolt, és alaposan kidolgozott, még ha elsőre nem is érthető.

A Lain karakterdizájnja reális és egyszerű, a kidolgozottság a helyzethez igazodik. A színek lágyak, erős kontraszttal. A kemeraperspektíva helyenként igen szokatlan.

A Serial Experiments Lain igen érdekes anime, a bonyolult, filozofikus történettel rendelkező, komoly sci-fi kedvelőinek ajánlom elsősorban.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 10 (mestermű)
2002.09.20.
56600 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 8 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Serial Experiments Lain © production 2nd • Triangle Staff

Hozzászólások:
Hatalmas hangulatú film. Hogy miről szól, mi a mondanivaló, az egy dolog. A lényeg, hogy mindezt oly mértékben stílusosan, magával ragadóan, oly letaglózó módon teszi, hogy szinte mindegy is. Igen, a végén egy elég érdekes, és összetett világ/filozófia tárul a néző elé, amin az ember kummog egy ideig, mire feldolgozza a szürkeállomány. Ami viszont sokkal fontosabb, hogy az oda vezető út, egy olyan egyedi, élmény, amivel ritkán lehet találkozni a "genshiken" (audiovizuális művészetek) bármely területén. Kb 9 éve láttam a sorozatot, de mai napig, ha meghallom az "opening" zenéjét, egy másik tudatállapotba kerülök. Nem való mindenkinek, de aki értékelni tudja, annak az élete részévé válik.
#3 | 2012.02.21. | írta: osehi
Nekem is nagyon tetszett bár iszonyúan vontatott és nyomasztó imitt amott de ha végére érve úgy érzem megérte bele kezdeni.
#2 | 2011.09.14. | írta:
Nem egy könnyen emészthető darab, de nekem az egyik kedvencem. Többször meg kellett néznem, mire megértettem, miről is szól pontosan. Lassú, bonyolult, és szerintem nagyon szomorú történet. A vége nagyon üt, azon csak lestem percekig, hogy mi van.
#1 | 2011.09.12. | írta: Andro
Hozzászólás írásához jelentkezz be.