×

Regisztráció

Anime: AIR

AIR © Visual Art's/Key • Kyoto Animation / Pony Canyon / TBS

AIR (TV, 2005)


Hossz: 13 rész
Műfaj: romantikus, dráma, fantasy, természetfeletti, visual novel, seinen

Rendezte: Ishihara Tatsuya
Eredeti mű: Visual Art's/Key
Írta: Shimo Fumihiko
Karakter dizájn: Hinoue Itaru, Aratani Tomoe
Zene: Maeda Jun, Togoshi Magome, Orito Shinji
Stúdió: Kyoto Animation, Pony Canyon, TBS

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (217 szavazat, átlag: 8.98, #62) részletek

AIR © Visual Art's/Key / Kyoto Animation / Pony Canyon / TBS
Egy meleg nyári napon ismeretlen érkezik egy tengerparti kisvárosba. Egyetlen célja ebben a pillanatban, hogy pénzhez és ételhez jusson, így egy különleges mutatvánnyal próbálkozik a helyi gyerekeknél, de nem arat osztatlan sikert. Magányosan alszik el hát a part mellett, ám ébredésekor egy különös lányt talál maga mellett, aki az eget bámulja.
Így kezdődik történetük és a nyár, amely mindkettőjük sorsát megpecsételi, az 1000. nyár.

Kunisaki Yukito egy lányt keres, egy olyan lényt, aki a felhők felett repül. Ezt a lényt kereste édesanyja és minden őse az elmúlt években. Anyja halála után ő indult el megkeresni, járja a világot és a bábozásból él meg.
Kamio Misuzu egy barátságos, naiv diáklány, aki azonnal elkövet mindent, hogy Yukitot közelebbről is megismerhesse, barátokká válhassanak. A lány kedvessége ellenére magányos, valamilyen furcsa oknál fogva nincsenek barátai. Anyukájával élnek egy házban, ám Haruko szinte sosincs otthon. Misuzu minden vágya, hogy barátokat találjon, és ezt a nyarat végre ne egyedül kelljen eltöltenie, ezért is kéri anyukáját, had maradhasson Yukito-san náluk. Az asszonyt sikerül is meggyőzni, Yukitot tulajdonképpen babysitternek fogadja fel, hogy vigyázzon a lányra és szoktassa végre le egy bizonyos rossz szokásáról. Ami azonban leginkább felkelti a férfi érdeklődését, az hogy a lány különös dolgokról álmodik. Azt álmodja, hogy a felhők felett szárnyal, és úgy gondolja, a másik énje ott van az égben.
Kirishima Kano egy jókedvű, életvidám kislány, aki anyja elvesztése után nővérével, a városka orvosával, Hijirivel él. Emellett van a városnak egy aranyos kóbor kutyája, Potato, akivel szoros barátságban vannak. Kano az egyik karján egy sárga kendőt visel, amit állítása szerint nem vehet le. Kano még egy különös dologgal lepi meg Yukitot. Azt állítja, ha majd felnő, képes lesz varázsolni.
Tohno Minagi egy osztályba jár Misuzuvel, remek tanuló és ő az Asztronómia klub alapítója is. A történetbe tulajdonképpen részben barátnője, Michiru miatt keveredik, aki rendre összeverekszik Yukitoval. Igazából egyik lányról se tudni sokat, első látásra Minagi nagyon titokzatos. Imádja a csillagokat, és gyakran szappanbuborékokat fúj Michiru kedvéért. Michiruról még ennyit se lehet tudni. Imádja Minagit, a főztjét és folyton vele lóg a városban, viszont úgy tűnik, egyedül él és nincs hol laknia.
Van még egy negyedik főszereplő, vele együtt összesen 3 részre osztható a történet. Az első néhány részben Kano és Minagi életét, problémáit és azoknak megoldását ismerhetjük meg. Utánuk következik annak a bizonyos lánynak a fejezete, majd végül Misuzujé.
Első látásra egy kellemes, nyugodt sorozat, hallottam már olyanokról, akik a 3-4. rész környékén fel is adták, ám ha sikerül túl jutni a 7. epizódon, a történet és a hangulat is nagyon komoly fordulatot vesz.

Az AIR a Key azonos című visual novelje alapján készült. A játék első változata, ahogy a Kanoné is, tartalmazott erotikus jeleneteket, amik a későbbi kiadások némelyikéből és természetesen a TV sorozatból is kimaradtak.
Külön érdekesség még, hogy ahogy a Kanon, úgy az AIR is egy valódi helyszínen játszódik (vagy legalábbis azt a várost vették alapul). A várost Kasuminak hívták mikor az AIR készült, azóta egyesítették két másikkal és most már Kami a neve. Kasumi területét most Kasumi-kunak hívják.

Az animáció nagyon szép, én személy szerint nem vagyok oda a karakter dizájnért (bár meg kell jegyeznem, hogy ez a stílus az AIR in Summerre és a Kanon 2006ra finomodott), próbálták valamennyire visszaadni a játékét. A zene is nagyon kellemes, tökéletesen passzol a sorozathoz. A játék OST-jét, valamint annak a betétdalait használják, amelyeket LIA énekel. Emellett a szinkronszínészek teljesítményére se lehet semmilyen panasz, mind nagyszerűen alakították a szerepüket.

Mivel a 12 + 1 rész nem volt elég arra, hogy a 4. lány történetét teljesen bemutassák, ezért később készült még hozzá két epizód, amik kicsit részletesebben belemennek annak a fejezetnek a történéseibe, ez az a bizonyos AIR in Summer.
Létezik egy TOEI Animation által készített mozifilm is, ám az más irányból közelíti meg a történéseket, éppen ezért nem érdemes a film alapján levonni bármilyen következtetést a sorozat eseményeivel kapcsolatban.

Az AIR egy elég összetett történet, sok benne a fordulat a vége felé, amit általában nem sikerül megérteni elsőre, ezért feltétlenül ajánlom, hogy mindenki minimum kétszer nézze végig és amennyiben nem ért valamit, olvasgasson utána a neten. A mondanivalójára nem nehéz rájönni, érdemes az utolsó részben Haruko szavaira figyelni.
Összességében egy nagyon szépen kivitelezett, jól megírt anime szerethető karakterekkel és érdekes emberi sorsokkal. Engem különösen a nyárias hangulata fogott meg benne.
Ajánlom mindenkinek, aki egy csodálatos, megható és szomorkás nyári sorozatra vágyik. Mindenképpen készítsetek be egy csomag zsepit is.
Írta: Tenshi
Tenshi értékelése: 10 (mestermű)
2006.12.13.
30835 olvasás

Ismertető értékelése:
4.67 (kiváló), 15 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

AIR © Visual Art's/Key • Kyoto Animation / Pony Canyon / TBS

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.