×

Regisztráció

Anime: Texhnolyze

Texhnolyze © Madhouse

Texhnolyze (TV, 2003)

テクノライズ

Hossz: 22 rész
Műfaj: dráma, sci-fi, pszichológiai

Rendezte: Hamazaki Hirotsugu
Írta: Chiaki J. Konaka
Karakter dizájn: Akahori Shigeo, ABe Yoshitoshi
Zene: Mizoguchi Hajime
Stúdió: Madhouse

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (51 szavazat, átlag: 8.73) részletek

Texhnolyze © Madhouse
A történet nagy része Lukuss-ban, egy földalatti városban játszódik, melyet az egymással szemben álló bandák felosztottak maguk között. A béke ebben a világban nagyon ingatag lábakon áll, és akár egy kis nézeteltérés is véres bandaháborúba torkollhat. Ilyen feszült helyzetben indul a Texhnolyze története, és mint később látjuk, a helyzet még rosszabra fordul.
Kezdetben megismerjük Ichise-t, a 19 éves otthontalan, elhagyott boxoló fiút, aki alkalmi mérkőzésekből tengeti életét. Egy szerencsétlen "baleset" során elveszti két végtagját, melyeket egy sajátos technológiával helyettesítenek: ez maga a Texhnolyze. A Texhnolyze egy művégtag, melyet az arra rászorulóknak egy Doc nevű orvosnő készít személyreszabva. Különlegessége, hogy teljesen azonosulni tud a viselője szervezetével, és kiterjeszti annak képességeit az elkészítéséhez használt Rafia nevű különleges anyag segítségével, mely megakadályozza az implantátum kilökődését, és szinkronizálja azt viselője idegrendszerével. Később még 3 szereplő csöppen a történetbe, akik szintén erősen hatnak a történet bonyolódására: Ran a 14 éves lány, aki látnoki képességekkel van megáldva, és virágokat árul a városban, Yoshii a titokzatos vándor, aki a semmiből csöppent Lukuss-ba, a céljait pedig senki nem ismeri, és végül Onishi a város legnagyobb bandájának vezetője, aki képes hallani a "város hangját". A város jövője a tét, de ki fog nyerni? Vajon ha Lukuss egy földalatti város, akkor mi lehet felül? Miért kap a Texhnolyze olyan fontos szerepet a történetben?

A város felett sötét fellegek gyülekeznek, és bármikor kitörhet a vihar...

Valójában a Texhnolyze című sorozat egy rendkívül átgondolt koncepció teljesen professzionális kivitelezése. Látszik rajta, hogy nem egy összecsapott mű, és az alkotók minden részletre kiterjedő alapossággal készítették el. A sorozat az anime stílus legszebb hagyományaival rendelkezik, és ötvözi a kiváló történetvezetést, a mély karakterábrázolást, és a teljesen logikus (bár néhol egészen elvont tálalású) mondanivalót. Teljesen egyedi hangulattal rendelkezik a sorozat, melyet a hozzá komponált zene nagyon jól kiegészít és kidomborít. A seiyuuk többsége nem éppen ismert szinkronszinész, de ez a tény egyáltalán nem látszik meg a sorozaton, sőt a szinkron minősége nagyon is jóra sikerült. A készítők között ezzel szemben nagy neveket találhatunk, akik olyan híres animékben hagyták ott a kézjegyüket, mint a Serial Experiments Lain, Haibane Renmei, Hellsing, vagy éppen a Jin-Roh. Ezekhez hasonló légkörű mű született ebből az animéből is.

A szerteágazó történet, cselekmény, és a mellékszereplők nagy száma mindenképpen komplikálttá teszi a sorozat feldolgozását, és akinek tetszeni fog, biztos nem fog felállni addig a képernyő elől, míg meg nem értette az egészet. Persze még így is maradhat egy-két homályos pont, mely nem derül ki, ezek megértését inkább már önmagunkban kereshetjük, és jószerivel meg is találjuk. A komplikáltságot az is tetézi, hogy a sorozatot egyfajta 3-as tagolással látták el a készítők, mely nagyon érdekesen befolyásolja a néző aktuális véleményét a sorozatról, és kb. a 8. résznél meglepődve tapasztalja, hogy nem azt látja, amire számított. Ez az érzés majd a 16. résznél, egy újabb hidegzuhany keretében megismétlődik. Egyszóval, rendkívül eklektikusra sikerült a sorozat a történetvezetés szempontjából. A történet eleje nagyon vontatottan bontakozik ki, és tudomásom szerint nem egy, nem két potenciális nézőnek tört bele a bicskája elsőre. Én is így voltam vele, de a folytatás kikényszerítése abszolute megéri, mert egy valóban nagyon HANGULATOS, sablonmentes, és nagyon szép történet élvezetével ajándékozzák meg magukat azok, akik képesek végignézni ezt a 22 részes animesorozatot. A "hangulatos" szót nem véletlenül írtam nagybetűvel, ugyanis a Texhnolyze maga a hangulat. Erős párhuzamot húzhatnék a Haibane Renmei című alkotással mely fő sztorijában, előadásmódjában, karakterdizájnjában, és hangulatába is hasonlatos ehhez az animehez. A Texhnolyze viszont mindenképpen sötétebb, és véresebb, nameg kicsit felnőttebb is mint a Haibane Renmei, na nem érték szempontjából,inkább célközönségét tekintve. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik egy tényleg tartalmas, elgondolkodtató, teljesen komoly animét akarnak látni, melyben nyomatékosan dominál a hangulat. Azoknak pedig, akiknek a Serial Experiments Lain, vagy a Haibane Renmei egyet jelent a megtestesült animével, kötelező megnézni.

A történetvezetés bonyolultsága, és a durvább jelenetek mennyisége miatt a sorozatot CSAK 16 éven felülieknek ajánlanám.
Írta: Yukimura
Yukimura értékelése: 10 (mestermű)
2005.02.28.
37754 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Texhnolyze © Madhouse

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.