×

Regisztráció

Anime: Neko no Ongaeshi

Neko no Ongaeshi © Ghibli stúdió

Neko no Ongaeshi (movie, 2002)

猫の恩返し

The Cat Returns

Macskák királysága

Hossz: 75 perc
Műfaj: fantasy, kaland

Rendezte: Morita Hiroyuki
Írta: Hiiragi Aoi
Karakter dizájn: Morikawa Satoko
Zene: Nomi Yuji
Stúdió: Ghibli stúdió

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (36 szavazat, átlag: 8.22) részletek

Neko no Ongaeshi © Ghibli stúdió
A macska hálája, vagy ahogy Magyarországon megjelent: a Macskák királysága (Intersonic: www.intersonic.hu) első ránézésre igen egyszerű, mégis meglepően kidolgozott, fordulatos és bájos történet. Míg a két nagy öreg, Miyazaki és Takahata újabb egész estés profi moziján dolgozik, addig Hiroyuki Morita is kap egy lehetőséget, hogy a maga módján meséljen nekünk.

Haru egy hétköznapi tinilány. Nincs benne semmi különleges. Kicsit zárkózott, és szívesebben élne saját álomvilágában, ahol jobban boldogul, mint a való életben. Kedveli a macskákat, régen még beszélgetett is velük. Ha jobban megnézzük, maga is egy nyakigláb, csetlő-botló, szeretetre éhes kismacska, aki nem találja a helyét. De semmi különleges... Még a másik osztályba járó fiú, sőt, saját elfoglalt édesanyja sem veszi észre. Önbizalma nulla. Elkél a segítség. ^__^ Az pedig onnan jön, ahonnan a legkevésbé számít rá. Igen, ha valaki megmenti egy macska életét, nem várná, hogy az két lábra állva illedelmesen köszönetet mondjon. De nincs ideje csodálkozni, mert nyomában maga a macskák uralkodója érkezik díszkiséretével, hogy örökké tartó hálájáról biztosítsa Harut. A végeérhetetlen jószerencse már másnap üldözni kezdi, és ha ez nem lenne elég, még a király fiával is eljegyzik, ami bizony igen nagy megtiszteltetés. Lenne, ha a királyon kívül más is akarná. Így marad az izgalmas és igen vicces lányrablás-és szöktetés. Harunak egyetlen napja van hátra visszatérni a saját világába, ha nem akar örök életére macska maradni. Yuki, a hófehér macskalány tanácsára elindul felkutatni a Macskaügyi Hivatalt, az egyetlen helyet, ahonnan segítséget remélhet. Társakra is lel Muta, a nagydarab macska, Totó a holló és Báró (igen, ugyanaz a Báró) személyében. Elindul hazafelé, hogy amiként szeleburdi viselkedése macskasorsra juttatta, úgy a kalandok során magára találva felnőjön, és újra emberré válhasson.

Igen, ez az alkotás is a Ghibli stúdió hírnevét öregbíti. Figurái egyediek, szokatlanok, de az animáció és a rajzok igényes kidolgozottsága (na meg a korábbi Ghibli-művekből megismert vendégszereplők ^_^) minden kétséget eloszlat. Még nem érhet a nagyok nyomába, de kellemes családi matiné azoknak, akik igényes kikapcsolódásra vágynak. A DVD-borítóra került kritikai idézetek pedig bár csupa jót mondanak, felejtésre érdemesek.
Írta: PuppZ
PuppZ értékelése: 9 (kitűnő)
2005.04.28.
32508 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Neko no Ongaeshi © Ghibli stúdió

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.