×

Regisztráció

Anime: Urusei Yatsura

Urusei Yatsura © Kitty Animation / Fuji TV / Studio Pierrot

Urusei Yatsura (TV, 1981)

うる星やつら

Hossz: 195 rész
Műfaj: vígjáték, romantikus, fantasy, sci-fi, shounen

Rendezte: Mamoru Oshii, Kazuo Yamazaki
Írta: Rumiko Takahashi
Karakter dizájn: Takada Akemi
Zene: Shinsuke Kazado, Fumitaka Anzai
Stúdió: Kitty Animation, Fuji TV, Studio Pierrot

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (12 szavazat, átlag: 8.33) részletek

Urusei Yatsura © Kitty Animation / Fuji TV / Studio Pierrot
Történetünk főszereplője Moroboshi Ataru, aki talán a legszerencsétlenebb és legperverzebb fiú a Földön (de nem kizárt, hogy az egész univerzumban ^_^). Lakóhelyén sem örvend túlzott népszerűségnek, ha bármi szerencsétlenség történik a városban, azt ő, és családja számlájára írják. Ennek persze a szülei sem örülnek túlzottan, édesanyja többször is megjegyzi, hogy mennyivel könnyebb lenne az életük, ha Ataru meg sem született volna. ^_^° Ataru azonban igyekszik ezt figyelmen kívül hagyni, éli tovább napjait, amik nagy részben nővadászatból állnak, amikor pedig ebbe már belefáradt, pihenésképpen meglátogat egy-egy étkezdét.
Egy napon azonban szokásos szoknyavadász-körútját néhány gyanús külsejű alak zavarja meg, akik rövid úton a kocsijukba vágják Atarut, majd a házához "kísérik". Útközben kiderül, hogy komoly dologról lehet szó, hiszen egy teljes hadosztály is követi őket, a házhoz érve pedig már egy kisebb katonai védelmi állás fogadja az érkezőket. Ahogy Ataru beljebb kerül, fény derül a riadalom okára is: nem más, mint egy idegen faj, az Onik vezére, Mr. Invader látogatott el hozzájuk. Célja a Föld teljes elfoglalása, azonban úgy döntött, ad egy esélyt az emberiségnek: ha egy - a számítógépük által véletlenszerűen kiválasztott - embernek sikerül versenyben legyőznie az Onit, akkor beleegyezik a békés visszavonulásba. A gép választása pedig Atarura esett... Ő először hallani sem akar a dologról, ám miután kiderül, hogy nem a vezér, hanem annak gyönyörű lánya, Lum lesz az ellenfele, ezt a véleményét gyorsan megváltoztatja. ^_^ A verseny szabályai egyszerűek: Atarunak tíz napja van rá, hogy fogócskában elkapja Lumot, megragadja egyik szarvát, és ezzel megmentse a Földet. Azonban már az első napon kiderül, hogy Ataru alaposan alábecsülte ellenfelét. Lum ugyanis képes repülni, és ezt a képességét a versenyben maximálisan ki is használja, így Ataru számára a győzelem reménytelennek tűnik, hiába próbálkozik 9 napon át, nem sikerül elkapnia az Onit. Az utolsó előtti napon aztán barátnője, Shinobu megígéri neki: ha győz, feleségül megy hozzá. Atarut ez a lehetőség természetesen teljesen felvillanyozza, így az utolsó nap egy aljas trükkel sikerül elkapnia Lumot. A győzelem pillanatában azonban ostoba módon elkiáltja magát: "Végre megnősülhetek!" és ezt a kijelentést Lum magára veszi. Innentől kezdve pedig Ataru élete a feje tetejére áll, Lum ugyanis meglehetősen féltékeny természet, és ha Ataru megpróbál kikezdeni egy másik lánnyal, azt általában egy több ezer voltos villámmal "jutalmazza". ^_^°

A történet tulajdonképpen itt kezdődik el, és Ataru és Lum nem mindennapi kapcsolatát mutatja be. Erőssége egyfelől kacagtató humorában, másfelől a rengeteg és sokszínű karakterben rejlik. Szinte lehetetlen, hogy valaki ne találjon magának kedvencet, a szereplőgárda ugyanis a történet előrehaladtával folyamatosan bővül, részben Lum régi ismerőseivel, akik szintén a Földre látogatnak, részben Ataru nem kevésbé hibbant földi barátaival. A szerelmi három- vagy több szögeknek köszönhetően pedig a romantikus szál sincs elhanyagolva. Az anime a sci-fi elemek mellett számos japán szokást, ünnepet, történelmi személyt és mitológia lényt is kiparodizál, úgyhogy jó hangulatban nem lesz hiány. ^_^ A komoly animék kedvelőinek nem ajánlom, viszont mindenki más nyugodtan tehet vele egy próbát, szerintem nem fogja megbánni.
Írta: Titkos
Titkos értékelése: 10 (mestermű)
2005.05.27.
54427 olvasás

Ismertető értékelése:
4.50 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Urusei Yatsura © Kitty Animation / Fuji TV / Studio Pierrot

Hozzászólások:
Sziasztok ezt a 195 részt hol tudom megnézni?
#1 | 2023.07.16. | írta: Niki546
Hozzászólás írásához jelentkezz be.