×

Regisztráció

Anime: Mousou Dairinin

Mousou Dairinin © Kon Satoshi • Madhouse Studios

Mousou Dairinin (TV, 2004)

妄想代理人

Paranoia Agent


Hossz: 13 rész
Műfaj: vígjáték, dráma, thriller, pszichológiai

Rendezte: Kon Satoshi
Eredeti mű: Kon Satoshi
Írta: Minakami Seishi, Yoshino Tomomi
Karakter dizájn: Ando Masashi
Zene: Hirasawa Susumu
Stúdió: Madhouse Studios

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (43 szavazat, átlag: 8.72) részletek

Mousou Dairinin © Kon Satoshi / Madhouse Studios
Sagi Tsukiko sikeres karakter dizájner, aki megalkotta mindenki kedvencét, Maromi-t, a rózsaszínű kutyafigurát. Maromi hatalmas siker lett országszerte, azonban a dizájnercég alkalmazottjaként Tsukiko-ra nagy nyomás nehezedik: ideje kirukkolnia egy új karakterrel, aminek még Maromi-nál is nagyobb sikert kell aratnia. Egy éjjel Tsukiko-t támadás éri az utcán, amiben a fiatal nő könnyebben megsérül. Elmondása szerint a támadó nem a tipikus rabló volt: egy általános iskolás korú fiú, akinek piros baseball sapkája van, a lábán aranyszínű görkorcsolya, és a fegyvere egy görbült, fém baseball-ütő.
Ikari Keiichi és Maniwa Mitsuhiro nyomozók kapják meg a feladatot, hogy utánajárjanak az ügynek. A feladat nehéz, mert a különös leíráson kívül Tsukiko semmit nem tud mondani az esetről, és nincs sem szemtanú, sem bizonyíték, amely alátámasztaná a történetét. Ám hamarosan megtörténik a következő baseball ütős támadás, majd egész támadás-és gyilkosságsorozat veszi kezdetét. A városban szárnyra kelnek a pletykák "Shounen bat"-ról, vagyis a Baseballütős fiúról, aki bármikor lecsaphat áldozatára.
Az áldozatok az aranyszínű görkorcsolyán és a baseballütőn kívül semmire nem emlékeznek. A két nyomozó tanácstalan, és az ügy egyre furcsább lesz. Úgy tűnik, az áldozatokban van valami közös: mindegyikük menekülni próbált valamilyen kilátástalan helyzetből, vagy hordoz valamiféle lelki sérülést...

A Paranoia Agent nagyon szokatlan anime. Satoshi Kon stílusát valószínűleg nem kell bemutatni annak, aki látta valamelyik korábbi filmjét. A Perfect Blue, a Millennium Actress, és a Tokyo Godfathers című anime filmjeiben volt lehetősége megmutatni kiemelkedő rendezői tehetségét, és a filmjeire oly jellemző stílusjegyet, a realitás, és a képzelet mesteri keveredését. Ez a fogás a Paranoia agent című sorozatában nyomatékosan érvényesül, és a nézőt magával rántja a szereplők valóságának és képzeletének egyszer drámai, sötét, másszor tragikomikus, szatírikus keveréke.
Az anime teljes egészében karaktervezérelt, a történet csak mint egy nagy keret tartja össze a bemutatott szereplők sorsát, történetét. Mindegyik részben újabb szereplők kapnak főszerepet, és újabb sorsok kerülnek előtérbe. Az egész anime felfogható társadalomkritikaként is, a karakterei illusztrációként szolgálnak a mai Japán társadalom kissé kitekert, de hátborzongatóan reális bemutatásához. A bemutatott karakterek annyira reálisak, hogy a részek elején felirat jelzi, hogy csupán kitalált személyekről van szó...
Komoly témái ellenére az anime mégsem veszi túl komolyan magát, és több részben a drámából átmegy tragikomédiába.
A sorozat légköre Kon filmjei közül legjobban a Perfect Blue-ra hasonlít, de ebben az esetben a pszichológiai játék a szereplőkkel és a nézővel sokkal nagyobb mozgásteret kap, hiszen jóval több szereplő került a sorozatba. A nagy mennyiségű szereplő, saját történettel, belefoglalva egy nagy keretbe, leginkább a Boogiepop Phantom koncepcióját idézi.

A sorozat animációja nagyon jó minőségű, mozifilm-szintű igényességgel van kidolgozva minden egyes rész. A zene a Millennium Actress-ből ismert Susumu Hirasawa munkája, mely tökéletes légkört biztosít a sorozathoz.
A Paranoia Agent minden tekintetben kiemelkedő alkotás, melyet a pszichológiai dráma, és thriller kedvelőknek ajánlok elsősorban. Messze elkerüli a megszokott fogásokat, kliséket, és igen hatásos rendezői megoldásokkal, és reális karakterekkel mutat be egy drámai-szatírikus világot a nézőnek, ahol a realitás az emberi képzelettel keveredik...
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 8 (nagyon jó)
2005.06.06.
32329 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Mousou Dairinin © Kon Satoshi • Madhouse Studios

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.