×

Regisztráció

Anime: Dragonball

Dragonball © Toriyama Akira • Toei Animation / Bird Studio

Dragonball (TV, 1985)

ドラゴンボール

Dragon Ball


Hossz: 153 rész
Műfaj: akció, vígjáték, kaland, harcművészet, shounen

Rendezte: Nishio Daisuke
Eredeti mű: Toriyama Akira
Írta: Yukimuro Shun-ichi
Karakter dizájn: Ikeda Yuji
Zene: Kikuchi Shunsuke
Stúdió: Toei Animation, Bird Studio

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Dragonball Z (TV, 1989)
Dragonball GT (TV, 1996)

Értékelések: (206 szavazat, átlag: 7.94) részletek

Dragonball © Toriyama Akira / Toei Animation / Bird Studio
A Dragon Ball egyike a leghíresebb anime alkotásoknak. Ez a sorozat bejárta a fél világot és a közönség mindenhol kitörő lelkesedéssel fogadta.

A történet főszereplője Son Goku, egy fiatal fiú. Az ő kalandjait követhetjük nyomon a részek alatt. A történet elején Son Goku találkozik Bulmával, egy remek mechanikai érzékkel megáldott lánnyal, és ez az esemény fenekestől felforgatja hősünk addigi megszokott életét. Bulma ugyanis a hét titokzatos kristálygömböt keresi. A legenda szerint, ha ezeket valaki összegyűjti annak teljesül egy kívánsága. Mivel Son Gokunak is van egy ilyen kristálygömbje, ezért úgy dönt, segít Bulmának előkeríteni a többit. Ez a lány kristálygömb-kereső radarjával nem is tűnik nehéz feladatnak.
De hőseink hamarosan rájönnek, hogy ez azért igencsak embert próbáló feladat. Szerencsére Son Goku nem mindennapi harci képességei és az útközben megismert jó barátok mindig kihúzzák őket a legnagyobb bajból is.
A nagy kalandok közepette ugyanis számtalan barát segíti majd hőseinket, akik egytől egyig igen elborult figurák. Elég, ha Jamchát a jóképű harcost vesszük, aki betegesen fél a lányoktól. Vagy ott van Zseniális Teknős Son Goku edzője, aki egy szexmániákus öregember. Persze nemcsak barátokkal találkoznak hőseink a keresés közben. Nagyon sok ellenségnek látják el a baját a történet folyamán, amin mi nézők jókat nevethetünk. A részek lazán kapcsolódnak egymáshoz, és leginkább Son Goku kalandjait mesélik el, de időről időre feltűnik a kristálygömbök keresése is. Ugyanis ha valakinek sikerül ezeket összegyűjtenie a kívánsága után újra szétszóródnak. Ezért a sorozat alatt többször is keresik ezeket hőseink, de közben azért versenyeken küzdenek, eddzenek, segítenek a bajbajutottakon, és jó sokat verekednek.

A karakterek nagyon egyediek, bár nem túl mélyek. Jellemükben inkább a humoros elemek dominálnak. Son Goku legszembetűnőbb tulajdonsága például alacsony termete és kócos haja. Nagyon szereti a hasát. Képes ételhegyeket magába tömni, ha éhes. Ezen kívül remek harcos, aki sok technikát ismer, emiatt főleg pusztakézzel harcol, de szükség esetén különleges botját is használja. Kamehame támadásával pedig, ami egy pusztító energiasugár, a szó legszorosabb értelmében bárkit le tud venni a lábáról. Hű társa egy repülő felhő, aki mindig megjelenik, ha gazdája hívja. A felhőn lovagolva Son Goku képes gyorsan átszelni nagy távolságokat is.
Persze a többi szereplő is megéri a pénzét, amihez hozzájön még a Dragon Ball remekül kialakított világa.
A grafika ugyan nem egy csúcstechnológia, de a stílus és a jól koreografált harci jelenetek miatt hamar megszereti az ember. A karakterek egytől egyig jól kialakítottak, így hamar kedvencekké válnak. A zene átlagosnak mondható, bár azt meg kell jegyezni, hogy elég változatos. A különböző stílusú kalandokhoz ugyanis olyan háttérzenékét komponáltak, ami a legjobban illik hozzá.

Ha szereted az izgalmas kalandokat és a jó humorú, könnyed animéket, akkor feltétlen nézd meg a Dragon Ballt. Ha nem, akkor is, mert lehet hogy épp Son Goku kalandjai kedveltetik meg veled a műfajt, hiszen ebben a világban még érvényes az örök népmesei szabály, miszerint a jó mindig győz.
Írta: Hawk
Hawk értékelése: 8 (nagyon jó)
2002.09.28.
35569 olvasás

Ismertető értékelése:
4.17 (jó), 6 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Dragonball © Toriyama Akira • Toei Animation / Bird Studio

Hozzászólások:
hol tölthető le az összes része magyarul, megcsinálva úgy, hogy ami ki volt vágva, az is bekerült? Mindenesetre nagyon jó anime, megunhatatlan, kiskorom óta imádom, csak sajnos nem az összes részét láttam.
#2 | 2012.10.07. | írta: kishi1991
Kultanime, mást nem lehet rá mondani.
#1 | 2011.09.24. | írta: Andro
Hozzászólás írásához jelentkezz be.