×

Regisztráció

Anime: Kino no Tabi - the Beautiful World -

Kino no Tabi - the Beautiful World - © Shigusawa Keiichi • A.C.G.T.  / GENCO / Media Works / WOWOW

Kino no Tabi - the Beautiful World - (TV, 2003)

キノの旅 -the Beautiful World-

Kino's Journey


Hossz: 13 rész
Műfaj: dráma, kaland, pszichológiai

Rendezte: Nakamura Ryutaro
Eredeti mű: Shigusawa Keiichi
Írta: Murai Sadayuki
Karakter dizájn: Suga Shigeyuki
Zene: Sakai Ryo
Stúdió: A.C.G.T. , GENCO, Media Works, WOWOW

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Kino no Tabi - the Beautiful World: Nani ka wo suru tame ni -life goes on- (movie, 2005)
Kino no Tabi - the Beautiful World: Byouki no Kuni -For You- (movie, 2007)
Kino no Tabi: The Beautiful World - The Animated Series (TV, 2017)

Értékelések: (49 szavazat, átlag: 9.08, #38) részletek

Kino no Tabi - the Beautiful World - © Shigusawa Keiichi / A.C.G.T.  / GENCO / Media Works / WOWOW
Kino fiatal utazó, aki Hermes nevű motorjával utazik a világban. Együtt utazzák be a világ sokféle országát, de mindenhol csak három napot töltenek el. Útjuk során a legkülönfélébb emberekkel és társadalmakkal találkoznak, amelyek jól bemutatják az egyén, és az emberi társadalom különböző tulajdonságait, elvont, szimbolikus eszközökkel, egyszer inkább elgondolkoztató módon, máskor sokkoló, bizarr formában.

A sorozat Sigsawa Keiichi light novel sorozata alapján készült. Minden rész egy-egy történet, amelyek külön-külön is értelmezhetőek, mivel nincs szorosabb kapcsolat közöttük. Igazából az animének nincs kitüntetett központi szála vagy cselekménye sem. Minden rész más-más témára fókuszál, de minden résszel az emberi jellem újabb és újabb oldalát ismerjük meg. Kino utazása során kiderül, hogy a világ, az emberek felfogása nyugtalanítóan sokféle lehet, és nehéz megállapítani a helytelen és helyes közti különbségeket. Kino passzív megfigyelőként szerepel a történetekben. Nem mond nyíltan ítéletet az egyes kultúrák, világszemléletek felett. Elsőre kifejezetten érzéketlennek tűnik, sem rokonszenvet, sem ellenérzést nem mutat az őt körülvevő eseményekkel kapcsolatban. Ő a megfigyelő, aki magának válaszolja meg kérdéseit, de nem avatkozik bele mások sorsába, nem változtatja meg meggyőződésből mások felfogását.
Az atmoszféra erősen meseszerű, gyakran mesére jellemző elemek, például ismétlések fedezhetők fel a részekben. A Kino no Tabi világának mindig van sötét oldala is. A legtöbb részben megjelenő tragédia, brutalitás, elnyomás, vagy magány erős ellentétet képez a meseszerű atmoszférával. Ez a kettősség mutatja a világ sokszor bizarr szépségét, ami a sorozat fő motívumának is mondható.

A sorozat megjelenése nagyon szép és egyedi. A zöldes-barnás színek jellemzik a színvilágot. A karakterdizájn és a rajzok egyszerűek és tiszták, ami nem jelenti azt, hogy ne lennének szépek. Az aranyos, gyerekes külső esetleg megtévesztő lehet, de ez az anime egyáltalán nem gyerekeknek való, sem témáját, sem az eszközeit tekintve.
A sorozatban megjelenő városok légköre az 1920-as évek körüli Európai városokét idézi, ám emellé több esetben sci-fi szintű technológiai fejlettség társul, ami nem csak érdekes hátteret ad a történetekhez, de sokszor azok alapját képezi.

A Kino no Tabi felépítése és eszköztára nem szokványos az animék világában, és ezeket az eszközöket az anime nagyszerűen használja fel. Az eredmény egy mély, értékes, és intelligens sorozat, mely sok elgondolkodtató kérdést tesz fel az emberrel kapcsolatban. A komoly, elgondolkoztató témájú, drámai elemeket tartalmazó animék kedvelőinek ajánlom elsősorban.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 10 (mestermű)
2005.06.28.
35833 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kino no Tabi - the Beautiful World - © Shigusawa Keiichi • A.C.G.T.  / GENCO / Media Works / WOWOW

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.