×

Regisztráció

Anime: Steamboy

Steamboy © Otomo Katsuhiro • Steamboy Committee / Studio 4°C / Studio VAP

Steamboy (movie, 2004)

スチームボーイ
Gőzfiú

Hossz: 125 perc
Műfaj: akció, fantasy, kaland, történelmi

Rendezte: Otomo Katsuhiro
Írta: Otomo Katsuhiro
Zene: Jablonsky Steve
Stúdió: Steamboy Committee, Studio 4°C, Studio VAP

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (47 szavazat, átlag: 7.60) részletek

Steamboy © Otomo Katsuhiro / Steamboy Committee / Studio 4°C / Studio VAP
A 19. századi Angliában járunk, röviddel a világkiállítás előtt, egy alternatív múltban, ahol a gőz a legfontosabb energiaforrás. Ray Steam tizenéves fiú, aki nagy érdeklődéssel fordul a gépek felé, és nagyon tehetséges is. Apja és nagyapja híres szakértői a gőztechnológiának, és egy alaszkai laboratóriumban kutatják a gőz új felhasználási módjait. Ray Angliában él az anyjával és testvéreivel. Egy nap különös csomag érkezik hozzájuk, melyet Ray nagyapja adott fel. A csomagban egy fekete vasgolyó található, mely nem más, mint a "Steam ball" (Gőzgömb), egy új találmány, mely óriási energiát képes tárolni, és ennélfogva hatalmas ugrást jelenthet a világnak, mint új, szinte korlátlan energiaforrás. Ray nagyapja azt kéri, Ray vigyázzon a találmányra, senkinek ne adja oda, hanem vigye egyenesen Robert Stephenson-hoz, a híres mérnökhöz. De a doboz nyitásával azonos időben fegyveres férfiak jelennek meg Ray-ék házában, és a gömb átadását követelik. Látványos üldözés kezdődik Ray és a gömb után, majd kiderül, hogy az új találmány nem csak energiaforrásként, hanem új, pusztító fegyverek alapjaként is szolgál, és Ray apja és nagyapja felfogása között nagy ellentét van, ami a tudomány célját illeti. Ellentétes érdekű szervezetek és emberek harca kezdődik a nagyerejű gömb miatt, mindenki a saját felfogása szerint, a saját hasznát nézve szeretné felhasználni a találmányt, melynek következtében a világkiállítás, és egész London kaotikus csatatérré válik.

Ami a filmben elsőre feltűnik, az a lenyűgöző minőségű animáció. Az első öt perc után nyilvánvalóvá válik, miért tartott a film elkészítése 9 évig. A látvány valóban gyönyörű, eddig még talán soha nem láttunk ilyen részletességet, ilyen tökéletesen mozgó karaktereket, ilyen meggyőző animációt.
Azonban a film a látvány mellett sajnálatosan elhanyagolja a történetet és a karaktereit, és a benne levő lehetőségeket érezhetően nem használja ki.
A történet olyan korban játszódik, ahol az iparosodás, a tudományok fejlődése, az új gépek, szerkezetek, anyagok megjelenítése alapvető változásokat okoznak a mindennapokban, és a társadalomban. Abban a korban, ahol először lesz az ember képes a környezetét radikális mértékben befolyásolni. Ebben az új helyzetben új erkölcsi alapelvekre lenne szüksége az emberiségnek, a tudomány és a találmányok célját illetően. Kinyitható-e minden kapu, melyet a tudomány elér, vagy van, amit jobb zárva hagyni? - Ez lenne a Steamboy valódi mondanivalója, ám úgy érződik, háttérbe szorul e probléma kidolgozása és bemutatása a rengeteg látványos jelenet, rombolás és akció mellett. A több helyen alkalmazott látványos, hajszálon múló megmenekülések is a dinamikát, látványt szolgálják, de igazán irreálissá teszik a filmet. A karakterek kevés időt és lehetőséget kapnak a kibontakozásra, szinte egyikük sem szimpatikus, nem érez együtt velük, nem aggódik értük a néző.

Ezek miatt a hibák miatt az, aki az Akirához hasonló komplex történetet, netán pszichológiai mélységet vár a Steamboytól, valószínűleg csalódottnak fogja érezni magát már az első óra után. Az akció- és látványrajongók számára viszont biztos nem fog csalódást okozni a film. Az Akirához képest az akció és animáció kimagasló, ám sztori terén elődjéhez képest a Steamboy sokkal egyszerűbb, szélesebb nézőközönség számára befogadható alkotás lett. A lezárás szándékosan maradt némileg nyitott, hiszen a filmnek folytatása is készül, Steamboy 2 címmel.
Írta: Hikari
2005.08.06.
29239 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Steamboy © Otomo Katsuhiro • Steamboy Committee / Studio 4°C / Studio VAP

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.