×

Regisztráció

Anime: Golgo 13

Golgo 13 © Saito Takao • Tokyo Movie Shinsha

Golgo 13 (movie, 1983)

ゴルゴ13

Golgo 13: The Professional


Hossz: 117 perc
Műfaj: akció, dráma, kaland, seinen

Rendezte: Dezaki Osamu
Eredeti mű: Saito Takao
Írta: Nagasaka Hideyoshi
Karakter dizájn: Sugino Akio
Zene: Omori Toshiyuki, Suzuki Seiji
Stúdió: Tokyo Movie Shinsha

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (16 szavazat, átlag: 7.81)
 mestermű: 1
 kitűnő: 5
 nagyon jó: 5
 jó: 2
 megfelelő: 2
 középszerű: 0
 gyenge: 1
 rossz: 0
 nagyon rossz: 0
 legrosszabb: 0
Átlagos értékelés: nagyon jó
Az értékeléshez jelentkezz be.

Golgo 13 © Saito Takao / Tokyo Movie Shinsha
GOLGO 13 a világ legjobb bérgyilkosának fedőneve. Valódi neve ismeretlen, nemzetisége ismeretlen, életkora nem megállapított. Ő a legjobb a szakmában. Számára nincs lehetetlen, minden csak pénz kérdése. Semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy célját elérje. Könyörtelen, hidegvérű gyilkos, akit a világ legtöbb országában köröznek, de képtelenek elfogni.
Az erőviszonyok azonban megváltoznak, amikor GOLGO 13 végez legújabb célpontjával Robert Dawsonnal a Dawson olajtársaság elnökének fiával. A fiát rajongásig szerető apa ugyanis képtelen belenyugodni a történtekbe és gazdasági hatalmánál fogva előremozdítja a GOLGO13 utáni hajszát. Összefog tehát az FBI, a CIA, a Pentagon és a Különleges Erők, hogy a piacvezető Dawson társaság által pénzelve megkezdjék a GOLGO 13 utáni vadászatot. De vajon ki a jobb, a világ leghatalmasabb kormányügynökségeinek szövetsége, vagy az ember, akiről semmit sem tudni, de aki legalább olyan profi a szakmájában, mint ők? Megkezdődik tehát a versenyfutás, melyet csak a legjobb élhet túl.

A sztori a 80-as évek Amerikájában játszódik, és nagyon pontosan ábrázolja ezt a korszakot. Az anime pont olyan képi világgal rendelkezik, mint egy korabeli akciófilm. Egyébként sok más eleme is az akkori filmeket idézi, de ha figyelembe vesszük a The Professional készítésének dátumát rögtön megértjük miért. A filmet ugyanis 1983-ban készítették és a történetet ebbe a korszakba ágyazták bele. Természetesen az idő múlásával az, ami akkor megszokott volt mára kissé megváltozott, de ez szerencsére semmit sem von le a film értékéből. Itt is jól kimunkált jellemekkel, emberi érzésekkel találkozunk. Bár a filmben GOLGO 13 lenne a főszereplő, mégis inkább maga a cselekmény, a jellemek játsszák a főszerepet. Míg a főhősről csak igen keveset tudunk meg, addig van alkalmunk jól megismerni az idős Leonard Dawson lelkivilágát. Tanúi lehetünk annak, hogy a merénylet után hogy hatalmasodik el rajta a fanatizmus, mely már a saját családját sem kíméli. A film számos jól megalkotott akciójelenetet mutat be. Ezzel nincs is semmi baj, végtére is ez egy akció-anime. A nagyfokú brutalitás és a hentai jelenetek miatt azonban inkább az idősebbeknek merem csak ajánlani, bár a film ezek nélkül is felvet olyan kérdéseket, melyeket nehéz elsőre megérteni. Ha valaki megnézi a filmet, joggal teheti fel a kérdést, hogy a jók miért is jók? Hiszen egy bűnözőért nem sajnálnak feláldozni semmit, katonákat és harci helikoptereket vetnek be, és olyan különleges képességű embereket is alkalmaznak, melyek legalább olyan veszélyesek és kegyetlenek, mint GOLGO 13. Emiatt a néző nem érzi úgy, hogy morális, vagy erkölcsi téren jobbak lennének annál a bérgyilkosnál, akit keresnek.
A grafikában ugyan meglátszanak az eltelt évek, de a stílus és az ábrázolás szerencsére nagyon jól megadja a film hangulatát. A zene főleg az akciórészek alatt nagyon jó, és a képi világgal karöltve remek hangulatot teremt. Összességében tehát a The Professional GOLGO 13 egy remek akciófilm, mely durva jelenetei miatt inkább az idősebb korosztálynak ajánlható.
Írta: Hawk
Hawk értékelése: 8 (nagyon jó)
2002.11.17.
36711 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Golgo 13 © Saito Takao • Tokyo Movie Shinsha

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.