×

Regisztráció

Anime: Tokyo Babylon

Tokyo Babylon © Madhouse Studios

Tokyo Babylon (OVA, 1992)

東京BABYLON

Hossz: 2 rész
Műfaj: akció, dráma, fantasy, krimi

Rendezte: Chigira Koichi
Írta: CLAMP
Karakter dizájn: Takahashi Kumiko
Zene: Watanabe Jun
Stúdió: Madhouse Studios

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (20 szavazat, átlag: 7.20) részletek

Tokyo Babylon © Madhouse Studios
A viszonylag rövid történet helyszíne Tokió, Japán nyüzsgő fővárosa, ahol naponta töbmillió ember kezd neki egy újabb napnak. Itt él főhősünk, Sumeragi Subaru is, aki egy teljesen átlagos 16 éves, a kelleténél jóval többet idegeskedő fiú lenne, ha... nos igen. Subaru persze nem a házifeladatok miatt aggódik: sokkal inkább lekötik a médiumi teendők, mivel ő a híres Onmyouji yin-yang mágus család 13. leszármazotta. És hogy ez mit jelent? Médiumi erőt, amelyben még ő sem igazán járatos, és csak próbálgatja mikre képes. Eljárogat emberekhez, akiken megpróbál segíteni, néha azzal, hogy elűzi lakhelyükből a gonosz szellemet, vagy épp halottakat idéz a tokiói éjszakában.

A sors furcsa fintora, hogy épp Subaru az, aki bár ekkora erő birtokosa, mégis túl lelkiismeretes, és nem akarja elfogadni, hogy a világban igenis létezik gonosz. És mikor rájön a tévedésére, talán már túl késő... szerencsére nincs egyedül: ikernővére, a folyton csacsogó Sumeragi Hokuto segít neki túlvészelni a mindennapokat, hiszen belé is szorult némi onmyouji-erő. No meg itt van Sakurazuka Seishirou is, aki egy véletlen folytán ismeri az ikreket. Ő csak egy egyszerű mezei állatorvos... vagy talán mégsem? Vajon miért konyít ő is egy kicsit a mágiához...?

Látszólag egy szimplán izgalmas krimivel állnánk szemben, meg pár karakterrel, akik igaz, hogy csak hárman vannak, de ők nagyon fontosak a történet szempontjából. Az eredeti manga fantasztikus lett, Clampék, a híres mangarajzoló négyes egyik legkiemelkedőbb, legegységesebb műve, frappáns befejezéssel, ami szokás szerint a feje tetejére állítja az olvasó elképzelését a történettel kapcsolatban. Az animéről nem mondhatunk ilyen jókat: mindössze két részből áll, és épp hogy csak bepillantást enged a Tokyo Babylon mangájának hangulatába, lezárás nélkül. A részek két külön történetet mesélnek el, amik leginkább a természetfeletti krimi kategóriába sorolandók, semmint a drámaibb lelkizős témába. Ez nyilván megfelel az olyanoknak, akiket inkább csak a krimi érdekel, de ezzel együtt az OVA-ból sajnos a történet "lelkét" hagyták ki. Természetesen az is nyilvánvaló, hogy képtelenség lett volna a 7 kötetes mangát 2 OVA-ba belesűríteni, így azt hiszem, hogy ez az OVA a maga keretein belül nem teljesít rosszul, de a manga extrém, kicsit kitekert hangulatát nem tudja visszaadni, és rengeteg kérdést felvet, főleg a karakterekkel kapcsolatban, amiket "pofátlanul" nyitva hagy.

Az OVA grafikája átlagos. Mivel nem egy mai animéről van szó, esetleg kicsit porosnak hat, de talán ez egy krimi animénél nem is olyan fontos. Az animáció szép lett, ami el is várható, hiszen csak két részből áll. A háttérzene nem annyira említésre méltó, de érdekes, mennyi egyéb albumot adtak ki az OVA-val (és a mangával) kapcsolatban is. Ezek mind kicsit régies hangulatot árasztó, extrémebb dalok, amik valahogy mégis passzolnak az egész Tokyo Babylon hangulatához. A seiyuuk munkája teljesen jó, (bár én kifejezetten nem szerettem Koyasu Takehito-t mint Seishirou...), és a karakterdizájn is elég hű a mangához.

Fontos megjegyezni, hogy sok téves információ kering az interneten a Tokyo Babylon OVA-val kapcsolatban, miszerint ez az X TV sorozat, vagy az X mozifilm "előzménye" lenne. Ez természetesen nincs így, mivel ez annyiban kimerül, hogy a három főszereplő (Subaru, Hokuto és Seishirou) feltűnnek az X történetében ugyan, de nekik ott is megvan a maguk történetszála, így a kettő nem keveredik úgy, hogy csak egybe lehetne őket értelmezni. Így hát ha megnézzük a Tokyo Babylon OVA-t, és utána az X-et (vagy fordítva), attól még nem leszünk okosabbak :) Esetleg ha elolvassuk mellé a Tokyo Babylon mangát, akkor már derenghet némi fény az alagút végén a szereplőkkel kapcsolatban. De mivel mindkettő anime (X, Tokyo Babylon OVA) úgy lett megrendezve, hogy külön-külön is élvezhető legyen, ezért bár felvetnek kérdéseket, de egyáltalán nem egymás folytatásai. Ráadásul gyakran csalódnak a nézők, mert egy X-hez hasonló művet várnak a Tokyo Babylonnal kapcsolatban is. Az elgondolás téves, a két mű nagyon sokban különbözik, főként műfajilag, hangulatilag, és lényegileg.

Végül: ajánlom az olyanoknak, akik szeretik a rövid, de izgalmas krimiket, némi mágiával, természetfeletti erőkkel, sakura-szirmokkal, démonokkal és egy kis vérrel... azoknak, akik viszont mélyebb jellemábrázolásokra kiváncsiak, no meg a történet "miértjére", azok semmiképp se hagyják ki az OVA megnézése után a mangát is. A néhol előbukkanó véresebb illetve erőszakosabb jelenetek miatt 12 év alatt semmiképp sem ajánlom.
Írta: MaKo
MaKo értékelése: 7 (jó)
2005.12.22.
32203 olvasás

Ismertető értékelése:
4.50 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Tokyo Babylon © Madhouse Studios

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.