×

Regisztráció

Anime: Haibane Renmei

Haibane Renmei © ABe Yoshitoshi • Radix

Haibane Renmei (TV, 2002)

灰羽連盟

Hossz: 13 rész
Műfaj: dráma, fantasy, pszichológiai

Rendezte: Tokoro Tomokazu
Eredeti mű: ABe Yoshitoshi
Írta: ABe Yoshitoshi
Karakter dizájn: Takada Akira
Zene: Ootani Kou
Stúdió: Radix

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (153 szavazat, átlag: 9.57, #2) részletek

Haibane Renmei © ABe Yoshitoshi / Radix
Egy fiatal lány különös álmot lát: az égből zuhan a Föld felé feltartóztathatatlanul. Kísérője egy fekete varjú, aki próbálja visszatartani, de nem sikerül. Ébredés után egy ismeretlen világban találja magát, egy hatalmas fallal körülvett kis városban, és ő maga nem ember többé, hanem Haibane, hátán szürke szárnyakkal és a feje felett glóriával. Az új világban nincs egyedül, Haibane-társai, Kuu, Nemu, Kana, Hikari és Reki szeretettel üdvözlik a legújabb tagot, és álma után nevet adnak neki: Rakka (=esni, zuhanni). Rakkának a többi Haibane segít a beilleszkedésben ebbe az új, ismeretlen és különös világba. A legtöbb időt Reki tölti vele.
És Rakka lassan kezdi megismerni a Haibane életet, a kis város lakóit, és megtudja, hogy a Haibane-k szigorú szabályok szerint élhetnek a város falain belül az emberektől elkülönülten, és soha nem léphetik át a falat. Rakka legjobb barátja, Reki segítségével egyre jobban beilleszkedik a társai közé, de hamarosan fájdalmas pillanatokat is meg kell tapasztalnia a szürke szárnyú testben. Rájön, hogy a Haibane-létnek árnyoldalai is vannak. Rakkát egyre inkább érdekli a saját létezésének értelme. Miért született Haibane-ként? Egyáltalán kik ezek a szárnyas, falak közé zárt angyalok? Mi történt a saját múltjában? És mi van a falon túl? Rakka és Reki drámai események során fogják megismerni a "Szürke Toll Szövetség" titkait, és a Haibane-lét valódi természetét.

A Haibane Renmei története meglehetősen lassan indul, és a sorozat szinte két részre bontható. A sorozat első felében nyugalmas, kedves jelenetek során ismerkedünk meg a szereplőkkel, a történet színteréül szolgáló világgal és annak szabályaival. A sorozat nagyon ötletesen a világot nem csak Rakka élményein keresztül mutatja be, hanem minden egyes fontosabb szereplőre szentel egy részt. Így egyszerre ismerhetjük meg közelebbről a karaktereket, és mindegyikükhöz kapcsolódóan a Haibane-világ egy-egy újabb aspektusát. De a nyugalmas felszín alatt nagyon komoly kérdések rejtőznek, és egy-egy borúsabb pillanat már sejteti, hogy a titkok feltárása drámai eseményeket fog elindítani.
Miután megismertük a világot, Rakkával együtt a nézők figyelme is a "miért?"-ekre terelődik. A sorozat második fele a nyugalmas, könnyed légkörből titokzatos és drámai hangulatba megy át. Bár elsőre úgy tűnt, hogy Rakka a főszereplő, később Reki személyisége is ugyanakkora hangsúlyt kap, és egymás mellett fognak szembesülni saját múltjukkal, megtudják, mit jelent bűnösnek lenni ebben a világban, és hogy lehetséges-e a feloldozás.

Akinek volt szerencséje a Serial Experiments Lain-hez, annak feltehetőleg ismerősek lesznek a karakterek, mivel a Haibane Renmei is Yoshitoshi ABe eredeti munkája alapján készült. Az anime megjelenésre is nagyon szép, jellemzőek rá a pasztelszerű, lágy színek erős kontrasztokkal. A sárgás árnyalatok még jobban alátámasztják a helyszínek régies érzését. A zene és a szinkronhangok is elsőosztályúak.

A Haibane Renmei nagyon szép, drámai sorozat, melynek értékét az eredetisége még jobban növeli. Kérdései között nem csak az élet értelme, de a halál értelme is szerepel, mondanivalóját dús szimbólumrendszerbe illeszti bele, melyhez a két főszereplő nagyszerűen kidolgozott karaktere, és az ötletes, titokzatos világ adja meg a színteret.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 10 (mestermű)
2006.04.30.
58135 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 5 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Haibane Renmei © ABe Yoshitoshi • Radix

Hozzászólások:
Fantasztikus film! Az egyik legjobb. Az egész sorozatot, egy folyamatosan fokozódó izgalommal néztem végig, az utolsó részt meg gyakorlatilag végig bőgtem (tudom, ciki, de ez van). Csodálatosan valóságos, és hétköznapi, s közben egyszerre ikonikus. A sorozaton végig vonuló rejtély valójában saját személyiségeink rejtett titkai, melyek mindent elsöprő erővel robbannak a fináléban, így hozva egyszerre felismerést, és feloldozást. Tapasztalatom szerint, aki eddig látta, annak tetszett... jobban mint szerette volna.
#2 | 2012.02.21. | írta: osehi
Kiváló anime, csak a legjobbak között tudom említeni. Fantasztikus, és egyszer mindenkinek látnia kell.
#1 | 2011.08.26. | írta: Andro
Hozzászólás írásához jelentkezz be.