×

Regisztráció

Anime: Cossette no Shouzou

Cossette no Shouzou © Katsura Asuka • Doumu

Cossette no Shouzou (OVA, 2004)

コゼットの肖像

Le Portrait de Petit Cossette


Hossz: 3 rész
Műfaj: romantikus, dráma, horror, thriller

Rendezte: Shinbo Akiyuki
Eredeti mű: Katsura Asuka
Írta: Sekijima Mayori
Karakter dizájn: Suzuki Hirofumi
Zene: Kajiura Yuki
Stúdió: Doumu

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (45 szavazat, átlag: 8.71) részletek

Cossette no Shouzou © Katsura Asuka / Doumu
Eiri Kurahashi egy különös, 18. századi pohárra bukkan, aminek hatására víziói támadnak. Vízióiban újra és újra felbukkan egy szőke, bababarcú kislány. Környezete is egyre jobban aggódik a fiúért, aki közben megpróbálja a lázra fogni látomásait, míg meg nem jelenik a színen egy újabb 18. századi ereklye: egy festmény... méghozzá a szőke, babaarcú lányról. A portréra a következő szöveg van írva: "Cossette d'Auvergne-nak. Szeretettel, Marchello Orlando." Eirinek egyre többször tűnik fel Cossette, s ő maga is készít portrékat a lányról. A történet két szálon fut tovább: Eiri egyszerre van jelen a valóságban, s a Cosette által alkotott világban. A kérdés csak az, ki ez a Cossette, hogy kerül a mai Japánba a 18. századi Franciországból, s mit akar Kurahashitól?...

A filmre egy dolgot biztos rá lehet mondani: elvont. Ettől függetlenül ne gondoja azt senki, hogy nincs igazi története! Igaz, hogy az első rész után az ember azt hihetné, ebből nem lesz semmi, csak egy újabb lezáratlan művészfilm, de a folytatásban tényleg fény derül mindenre, s a harmadik rész szépen le is zárja az egészet. Véleményem szerint sokban különbözik a hozzá hasonló filmektől. Leginkább abban, hogy itt a történetet nem az elvont feliratok, jelképek viszik tovább, s nem a néző fantáziájára van bízva az értemezés, hanem Cosette szájából elhangzik - jórészt - minden. Emiatt az, ami miatt esetleg lehet neheztelni lehet a filmre, az a sok újra- és újra ismétlődő, jelképekkel túlhalmozott, néha értelmetlenné váló, elvont jelenet.

De tegyük félre a történetet! A film alaphangulatát híven tükrözi a grafikus megjelenítés: sötét színek, különleges bevágások (jelképek, feliratok), érdekes jelenetek (számomra például újdonság volt a 90°-kal elfordított kép). A zene is kifogásolhatatlan, különösen szépre sikeredett az "opening" (ami különböző hangszeres feldolgozásban visszaköszön a filmben többször), de az ending is egy maradandó élmény :).

A filmet azoknak ajánlanám, akik szeretik a darkos hangulatú, elvontabb filmeket. A sok véres jelenet miatt 16 év alattiak kerüljék el.
Írta: Ayanami
Ayanami értékelése: 10 (mestermű)
2006.01.11.
31499 olvasás

Ismertető értékelése:
4.50 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Cossette no Shouzou © Katsura Asuka • Doumu

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.