×

Regisztráció

Anime: Kidou Senshi Gundam SEED

Kidou Senshi Gundam SEED © Sunrise

Kidou Senshi Gundam SEED (TV, 2002)

機動戦士ガンダムSEED

Mobile Suit Gundam SEED


Hossz: 50 rész
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, mecha, háború, shounen

Rendezte: Fukuda Mitsuo
Karakter dizájn: Hirai Hisashi
Zene: Sahashi Toshihiko
Stúdió: Sunrise

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Kidou Senshi Gundam (TV, 1979)
Kidou Senshi Zeta Gundam (TV, 1985)
Kidou Senshi Gundam 0080: Pocket no Naka no Senzou (OVA, 1989)
Kidou Senshi Gundam F91 (movie, 1991)
Shin Kidou Senki Gundam W (TV, 1995)
Kidou Shin Seiki Gundam X (TV, 1996)
∀ Gundam (TV, 1999)
Kidou Senshi Gundam 00 (TV, 2007)

Értékelések: (27 szavazat, átlag: 8.96, #65) részletek

Kidou Senshi Gundam SEED © Sunrise
Cosmic Era 70. A Véres Valentin tragédiának köszönhetően a feszültség a Föld és a PLANT-ek között hirtelen egy éles háborús helyzetté fejlődött. Mindenki meg volt győződve róla, hogy a nagyobb Földi erők fognak győzni de azok a korai jóslatok hamisnak bizonyultak. Majdnem 11 hónap telt el és a kezdeti lendületből álló háború lett.
Heliopolis-on, egy semleges kolónián békésen élnek az emberek, holott a háború már tőlük nem oly messze is folyik. Ezen a kolónián él Kira Yamato, egy első ránézésre átlagos 15 éves diák. Egyetlen dologban különbözik barátaitól, ő egy Coordinator, de persze ezzel mindenki tisztában van, hiszen nem véletlenül ő az osztály első. A Coordinatorok olyan emberek, akiknek a génjeit fogantatásuk pillanatában megváltoztatták. Jobb adottságokkal rendelkeznek, mint a természetes úton születettek, a Naturalok. De ez persze néhány embert irigységgel tölt el, ezért is tört ki a háború.
Kira és barátai egy szép napon arra ébrednek, hogy hiba volt elhinni, hogy a háború sosem ér el hozzájuk. A Földi Erők ezen a kolónián fejlesztik titokban a legújabb csatahajójukat és a mobile-suit-jaikat. (A mobile-suit kifejezés, mint minden Gundam sorozatban, óriás humanoid robotokat jelent.) A ZAFT erők rajtaütnek a gyáron és a keletkezett káoszban Kira egy mobile-suit prototípusban találja magát, de csak közvetlenül azután, hogy meglátja egy ZAFT katona arcát. Az a bizonyos ZAFT katona nem más, mint Kira rég nem látott barátja, Athrun Zala. Miután a földi erők új hajója, az Archangel fiatal tisztjei számára világossá válik, hogy az egyedül az ő oldalukon maradt mobile-suit-ot csak Kira tudja vezetni - mivel ő Coordinator - kénytelenek a fiút és barátait magukhoz venni a hajóra. Így kénytelen kelletén ő lesz a Strike pilótája, barátai pedig, akik nem akarnak lemaradni mögötte, a hajó főhiányban betöltetlen posztjain foglalják el a helyüket. Heliopolis elpusztul a harcközben, és az Archangel megkezdi végtelennek tűnő utazását egy Földi Erők bázisig.

Az út folyamán szerelmek szövődnek, barátságok alakulnak. Sorsszerű találkozások történnek, míg végül mindenki megtalálja a maga helyét, bárhonnét is kezdte az útját. És, hogy hol van ez a hely? Valahol olyan emberek között, akik már nem tartoznak egyik seregbe sem, nem érdeklik őket a területek, a monopóliumok, csak egy valami: Legyen ennek a háborúnak vége, legyen a gyűlölködésnek, a kettészakítottságnak vége.
A főszereplők nagyon árnyaltak, alig van egyértelműen negatív karakter a sorozatban. Személy szerint engem Kira szerepe fogott meg. Ő az 50 rész alatt óriási változásokon megy keresztül. Egy egyszerű iskolás, akinek egyik napról a másikra a vállára kerül egy olyan súly, ami alatt bárki összeroppanna. Meg kell védenie az embereket akiket szeret, a barátait, a szerelmét, de ugyanakkor szembe kell helyezkednie régi barátjával. Rá kell jönnie, miért is kell, miért is érdemes harcolni. És ő valóban összeroppan, a sorozat közepe táján talán még az őrület határát is néha kicsit súrolja, de ezzel nincs egyedül. Barátja, Athrun, a puskacső túloldalán szintén szenved. Nem érti miért harcol Kira a natural-ok oldalán, mikor ő is coordinator, akárcsak mindenki a ZAFT oldalán. Aztán szép lassan megnyugodnak a kedélyek, megerősödnek a lelkeik, és átlátják a kérdéseket, amik a világukat mozgatják.

Egyetlen negatívumot tudok az animében mondani, az pedig a grafika. Első ránézésre ugyan nagyon szép, kellemesen összemosott CG animáció, színes, szépen megrajzolt helyszínek, mechák, karakterek, főleg nagyon tetszettek a szereplők szemei. De aztán szép lassan idegesítővé válik egy dolog, ami nem más, mint a rengeteg újra és újra előjövő jelenetek, képsorok. Itt most nem csak a flashbackekről beszélek, hanem mondjuk a csatákban a robbanások, a mozdulatok, a lövések rengetegszer ismétlődnek teljesen ugyanúgy. Egy hajó például ötször is felrobban a sorozat folyamán különböző alkalmakkor.

Összesítve egy kellemes, talán ha a mechákat elvennék még shoujo drámának is mondható történetről van szó, ami kérdéseket vet fel. Fontos kérdéseket.
Írta: CruelAngel
CruelAngel értékelése: 9 (kitűnő)
2006.02.11.
36605 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kidou Senshi Gundam SEED © Sunrise

Hozzászólások:
http://www.crunchyroll.com/mobile-suit-gundam-seed SD-ben ingyen, előfizetéssel HD-ben
#2 | 2017.07.25. | írta: CruelAngel
hogyan lehet megnézni a :Kidou Senshi Gundam SEED sorozatott mert nem tudom valaki tudna segíteni ebben leőre is kösszönöm.
#1 | 2017.07.25. | írta: solor
Hozzászólás írásához jelentkezz be.