×

Regisztráció

Anime: Kidou Senshi Gundam F91

Kidou Senshi Gundam F91 © Sunrise / Sotsu Agency / Shochiku Film

Kidou Senshi Gundam F91 (movie, 1991)

機動戦士ガンダムF91

Mobile Suit Gundam F91


Hossz: 115 perc
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, mecha, háború, shounen

Rendezte: Tomino Yoshiyuki
Írta: Yatate Hajime, Tomino Yoshiyuki
Karakter dizájn: Yasuhiko Yoshikazu
Zene: Kadokura Satoshi
Stúdió: Sunrise, Sotsu Agency, Shochiku Film

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Kidou Senshi Gundam (TV, 1979)
Kidou Senshi Zeta Gundam (TV, 1985)
Kidou Senshi Gundam 0080: Pocket no Naka no Senzou (OVA, 1989)
Shin Kidou Senki Gundam W (TV, 1995)
Kidou Shin Seiki Gundam X (TV, 1996)
∀ Gundam (TV, 1999)
Kidou Senshi Gundam SEED (TV, 2002)
Kidou Senshi Gundam 00 (TV, 2007)

Értékelések: (7 szavazat, átlag: 8.14) részletek

Kidou Senshi Gundam F91 © Sunrise / Sotsu Agency / Shochiku Film
A Universal Century 0123. évében járunk, harminc év telt el Char és Amuro utolsó csatája óta, harminc békés év. A Neo Zion háborúiban megsemmisült Side 4 helyén új kolóniák épültek, a Frontier Side. Azonban a béke nem tarthat örökké, a befolyásos kereskedő Ronah család a Föderáció háta mögött egy elit magánhadsereget hozott létre, a Crossbone Vanguardot és a Frontier IV kolóniát egyetlen nap alatt elfoglalják, a Föderáció tehetetlen. A Ronah család a kolóniát épülő birodalmuk fővárosává akarja tenni, és a Föderációtól átvenni az űr feletti hatalmat, ez lenne Cosmo Babylonia. A Frontier VI megszállása számtalan civil áldozattal is járt, nem kis mértékben a Föderáció tétlenségének köszönhetően. Seabook Arno és családja ezen a kolónián élt eddig a napig, azonban most menekülni kényszerülnek. A pusztításban és káoszban a mentőhajó nélkülük indul el, ráadásul a föderációs katonák őt és barátait pajzsként akarják használni a Crossbone ellen, mivel azok parancsot kaptak, hogy civil célpontra nem lőhetnek. Arno és barátai egy hadtörténeti múzeumból lopott Guntank R-44 típusú mobile suittal törnek át a kordonon, és sikeresen eljutnak vele egy mentőkapszuláig, az erősen sérült mobile suit itt felmondja a szolgálatot. Az indulás előtt megjelenik Cecily Fairchild, Arno barátnőjének nevelőapja és pisztolyával megsebesíti Arnot, lányát pedig magával viszi, a kapszula Cecily nélkül indul el a Frontier I kolóniára. A föderációs erők egy gyakorlóhajója állomásozik itt, a Space Ark. A hajó egyetlen bevethető mobile suitja a mindeddig működésképtelen Gundam Formula 91, azonban Arno húga, Reese ismeri a titkot, ami az aktiválásához szükséges. Arno pilótaképességei hasonlóak a régi idők newtypéihoz, ezért Cosmo Eigesse az ellenállás vezetője megzsarolja, vagy vezeti a Formula 91-et, vagy megöli Reeset. Arno gyorsan belejön a Gundam irányításába, azonban célja nem az ellenállás segítése, hanem Cecily megmentése.

A Gundam F91 nem filmnek indult, hanem egy teljes 52 epizódos sorozatnak, azonban gazdasági meggondolásból az első 13 epizód forgatókönyvéből egy kétórás filmet csináltak. Ez bizony nem tett jót az F91-nek, mivel így nagyon kevés idő marad az akció mellett a szereplők megismerésére és fejlődésére. Magukkal a szereplőkkel nincs gond, nagyon érdekesek (Arno kicsit Amuro és Camille keverék) és éppen ezért kevés ez a két óra, hogy a kusza kapcsolatokat rendesen átlássuk és nincs lehetőség látványos karakterfejlődésre sem. A sztori nagyon izgalmas és rendkívül gyors, kicsit már túlzottan is, azonban megvan benne minden, ami egy jó gundamhoz kell: érdekes mobile suitok, rengeteg látványos akció, titokzatos ellenség, árulás, lázadás, barátság, szerelem és halál. A grafika nagyon szép, mozifilm lévén ez el is várható, a zene ugyan kevés, de annál szebb dalokból áll.

A Formula 91 lehetett volna az egyik legjobb U.C. Gundam sorozat, minden meg van benne hozzá, sajnos a Sunrise nem élt a lehetőséggel. Így is egy pergős és akciódús mozit kaptunk, de a történet nincs lezárva. A film megtekintéséhez nem szükséges bár ajánlott a Gundam univerzum ismerete, önmagában is élvezhető alkotás.
Írta: zdanee
zdanee értékelése: 7 (jó)
2006.02.22.
37755 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kidou Senshi Gundam F91 © Sunrise / Sotsu Agency / Shochiku Film

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.