×

Regisztráció

Anime: Kidou Shin Seiki Gundam X

Kidou Shin Seiki Gundam X © Yatate Hajime / Tomino Yoshiyuki • Bandai Visual / Sunrise / Sotsu Agency

Kidou Shin Seiki Gundam X (TV, 1996)

機動新世紀ガンダムX

After War Gundam X


Hossz: 39 rész
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, mecha, háború, shounen

Rendezte: Takamatsu Shinji
Eredeti mű: Yatate Hajime, Tomino Yoshiyuki
Írta: Kawasaki Hiroyuki
Karakter dizájn: Nishimura Nobuyoshi
Zene: Higuchi Yasuo
Stúdió: Bandai Visual, Sunrise, Sotsu Agency

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Kidou Senshi Gundam (TV, 1979)
Kidou Senshi Zeta Gundam (TV, 1985)
Kidou Senshi Gundam 0080: Pocket no Naka no Senzou (OVA, 1989)
Kidou Senshi Gundam F91 (movie, 1991)
Shin Kidou Senki Gundam W (TV, 1995)
∀ Gundam (TV, 1999)
Kidou Senshi Gundam SEED (TV, 2002)
Kidou Senshi Gundam 00 (TV, 2007)

Értékelések: (6 szavazat, átlag: 8.17) részletek

Kidou Shin Seiki Gundam X © Yatate Hajime / Tomino Yoshiyuki / Bandai Visual / Sunrise / Sotsu Agency
Egyszer, régen az emberiség háborút vívott önmagával. Egyetlen űrkolónia függetlenségi törekvései világméretű katasztrófához vezettek. Az űrlakók kolóniáik ezreinek a Földre dobásával fenyegettek, meghátrálásra kényszerítve ezzel a földi Föderációt. A földlakók titokban egy új fegyvert készítettek a végső csatához, a Gundamokat, ezek feladata lett volna elpusztítani a fenyegető kolóniákat, azonban az utolsó csata másképpen alakult, és mindkét oldal meghúzta a ravaszt. Kolóniák ezrei zuhantak a védtelen bolygóra, a becsapódások széttépték a Föld arculatát és elpusztították az emberiség otthonát, kilencmilliárd ember lelte halálát, és a háború megnyerése elvesztette az értelmét. Hatévnyi sötétség borult a halott bolygóra, a háborút túlélők közül sokan megfagytak vagy éhen haltak. De most, tizenöt év múltán a Föld kráterektől szaggatott felszínén újra magához tér az élet, a városok romjai alól falvak nőnek ki, és az erdők kezdik visszahódítani a kopár síkságokat. Kezd beindulni a kereskedelem is, a földeket újra művelik, és pásztorok terelik csordáikat a végtelen mezőkön. A legnagyobb kincsek pedig az apokaliptikus háborúból maradt fegyverek, a humanoid robot mobile suitok. Magukat dögkeselyűknek hívó kalózhajók ássák a valaha volt városok romjait értékek után kutatva, az egyik ilyen hajó kapitánya Jamil Neate, az az ember, aki tizenöt éve a Gundam fegyverét elsütötte. A dögkeselyűk nem csak egymással állnak hadban, alkalomadtán a falvakat is megtámadják mobile suitjaikkal. Garrod Ran egy tizenöt éves fiú, és betevőjét sokszor ezeknek a betolakodóknak a semlegesítésével keresi meg. Miután egyetlen fénygránáttal és egy pisztollyal megadásra kényszetített egy mobile suitot, Garrod egy jól hangzó megbízást kap egy nagyvállalat képviselőjétől. Egy dögkeselyű hajóján fogva tartanak egy fiatal lányt, Tiffa Adilt, Garrod feladata megszöktetni és visszahozni a Vállalatnak. Tiffa történetesen Jamil hajóján, a Feedenen tartózkodik, newtype képességeivel megérzi Garrod közeledtét, és vele tart. Azonban amikor Garrod a megállapodás értelmében át akarja adni a Vállalat képviselőjének, Tiffa nem akar menni, ezért együtt elmenekülnek, és a lány vízióitól vezérelve egy régi föderációs állomáson lyukadnak ki, itt a Vállalat mobile suitjai elől egy régóta itt heverő Gundamban keresnek menedéket.

Az After War Gundam X egy alternatív univerzumban játszódik, ahol az Egyéves Háború másképp zajlott és a Zeon egyetlen kolónia helyett több ezret dobott a földre. Ez egy nagyszerű Mad Max szerű világba helyezi a Gundam történetet, és az ebből adódó lehetőségeket remekül kijátssza. Az eddigre lecsiszolódott Universal Century rengeteg elemét átemeli ebbe a környezetbe, kezdve a tüzijáték-jelzések kidolgozott rendszerétől a mobile suitokon át Zeon newtype teóriájáig (ez az utolsó Gundam, ami a newtypeokkal foglalkozott, és ennek keretében le is hull a lepel mibenlétükről). Az egzotikus világban rengeteg érdekes szereplő kapott helyet, az elvadult és felelőtlen Garrodtól az emberi szenvedéseket megérző Tiffan át a Föld pusztulásáért felelősséget érző Jamilig, mindenki remekül kidolgozott és eredeti (egyedül talán a két főintrikus motivációjáért érheti szó a házat). Maga a történet ezúttal jól elkülönülő néhány epizódos lazábban összefüggő fejezetből áll, azonban izgalmas és fordulatos, nem előre kiszámítható, és nem is merít sokat a régebbi sorozatokból, bár a mondanivaló is kevésbé mély. A hangulat sem olyan feszült, mint volt mondjuk a Zeta Gundamban, elszórva humoros elemeket is tartalmaz és elmarad a Tomino-féle vérfürdő is (hiszen ezt a sorozatot nem ő írta). Ami a megvalósítást illeti a grafika átlagosnak mondható, a karakterdesign sokkal emberibb, mint a Wingben volt. A zene ismét zseniálisra sikerült a két opening (Dreams és Resolution) kiemelkedően jók ezen belül is.

Méltatlanul elfeledett sorozat a Gundam X, amelyet sok Gundam rajongó sem ismer. Ez talán annak tudható be, hogy annak idején máig nem tisztázott okokból 10 epizóddal a vége előtt levették a műsorról, így a befejező 3 epizódot előre kellett hozni (ha belegondolok, hogy milyen lehetett volna a teljes 49 résszel...), ezért a sorozat lezárása kicsit elsietettnek tűnhet, bár így is kerek és logikus. Alternatív univerzum révén ez a sorozat nem igényli a régiek ismeretét, önmagában is élvezhető, korhatárra szerintem az emészthetőbb hangvétel miatt nincs szükség, ezért Gundam fanokon kívül (nekik kötelező) mindenkinek ajánlom, akinek a fantáziáját megmozgatta ez a rövid kis bevezetés.
Írta: zdanee
zdanee értékelése: 8 (nagyon jó)
2006.02.24.
56708 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kidou Shin Seiki Gundam X © Yatate Hajime / Tomino Yoshiyuki • Bandai Visual / Sunrise / Sotsu Agency

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.