×

Regisztráció

Anime: Kidou Senshi Gundam 0080: Pocket no Naka no Senzou

Kidou Senshi Gundam 0080: Pocket no Naka no Senzou © Bandai Visual / Sunrise

Kidou Senshi Gundam 0080: Pocket no Naka no Senzou (OVA, 1989)

機動戦士ガンダム0080 ポケットの中の戦争

Mobile Suit Gundam 0080: War in the Pocket


Hossz: 6 rész
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, mecha, háború

Rendezte: Takayama Fumihiko
Írta: Yatate Hajime, Tomino Yoshiyuki
Karakter dizájn: Mikimoto Haruhiko
Zene: Kashibuchi Tetsuro
Stúdió: Bandai Visual, Sunrise

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Kidou Senshi Gundam (TV, 1979)
Kidou Senshi Zeta Gundam (TV, 1985)
Kidou Senshi Gundam F91 (movie, 1991)
Shin Kidou Senki Gundam W (TV, 1995)
Kidou Shin Seiki Gundam X (TV, 1996)
∀ Gundam (TV, 1999)
Kidou Senshi Gundam SEED (TV, 2002)
Kidou Senshi Gundam 00 (TV, 2007)

Értékelések: (10 szavazat, átlag: 8.20) részletek

Kidou Senshi Gundam 0080: Pocket no Naka no Senzou © Bandai Visual / Sunrise
79 évvel az első űrtelepesek után a Zeon űrkolónia függetlenségi háborút indított az anyabolygó ellen. A háborút a legfejlettebb fegyverekkel vívták: a Mobile Suitokkal. A Földi erők szintén kifejlesztették a technológiát, a kiegyenlített erőviszonyok miatt a háború elhúzódott. Az emberiség mind az űrben, mind a földön soha nem látott vesztességeket szenvedett: városok tűntek el a térképről, kolóniák hullottak alá az égből elpusztítva mindent és mindenkit a közelükben, milliárdok haltak meg. Ez volt az Egy Éves Háború. Távol a háborútól, a Side Six kolónián él Alfred Izuruha, egy tíz éves kisfiú, aki hősi csatákról és Mobile Suitokról álmodozik. Békés élete azonban gyökeres fordulatot vesz, 79 karácsonyán a Zeont a föderációs fegyverek utáni kutatása a semleges Side Six kolóniához vezeti. Ami idáig álom volt, most véres valósággá válik, és Al első kézből tapasztalhatja meg a háború borzalmait.

Amikor 1988-ban bemutatták a Char's Counterattack című filmet, lezárult egy korszak a Gundam-történelemben. A Mobile Suit Gundam 0080: War in the Pocket visszarepít minket az Egy Éves Háború idejébe. Ez volt az első OVA formátumú Gundam-történet, és először fordult elő, hogy egy Gundamot valaki más rendezzen, mint Yoshiuyki Tomino, és Takayama Fumihiko (RahXephon) igencsak jó munkát végzett. A War in the Pocket nem egy tipikus Gundam (ha csak az ezt megelőző sorozatokat tekintjük). A grafika van olyan kiforrott és részletes, mint a Char's Counterattack-ban, és ez bizony elég jó grafikát jelent: részletes és szépen animált, minden 3D rendereléstől mentesen, a karakterdesign Haruhiko Mikimoto (Macross) munkája, és a korához képest rendkívülinek mondható. Sajnos a zene kivételesen nem korszakalkotó, de nem is zavaró, megmarad aláfestésnek. A történet nem a megszokott szemszögből közelít, ezúttal nem a főszereplő a pilóta, sőt a mechák csekély szerepet kapnak. Ez az anime a háborút mutatja be egy gyerek szemén át: a háború nem csillogó Mobile Suitokról, vagy a jó és a gonosz harcáról szól, hanem emberekről, akik csak életben akarnak maradni.

A War in the Pocket egy kemény háborús dráma, különlegessége, hogy a háborút egy-két emberen keresztül mutatja be, a tragédia nem a sokmillió, hanem egyetlen ember halála. Az OVA ugyan szervesen illeszkedik az 1979-es Universal Centurybe, de a teljesen új szereplőgárda miatt nem szükséges a régi sorozatok ismerete. Mivel a hangsúly nem a mechákon van, elsősorban a drámák kedvelőinek ajánlom, és nem ültetnék le elé 14 évnél fiatalabbakat.
Írta: zdanee
zdanee értékelése: 9 (kitűnő)
2006.02.28.
55814 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kidou Senshi Gundam 0080: Pocket no Naka no Senzou © Bandai Visual / Sunrise

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.