×

Regisztráció

Anime: The Big O

The Big O © Sunrise

The Big O (TV, 1999)

THEビッグオー

Hossz: 26 rész
Műfaj: akció, sci-fi, mecha

Rendezte: Katayama Kazuyoshi
Írta: Hasegawa Keiichi
Karakter dizájn: Satou Keiichi
Zene: Sahashi Toshihiko
Stúdió: Sunrise

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (6 szavazat, átlag: 7.83) részletek

The Big O © Sunrise
Ez a sorozat egy alternatív világban (esetleg a mi távoli jövőnkben, de ennek jelentősége nem nagyon van) játszódik, és egy - szinte már szokványos - világégés utáni időkben futnak az események. A világégést akár szó szerint is érthetjük, 40 évvel a mostani időpont előtt ugyanis hatalmas robotok rombolták le a civilizácót, az emberek töredékét hagyva életben. Ami külön bonyodalmat okoz, hogy nem igazán van élő ember, akinek erről az eseményről vagy régebbről emlékei lennének. Sokan, akik túlélték a kataklizmát, nem tudják kik voltak előtte, mit csináltak, hol laktak. Emiatt a túlélők a kezdeti időkben szinte kaotikus állapotok között éltek, hiszen nem volt aki kezelje az áram- és vízellátást, senki se látott el közszolgálati feladatokat, a családtagok se ismerték fel egymást. Ettől az időtől fogva kincsnek számított bármi, ami a múltra vonatkozott: fényképek, feljegyzések, hangszalagok. A túlélők nagy része egy kupolával fedett városban telepedett le, ez a sorozat fő színhelye is egyben: Paradigm City.

A jelenben egy férfi életébe csöppenünk bele, ő Roger Smith, a Tárgyaló. Megbízások alapján tárgyalásokat folytat bárkivel, bármiről, legyen az akár egy váltságdíj rendezés, vagy gyilkossággal kapcsolatos nyomozás. Tulajdonképpen inkább így is lehetne hívni a munkáját, vagyis magánnyomozónak. Ebből elég jól meg is él, egyedül, egy inassal (Norman Burg) lakik a belvárosban egy hatalmas házban. Amit viszont nem sejtenek róla az emberek, hogy van egy titkos élete is. Ha a szükség úgy kívánja egy hatalmas robot áll a rendelkezésére (ennek a neve a sorozat címadója: Big-O), amit irányítva szinte bármire képes. (Érdekes, hogy a világégést pontosan ilyen, és ehhez hasonló robotok okozták.) Szükség is van rá, hiszen nem csak ez az egyetlen robot található, és ezeket nem igazán olyan emberek irányítják mint Roger, aki feladatának tekinti a többi városlakó védelmét.

Akkor csöppenünk az eseményekbe, amikor Roger azt a feladatot kapja, hogy adja át a váltságdíjat egy tudós lányának kiszabadításáért a túszejtőknek. Ám egy csavar kerül a gépezetbe, kiderül, hogy az elrabolt lány tulajdonképpen egy android, aki csak nagyon hasonlít a lányra, R. Dorothy Wayneright. Kiszabadítása után a robot "hálából" Roger szolgálatába áll, aki gyakran elátkozza ezt a döntést, főleg, mikor aludna még, és Dorothy hangos zongorázással ébreszti... :)

A rosszfiúk, akik robotokkal támadnak az emberekre nem sokan vannak, többek között egy kisstílű bűnöző (Beck) okoz fejfájást hősünknek, majd egy őrült újságíró lesz a főellenség (Schwarzwald), később a város leggazdagabb embere, Alex Rosewater emberei és magánakciói okoznak galibákat, miközben mindenki a múlt darabkáit keresi. Ez a feladata Rosewater egyik csinos női kémjének is, akit csak Angel néven ismerünk meg, és bár feladata miatt általában Roger ellen kellene dolgoznia, mégis gyakran együtt, egymást segítve oldják meg a kérdéseket. Egyébként nem sok szereplővel kell megismerkednünk, én kicsit keveslem is talán, bár így mindenkivel tud foglakozni a sorozat.

A történetek nagy része a robotokkal (Mega Deus) vívott csatákról szól, miközben Roger egyre többet tud meg a múltról, ami akár gyökeresen megváltoztathatja a jövőt is, miközben fontos szerep jut az események során szinte mindenkinek, hogy a történet vége egy nem várt csattanóval záródjon. A történet néhol tempósan, néhol hömpölygősen halad, egy kevés drámával körítve. A karakter-design érdekes, nem igazán tipikus, de a sorozathoz nagyon is illik, a mozgások realisztikusak, a robotok működése is eléggé jól van animálva. A hangok és a zenék átlagosak, engem legalábbis nem fogott meg igazán, mondjuk például Dorothy-tól nem is kell érzelmi kitöréseket várni, egy jégkocka több vidámságot sugall szerintem, bár tény, hogy a sorozatban ritkán elszórt poénok egy része hozzá fűződik. :D

Én 9 pontra értékelem, amiből nyolcat érdemel a sorozat de plusz egy pontot adok a befejezésért, még ha elég furcsa is lesz egyeseknek. A pontozás alapján gondolom sejthető, hogy ajánlom a megnézését a sorozatnak, de szerintem elsősorban a mecha rajongók (mint én is) értékelik jobban, akik az ilyen téma után kevésbé érdeklődnek, azoknak kevésbé lenne szórakoztató.
Írta: SuMMeR
SuMMeR értékelése: 9 (kitűnő)
2006.03.02.
23779 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

The Big O © Sunrise

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.