×

Regisztráció

Anime: Sonic X

Sonic X © Tokyo Movie Shinsha

Sonic X (TV, 2003)

ソニック X

Hossz: 78 rész
Műfaj: vígjáték, kaland, sci-fi, shounen

Rendezte: Kamigaki Hajime
Írta: Miki Koji
Karakter dizájn: Hirayama Satoshi, Uekawa Yuji
Zene: Ike Yorihiko
Stúdió: Tokyo Movie Shinsha

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (52 szavazat, átlag: 5.13) részletek

Sonic X © Tokyo Movie Shinsha
Sonic, a kék sündisznó a elsősorban a játékkonzolok birtokosainak lehet ismerős. "A világ leggyorsabb sündisznója", mióta csak 1991-es debütálása egy csapásra a világ egyik legismertebb játékfigurájává és a SEGA kabalafigurájává tette, tucatnyi kiváló platformjáték hőse volt. Nemcsak valamennyi lényeges játékgépre eljutott, de készült a szereplésével képregénysorozat, rajzfilmshow, még egy kétrészes OVA is, csak idő kérdése volt hát egy újabb szereplés. Erre viszont nem sajnálták a fáradtságot: a Sonic X minden szempontból kiemelkedő feldolgozás lett.

A történet valamennyi eddigi változatból merít egy keveset, elsősorban a nemrégen megjelent Sonic Adventure 1-2-ből, amire a második évad első és második fele épül. Hősünk vidáman éldegélt barátaival a Mobius bolygón, ahol a viszonylagos nyugalmat csak olyan szokványos dolgok zavarják meg, mint például mikor Dr. Eggman (Sonic ősellensége, legalább olyan jellegzetes karakter, mint ő maga) ismét a Káosz Smaragdok megszerzésére tör. (A Káosz Smaragdok a Sonic-játékok központi elemei. A megszerzésükkel lehetővé váló "káosz kontroll" hatalmat ad a használónak tér és idő fölött.) A doki terve épp a végső fázisában tart, amikor Sonic bezavar, így az aktiválásukra tett kísérlet is félresikerül: az egész társaság a Földön köt ki.

A Káosz Smaragdok keresgélése adja a történet keretét, de ennél sokkal fontosabb a szereplők viszonya és egyénisége, ami kellemes meglepetés egy videojáték-feldolgozástól. Olykor egész részeket szenteltek a szereplőknek: itt van ugye az egy helyben maradni képtelen Sonic, a példaképét mindenhová követő józan Tails, a szorongó típusú Chris, a társaira is gyanakvó Knuckles, a birtokló hajlamú Amy... mind megkapják a maguk 15 perc hírnevét. Az emberi világ bizonyos korlátok között (elvégre nem komoly drámáról van szó) szintén reálisan viselkedik: hőseinkre előbb a rendőrség és a titkosszolgálat száll rá, aztán amikor rájönnek, hogy Eggman nagyobb fenyegetést jelent, megpróbálják megnyerni őket maguknak. A legfontosabb új szereplő az emberi barátként funkcionáló Chris: ő menti meg Sonicot az első rész végén és a szereplők nála fognak lakni. Törvény mondja ki, hogy az ilyen típusú karakternek mindig a sorozat legidegesítőbb és legsemmitmondóbb szereplőjének kell lennie és ez alól Chris sem kivétel. Ennek ellenére még mindig elviselhetőbb, mint a hasonszőrű sorozatok háttérből kérdezősködő vagy jelenetrabló figurái. Hasonlóan más figuráknak is vannak emberi partnerei: a zseniális Tails a feltaláló nagyapával, a házias Cream a házvezetőnővel köt szövetséget, de a kedvencem a kényszerű szövetség a kötelességtudó rendőrnő Topáz és a megrögzött ékszertolvaj denevér Rogue között. És persze Dr. Eggman is jelen van, aki minden részben új robotokkal próbálkozik - van szerencsehozó, tanár és baseballjátékos típus is...

A harmadik évad tulajdonképpen egy önálló történet, egy kicsit sötétebb és nem követ semmilyen forrást, illetve Christ (hála az égnek) kicsit visszafogták és megkomolyították.

A sorozatot elsősorban gyerekeknek szánták. Ez azon is látszik, hogy a sok akciójelenet közepette sem esik komoly baja a szereplőknek és néhány kivételtől (fulladás, halálsugár, szuperlézer stb.) eltekintve tulajdonképpen sérthetetlenek. Hogy a figurákat emberi szereplőkkel vegyítették, nos, ez szerintem csak mélyebbé teszi az eseményeket. Nem állítom, hogy a játékot nem ismerők is ugyanúgy tudják élvezni, de semmi bajuk nem lehet tőle. Ebből az anyagból szerintem a legtöbbet hozták ki - és ez tulajdonképpen mindent el is mond a sorozatról...
Írta: Vree
Vree értékelése: 9 (kitűnő)
2006.03.12.
31007 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Sonic X © Tokyo Movie Shinsha

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.