×

Regisztráció

Anime: Mai-Otome

Mai-Otome © Sunrise

Mai-Otome (TV, 2005)

舞-乙HiME

Hossz: 26 rész
Műfaj: vígjáték, sci-fi, háború

Rendezte: Obara Masakazu
Írta: Yoshino Hiroyuki
Karakter dizájn: Hisayuki Hirokazu
Zene: Kajiura Yuki
Stúdió: Sunrise

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Mai-HiME (TV, 2004)
Mai-Otome Zwei (OVA, 2006)

Értékelések: (53 szavazat, átlag: 8.08) részletek

Mai-Otome © Sunrise
Az Earl bolygót földről érkezett telepesek népesítették be, fejlett nanotechnológiát hoztak magukkal, de mivel emberek voltak, nem sokáig bírtak békésen megmaradni egymással.

300 évvel a történetünk kezdete előtt kitört egy öldöklő háború, amelyben tömegpusztító fegyvereket is bevetettek egymás ellen a harcoló felek. Ez a háború, a 12 királyság háborúja néven vonult be a bolygó történetébe. Ez a háború talán az egész bolygót elpusztította volna, ha nem bukkan fel egy legendás személy Fumi Himeno (Mashiro naru Kongouseki) aki egymaga a materializáció technológiája segítségével végetvetett a háborúnak és új világrendet teremtett a bolygó számára. Ő volt az első otome. Az új világrend lényege az, hogy a hadsereget egyetlen ember is képes kiváltani. Azokat akik erre a feladatra vannak kiválasztva hívjuk otomének. Az otomék rendkívüli harci erővel rendelkeznek (gyakorlatban felérnek egy tömegpusztító fegyverrel) ezért több fék is be lett építve a rendszerbe. Minden otomének (néhány kivételével ld. később) van egy ura, célszerűen az adott ország első számú vezetője. Az otomék csak az uruk engedélyével annak parancsára materializálódhatnak (válthatnak harci módba) így van biztosítva az, hogy egy otome ne cselekedhessen saját kútfeje szerint potenciális veszélyt jelentve a világra. Az uralkodók esetleges világuralmi törekvéseit pedig az hivatott visszafogni, hogy be van építve a rendszerbe egy visszacsatolás. Ha egy otome elesik a csatában akkor az ura is megszűnik létezni. Ez utóbbi egyébként visszafelé is igaz, ha az uralkodót ölik meg, akkor az otome is meghal vele. Otome csak nőnemű ember lehet, és a nők közül is csak azok akik még soha nem érintkeztek nemi úton férfivel. Ez hivatott fenntartani azt, hogy az otome csak az uralkodójával foglalkozzon és ne vonják el a feladatától felesleges érzelmek. Ha egy otome megszegi ezt a szabályt és mégis közösül férfivel, úgy a testében található nanogépek megsemmisülnek és örökre elveszti otomeségét. A háború során elég sok kár érte a bolygó "egyetemes tudásanyagát" is. Sok földi technológia elveszett vagy feledésbe merült, továbbá a veszélyesek egy részét maga Fumi zárta el tömegek elől, hogy csak néhány kiválasztott személy férhessen hozzá azon a helyen, ahol a jövendőbeli otoméket képzik. Így alakult ki a bolygó furcsa kettőssége, hogy van több tudományos-fantasztikus modern technológia amit használnak, míg más mostani földön is létező dolgok teljesen eltűntek...

50 évvel a történetünk kezdete előtt volt az utolsó olyan háború (a Sárkánykirály háborúja) amelyben otome otomével csapott össze. Ezt azért fontos megemlíteni, mert azóta felnőtt egy olyan generáció akik nem láttak harcolni otomét és inkább az uralkodói körökbe bejáratos mindenki által bálványozott elérhetetlen nőként gondolnak rájuk ahelyett, hogy egy katonával egybeépített fegyverként tekintenének rájuk.

14 évvel a történetünk kezdete ezelőtt a Schwarz és az Aswad titkos csoportok összefogtak, hogy a Windbloom királyság uralkodójára és családjára támadjanak. Kihasználva azt az alkalmat, hogy a király otoméje visszavonult, hogy saját családot alapítson. Az anime bevezető képsoraiban láthatjuk a brutálisan meggyilkolt királyt és királynét. Továbbá azt, hogy király ex-otoméje egy csecsemővel a kezében menekül, majd később egy kapszulában önálló folyami útra indítja a gyermeket, nyakában a királyság saját GEM-jével a Souten no Seigyokuval.

Ezzel el is érkeztünk a történet kezdetéhez. Arika Yumemiya a távoli Galeria régióból származó lány azért kel át egyedül a sivatagon és érkezik meg a Windbloom királyság területére, hogy minél többet kinyomozzon az anyjáról akiről csak annyit tud, hogy egykor otome volt, illetve követni is akarja anyja példáját és otome szeretne lenni. Az otoméket pedig csak egy helyen képzik a bolygón, a Windbloom városában található Garderobe akadémián. De még mielőtt bejutna az akadémiára két fontos sorsfordító találkozásban lesz része. A két személy közül az egyik Nina Wáng az otome iskola egyik éltanulója (Coral no.1) a másik pedig a királyság trónörökösnője Mashiro Blan de Windbloom személyesen, aki éppen szokása szerint szökésben van a palotából. Rövidesen az is kiderül, hogy a Schwarz még mindig az uralkodócsalád életére tör és egy ún. slave-t küld Mashiro elpusztítására. Az ezután bekövetkező gyorsan pörgő események során Arika a saját szemével is meggyőződhet arról, hogy milyen az amikor egy otome-jelölt tanuló harcol. De ami igazán elnyeri a tetszését és végleg megérleli benne a meggyőződést arról, hogy ő is otome akar lenni az az, amit segítségükre érkező igazi (meister) otome Shizuru Viola (Kyouen no Murasakizuisho) mutat be a slave ellen. Hogy végül hogyan jut be Arika az akadémiára, és mi lesz ott a további sorsa az kiderül az animéből...

Fontos dolgok amiket még nem lettek megemlítve az otomékről. Az otomék a GEM-jükön (Generable Enigmatic Matrix) keresztül kapcsolódnak az uraikhoz. A GEM felelős továbbá az otome testében keringő nanogépek üzembentartásáért és a GEM vezérli magát a materializációt is. A materializáció során egy speciális páncél vonja be az otome testét amit robe-nak neveznek és kerül az otome kezébe a fegyvere amit elementnek hívnak. A GEM-je minden meister otomének egyedi, ahogyan a robe-ja és az elementje is. (Persze erre is van kivétel, de az majd kiderül a sorozatból.) Pont e különbőzőségből adódik, hogy sokszor a GEM-jük nevén szólítják az otoméket, ahogy én is megtettem zárójelben Fumi és Shizuru esetében fentebb. Az iskola tanulóinak GEM-je és robe-ja tanév szerinti bontásban egyforma. Az 50(+1) elsőéves tanulónak Coral GEM-je, a 25 másodévesnek pedig a Pearl GEM-je van. Az előző mondatból már az is kiderült, hogy évente 50 tanulót vesznek fel a Garderobe-ba, akik közül csak a legjobb 25 folytathatja a második évre. De abból a huszonötből is csak néhány kiválasztott lehet végül meister otome. Így van biztosítva az, hogy ne legyen túlképzés otomékből és tényleg csak a legrátermettebbek lehessenek azok. Van néhány otome akinek nincs ura, hanem saját akaratából is materializálódhat, őket maga Fumi Himeno választja ki (és viselkedik főnökként irányukban) akinek a teste egy sztázistartályban úszik az iskola területén annak alapítása óta. Ezek a speciális otomék egyrészt a tanárok, másrészt öt olyan otome akinek a feladata maga az otome-rendszer világméretű fenntartása és az iskola védelme. A világpolitika folyásába nem szólhatnak bele csak akkor ha erre az uralkodók tanácsa felkéri őket vagy ha az iskolát közvetlen támadás éri. Ő ötüket az otomék öt oszlopának hívják.

A Mai-Otome elsősorban egy otakuknak készült vígjáték érdekes ruházatú fiatal lányokkal a főszerepben. Aki nem bírja a fanszervízt az bele se kezdjen. Akinek viszont nincs kifogása ez utóbbi ellen, az kap másodsorban egy sokszereplős bonyolult háttérbeli összefonódásokból és érdekellentétekből álló háborús politikai történetet, amelynek kibogozása és sok egyedi szálának megfelelő lezárása elég nagy kihívás elé állította a sorozat alkotóit is. 8 ország plusz 2 titkos csoport vetélkedése és 50-nél több fontosabb szereplő jut a sorozat 26 részére, nyilvánvaló, hogy ekkora tömeg hátterét nem lehet ennyi idő alatt kirészletezni. A politika mellett teret enged a sorozat az otomék érzelmi életének is. Hogyan képesek illetve nem képesek elviselni a szerelem nélküli életet. Illetve hogyan tudják feldolgozni azt, ha fel lehet egyáltalán, hogy háború esetén saját egykori osztálytársuk netán valamikori legjobb barátjuk ellen kell harcolniuk.

A Mai-Otome a My-HiME által megteremtett franchise része, az alkotók, a seiyuu cast, és maguk a szereplők is 90%-ban megegyeznek a My-HiME-vel, de a két sorozat története egyáltalán nem hasonlít egymásra. Ha a Mai-Otoméhez hasonlőt akarnék keresni akkor a Nadesico-t tudnám talán-talán példaként felhozni. Legalábbis a Nadesico volt egy olyan anime ami végig vígjáték maradt miközben egy háború folyt amiben emberek haltak meg. És a Nadesico volt az ami egy olyan női főszereplőt tett a háborút megvívó csapatok élére akinek az alaptermészete a legjobban eltér attól amit egy felelősségteljes katonától elvárna az ember.
Írta: paTKany
paTKany értékelése: 9 (kitűnő)
2006.04.02.
30489 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Mai-Otome © Sunrise

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.