×

Regisztráció

Anime: JinRoh

JinRoh © Production I.G

JinRoh (movie, 1999)

人狼

Jin-Roh: The Wolf Brigade


Hossz: 90 perc
Műfaj: akció, dráma

Rendezte: Okiura Hiroyuki
Írta: Oshii Mamoru, Okiura Hiroyuki
Karakter dizájn: Okiura Hiroyuki
Zene: Mizoguchi Hajime
Stúdió: Production I.G

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (72 szavazat, átlag: 8.24) részletek

JinRoh © Production I.G
Egy alternatív történelemben járunk, 1962 februárjában. Japán elvesztette a második világháborút, ez esetben Németországgal szemben, és a nácik okkupálták az országot. A nép elégedetlen és forrong, és tiltakozásuk jeléül létrejön a "The Sect" nevű terroristacsoport, amely a fennálló politikai erőt hivatott megdönteni. A terroristák ellen létrehozzák a "Capital Police Organization"-t, vagyis a CAPO-t. A rendőrség ezt nem nézi jó szemmel, le akarják járatni a szervezetet. Csakhogy a CAPO-n belül pedig létezik egy állítólagos szervezet, a Farkasbrigád, amelyik beépített emberekkel kémkedik a rendőrségnél. De senki nem tudja biztosan, hogy ez tényleg igaz-e.
Fuse Kazuki a CAPO tagja. Fuse egységét megbízzák, hogy a csatornarendszerben táborozó, felfegyverzett terroristacsoportot megsemmisítsék. Az akció során Fuse üldözőbe vesz egy menekülő terroristát, aki egy fiatal lány, és éppen egy bombát visz magával... Fuse ráfogja a fegyverét, de nem lő. Néhány hosszú másodperc után a lány félelmében felrobbantja kezében a bombát, és saját magát. Fuse és társai kisebb sérülésekkel megússzák az esetet. Fuse-t felelősségre vonják, de nem tud értelmesen nyilatkozni az eseményről, ezért visszaküldik az Egyetemre, kiképzésre.
De a lány nem megy ki a fejéből. Azon gondolkozik, vajon miért nem lőtt? Kezdi azt hinni, hogy nem tartozik a "farkasok" közé, hogy lehetséges, hogy mégis ember... Megtudja, ki volt a lány, és elmegy meglátogatni a sírját. Ott azonban találkozik egy másik lánnyal, aki tökéletesen hasonlít rá. A lány azt mondja, ő Kei, a halott lány nővére.
Ezután Fuse és Kei egyre többet találkoznak. A huszas évei végén járó férfi, és a tizenéves lány, akik teljesen külön világba tartoznak, különös kapcsolatot alakítanak ki. Kei megkeseredett lány, kiábrándult az életből, vágya, hogy elmehessen valahová, ahol senki nem ismeri. Egy mesekönyvet ajándékoz Fuse-nak, a Piroska és a Farkas-t. Fuse igen szűkszavú, mégis jól kijönnek egymással. A "Farkasok" között nevelkedett Fuse rájön, hogy emberi érzelmei is vannak, de nem tud mit kezdeni az érzelmeivel. És közben mindketten érzik, hogy a másik titkol valamit... És Kei hiába menekül a valóság elől, végül mindkettőjüknek rá kell jönnie az őrült párhuzamra a mese és az élet között.

A cselekmény tele van váratlan fordulattal, a központi motívum mindenképpen az ember-szörnyeteg kapcsolat, illetve Fuse vívódása önmagával. A Piroska és a farkas mese egy olyan feldolgozása szerepel a történetben, amit valószínűleg senki nem így ismert, és most valahogy a farkas szemszögéből nézhetjük az eseményeket. Piroska pedig nem kenyeret és bort cipel magával, hanem... bombát. A film első felében inkább az érzelmek dominálnak, míg a film második felében kibontakozik a valódi cselekmény, egy politikai cselszövés. A filmben több helyen kifejezetten durva, és erősen drámai jelenetek is előfordulnak.

A történetben olyan párhuzamok vannak a mesével, amit elsőre nem is biztos, hogy felfedezünk. A bonyolult cselekmény miatt elsőre esetleg érthetetlennek tűnhet a történet, de véleményem szerint ez az anime egyike a legjobbaknak. Mamoru Oshii és Hiroyuki Okiura neve garancia a minőségre.
Az animáció nagyon jó minőségű, alapos kidolgozottságú. A karakterek kidolgozása ellentétben a szokványos anime sémával, kifejezetten japános lett. A színek, tónusok együtt közrejátszanak abban, hogy a film valahogy régies, és nyomasztó, de nagyon élethű lett. Az arckifejezések, főleg az utolsó jelenetben, többet mondanak minden szónál. A zene igen jól illik a történethez, szép és megható.

A Jin-Roh kihagyhatatlan dráma a műfaj kedvelői számára. A bonyolult történetvezetés és a véres jelenetek miatt a megtekintése 16 éven felülieknek ajánlott.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 10 (mestermű)
2002.11.21.
30746 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

JinRoh © Production I.G

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.