×

Regisztráció

Anime: ∀ Gundam

∀ Gundam © Bandai Visual / Sunrise / Sotsu Agency

∀ Gundam (TV, 1999)

∀ガンダム [ターンエーガンダム]

Turn A Gundam


Hossz: 50 rész
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, mecha, háború

Rendezte: Tomino Yoshiyuki
Írta: Tomino Yoshiyuki, Yatate Hajime
Karakter dizájn: Yasuda Akira
Zene: Kanno Yoko
Stúdió: Bandai Visual, Sunrise, Sotsu Agency

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Kidou Senshi Gundam (TV, 1979)
Kidou Senshi Zeta Gundam (TV, 1985)
Kidou Senshi Gundam 0080: Pocket no Naka no Senzou (OVA, 1989)
Kidou Senshi Gundam F91 (movie, 1991)
Shin Kidou Senki Gundam W (TV, 1995)
Kidou Shin Seiki Gundam X (TV, 1996)
Kidou Senshi Gundam SEED (TV, 2002)
Kidou Senshi Gundam 00 (TV, 2007)

Értékelések: (8 szavazat, átlag: 7.25) részletek

∀ Gundam © Bandai Visual / Sunrise / Sotsu Agency
Régen az emberiség megzabolázta a világűrt, a Föld körül hatalmas kolóniák keringtek, melyben emberek születtek és haltak meg anélkül, hogy a Földre tették volna a lábukat. Ezek az emberek azonban nem voltak szabadok, a földlakók Föderációja uralkodott a kolóniák felett, és ez egy hosszú, véres háborúhoz vezetett. Milliárdok haltak meg vagy váltak földönfutóvá, a földlakók és az űrlakók elkeseredett csatáiban elpusztult az emberiség összes vívmánya, a kolóniák, a városok és végül a civilizáció. A feledés és a Sötét Történelem kétezer éve következett és a Föld kiheverte a háború sebeit, az ég ismét kéken ragyog és kristálytiszta vizű patakok szelik ketté a zöld mezőket és a sűrű erdőket. Az emberek falvakban és a XIX. századbelihez hasonlatos városokban élnek, az elektromosság, a gépkocsik és a kétfedelű repülők mind új vívmányai a fejlődő technikának. A Föld körül nem keringenek többé kolóniák, de élnek még űrlakók.
A Holdon immár kétezer éve várnak a hazatérés lehetőségére és végre elérkezettnek látják az időt, hogy a Földre tehessék lábukat. Hogy megismerjék a földlakók természetét és harci képességeiket, a holdlakók kémeket küldenek a Földre a Correct Century 2345. évében, ilyen kém az ifjú Loran Cehack és két társa, Keith Laijie és Fran Doll. Loran bányagépész, majd a bányászfalu vezetőjének sofőrje lesz, miután annak két lánya kimenti a fuldokló fiút a folyóból, Keith egy közeli város pékségében kap munkát, Fran pedig újságíró lesz. Két év telik el és Loran a falu ünnepségére készül, ahol a többi gyerekkel együtt nagykorúvá és egyben a falu polgárává avatják. Ezzel egy időben Vicinity városában a hadsereg tart felvonulást, a katonák úgy tudják, egy szomszédos ország kedvét kell elvenniük a támadástól a bemutatóval, de Guin Lineford már évek óta tárgyal a holdlakókkal és tudja, hogy a hadseregnek a közelgő inváziót kell megakadályoznia, vagy legalább késleltetnie. Ezen az estén megkezdődik a földreszállás, a holdlakók megőrizték a Sötét Történelem előtti technikát és hatalmas humanoid tankjaikkal, mobile suitjaikkal tisztítják meg a kiszemelt területet, lerombolják a falvakat és a városokat, elüldözik a földlakókat, hogy felhúzhassák erődjeiket. Egy lövés az Új Év Ünnepének helyszínén csapódik be, ahol Loran és barátai vannak, a White Doll évezredes szobra leomlik és Loran szeme elé tárul az idáig a föld mélyén szunnyadó Turn A Gundam.

Öt évvel a végletesen pesszimista Victory Gundam után Tomino egy egészen új stílussal tért vissza ünnepelni a Gundam univerzum születésének 20. évfordulóját és megalkotni az új évezred Gundam sorozatát. A Turn A Gundam szakít a klasszikus sorozatok rengeteg elemével, és lényegében az első Gundam Tomino keze által, ami elhagyja a Universal Centuryt (bár névleg kapcsolódik, de 2000 év nagy távolság). Az új univerzum leginkább egy Viktoriánus korabeli Angliára hasonlít, a pompa és a technika kettőssége osztja meg, de minden porcikájában áthatja a legfőbb motívum, a szépség. A képi világ kihangsúlyozza a természet szépségét, és szinte sajnáljuk, hogy minden lépéssel virágokat taposunk el, és megmutatkozik ez a designokban is, a repülőgépek vagy a White Doll nem csak a nyers erőt, de az eleganciát is megtestesítik. Ugyanez mondható el a hangokról is, Yoko Kanno gyönyörű zenéi önmagukban is képesek megteremteni a sorozat hangulatát, a hangok összeolvadnak a képpel, tökéletes egységet alkotnak. A Turn A szereplőgárdája sem szokványos, kevés olyan eredeti karakterrel találkozhatunk, mint Loran, aki feltétlenül hűséges urához vagy úrnőjéhez, és kicsit ügyetlen és szertelen, de képes önálló döntéseket hozni, felülbírálni társai, feljebbvalói gondolatait és állást foglalni, tudja az első perctől, hogy miért harcol, mit érhet el, és mit veszíthet. A többi szereplő sem kevésbé részletes, a Guin, Diana és Khiel által képviselt politikai száll végre egy élő dinamikus, bár sűrű de nem egy száraz távolról irányított politika, ennél fogva nagyon érdekes, de nem az egyedüli mozgatórugó. A sorozat hangulata nagyon nyugodt és a legmélyebb ponton is magabiztos érzést és szépséget sugároz a kétségbeesés és a halálfélelem helyett. Az akciójelenetek, csaták kisebb hangsúlyt kapnak, és Tominohoz képest kevés szereplő hal meg a békekötés pillanatáig, helyette az izgalmat sokszor a gépek által megtestesített misztika szolgáltatja. Ennek megfelelően a technikai részletek nincsenek mindenhol elmagyarázva, hiszen a szereplők is csak használják de nem értik azokat. A könnyedebb hangvétel végül egy triviálisnak ható és Tomino részéről szokatlanul optimista konklúziót eredményez, a Turn A inkább dráma és szerelmi történet, mint űropera vagy háborús jelentés.

Kapcsoljuk akár a Universal Centuryhez vagy kezeljük alternatív univerzumként a Turn A Gundam egy önmagában is élvezhető és egyedülálló alkotás, nem csak a Gundam univerzumban. A gyönyörű zenék és a szép képek egy kidolgozott és mély sorozatot takarnak, bárki megtalálhatja benne a neki tetsző elemet, meleg szívvel ajánlom mindenkinek, aki komoly életszerű szereplőket, a drámákat és nem utolsó sorban a mechákat is szereti, korhatárt talán egyedül a természethez való "túlzott közelség" kívánhat, 12 év alatt nem ajánlom.
Írta: zdanee
zdanee értékelése: 10 (mestermű)
2006.04.11.
36195 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

∀ Gundam © Bandai Visual / Sunrise / Sotsu Agency

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.