×

Regisztráció

Anime: Fushigi Yuugi

Fushigi Yuugi © Watase Yuu • Studio Pierrot

Fushigi Yuugi (TV, 1995)

ふしぎ遊戯

Fushigi Yuugi: The Mysterious Play


Hossz: 52 rész
Műfaj: vígjáték, romantikus, dráma, kaland, természetfeletti, shoujo

Rendezte: Kamegaki Hajime
Eredeti mű: Watase Yuu
Írta: Yoshimura Genki, Sakaguchi Kazuhisa, Urasawa Yoshio
Karakter dizájn: Motohashi Hideyuki
Zene: Honma Yusuke
Stúdió: Studio Pierrot

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (77 szavazat, átlag: 8.58) részletek

Fushigi Yuugi © Watase Yuu / Studio Pierrot
Yuuki Miaka és Hongo Yui kis gyerekkoruk óta a legjobb barátnők. A történet kezdetén éppen a tipikus japán középiskolások sorsa gyötri őket, az animékben olyan gyakran megemlített felsőbb középiskolai felvételi. Miaka egy shoujo-sztori főszereplőjéhez méltóan mindig kajáról ábrándozik és nem a tanulással foglalkozik, így a felvételit tekintve nem túl jók a kilátásai, szemben Yuival, aki inkább a megbízható típus. Yui magával viszi Miakát egy könyvtárba, ahol rábukkannak egy könyvre. Ez azonban nem egy szokványos könyv. Amikor elkezdik olvasni, belekerülnek a történetbe, amely a varázslattal teli ősi kínában játszódik. Yui az első eset után kikerül a könyvből és mint olvasó lassan megérti hogy a könyvben szereplő lány Miaka. Később azonban visszakerül a könyvbe és akkor igazán elkezd bonyolódni a történet, mivel Yui és Miaka két ellenséges birodalom szívébe kerül, ahol számítanak a különleges erejükre. Ezáltal egymás ellenségévé válnak, hiába az addigi hosszú barátság. A különleges erő abban áll, hogy ha összegyűjtik az adott birodalom védelmező istenének hét harcosát, akkor az isten avatárjaként teljesíthetnek három kívánságot.

Egy lebilincselő hangulatú és csavaros menetű fantasy történet részeseivé válhatunk ezen anime nézése közben, szinte magába szippantja a nézőt is az a bizonyos könyv. Rengeteg olyan apróság van benne ami sokat dob az összképen. Nagyon sokáig nincs eldöntve hogy a két szembenálló birodalom közül melyik "a jó", teljesen egyenértékűek, ezáltal még élesebbnek érződik a helyzet. Sok szereplő van, akik mind egyéniségek, bár nem egyforma gyakran szerepelnek, így némelyek nem annyira kidolgozottak. Ahhoz hogy a könyvbeli történet haladjon, mindig olvasnia kell valakinek a könyvet, és vannak egy páran a történet folyamán akik ezt megteszik, miközben izgulnak a szereplők sorsa miatt, így Miaka bátyja vagy az ő kezdetben hitetlenkedő haverja. Sőt, menet közben még a könyv egyik régebbi főszereplőjét is megtalálják. Mint ahogy az természetes, a könyv ideje gyorsabban halad mint az olvasóé, ami egyfajta feszültség forrása. Miaka számára azonban ez az időkülönbség csak jól jön, hiszen így több ideje marad tanulni a felvételire. Korlátozott átjárhatóság létezik mindkét irányba a könyv világa és Miaka világa között, ami a történet végére igen komoly problémákat okoz. Persze elmaradhatatlan elem a szerelmi szál, ami ebben az esetben is a történet egyik alappiléreként funkcionál.

Néhány fontosabb szereplőt érdemes bemutatni, még ha az összeset nem is lehet a nagy számuk miatt. A sok-sok szereplő közül Miaka először Tamahoméval találkozik, aki megmenti őt és Yuit néhány szedett-vedett alaktól. Jóképű fickó lenne, csak kezdetben kissé zárkózott, meg úgy tűnik hogy a pénzen kívül semmi nem érdekli, de ennek is megvan a magyarázata. Miaka hamar összefut Hotohorival, Konan uralkodójával, aki aztán végképp a helyi szépfiú mintapéldája. Máris adva van a terep egy szerelmi háromszöghöz. Érdekes jelenség még Nuriko, aki első látásra nőnek néz ki, azonban férfi. Hogy miért öltözik nőnek, természetesen kiderül menet közben. Yuit Kutou katonai erőinek vezetője találja meg, Nakago, aki különös módon szőke és kék szemű, egyébként meg egy számító alak, de ő sem motiváció nélküli. Soi szintén ennek a tábornak a tagja, viszonzatlan érzelmeket táplál Nakago iránt mivel gyerekkorában a férfi megmentette.

A Fushigi Yuugi nem mai darab, ehhez mérten az animáció nem sorolható be a legszebbek közé. Azok akik hozzám hasonlóan kedvelik a régebbi karakterdesignt, mégis megtalálják a szépséget a rajzokban. Érdekes momentum, hogy a részek vége előtt elkezdődik az ending, és miközben épül a feszült befejezés, már hallatszik a zene. Miaka és Yui egyaránt átmegy egy pár kemény dolgon, és igazi komoly döntéseket is meg kell hozzanak, ugyanakkor mégis sok humoros jelent van. A szereplők sorsa miatt aggódni szerencsére nem kell, a lehető legszebb happy end alakul ki a végére, habár az utolsó pillanatig lebeg a feszültség. Magyarul lehetetlen elvenni ettől az animétől azt a címet hogy a nagy kedvenceim közé tartozik.
Írta: Althego
Althego értékelése: 10 (mestermű)
2006.07.20.
35652 olvasás

Ismertető értékelése:
4.75 (kiváló), 4 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Fushigi Yuugi © Watase Yuu • Studio Pierrot

Hozzászólások:
Szerintem a "régisége" ellenére gyönyörű grafikája van, és bár sok helyen eltér a mangától, a történet magával ragadó. Nekem az egyik meghatározó anime-élményem volt.
#2 | 2011.09.24. | írta: Andro
nagyon romantikus
#1 | 2008.10.18. | írta: Ryuuzaki
Hozzászólás írásához jelentkezz be.