×

Regisztráció

Anime: Inuyasha: Kagami no Naka no Mugenjo

Inuyasha: Kagami no Naka no Mugenjo © Takahashi Rumiko

Inuyasha: Kagami no Naka no Mugenjo (movie, 2002)

犬夜叉 鏡の中の夢幻城

Inuyasha the Movie 2: The Castle Beyond the Looking Glass

InuYasha - Kastély a tükör mögött

Hossz: 100 perc
Műfaj: akció, vígjáték, romantikus, dráma, fantasy, kaland, természetfeletti

Rendezte: Shinohara Toshiya
Eredeti mű: Takahashi Rumiko
Írta: Sumizawa Katsuyuki
Karakter dizájn: Motohashi Hideyuki
Zene: Wada Kaoru

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Inuyasha (TV, 2000)
Inuyasha: Tenka Hadou no Ken (movie, 2003)

Értékelések: (59 szavazat, átlag: 8.25) részletek

Inuyasha: Kagami no Naka no Mugenjo © Takahashi Rumiko
A félszellem Inuyasha és barátai egy egész estés kalandban küzdenek meg a világuralomra törő gonosszal. A film kezdő képsorai eddig sosem látott és megváltó eseményt mutatnak be: Naraku egy hatalmas robbanás kíséretében cafatokra robban szét. A gonosz várva várt megsemmisülését más szellemek is megérzik: köztük Sesshomaru és Kagura is, aki döbbenten tapasztalja, hogy szíve újra megdobban testében. Boldog és nyugodt békeidők köszöntenek a csapatra, mely felbomlik.
Inuyasha és Kagome Shippouval együtt keresik tovább a szent ékkő szilánkjait, Sango megmenti újra szabad akarattal rendelkező öccsét egy falka démontól, Miroku pedig visszatér nevelőjéhez, aki átnyújtja neki nagyapja lejegyzett, ősi jóslatát, amit Naraku halála után kellett hogy megkapjon. A jóslat az egész világot elpusztító katasztrófáról szól. Naraku meghalt, azonban egy legendás, ősi erő készül visszatérni a Földre, hogy a helyére lépjen. Kanna felébreszti álmából a tükörbe zárt Tennyo (Égi hajadon) Kaguyát, aki meggyőzi Kagurát, hogy szabadsága csak múlandó illúzió, ezért a nő beleegyezik, hogy segíti a Mennyek Királynőjét és az örök éjszaka irányítóját. Ahhoz, hogy Kaguya kiszabaduljon átokkal rácsot alkotó, csillogó börtönéből, az öt alapelemet megtestesítő szent tárgyakat kell a Fuji tavaiba dobniuk. Ezek nagyrész hőseink birtokában vannak.
Eközben Inuyasháék találkoznak Houjou ősével: Akitokival, aki a családjára bízott, nagy erejű ereklyét készül megsemmisíteni a Fuji tüzében, hogy megakadályozza egy fenyegető jóslat eljövetelét, melyről az állandó telihold tanúskodik, mely napok óta uralja az éjszakai eget. Kaguya kiszabadul a tükörből és első dolga elvenni Inuyasháéktól az erejét megnövelő Mennyek Madártoll Talárját, ráadásul Kagomét is elrabolja. A csapat az Illúzió kastélyánál fut újra össze, hogy együtt száljanak szembe a fenyegetéssel. Kaguya varázslatával meg akarja állítani az időt, mely minden élő és holt pusztulását jelentené, amint a világ egy nyugodt és sima, fényezett tükörré válna, melyre örökre rávetülne a tudattalan éjszaka.

A legromantikusabb Inuyasha film, ugyanis tanúi lehetünk az oly sokak által várt jelenetre, melyet magában a TV sorozatban sose csodálhattunk meg: Inuyasha és Kagome csókjának. A jelenetet ráadásul vérfagyasztó helyzetbe írták bele az alkotók, ugyanis a fiú teljesen szellemmé készül változni, és Kagome szerelme csitítja el a lelke mélyéből elő törni készülő szörnyeteget. Emellett más, meglepő fordulat is tarkítja a moviet, köztük Naraku halála, melytől a rajongók sikítozva ugranak ki a székből, majd süllyednek bele az arcukra fagyott mosoly kíséretében.

Sajnálatos módon sokak kedvence, Sesshomaru alakja csak egy apró villanás erejéig tűnik fel, és Kouga rámenős karaktere sem játszik szerepet a vásznon, helyettük viszont a sötét oldal árnyai küzdenek meg hőseinkkel az új ellenféllel karöltve, majd ellen.
A történet elsődleges vonala Kaguya hercegnő meséjét követi nyomon és fordítja ki mesterien. Japánban is vannak tündérmesék, és ezek leghíresebbike a földre szállt szépséges hajadon históriája, melynek ismerete ugyan nem alapkövetelmény a movie megtekintéséhez, de erősen ajánlott. Az eredeti történetet ismerve a movie sokkal tisztább és élvezetesebb is, ugyanis rengeteg tárggyal és legfőképp verssel utalnak rá. A klasszikusban szereplő szépség megtévesztően szelíd vonásait bemocskolva és átformálva Kaguya az ördögi gonoszok árnyai közé lépett, és ezzel a film legérdekesebb karakterévé vált. Míg az eredetiben egy kétségbeesett, és gyönyörű lénye miatt férfiak által ostromolt lány szerepét töltötte be, addig a filmben az új, önelégült főgonosz karakterét öntötték rá.

A film igazi csemege az anime kedvelőinek. Az átdolgozott tündérmese elsötétített változatában a szereplők önfeledten bolondoznak, miközben komoly arccal továbbra is harcolnak a gonosz ellen. A zene is elég jóra sikeredett, sajnos a grafikáról ez nem mondható el. A TV sorozathoz viszonyítva kifejezetten rossz lett, ettől függetlenül hamar hozzászoknak a nézők. Akik nem ismerik a film alapjául szolgáló animét, vagy nem elkötelezett hívei, azoknak kissé unalmas lehet az elég hosszú bevezetőt felvonultató movie. Ettől függetlenül szeretettel ajánlom a rajongóknak ezt a filmet, akik szeretnének egy egész estét végigizgulni kedvenc félszellemük társaságában.
Írta: Ashikaga
Ashikaga értékelése: 9 (kitűnő)
2006.07.24.
31427 olvasás

Ismertető értékelése:
3.00 (megfelelő), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Inuyasha: Kagami no Naka no Mugenjo © Takahashi Rumiko

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.