×

Regisztráció

Anime: Ao no Roku-go

Ao no Roku-go © Ozawa Satoru • Gonzo

Ao no Roku-go (OVA, 1999)

青の6号

Blue Submarine No.6


Hossz: 4 rész
Műfaj: akció, sci-fi

Rendezte: Maeda Mahiro
Eredeti mű: Ozawa Satoru
Írta: Yamaguchi Hiroshi
Karakter dizájn: Kusanagi Takuhito, Arai Kouichi, Murata Range, Honda Takeshi, Murata Toshiharu
Stúdió: Gonzo

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (20 szavazat, átlag: 7.50) részletek

Ao no Roku-go © Ozawa Satoru / Gonzo
A világ sokat változott az ezredforduló óta. A tengerek vízszintje megemelkedett, elborítva a szárazföld nagy részét, a korábbi városok romjaiba kényszerítve a túlélőket. Csakhogy ez a csapás nem természetes eredetű volt, hanem egy háború eredménye, ami Zorndyke professzor, egy őrült(nek tartott) tudós, és a Föld megmaradt országai között robbant ki. És a háború még nem ért véget.
A történet kezdetén két tengeralattjárós érkezik az egyik ilyen romváros kikötőjébe, hogy megkeressenek valakit, aki korábban a Blue 6 nevű hajón szolgált, és szeretnék, ha visszajönne. A férfi, Hayami azonban nem kér a dologból, így nélküle indulnak vissza a kikötőbe. A kikötőt azonban támadás éri... és Hayami mégis meggondolja magát.

A főszereplőkről röviden: Tetsu Hayami a Blue 6 legénységének tagja volt, de személyes okok miatt megvált a tengerészettől. A kapitány azonban barátságukra való tekintettel szerette volna visszahívni, mivel szükségük van rá a küszöbön álló hadműveletek során. Elég pesszimista, magának való figura, aki hajlamos mások idegeire, és a saját feje után menni. Egyedül a kapitány barátságos vele mindvégig.
Kino Mayumi szintén a Blue 6 legénységének tagja, ő az egyik tengeralattjárós, aki a történet elején elmegy Hayami "lakására". Sokáig kifejezetten ellenszenvesnek tartja Hayamit, bár ez a véleménye később változik. Eléggé lobbanékony alkat, szent kötelességként kezeli a háborút Zorndyke ellen, és nagyon idegesíti Hayami flegma hozzáállása.
Jung Zorndyke professzor egy (őrült) zseni, aki korábbi önmagának hátat fordítva elkezdte módszeresen kiírtani az emberiséget. Hogy miért, azt senki nem tudja, és nem is érdekel, mert a túlélők leghőbb vágya, hogy kövesse azokat, akik miatta haltak meg korábban az áradás, és a háború miatt. Ő volt az is, aki az emberek ellen harcoló különféle bizarr gépeket, és különös lényeket megalkotta. Főszereplő létére alig-alig jut szóhoz egészen a legvégéig, amikor mindenre fény derül.

A cselekményben főleg a két ellenfél közti csaták kapnak főszerepet, illetve a készülődés az összecsapásokra. Mivel a hangsúly az akción van, még a főszereplőkről is csak kevés derül ki, mert bár sok párbeszéd van a csaták közti szünetekben, ezek inkább csak a végén lesznek elgondolkodtatóak, mivel az utolsó részig alig vannak túl egy ütközeten, máris készülnek a következőre. Magukról a szereplőkről érdekes dolgok csak a vége felé derülnek ki, addig legfeljebb utalások a vannak a múltjukra, motivációikra. Ez alól csak az utolsó rész kivétel, amely segít jobban megérteni, hogy az egyes szereplők mit miért tesznek. A helyzet addigra viszont már elég komoly, és nem lehet tudni, melyik fél lesz a győztes.
Magát az animét egészen szépen megrajzolták, bár lesznek olyan részek, ahol ez nem nagyon fog látszódni a fényviszonyok miatt. Ezeket reálisan ábrázolták, ami élethűbbé teszi a látványt. A csaták a leglátványosabbak, amikor elkezdenek lőni, minden más másodlagossá válik... :-)
A zenéje egész jó, pörgős számokból áll, amelyek, bár nem igazán illenek a történet légköréhez, érdemes rájuk odafigyelni. A szinkronhangok is jól sikerültek, különösen az egyik főellenségé érdekes. Megérteni ugyan nehéz, de erről nem ő tehet. :-)

Általában véve egész jól sikerült anime a Blue Submarine, bár vannak hiányosságai. Mivel a fő szempont a csaták, a háború bemutatása volt, nem maradt elég idő a szereplőket kibontani, ami azért is kár, mert nagyon kevés főszereplő van, és róluk is csak minimális információt kapunk. A befejezés után is hiányérzete marad(hat) a nézőnek.

Ezt az animét elsősorban azoknak ajánlanám, akik szeretik a tengeralattjárókat, és a róluk szóló (animációs) filmeket, és izgalmas, akciódús történetre vágynak. Abból ugyanis van bőven, filozofikus gondolatokra senki ne számítson, bár a végén azért lesz néhány elgondolkodtató mondat. Mivel a felvonultatott technológiák, hajók többsége még nem létezik, a posztapokaliptikus jövő képe hatásosan keveredik egyes, a huszadik századot idéző hadihajókkal (ezeknek egyébként fontos szerepük van a történetben). Látványos összecsapásokkal teli, izgalmas két óra vár arra, aki megnézi ezt az animét.
Írta: trickypriest
trickypriest értékelése: 8 (nagyon jó)
2006.08.31.
20152 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Ao no Roku-go © Ozawa Satoru • Gonzo

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.