×

Regisztráció

Anime: Higurashi no naku koro ni

Higurashi no naku koro ni © Ryukishi07 / 07th-Expansion • Studio DEEN

Higurashi no naku koro ni (TV, 2006)

ひぐらしのなく頃に

When They Cry - Higurashi


Hossz: 26 rész
Műfaj: dráma, krimi, thriller, horror, pszichológiai, visual novel

Rendezte: Kon Chiaki
Eredeti mű: Ryukishi07, 07th-Expansion
Írta: Nakase Rika
Karakter dizájn: Sakai Kyuuta
Zene: Kawai Kenji
Stúdió: Studio DEEN

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (58 szavazat, átlag: 8.74) részletek

Higurashi no naku koro ni © Ryukishi07 / 07th-Expansion / Studio DEEN
Az egész a második világháború idején kezdődött. Sonozaki Souhei japán katonaként egy raktárt felügyelt az észak-kínai Harbinban. Itt érte őt a háború vége is, egy raktárnyi élelmiszerrel a keze alatt. Souheinek persze esze ágában sem volt beszolgáltatni a raktárkészletet a győztes szövetséges haderőnek, egy háború utáni helyzetben egy húskonzerv ára az aranyéval vetekszik kis túlzással, úgyhogy Souhei és társai az egész raktár tartalmát hazacsempészték Japánba, hogy ott túladjanak rajta. A terv sikeres volt, Sonozaki Souhei hatalmas vagyont gyújtött össze rövid idő alatt, de a céljai nem voltak önzőek a vagyon sorsát illetően. A teljes összeget átadta a feleségének Sonozaki Oryounak a Sonozaki klán fejének.
Hinamizawa (korábbi nevén Onigafuchi) a háború előtt burakumin területnek számított. A háború után viszont új alkotmánya született Japánnak, amely kizárt mindenféle diszkriminációt. Ez a tény, és az a pénz, amit Souhei tett mellé, egy szebb jövőt sejtetett Hinamizawának. Sonozaki Oryou ugyanis a falu újjáépítése érdekében használta fel az ölébe hullott összeget. A lakosok hálásak voltak Oryou-sannak, aki ezzel egyben megalapozta a Sonozakik befolyását a településen. Minden jól haladt, egészen az 1950-es évek közepéig, aztán az irigység és a pletyka, hogy miért megy jobban a Hinamizawaiaknak, mint más környékbelieknek, új frontot nyitott a helyiek és a külvilág között. Souheit megvádolták, hogy emberhúsból készült húskonzerveken gazdagott meg. Ezt a gyanúsítást tovább erősítte az a tény, hogy Souhei, a híres-hírhedt 731-es egység alatt szolgált. A Hinamizawaiak újra kitaszítottak lettek. De szerencsére ott volt velük Sonozaki Oryou, aki megmutatta nekik, hogy hogyan lehet a szükségből erényt kovácsolni. Olyan szinten egységbe teremtette a település lakosait, hogy ezután bárki, aki megpróbált szembeszállni egy Hinamizawaival, annak utána a falu teljes lakosságával kellett szembenéznie.
A pletykák elülte után húsz békés év következett egészen 1976-ig, amikor is egy olyan gát megépítésének tervei láttak napvilágot, amely az egész falut víztározóvá alakította volna. Ez az esemény újra előhívta a régi reflexeket, és a falu ismét (majdnem teljesen) egységbe kovácsolódott. Az ellenállást természetesen Sonozaki Oryou vezette, és 1979-re sikerült is elérniük, hogy a gátépítés örökre lekerüljön a napirendről. De közben valami történhetett a háttérben, mert 1979 sorsfordító év lett a falu történetében. Az építkezés egyik vezetőjét ugyanis brutálisan meggyilkolták és feldarabolták, és ez csak a kezdet volt. 1979-től kezdve ezután minden évben a helyi falusi fesztivál után egy-egy ember szörnyű halálesete és egynek az eltűnése borzolta a helyiek idegeit. A Hinamizawaiak ezeket a haláleseteket Oyashiro-sama átkának tulajdonították. Oyashiro-sama a falu védelmező istene, és a helyiek szerint azért haragudott meg, mert a gátépítés ellen nem 100%-osan egységben léptek fel, voltak ugyanis néhányan olyan helybeliek, akik támogatták azt...

Így érkezik el 1983 nyara, amikor Maebara Keiichi szüleivel Hinamizawába költözik. Keiichi persze semmit nem tud környék baljós múltjáról, élvezni jött a vidéki élet előnyeit. Az pedig kifejezetten lelkesítően hat rá, hogy a várossal ellentétben, ahol soha nem voltak barátai, itt egyből befogadják. Keiichi-t négy helybeli lány veszi a szárnyai alá, név szerint: Ryuuguu Rena, Sonozaki Mion, Houjou Satoko és Furude Rika. Úgy tűnik, hogy egy boldog és vidám korszak következik Keiichi életében. De a vidám iskolai klubdélutánok ideje sajnos nem tart sokáig, mert szépen-lassan elkezdenek kiderülni ilyen-olyan dolgok, ráadásul a sors (vagy valakinek a gonosz keze?) azt akarja, hogy 1983 júniusának a vége se múljon el tragédia nélkül...

A Higurashi anime hat egymástól különálló fejezetből áll. Ezek a fejezetek sorban: Onikakushi-hen, Watanagashi-hen, Tatarigoroshi-hen, Himatsubushi-hen, Meakashi-hen és Tsumihoroboshi-hen. Ezen fejezetek mindegyike egy-egy önálló történetet mesél el, de vannak dolgok, amelyek több fejezetben is ugyanúgy történnek meg. Ezek a közös pontok fogják össze a különálló fejezeteket egy egésszé, a nézőre bízva a hasonlóságok és a különbségek elemzését, és a háttérben zajló szövevényes bűnügy kibogozását.

A történet maga egy pszihológiai thriller, minden fejezet egy nyugodt / vidám / izgalommentes helyzetből indul, de minden esetben éles fordulatot vesz látszólag hétköznapi események hatására. Ráadásul ezek a más esetben esetleg tényleg hétköznapinak számító esetek kicsit máshogyan hatnak a főszereplőkre, akikről szépen lassan kiderül, hogy mindegyiküknek van valami súlyos teher a múltjában. A bizalom megbomlása pedig ebben a történetben nem egyszerű összeveszésekhez, hanem sokkal durvább eseményekhez vezet. A Higurashi no naku koro ni az az anime, amire túlzás nélkül ki lehet jelenteni, hogy "Csak erős idegzetűeknek!", a hátborzongás a megtekintése során garantált!

Még egy fontos dolog: az anime nem jut el odáig a történetben, ameddig a játék jutott, aminek alapján készült, továbbá a feldolgozott fejezetek is meg lettek rövidítve. Ezért azok számára, akik szeretnék megérteni teljesen a történet globális összefüggéseit, nem árt, ha az animén kívül más információforrásoknak is utánanéznek. A játékon kívül, ami az alap, készült még Drama CD és manga is történetből, továbbá érdemes lehet áttanulmányozni a kapcsolódó internetes forrásokat is.
Írta: paTKany
paTKany értékelése: 10 (mestermű)
2006.09.30.
33380 olvasás

Ismertető értékelése:
4.78 (kiváló), 9 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Higurashi no naku koro ni © Ryukishi07 / 07th-Expansion • Studio DEEN

Hozzászólások:
Fantasztikus anime. Először nehezen értettem meg a cselekményt, de később összeállt a kép. A játékot ugyan nem ismerem, de szerintem anélkül is élvezhető.
#4 | 2011.08.26. | írta: Andro
Köszi az infót CruelAngel! Már zúg is lefelé az első évad. Nagy reményeket fűzök a sorozathoz.
#3 | 2009.12.25. | írta: Lizardus
Higurashi no naku koro ni < Ez az első évad (6 chaptert foglal magába)
Higurashi no naku koro ni ~ Nekogoroshi-hen < Első évadhoz bónusz rész, nem nagyon tartozik sehova
Higurashi no naku koro ni Kai < Ez a második évad (3 chaptert foglal magába, amiből az első anime only)
Higurashi no naku koro ni Rei < Ez egy 5 részes OVA, ami három történetet dolgoz fel, nem szükséges megnézni, Kai már lezárta magát a történetet
#2 | 2009.12.24. | írta: CruelAngel
Hali!
Én leszedtem a Higurashit, de mint kiderült ennek több évada is van. Én a Kai-t szedtem le, ami nem úgy tűnik mintha az első lenne. Ha véletlen tudsz, segítenél rendberakni ezt a dolgot, mert már így is számos infót lelőttem ezzel az évaddal?
#1 | 2009.12.24. | írta: Lizardus
Hozzászólás írásához jelentkezz be.