×

Regisztráció

Anime: Jigoku Shoujo

Jigoku Shoujo © Jigoku Shoujo Project / Aniplex / SKY Perfect Well Think

Jigoku Shoujo (TV, 2005)

地獄少女

Hell Girl

Pokoli lány

Hossz: 26 rész
Műfaj: horror, pszichológiai, természetfeletti

Rendezte: Omori Takahiro
Írta: Kanemaki Kenichi, Hiro Maki, Suzuki Masashi, Takahashi Natsuko, Takagi Noburu, Nishizono Satoru, Fukushima Yukinori
Karakter dizájn: Oka Mariko
Zene: Takanashi Yasuharu
Stúdió: Jigoku Shoujo Project, Aniplex, SKY Perfect Well Think

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Jigoku Shoujo Futakomori (TV, 2006)

Értékelések: (82 szavazat, átlag: 8.44) részletek

Jigoku Shoujo © Jigoku Shoujo Project / Aniplex / SKY Perfect Well Think
Az éjszaka sötétjében magányos alak ül a számítógépe előtt, félelemtől, és elkeseredéstől remegve, várva, hogy végre éjfélt üssön az óra. Bosszúvágytól hajtva vár, hogy eljöjjön az éjfél, és lehetősége legyen megfizetni annak, aki tönkreteszi az életét. Bár az ötlet csupán egy városi legendán alapul, a kétségbeesés már átlökte azon a ponton, hogy ne próbáljon meg bármit. Csakhogy az ár, amelyet meg kell fizetni, hasonlóan szörnyű, mint ami azzal történne, akit annyira gyűlöl...
A történet egy fiatal lánnyal, Hashimoto Mayumival kezdődik, akivel egyik osztálytársa, Kuroda Aya elég kegyetlenül bánik. Egész pontosan zsarolja. Idővel ez odáig fajul, hogy akár még azt a hírhedt forródrótot is megkeresse, amelyről az iskolájában hallott. Miután megkereste ezt a rejtélyes weboldalt az interneten, egy furcsa lány, Enma Ai jelent meg a szobájában. Ez a lány felajánlotta neki, hogy beteljesíti az akaratát... de nem ingyen. Bár Aya többé biztosan nem zavarná, halála után Mayumival ugyanaz történne, mint Aya-val. És mégis, bár tudja, mi fog történni vele, Mayumi elfogadta a feltételt. Bosszúja beteljesedett. De vajon megérte?

A sorozatnak eleinte epizodikus történetvezetése van, ami azt jelenti, hogy csak a főszereplő, Enma Ai, és segítőtársai képeznek kapcsolatot köztük. Idővel azonban feltűnik a színen egy szabadúszó újságíró, Shibata Hajime, aki ki akarja deríteni, hogy mi az igazság a rejtélyes weboldal mögött, hogy miért tűnnek el emberek megmagyarázhatatlan módon. Ez azonban nem idealizmusból fakad, ennél sokkal mélyebbek az indokai. Csakhogy a helyzet bonyolultabb, mint várta, és még bonyolultabb változtatni rajta. Mert, akik már eljutottak a szakadék szélére, ritkán fordulnak vissza...
A főszereplők közé tartozik természetesen Enma Ai, az a titokzatos lány, aki végrehajtja azok bosszúját, akik felkeresik őt. Csak keveset lehet megtudni róla, többek között, hogy a nagyanyjával él, és hogy van három társa, akik segítik őt a munkája során. A lány története ugyanakkor érdekesebb, mint az először látszik, mivel sokkal több van a felszín alatt, mint fölötte.
Az első eltűnési esetek után bekapcsolódik egy újságíró, Shibata Hajime, akinek felkelti az érdeklődését, hogy mi történik azokkal, akik egyik pillanatról a másikra nyomtalanul eltűntek, és nyomozni kezd utánuk. Viszont nem számolt azzal, hogy a pletyka igaz lehet. És amikor rájön, alapvetően megváltozik a helyzet.
Segítség nélkül azonban még nehezebben boldogulna. Itt lép a képbe Tsugumi, Hajime lánya, aki egyedül él az apjával. Meglehetősen érdekes kapcsolatban állnak egymással. Tsugumi-nak van egy különleges képessége, amellyel olyan dolgokat is meglát, amit mások nem, és ez lehetővé teszi Hajime számára, hogy Enma nyomában maradjon, bármerre is megy.

A kivitelezéssel kapcsolatban vegyes érzéseim vannak. Az animáció minősége általában véve jó, bár vannak olyan részek, amikor ez nem nagyon látszik. A hangok viszont tényleg jók, főleg a háttérzenék. Ezek nagyszerűen illenek a szituációkhoz, ahol hallani lehet őket. Az opening, és az ending is jó, kifejezetten hatásosan megalapozzák a hangulatot, különösen az opening (a zenéje, és a rajzok is kiválóak).
A karakterek egészen érdekesek. Mivel minden epizódban vannak új szereplők, nem könnyű változatos figurákat megjeleníteni, de itt el lehet mondani, hogy nincsenek teljesen egyforma szereplők. Mindegyiknek megvan a maga egyéni tragédiája, amiért bosszút akar állni, habár, mivel a világ nem fekete és fehér, korántsem biztos, hogy mindenki azt érdemelné, ami végül történik vele.
A Jigoku Shoujo (majdnem) minden részében megismerhetjük az emberi lélek sötét oldalát, hogy milyen kegyetlenek tudnak lenni egymással az emberek, és hogy mi történhetne, ha azoknak, akiknek az életét valaki tönkretette, lehetőségük volna visszavágni. Ez a sorozat tehát elsősorban pszichológiai, drámai műfajú elemeket ötvöz magában, a természetfeletti erejével kiegészítve.

És talán ez benne az igazán hátborzongató: az, hogyha eléggé meggyötör valaki egy másik embert, vagy romba dönti valakinek a jövőjét, ez elég komoly lökést adhat neki ahhoz, hogy bármilyen árat hajlandó lenne megfizetni azért, hogy ezt visszaadhassa. Vajon lehetne őket ezért hibáztatni? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések is felmerülnek.

Persze vannak olyan elemei is a sorozatnak, amik nem ennyire érdekesek. Ezek közé tartozik, hogy minden alkalommal, amikor valaki felkeresi a lányt, mindig, betűről betűre ugyanaz a szöveg jelenik meg. Persze lehetne erre azt mondani, hogy jogos, mindenkinek tudnia kell, mivel jár, ha nem lép vissza, de ez egy idő után unalmassá válik. És ezt nemcsak akkor teszi, amikor először találkozik azzal, aki megkereste, hanem akkor is, amikor áldozatával tovasiklik a sötétségbe. Vagy túl érzelemmentes a lány ahhoz, hogy mást (is) mondjon, vagy egyszerűen nem tudtak mást is kitalálni.

Aki viszont kedveli a pszichológiai, horror stílusú animéket, amelyekben a természetfeletti is megtalálható, mindenképp nézze meg, mert van benne néhány gondolat, amin érdemes elgondolkodni. A témaválasztás, és a kivitelezés jellege miatt viszont inkább 16 éven felülieknek ajánlanám.
Írta: trickypriest
trickypriest értékelése: 9 (kitűnő)
2006.11.02.
27663 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 5 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Jigoku Shoujo © Jigoku Shoujo Project / Aniplex / SKY Perfect Well Think

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.