×

Regisztráció

Anime: Fushigi no Umi no Nadia

Fushigi no Umi no Nadia © Jules Verne • Gainax

Fushigi no Umi no Nadia (TV, 1990)

ふしぎの海のナディア

Nadia - The Secret of Blue Water


Hossz: 39 rész
Műfaj: vígjáték, romantikus, dráma, kaland, sci-fi

Rendezte: Anno Hideaki
Eredeti mű: Jules Verne
Karakter dizájn: Suzuki Shunji, Sadamoto Yoshiyuki
Zene: Sagisu Shiro
Stúdió: Gainax

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (23 szavazat, átlag: 8.65) részletek

Fushigi no Umi no Nadia © Jules Verne / Gainax
A Nadia volt az az anime, amely a Gainax számára meghozta a régen várt sikert. A sorozat 39 részből ált, amit 1990-ben kezdtek sugározni a Japán csatornák.
A történet 1889-ben játszódik. Jean a fiatal feltaláló nagybátyával érkezik Párizsba a szerelem és a fények városába, hogy saját készítésű repülőgépével nyerjen a világkiállításon. Itt pillantja meg először Nadiat, amint épp biciklizik, és persze rögtön utánaered. Innentől kezdve a kis csapat fantasztikus kalandokon megy át földön, vízen, levegőben. Hol gyalog, hol a Nautiluson, hol Jean repülőgépein. Nadianak ugyanis van egy ékköve. Pontosabban semmi más tulajdona nincs, de ez a kő nagy titkokat rejt. A neve: Blue Water és segítségével Nadia érti az állatok nyelvét, ezért is dolgozik a cirkuszban állatidomárként és artistaként. Csakhogy a kőre sok embernek fáj a foga, ezért a gyerekeknek először Grandis Granaval és két társa Hansom és Sansom elől kell menekülniük, később pedig Gargoyle hajszolja őket Garfish tengeralattjárók és Neo Atlantiszos katonák tucatjaival. A sztori előrehaladtával pedig szép lassan lehull a lepel a Blue Water titkáról, Nadia múltjáról és megismerhetjük Atlantisz valódi célját. Szóval a történet rendkívül változatos és remek arányban van benne keverve a humor, kaland és a karakterek lelkivilága.
A történetről felesleges többet írnom, ezt egyszerűen látni kell. Már az első néhány rész után megérthetjük, miért is tudott a Gainax betörni a piacra a Nadiaval. Az anime tele van poénnal, de megvan benne a komoly szál is. A karakterek nagyszerűek és remekül kidolgozottak. Mindegyiküknek megvan a saját története, amely meghatározza a viselkedésüket. Nadia például egy hirtelenharagú, tüzes teremtés, aki semmit sem tud a múltjáról. Bár artistaként ügyessége megkérdőjelezhetetlen az élet mindennapi dolgaihoz nem igazán ért. Úgy gondolja, körülötte senki sem foglalkozik az igazán fontos dolgokkal. Ezzel szemben Jean Nadia tökéletes ellentéte. Életvidám, energikus figura, akit minden érdekel. Nagy álma, hogy repülőgépeket tervezzen és építsen. Önmagában már ez a páros is elég érdekes, de egy egész csoport fura figura csatlakozik hozzájuk, akik nagyon feldobják a hangulatot. Ezenkívül maga a környezet is érdekes. A világ az 1800-as évek végét idézi, viszont hangsúlyosak benne a Verne regények motívumai. Elég, ha csak a Nautilust vagy Atlantiszt említjük, de néhány más elem is a legendás írót idézi. A részek lazán kapcsolódnak egymáshoz de mindegyik előrébb viszi a fő sztorit is valamivel. Az animációval nincs semmi probléma. Ugyan nem ez lesz az évszázad legszebb animeja, de negatívumot sem tudok a grafikáról és a rajzstílusról mondani. A zene kellemes, szép letisztult dallamokkal. Az ember szívesen meghallgatja többször is.
Összességében bátran ajánlom a Nadiat mindenkinek, aki szereti az izgalmas kalandokat és a jó sztorit. Biztos vagyok benne, hogy kicsik és nagyok, anime rajongók és az anime-mal csak most ismerkedők egyaránt megtalálják benne a nekik tetsző dolgokat. Hisz éppen az a Nadia titka, hogy mindenből a megfelelő mennyiséget tartalmazza a megfelelő arányban.
Írta: Hawk
Hawk értékelése: 10 (mestermű)
2002.10.20.
29722 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Fushigi no Umi no Nadia © Jules Verne • Gainax

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.