×

Regisztráció

Anime: Shin Seiki Evangelion

Shin Seiki Evangelion © Anno Hideaki • Gainax / TV Tokyo / NAS

Shin Seiki Evangelion (TV, 1995)

新世紀エヴァンゲリオン

Neon Genesis Evangelion


Hossz: 26 rész
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, mecha, pszichológiai, shounen

Rendezte: Anno Hideaki
Írta: Anno Hideaki
Karakter dizájn: Sadamoto Yoshiyuki
Zene: Sagisu Shiro
Stúdió: Gainax, TV Tokyo, NAS

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Shin Seiki Evangelion Gekijouban: Shi to Shinsei (movie, 1997)
Shin Seiki Evangelion Gekijouban: The End of Evangelion (movie, 1997)
Evangelion Shin Gekijouban: Jo (movie, 2007)

Értékelések: (244 szavazat, átlag: 9.26, #12) részletek

Shin Seiki Evangelion © Anno Hideaki / Gainax / TV Tokyo / NAS
A Neon Genesis Evangelionnal előbb-utóbb minden animekedvelő kapcsolatba kerül. Ez a sorozat kultusznak számít az animék között, aki első animéi között találkozik vele, valószínűleg maradandó nyomokat hagy benne a misztikus, különös légkörrel rendelkező történet, és a jellemek komplexitása.

A történet a következőképpen indul: 2000-ben egy hatalmas katasztrófa történt a Földön: a Second Impact. Egy hatalmas átmérőjű meteorit csapódott az Antarktiszba, és teljesen megolvasztotta a jégtömeget. A tengerszint jelentősen megemelkedett, a világon elárasztva az összes tengerparti várost. A világméretű katasztrófa következtében a gazdaság összeomlott, és klímaváltozások történtek. Az ehhez csatlakozó polgár-, és világháborúk a Föld népességét a felére csökkentették.
2015, 15 évvel a Second Impact után, a jelen: A világ végre felépült a katasztrófából, ám újabb dolog fenyegeti az emberiséget: az Angyalok. A hatalmas, vagy éppen mikroszkopikus méretű, ismeretlen teremtmények egymás után támadják meg a Földet. Senki nem ismeri eredetüket, vagy szándékaikat, de nyilvánvaló, hogy az egész emberiséget meg akarják semmisíteni, és nem úgy viselkednek, mint az Ég küldöttei. Az Angyalok ellen a NERV nevű titkosszervezet kifejleszti az egyetlen használható fegyvert: a humanoid harci gépet, az "Evangelion"-t. Az EVA-k pilótáinak 14 éves gyerekeket választanak, csak ők képesek az EVA-k irányítására.
Ikari Shinji az egyik EVA-pilóta, a NERV parancsnokának, Ikari Gendo-nak a fia. Anyja rejtélyes halála után apja is elhagyta, és nevelőszülőkre bízta. Majd hirtelen ráhárul a feladat, hogy vezesse az EVA-t, és harcoljon a félelmetes idegen lények ellen. Apja iránti gyűlölete, ugyanakkor örökös megfelelni akarása miatt folyamatos feszültségben él. Shinji pilóta-társai az EVA-k elleni küzdelemben Ayanami Rei, a szótlan, minden parancsnak engedelmeskedő, látszólag üres, lelketlen lány, és Soryu Asuka Langley, a hiperaktív, hangos, büszke, tipikus 14 éves lány. És mögöttük áll támogatásképp a NERV személyzete, és persze a rejtélyes Evangelionok. Mindeközben pedig a háttérben folyamatosan bontakozik ki a történet fő szálát képező terv, az "Emberiség Tökéletesítésének Terve".

A Neon Genesis Evangelion egy pszichológiai dráma. A történet folyamán a hangsúly a cselekményről fokozatosan áttevődik szereplők lélektani hátterének kibontakoztatására, jellemük, indítékaik elemzésére. Világossá válik, hogy a történet, és a misztikus háttér csupán a kerete egy szerteágazó lélektani elemzésnek. A sorozatban megtalálható pszichológia főként Freud-i alapokon nyugszik, az emberi motivációkat, célokat, lélektani mechanizmusokat illusztrálja a főszereplők jellemeinek felhasználásával, központi témái az ÉN megismerése, az emberi félelmek, és a boldogság keresése a világban.

A történetbe a keresztény vallás számtalan eleme is bele lett szőve, bonyolult szimbólumrendszert alkotva. Az egyes szereplők saját története mellett a cselekmény önmagában is meglehetősen összetett. Ennélfogva a sorozat sok ember számára érthetetlen, de legalábbis nehezen követhető lehet. Valószínűleg a kiemelkedő minőségű akciójelenetek mellett ez a másik ok, amiért e sorozat hatalmas rajongótáborra tett szert.
A sorozatban több helyen találkozhatunk durva, véres, és zavaró jelenetekkel, főleg a vége felé. A zene hozzájárul a sorozat egyedi légköréhez, a szinkron pedig a legkiemelkedőbb szinkronszínészek munkáját dícséri.

A bonyolult történet, a mély karakterek, és az akció e kombinációja erősen vonzza a nézőközönség széles rétegeit, mindent összevetve a sorozat mégis inkább azoknak ajánlott, akik a komoly, emberi konfliktusokkal teli pszichológiai drámákat kedvelik.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 10 (mestermű)
2004.03.18.
55441 olvasás

Ismertető értékelése:
4.71 (kiváló), 7 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Shin Seiki Evangelion © Anno Hideaki • Gainax / TV Tokyo / NAS

Hozzászólások:
Egyik kedvenc animém, mióta csak láttam. Kiváló története van, ami még a mai napig megállja a helyét. Szeretem az ilyen mély, lélektani animéket, ahol nemcsak a harcon van a hangsúly, de magukon a karaktereken is.
#2 | 2012.04.23. | írta: Andro
Kult anime, ez nem vitás, de szerintem túl sok benne a nyünnyögés. Sok esetben az idegeimre hatolt az olyan lelki témák túldimenzionálása, amin egy normális ember 2 másodperc alatt túljut. Külön zavaró, hogy a sok fölösleges lelki paralízis folytán nem kap kellő nyomatékot a végjátékban bekövetkező, mind lelkileg, mind filozófiailag jelentékeny végkifejlet, ami pedig, egy szigorúbb vágás mellett komoly testi, lelki felbolydulásra adhatna okot. Összességében véve nem rossz, de 13 részben lehetne akár hibátlan is.
#1 | 2012.02.21. | írta: osehi
Hozzászólás írásához jelentkezz be.