×

Regisztráció

Anime: Hajime no Ippo

Hajime no Ippo © George Morikawa • Madhouse

Hajime no Ippo (TV, 2000)

はじめの一歩

Fighting Spirit


Hossz: 76 epizód
Műfaj: vígjáték, dráma, sport, shounen

Rendezte: Nishimura Satoshi
Eredeti mű: George Morikawa
Írta: Fudeyasu Kazuyuki
Karakter dizájn: Sugiura Koji
Zene: Imahori Tsuneo
Stúdió: Madhouse

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (10 szavazat, átlag: 8.10) részletek

Hajime no Ippo © George Morikawa / Madhouse
A 17 éves Makunouchi Ippo kedves és szelíd természete miatt az iskolatársai folyamatos gonoszkodásainak van kitéve. Ám egy napon egy rutinszerű elverés közepette az épp arra járó Takamura Mamoru, Japán középsúlyú boksz-szenzációja jól helyben hagyja Ippo gonosztevőit. "Vajon milyen érzés lehet igazán erősnek lenni?" A gondolat nem hagyja nyugodni Ippo-t, ezért a kérdéseinek megválaszolása, és egy jobb életút megtalálása érdekében ő is felveszi a bokszkesztyűt.

Azt hiszem, hogy nyugodtan állíthatom, hogy ha leül az ember egy sport-anime elé, szinte bármely egyéb műfajnál konkrétabban tudja megfogalmazni az elvárásait. Első ránézésre nincs ez másképp az Ippo szinte már szinte már elkeserítően egyszerű alapszituációja esetében sem, és ezen a sorozat erősen formulaszerű felépítése (az edzésnek és a harcnak a szakaszai váltják egymást) sem segít. Vajon gyakorlatban alkalmazva ezt a formulát is ilyen könnyedén megjósolható a végtermék? Végezzük hát el a "kísérletet"!

Az első egy tucatnyi epizód alatt senki sem fog székrekedést kapni a meglepődöttségtől: átlag feletti akció, átlagos karakterek, átlag alatti art, ráadásul vagy 5-6 órával megrövidült a várható élettartamunk. "Kell ez nekem?!" Teheti fel a türelmetlen néző a kérdést, némileg jogosan. De mivel az alkimisták sem ~12*25 perc alatt varázsoltak ólomból aranyat, ezért a türelmetlenek jutalma ezúttal is elmarad. Viszont az alkimistákkal ellentétben az Ippo sikerrel is jár! A felszínt piszkálgatva ugyan a sorozat ezt követő szakaszai sem tűnnek eltérőnek az eddigiektől, az anime mégis egész egyszerűen elkezdi nézetni magát az emberrel. Tehát most mi is változott? Tulajdonképp semmi különös: Ha kinyitjuk a szemünket, bárki láthatja, hogy az Ippo sikerének a titka a karakterek (és nem csak Ippo!) elképesztő mértékű jellembeli fejlődésének tudható be. Jyouji Morikawa, az eredeti mangaka, egykoron egy ilyet nyilatkozott: "Az Ippo-ban minden karakter egy önálló főszereplő." Meglepő módon az állítása majdnem teljesen helytálló, én, személy szerint, majdnem egy tucatnyi olyan karakterrel találkoztam a sorozatban, aki elegendő screentime-ot kap, és megfelelő mennyiségű lelki fejlődésen megy keresztül ahhoz, hogy az ember tökéletesen bele tudja magát élni a helyébe. Ez a mennyiség pedig, azt hiszem, hogy nyugodtan állíthatom, hogy az animék túlnyomó többségéhez képest kimagasló. Az igazat megvallva még a korábban említett formulaszerű felépítés is képes valahogy mégis inkább növelni a sorozat színvonalát, ugyanis épp ennek köszönhetően a sorozat egésze alatt fillerrel szinte nem is találkozhat az ember.

Az art nem mondható jónak, de nagyon illik a sorozathoz, és aránylag sokat fejlődik a 76 rész alatt. Az animáció többnyire átlag feletti, az openingek általában tartalmaznak pár kimondottan jól kidolgozott részt, de cserébe elég sok állókép is található bennük itt-ott.

A zene szintén nem kimagasló, de ez is javul a sorozat során, és tulajdonképp egész jól kiegészíti a hangulatot.

Végezetül pedig, egy kis csemegeként megemlíteném azoknak, akik a shounen (vagy, ha netán akad még hozzám hasonló elvetemült, az ökölvívás ;)) rajongóiként vágnak neki a sorozatnak, hogy mind a meccsek, mind az edzések eléggé reális elméleti alapokon nyugszanak, és az animés látványvilágon kívül az egyetlen, ami komolyabban ellentmond ennek a ténynek, azok az érdekes támadások: habár nem vagyok professzionális ökölvívó, ha lenne mondjuk egy igen erős jobb egyenesen, valószínűleg nem találnék ki neki ilyen mókás neveket, hogy Heartbreak Shot, vagy Tsubame Gaeshi, de ez még nagyon bőven belefér a shounen műfaji jellemvonásaiba, úgyhogy egy legyintéssel elintézhető.
Írta: phr0zen
phr0zen értékelése: 8 (nagyon jó)
2007.01.10.
55599 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Hajime no Ippo © George Morikawa • Madhouse

Hozzászólások:
nagyon jo
#1 | 2024.03.09. | írta: david25
Hozzászólás írásához jelentkezz be.