×

Regisztráció

Anime: Mahou Shoujo Lyrical Nanoha A's

Mahou Shoujo Lyrical Nanoha A's © ivory / Seven Arcs

Mahou Shoujo Lyrical Nanoha A's (TV, 2005)

魔法少女リリカルなのはA’s

Magical Girl Lyrical Nanoha A's


Hossz: 13 rész
Műfaj: akció, fantasy, sci-fi, magical-girl

Rendezte: Kusakawa Keizou
Írta: Tsuzuki Masaki
Karakter dizájn: Okuda Yasuhiro
Zene: Sano Hiroaki
Stúdió: ivory, Seven Arcs

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Mahou Shoujo Lyrical Nanoha (TV, 2004)

Értékelések: (14 szavazat, átlag: 8.86, #89) részletek

Mahou Shoujo Lyrical Nanoha A's © ivory / Seven Arcs
Fél év telt el a Jewel Seed-ek okozta dimenziórengések óta. Uminari városba visszatért a nyugalom és Nanoha is visszatért a hétköznapi általános iskolás kislány élethez, de a mágiát azért nem tette félre és Raising Heart (az intelligens varázseszköz amit Yuuno adott Nanohának) is vele maradt. Fate Testarossa, hogy jóvátegye a saját és az anyja által okozott károkat, jelentkezik kisegítő mágusnak a Time-Space Administration Bureau (röviden: TSAB) testületébe. Nanoha és Fate barátokként váltak el az első széria végén, video-üzenetekben tartják azóta is egymással a kapcsolatot várva arra, hogy majd egyszer újra személyesen viszontlátják egymást. A TSAB felvételi ellenőrzése viszont nagyon szigorú, a vizsgálatok ideje alatt Fate-nek folyamatosan a Mid-Childán kell tartózkodnia, így nem lehet tudni előre, hogy mennyi időnek kell eltelni ahhoz, hogy ők ketten újra találkozzanak. De egy váratlan esemény aztán ezt az időt a nullára redukálja.

Nanohát életveszélyes támadás éri saját lakhelyén és a TSAB Nanoha régi ismerőseit Yuuno-t, Arf-ot és természetesen Fate-t küldi a megmentésére. A segítség éppen időben érkezik, ugyanis Nanoha támadója sincs egyedül, a TSAB felmentő csapatával együtt az ő szövetségesei is a helyszínre érkeznek. A harcban Nanoha súlyosan megsebesül, egy hajszálon múlik csak az, hogy sikerül visszavonulásra kényszeríteni a támadókat mielőtt a támadás végzetes lenne Nanoha máguspályafutására. A két lány minden bizonnyal nem így képzelte el a viszontlátást, de ha már így alakult úgy döntenek, hogy a TSAB támogatásával és régi barátaikkal egy különítményt alkotva, felderítik a sajnálatos esemény hátterét és annak mozgatórugóit.

A Sötét Könyv, egyike a legerősebb Lost Logia tárgyaknak amit letűnt a múltban készítettek és már évszázadok óta okoz fejfájást a TSAB-nak a felbukkanásaival. A könyvnek nem ez volt az eredeti neve, és a megalkotásának célja is békés természetű volt. A könyv feladata eredetileg az volt, hogy utazzon a dimenziók között varázslatokat tanuljon a bejárt világokban illetve ugyanott továbbadja a benne felhalmozott tudást. De a könyv sem volt kivételel az alól a szabály alól, hogy mindent fel lehet használni gonosz célok érdekében. A könyv végül olyan hatalomvágyó kezek közé került, amelyek teljesen átprogramozták, felvértezték támadó és védekező rendszerrel és a tudás hordozójából a tudás erőszakos megszerzőjévé tették. Csak azzal nem számoltak, hogy túlnő rajtuk. A Sötét Könyv azóta nem csinál egyebet, mint keres egy kellő mágikus erővel és hatalomvággyal rendelkező tulajdonost magának, szabadjára ereszti a támadó alakulatát akik a tulajdonos parancsára megtámadnak minden mágiahasználó lényt és kifacsarják azok központi mágikus szervét az ún. Linker Core-ját, hogy azzal töltsék meg a könyv lapjait. Amennyiben a könyv mind a 666 oldala megtelik, úgy egyesül a tulajdonosával és felruházza a felgyülemlett pusztító erővel, kataklizmát hozva az adott világra. Egyúttal ebben a stádiumban rövid idő alatt elszívja a tulajdonosa életerejét, majd annak halála után újból üres lapokkal új tulajdonost keres magának. Eme erőszakos körforgásnak már többször próbált gátat vetni a TSAB mindeddig sikertelenül.

A könyv jelenlegi tulajdonosa viszont egyáltalán nem hatalomvágyó. Yagami Hayate egy árva és mozgássérült kislány akinek aranyból van a szíve. Teljességgel megtiltotta a könyv harci alakulatának (a Wolkenrittereknek), hogy bárkinek kárt okozzanak, ő csak békésen szeretne élni a társaságukban. Az, hogy akkor mégis miért támadtak rá a Wolkenritterek Nanohára majdnem megsemmisítve a Linker Core-ját, miért szegték meg a Hayatének tett esküjüket kiderül a történetből...

Hasonlóan ahhoz, ahogy az első szezon ismertetőjében már írtam, a Magical Girl Lyrical Nanoha A's-t nem lehet szokványos magical-girl animének tekinteni. Sokkal inkább egy akció-scifi aminek a sava-borsa a varázspárbajokban leledzik. Ezek a varázspárbajok már az első szezonban is látványosak voltak, de azok szinte eltörpülnek a második szezon látványosságához képest. Az alkotók ügyeltek arra is, hogy a harci jelenetek csak a szükséges optimális ideig tartsanak és ne legyenek feleslegesen túlhúzva, így jut idő a karakterek emocionális fejlődésére és néhány feszültségoldó vidám jelenetre is.

Összességében a Nanoha A's egy nagyszerűen sikerült anime (ezt a 2006-os japán DVD eladási lista is visszaigazolta) amelyet bátran ajánlok minden akció-sorozat kedvelő személy figyelmébe még úgy is, hogy itt nem erős férfiaké, hanem aranyos kislányoké a főszerep.
Írta: paTKany
paTKany értékelése: 10 (mestermű)
2007.02.21.
26937 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Mahou Shoujo Lyrical Nanoha A's © ivory / Seven Arcs

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.