×

Regisztráció

Anime: Koukyou Shihen Eureka Seven

Koukyou Shihen Eureka Seven © BONES • Bandai Entertainment / Mainichi Broadcasting / Project Eureka

Koukyou Shihen Eureka Seven (TV, 2005)

交響詩篇 エウレカセブン

Eureka 7


Hossz: 50 rész
Műfaj: akció, romantikus, dráma, kaland, sci-fi, mecha, shounen

Rendezte: Kyoda Tomoki
Eredeti mű: BONES
Írta: Sato Dai, Ohnogi Hiroshi, Chiaki J. Konaka, Okouchi Ichiro, Shimizu Megumi, Suga Shotaro, Nomura Yuuichi
Karakter dizájn: Yoshida Kenichi
Zene: Sato Naoki
Stúdió: Bandai Entertainment, Mainichi Broadcasting, Project Eureka

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (22 szavazat, átlag: 7.86) részletek

Koukyou Shihen Eureka Seven © BONES / Bandai Entertainment / Mainichi Broadcasting / Project Eureka
Neon Genesis Evangelion... egy mű, mely hatalmas árnyékot vet minden olyan animére, melyben helyet kap mecha, akció és lélektani dráma. Sokan próbáltak már kilépni ebből az árnyékból, több-kevesebb sikerrel. Az Eureka Seven is pontosan ide tartozik. A sorozat végignézése után kénytelen leszek leszögezni: egyik fele kilép a fényre, a másik viszont inkább megbújik a neves előd mögött. Lássuk hát, miért is:

Renton Thurston 14 éves Bellforest-i diák. A világ, amiben él, nagyban különbözik az általunk ismert Földtől, melyet az emberiség 10,000 évvel korábban kénytelen volt elhagyni. Egy olyan kopár világ ez, ahol az embernek két választása van: Vagy katonának áll s szolgálja vakon a rendszert, vagy a szabadelvű Trapar-hullámlovasok életútját járja. Ezeknek a rejtélyes Trapar-hullámoknak köszönhetően az emberek képesek meglovagolni az eget, akár a szörfösök a tenger hullámait. Renton mindennapi szórakozásai közé tartozik kimenni a Bellforest-i rétre, és hosszú órákig gyakorolni a Trapar-on való szörfölést. Azonban egy nap egy különleges lány, Eureka látogatja meg nagyapja, Axl Thurston műhelyét a legendás Nirvash névre keresztelt mecha pilótájaként. Innentől fogva egy nem mindennapi kapcsolat veszi kezdetét, hiszen ahogy azt sejteni lehet, az unalmas Bellforest-i mindennapokba beékelődő magával ragadó idegen rögtön felnyitja Renton szemét a világ felé. Renton így kerül kapcsolatba a Trapar-hullámlovagok elitjével, a Gekkou-State tagjaival, akikkel együtt indul kalandos utazásra, hogy fényt derítsen eltűnt nővére, édesapja, sőt az egész emberiség múltjának rejtélyére.

Renton Gekkou-State-hez való csatlakozásával beindul a történet, és 50 epizódon keresztül tartja fenn az érdeklődést, néhol drámai feszültséggel, néhol a kellemes, nyugalmas, már-már családias hangulattal. A történetet eleinte a humor határozza meg, melynek köszönhetően megismerjük a szépszámú karakterek egy részét, majd az idő előrehaladtával háttérbe szorul a humor, s felszínre kerülnek a lelki-problémák. A sorozat humoros oldala kifejezetten kellemes, üdítő és szórakoztató, mindez azonban már nem mondható el a lelki-dráma vonalról. Eureka és Renton lelki megpróbáltatásai eleinte még hihetően hatnak, azonban sokadszorra ugyanazon összetörni, már-már nevetségessé, sőt a végére kínossá is válik. A sorozat utolsó epizódjait nézve néha majdnem eltekertem hallva a sokadik "Használhatatlan és értelmetlen vagyok"-ot, illetve a milliomodik "Együtt képesek vagyunk rá"-t. Mindez rendkívül negatívnak hangzik, de hozzátenném: egyszer sem tekertem bele... valamiért nem voltam képes beletekerni, mert a sorozat mégis magával ragadott. Pedig ha jobban belegondolok, az Eureka Seven onnan lop, ahonnan jólesik neki. A karakterek közül mindenkit láttunk már más sorozatokban, de mégis találunk magunknak olyat, akihez kifejezetten ragaszkodunk. Számomra Holland Novák, a Gekkou-State vezetőjének karaktere volt ilyen.

A sorozat átütő erejét azonban az akció-jelenetek adják, melyek nagy része az égben zajlik, s a gyönyörű animációval és ütős aláfestő zenével hihetetlen szórakozást nyújtanak. Órákig el bírnék nézni egy-egy csatát, amint "szörfdeszkájukon" egyensúlyozó mechák repkednek az égben kijátszva az őket üldöző rakéták ezreit, ahogy a különböző légi járművek darabokra lövik egymást, manőverezve az égben. Tehát az animáció az akciójelenteknél gyönyörű, a nyugalmasabb, dialógusokkal teli epizódokról azonban ez nem mindig mondható el. A sorozat középső felében bizony meglátszik, hogy olcsóbb megvalósításra törekedtek. De ez nem jelenti azt, hogy az animáció pocsék volna, csupán az első és utolsó epizódokat látva érezzük, hogy nem ugyanaz a gyönyör kápráztatja szemünket. A zene viszont mindvégig kiváló, megfelelően keverednek az elektronikus ugrabugrák a komoly melankolikusabb vagy epikusabb "Star Wars"-osabb témák.

Összegezve tehát az Eureka Seven egy olyan anime, melyet mindenképpen érdemes megnézni, annak tudatában, hogy nem fog az új Evangelionná válni, nem is próbál annál többnek látszani. Egyszerűen felhasználja azt, ami eddig is jó volt, meghinti egy csipetnyi újdonsággal, s anélkül hogy megváltaná a világot, szórakoztat.
Írta: Mayer
Mayer értékelése: 8 (nagyon jó)
2007.02.23.
26924 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Koukyou Shihen Eureka Seven © BONES • Bandai Entertainment / Mainichi Broadcasting / Project Eureka

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.