×

Regisztráció

Anime: Pokemon

Pokemon © Tajiri Satoshi • Shogakukan Productions / SoftX / Oriental Light and Magic

Pokemon (TV, 1997)

ポケットモンスター

Hossz: 276 rész
Műfaj: akció, vígjáték, sport, kaland, gyerekeknek

Rendezte: Hidaka Masamitsu
Eredeti mű: Tajiri Satoshi
Írta: Yonemura Shoji
Karakter dizájn: Sugimori Ken, Ichiishi Sayuri
Zene: Miyazaki Shinji
Stúdió: Shogakukan Productions, SoftX, Oriental Light and Magic

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (181 szavazat, átlag: 4.69) részletek

Pokemon © Tajiri Satoshi / Shogakukan Productions / SoftX / Oriental Light and Magic
A Pokémon egy nagyon humoros, szórakoztató anime. Középpontjában különleges képességgel rendelkező állatok, a Pokémonok állnak.
A történet egy fiatal fiú, Ash kalandjait kíséri végig, akinek minden vágya az, hogy ő legyen a világ legnagyobb Pokémon mestere. Ehhez Ash-nek el kell nyernie a különböző Pokémon-ligák jelvényeit, ami nem is olyan könnyű feladat, ha azt nézzük, hogy a ligák versenyein igencsak felkészült és tapasztalt mesterek a kihívók ellenfelei. A nagy kalandok az első Pokémon kiválasztásával kezdődnek. Ahhoz, hogy hősünk elkezdhesse befogni a saját lényeit, először is pokélabdákat és egy pokémont kell szereznie, amivel legyőzheti a többit. A csatában legyengült pokémont a pokélabdával már könnyű elfogni, és ha a kis lény nem tör ki a labdából, akkor már meg is van. Csakhogy hősünk jól elalszik a pokémonosztás napján, így neki már csak egyetlen egy pokémon marad. Egy "elektromos egér", azaz egy Pikachu. Újdonsült edzőnk persze nem igazán örül ennek, és a makacs kis pokémon sem rajong kifejezetten új gazdájáért. Végül mégis összebarátkoznak, így Ash néhány pokélabdával, első pokémonjával és nagy-nagy önbizalommal elindul, hogy megvalósítsa álmát, hogy ő legyen a világ legnagyobb pokémonmestere.
Így kezdődik el egy nagy kaland, melyben megismerhetjük a pokémonokat és az őket körülvevő furcsa, de végtelenül kedves és aranyos világot. Szerencsére a készítők nem sajnálták az időt a pokémonok kidolgozására. Iszonyatos mennyiségű állatkával ismerkedhetünk meg a részek alatt. Létezik elektromos, vízi, föld, tűz és még millió meg egy típusú pokémon. Sőt! Ezeknek még különböző szintjeik is vannak, így egy alappokémon ha elég tapasztalt és erős lesz, akár négy különböző átalakuláson is áteshet. Ekkor változik a kinézete, a harci ereje és új képességei is kifejlődhetnek. Pokémonból tehát nincs hiány.
Az emberi szereplők is jól kidolgozottak, bár a film jellegéből adódóan nem túl mélyek. Ash például el sem tudja képzelni, hogy elveszíthet egy csatát, ezért olyan ütközetekbe is belemegy, amelyektől barátai óva intik. Bármelyik szabadon garázdálkodó pokémonra gondolkodás nélkül lecsap, csak hogy elkaphassa. Ugyanakkor nagyon szereti a saját lényeit, sokat foglalkozik velük, de Pikachuhoz ragaszkodik a legjobban. Ők ketten elválaszthatatlan jó barátok.
Kalandjai során Ash a szó legszorosabb értelmében belerohan Misty-be egy fiatal, hirtelenharagú lányba, aki mindig kimondja, amit gondol. Később Brock is csatlakozik hozzájuk, és talán ő a legfurcsább a kis csapatban. Először is Brock nem edzőnek készül, hanem pokémon-nevelőnek. Ezen kívül ő a leghiggadtabb hármójuk közül. Meglepően ügyesen, már-már felnőttesen tudja elsimítani Ash és Misty vitáit. egfurcsább és egyben legszórakoztatóbb jellemvonása azonban kétségkívül az, hogy az összes csinos lányba szerelmes, akit csak meglát. Ezzel mindenkit, de főleg Misty-t az őrületbe tudja kergetni.
Természetesen a nem hiányozhatnak az ellenfelek sem. Nemsokára a háromfős Rakéta csapat kezdi üldözni hőseinket azzal a céllal, hogy a főnökük számára elrabolják Pikachut. A csapatban a szemrevaló Jessie a hangadó, irányító egyéniség. Társa, James legtöbbször inkább hallgat, mintsem, hogy vitába kezdjen az erőszakos lánnyal. A csapat harmadik tagja igazi különlegeség. Egy beszélő Miau pokémon. A pokémonok a saját nevükön kívül semmit sem tudnak mondani, Miau viszont pokémon létére teljesen úgy beszél, mint egy ember. Ő a másik vezéregyénisége a csapatnak. Szerencsére a "rosszfiúk" is kaptak néhány részt, amikor egy kicsit velük foglalkoznak. Így megtudhatjuk, hogy a sok humoros vita ellenére ez a csapat is nagyon összetartó és tagjai igazi barátok.

A részek egytől egyik igen szórakoztatóak, bár egy kicsit egy kaptafára épülnek. Ez azonban nem válik unalmassá, és a részek később sem laposodnak el, végig tartják az eredeti színvonalat. A világ megalkotása is ötletes. Egy kedves emberközeli világ, ahol a jó nagyon jó, a rossz pedig nem is olyan rossz.
A grafika minősége nagyon jó. Szép, pontos alakok, élénk színek jellemzik a filmet, amit a zenei aláfestés pörgős dallamaival remekül kiegészít. A hangulat tehát garantált.

Bár a sorozat nem feszeget létkérdéseket, nem megy a lélek legmélyére, egyszerű emberközeli mondanivalójával mindenkihez tud szólni. Csak talán egy kicsit másképp, mint ahogy eddig megszokhattuk, kicsit Pokémonosan. És, hogy mi a Pokémon titka? Ezt talán még maguk a készítők sem tudják. Talán a pokémonok. Talán a sok humor, vagy a barátság és összetartás ilyen szép ábrázolása. Legjobb, ha megnézed a sorozatot, és magad döntöd el. Enged, hogy a Pokémon világa téged is magával ragadjon, és remek kalandokat élsz majd át Ashhel, Pikachuval és a pokémonokkal.
Írta: Hawk
Hawk értékelése: 8 (nagyon jó)
2002.11.12.
27501 olvasás

Ismertető értékelése:
3.33 (megfelelő), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Pokemon © Tajiri Satoshi • Shogakukan Productions / SoftX / Oriental Light and Magic

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.