×

Regisztráció

Anime: To-Y

To-Y © Kamijo Atsushi • Studio Gallop

To-Y (OVA, 1987)

トーイ

Hossz: 55 perc
Műfaj: hétköznapi, zene

Rendezte: Hamatsu Mamoru
Eredeti mű: Kamijo Atsushi
Írta: Hashimoto Izo
Karakter dizájn: Onda Naoyuki
Zene: Omori Masato, Ohno Takahiro, Matsuura Masaya
Stúdió: Studio Gallop

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések:
Nincs elég szavazat.

To-Y © Kamijo Atsushi / Studio Gallop
To-Y (Tooi) a GASP nevű, nem túl ismert rockegyüttes énekese. A GASP nem örvend kifejezetten jó hírnévnek, megítélésüket pedig még jobban rontja, hogy To-Y egy koncerten verekedésbe keveredik Aikawa Yojival, a híres, tinilányok által bálványozott popsztárral. Kato Kashiko, Aikawa menedzsere felfigyel a rossz hírű, de tehetséges fiúra, és szólókarriert ajánl fel neki. Ám To-Y gyűlölettel fordul az egész zeneipar, és a mesterségesen gyártott popsztárok felé, így visszautasítja az ajánlatot. Ezzel azonban kivédhetetlen akadályok elé kerül az együttes, és a nagy nehezen megszervezett első koncertjük is veszélybe kerül.
A bajban To-Y mellett áll unokatestvére, a lengén öltözködő Sonoko-chan, aki szintén ismert popsztár, és To-Y legnagyobb rajongója Niya, a fiúslány, aki gyakran macskafülekkel van ábrázolva, és To-Y szeretőjének vallja magát.

A meglehetősen ismeretlen OVA Kamijo Atsushi 1985-ös mangája alapján készült, a 10 kötetből csupán egy ízelítőt nyújt, a történetnek csak töredékét feldolgozva. De az anime lényege nem is a történet, sokkal inkább a hangulat van előtérben mindvégig. A sok zenének köszönhetően az anime olyan, mint egy musical, legnagyobb részben zenével aláfestett jelenetekkel, közbeiktatva a történetet előre vivő párbeszédekkel.
Feltehetőleg az alacsony költségvetésnek köszönhetően a zene egyáltalán nem kiemelkedő, sok helyen csak stilizált, vokál nélküli dallamok kísérik a fellépéseket. A szegényes zenével szemben a rajzok kifejezetten szépek, a mozgások valósághűek, harmonikusak. Több helyen ötletes kamerabeállítások és vizuális effektek teszik egyedivé a látványvilágot. A szép kézi rajzok, a visszafogott színezés, kis figyelmességek, mint az eső vagy szél mozgása, kellemes élményt nyújtanak a klasszikus megjelenést kedvelő szemnek.

A To-Y nem tartalmaz világmegváltó gondolatokat, egy egyszerű történetet mesél el, melyhez szokatlan hang- és látványvilága érdekes atmoszférát teremt. Igazán élvezni valószínűleg csak egy szűk réteg tudja, leginkább annak ajánlható, aki ismeri a mangát, kedveli a retro hangulatot, vagy valami érdekességre vágyik.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 6 (megfelelő)
2007.04.06.
36004 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

To-Y © Kamijo Atsushi • Studio Gallop

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.