×

Regisztráció

Anime: Bokura ga Ita

Bokura ga Ita © Obata Yuuki • Artland

Bokura ga Ita (TV, 2006)

僕等がいた

Hossz: 26 rész
Műfaj: vígjáték, romantikus, dráma, hétköznapi, shoujo

Rendezte: Daichi Akitaro
Eredeti mű: Obata Yuuki
Írta: Ikeda Mamiko, Ogawa Mizuki, Yamada Yuka
Karakter dizájn: Shirai Nobuaki
Zene: Abe Jun, Muto Seiji
Stúdió: Artland

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (42 szavazat, átlag: 8.21) részletek

Bokura ga Ita © Obata Yuuki / Artland
Takahashi Nanami minden szempontból átlagos lány, aki optimizmussal teli kezdi a középiskolát, új barátságok reményében. Rögtön az első nap megtudja, hogy az osztályába jár Yano Motoharu, a fiú, akibe szinte minden lány szerelmes volt az előző osztályban. Nem sokkal később Nanami személyesen is találkozik vele a folyosón. Yano rettenetesen jóképű és kedves fiú, na meg egy kicsit szemtelen is, mint ahogy azt Nanami hamarosan meg is tapasztalja. De hiába a kezdeti ellentétek, Nanamit megigézi a fiú gondtalan mosolya, furcsa zárkózottsága, és menthetetlenül beleszeret. Így kezdődik kettejük kapcsolata, melyet Yano tragikus múltja és Nanami tapasztalatlansága mellett több más tényező is próbára tesz.

A Bokura ga Ita nagyszerű shoujo anime, egy átlagos fiú és egy átlagos lány csetlő-botló párkapcsolatáról. A sorozat egész további része Nanami és Yano újonnan formálódott kapcsolata sok boldog, és sok fájdalmas fejezetének van szentelve. Első randevú, kétségek, féltékenység, bizalom, szeretet - egy párkapcsolat megannyi aspektusát tárja elénk a sorozat, egyszerűen és valóságosan, ahogy bárkivel megtörténhetne.
Az eseményeket Nanami szemszögéből láthatjuk, az ő belső monológjai kísérik végig a vidám és szomorú pillanatokat egyaránt. Megbonyolítva a történeti - és szerelmi - szálakat, később bekapcsolódik a történetbe Yamamoto Yuri, a szótlan lány, aki gyűlöli Yano-t, és Takeuchi Masafumi, Yano legjobb barátja is.

A Bokura ga Ita szereplői valóságosak. Egyszerűségükben, hétköznapiságukban rejlik rokonszevességük, és az, hogy könnyű azonosulni velük. Kapcsolataikat nem természetfeletti erők vagy nagy tragédiák teszik próbára, hanem saját hibáik, gyengeségeik, melyeken felül kell emelkedniük.
Az anime persze nem csak nehézségekből áll, a bensőséges, romantikus pillanatok éppúgy hangsúlyt kapnak, akárcsak a vicces, gyakran SD karakterekre épülő humor. A sorozat első felében vígjáték, romantika és dráma tökéletes egyensúlyban állnak, a sorozat második felében egy kicsit komolyabbá válik a történet. Bár a cselekmény egészen hétköznapi, mindig, minden jelenetében a szerelem körül forognak az események.
A sorozat talán legszimpatikusabb vonása az, ahogy a szereplők ellentéteit kezeli. A dráma a szereplők interakcióival természetesen alakul ki, ahogyan idővel a megoldás is. A szereplők "kínlódása" pedig nem önmagáért való, eredménye a sorozat végére egy reális mértékű karakterfejlődés, és egy fontos dolog a nézők számára: A konfliktusokban, a gyakran alkalmazott belső monológokban mindig ott van egy sor értékes, igaz gondolat is a szerelemmel és önmagunkkal kapcsolatban, melyet nemtől függetlenül bárki megszívlelhet, sőt, talán a néző maga is szembesült már velük.

A karakterdizájn egyszerű és tetszetős, a szereplők profilja viszont sokak számára furcsa és nehezen megszokható, akárcsak a rajzok gyakori részlet-, és mozgásszegénysége, sok helyen elnagyolt ábrázolásmóddal. Sok esetben a szereplők egyik szeme nincs megrajzolva, a távoli képeken több részlet sincs kidolgozva, vagy a háttér erősen egyszerűsített. Ez az ábrázolás shoujo jellegzetesség, és a manga alapján alkalmazza az anime, véleményem szerint tökéletesen illik a sorozat hangulatához, a képeknek egy vázlatos, romantikus érzést ad, és ráirányítja a néző tekintetét az érzelmet kifejező részletekre.
A háttérzenék kellemesek, több romantikus betétdal hallható a részekben a megfelelő perceknél.

Az anime Obata Yuuki mangájának első 8 kötetét dolgozza fel, és befejezése önálló lezárásként funkcionál a mangától függetlenül. Szimpatikus szereplőivel, romantika, dráma és vígjáték kiegyensúlyozott alkalmazásával könnyen megszerethető történet az első szerelemről.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2007.04.06.
31746 olvasás

Ismertető értékelése:
4.40 (jó), 5 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Bokura ga Ita © Obata Yuuki • Artland

Hozzászólások:
Kommentek alapján nem merem elkezdeni....elég síros vagyok,jobbszeretem a vidámabb animeket. De még meglátjuk mit hoz a jövő.
#3 | 2015.06.15. | írta: Sikunuwe
Az eleje jól kezdődik de vége már nem olyan izgalmas mint amilyen az első részekben volt... sajnos ez ilyen. El kell fogadni, de ez azért tényleg egy szép szerelmes történet lenne ha vége nem ilyen lenne de senkit sem hibáztatok mert így úgymond lezáródik a történet azzal hogy Yano elmegy, de mégis ez azt bizonyítja hogy a szerelem szinte még a távolságot is legyőzi... bárcsak lenne folytatása... akkor megtudnánk mi lett Nanami és Yano érzelmeivel... de mindegy jó volt az ismertető bár én ezt még mielőtt ezt az oldalt megtaláltam volna azelőtt láttam de most elolvastam az ismertetőt és nagyon illik rá. Csak a vége volt a szomorú de amúgy jó anime
#2 | 2014.06.19. | írta: Nanami
nem tudja valaki, hogy a mangának van folytatása? mert én ugyan csak az animét láttam, de ez a lezásár nagyon nem tetszett:(
#1 | 2009.02.24. | írta: Kohana
Hozzászólás írásához jelentkezz be.