×

Regisztráció

Anime: The Third - Aoi Hitomi no Shoujo

The Third - Aoi Hitomi no Shoujo © Hoshino Ryou • Xebec

The Third - Aoi Hitomi no Shoujo (TV, 2006)

ザ・サード~蒼い瞳の少女~

The Third - the Girl with the Blue Eye


Hossz: 24 rész
Műfaj: akció, kaland, sci-fi, shounen

Rendezte: Kamiya Jun
Eredeti mű: Hoshino Ryou
Karakter dizájn: Yamaoka Shinichi
Zene: Oohashi Megumi
Stúdió: Xebec

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (13 szavazat, átlag: 7.69) részletek

The Third - Aoi Hitomi no Shoujo © Hoshino Ryou / Xebec
A Föld a távoli jövőben az emberiség tetteinek következtében gyakorlagilag teljesen elsivatagosodik. Ez nem is annyira a környezetszennyezésnek, mint inkább egy hosszan tartó és különösen veszélyes fegyverekkel vívott háborúnak köszönhető. Hogy mi volt a háború oka és miért zajlott, illetve kik között és ki győzött, már a régi idők kiismerhetetlen távolába vész. A túlélők életét meglepő módon nem a nélkülözés alakítja a leginkább. Ha nem is fényűző körülmények között, de viszonylagos biztonságban élnek kisebb városokban, a sivatagban hemzsegő rengeteg fura és gyakran veszélyes lény ellenére. A legfontosabb a "techno tabu" betartása, vagyis nem szabad adott szintnél fejlettebb technológiát alkalmazni. Ennek betartására pedig nagyon keményen ügyelnek a third-ök, pontosan magukkal a tiltott eszközökkel. Emberi származásúak, de nem tartják magukat embernek. A homlokuk közepén lévő piros harmadik szem ad nekik okot erre, amivel számítógépes rendszerekhez tudnak hozzáférni.
Ebben a világban él a 17 éves Honoka. Korához képest alacsony lány, haja rövid, mindig egy harcra alkalmas fiús ruhát hord, ennek ellenére megvan a maga sajátos bája, még ha adott esetben igen lobbanékony is lehet. Egyfajta szabadúszó zsoldosként szerzi meg a napi betevőre valót, küldetéseket teljesít a sivatagban pénzért, de gyilkosságot nem vállal. Két elválaszthatatlan társa van. Az egyik a katanája, amivel olyan mesterien bánik, hogy mindenfelé csak Sword Dancer néven ismerik őt. A másik Bogie, a mesterséges intelligencia, ami a sivatagjáró tankot vezeti, kettőjük otthonát. Bogie inkább az apja lehetne Honokának, mint bármi más. Mindig igyekszik megvédeni a lányt és gondját viselni, ugyanakkor ezt olyan mértékben műveli, hogy időnként civakodnak is, mivel hűvös, számító és fanyar természete ellentéte Honoka hevességre hajlamos személyiségének.
Egy napon Honoka egy fiatal férfit ment meg a sivatagban, aki mintha nem egészen lenne tisztában a dolgokkal maga körül és állandóan mosolyog, ugyanakkor időnként kiderül, hogy olyan dolgokat ismer, amit senki sem. A third-öknek eddig is volt egy kezdetben tisztázatlan ügye Honokával, ám a magát Iksként bemutató egyén még jobban izgatja őket, így aztán kalandokban nem lesz hiány. Iks néha eltűnik Honoka mellől, de mindig visszatér. Hasonlóan időszakosan jelenik meg Millie, egy kislány aki jó barátja Honokának, illetve Paifu, Millie elviselhetetlen tanárnője, aki szintén zsoldos, amellett, hogy tanít.

Tehát van egy lepusztuló, de mégsem a totális veszteség érzetét keltő sci-fi világ, benne nem sok, de jól kifejtett személyisegű szereplővel, akik izgalmas, akciókban gazdag, szépen animált kalandokat élnek át. Ezek az események kötődhetnek a sivatag különös élővilágához (óriás hangyák és pókok meg "homokférgek"), a háborúból visszamaradt már-már fantázia számba menő csodafegyverekhez, a third-ök machinációihoz vagy egyszerűen csak Honoka múltjának egy részét idézik fel.
Lényegében nem egy összefüggő történetről van szó, hanem több minisztoriról, amik mozaikszerűen állnak össze, és csak egy laza időrendi sorrend meg a szereplők kapcsolják őket össze. A szereplők személyisége pedig garancia arra, hogy nem álokosságokon filóznak, vagy értelmetlenül depiznek részeken át, de nem is csupa poén az egész, tehát sikerült egy reális egyensúlyt belőni. Honoka a rövid hajával, alacsony termetével és kis melleivel nagyon nem 17 évesnek néz ki, mégsem loli, hanem inkább kisfiús külsejű, ami elég szokatlan, mégis valahogy megszokható, és még akár aranyosnak is lehet mondani.
Hátrányként lehet elkönyvelni, hogy Honoka titka és Iks kiléte egyáltalán nem valami nehezen megfejthető vagy sokára kiderülő rejtély, így a háttértörténeten nem sokat lehet gondolkozni, ez a fajta feszültség teljesen hiányzik. Nem derül ki sok a háborúról se, igaz ez az anime érthetőségét vagy értékét nem is igen befolyásolná. A kicsit darabos történet meg a szereplők miatt mindig van valami új, amire érdemes figyelni, vagy amin lehet izgulni, tehát élvezetes darab, de az a plusz, ami igazán naggyá tenné, hiányzik belőle.
Írta: Althego
Althego értékelése: 8 (nagyon jó)
2007.04.10.
23914 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

The Third - Aoi Hitomi no Shoujo © Hoshino Ryou • Xebec

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.