×

Regisztráció

Anime: Jigoku Shoujo Futakomori

Jigoku Shoujo Futakomori © Nabe Hiroshi / Watanabe Hiroshi • aniplex / Wellthink / Studio DEEN

Jigoku Shoujo Futakomori (TV, 2006)

地獄少女 二籠

Hell Girl Second Cage


Hossz: 26 rész
Műfaj: horror, pszichológiai, természetfeletti

Rendezte: Omori Takahiro
Eredeti mű: Nabe Hiroshi, Watanabe Hiroshi
Írta: Kawasaki Hiroyuki, Kanemaki Kenichi, Hiro Maki, Suzuki Masashi, Takahashi Natsuko, Takagi Noboru
Karakter dizájn: Oka Mariko
Zene: Mizutani Hiromi, Takanashi Yasuharu
Stúdió: aniplex, Wellthink, Studio DEEN

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Jigoku Shoujo (TV, 2005)

Értékelések: (26 szavazat, átlag: 8.04) részletek

Jigoku Shoujo Futakomori © Nabe Hiroshi / Watanabe Hiroshi / aniplex / Wellthink / Studio DEEN
Az idők folyamán sokszor történtek olyan dolgok, amikről nem szívesen beszélnek az emberek, és megtörténtük az idők homályába vész. Az ősi Japánban is történt egy ilyen tragédia, amelyről valószínűleg már mindenki elfeledkezett, de máig érezteti hatását. Egy távoli falu egy éjszaka a tűz martalékává vált, azokkal együtt, akik ott éltek, azokon a földeken. Senki, csupán egy magányos, fiatal lány maradt az egyetlen, aki nem halt meg. Helyesebben szólva... más sors várt rá. Bosszúja nyomán ugyanis csak újabb sérelmek születtek, és ezért az élők világában kell maradnia a tettéért. Ha visszautasítja, akkor azok fizettek volna meg érte, akiket egykor szeretett. Azóta mások bosszúját kell beteljesítenie vég nélkül, az idők végezetéig, vagy amíg lesznek olyanok, akik képtelenek elfogadni azt, ami történik velük. Ahogy ő sem tudta egykor.
Akárcsak korábban, most is egy iskolával kezd a sorozat, ahol egy fiatal lányt terrorizálnak, de nem tudni, kicsoda. Nem tudja miért, nem tudja kicsoda, de valaki mindent megtesz azért, hogy azt az időt, amit iskolában tölt nem annyira tanulással, mint inkább szenvedéssel töltse. Egyedül az egyik tanárnő törődik vele, de a lány már elhatározta magát. Belépett arra a bizonyos oldalra. Bár először még nem tudta a nevét, miután egy osztálytársa elmondta neki, már csak idő kérdése volt, hogy mikor húzza meg a vörös zsinórt. Csakhogy nem biztos, hogy ezzel tényleg vége. A dolgok nem mindig ilyen egyszerűek.
És a többi epizódban is történnek csúnya dolgok. Egy halott lány, akiért a testvére áll bosszút, egy félrevezetett srác, és még sokan találkoznak Enma Ai-al, hogy elégtételt vegyenek valakin azért, amit velük tettek. Ezalatt egy kicsit jobban megismerhetjük Ai társait is, ahogy időnként láthatunk részleteket korábbi életükből, és abból, hogy kik voltak egykor. Ezenkívül egy különös kislány is csatlakozik hozzájuk, bár nem tudni, hogy került oda, vagy miért. Látszólag nem csinál semmit, mégis mindig ott van, ahol a többiek, nem kis bosszúságot okozva ezzel néha nekik. Csakhogy annak a furcsa külsejű kislánynak még fontos szerepe lehet a későbbiekben. És lehet, hogy Enma-nak ismét át kell élnie valamit, ami egyszer már megtörtént vele...
Szereplők terén nincs túl sok újdonság. Természetesen a főszereplők közé tartozik Enma Ai, akiről az előző sorozat végén derült ki, hogy kicsoda, és miért kell ezzel foglalkoznia. És persze ott van mellette az öreg Wanyuudou, a vonzó Hone-Onna, és a fiatalos Ichimoku Ren. Hozzájuk csatlakozik az említett kislány, akit Kikuri-nak hívnak, de sokáig nem tudni, ki is ő valójában. Az elején megjelenik még egy kisfiú, Kurebayashi Takuma, aki bár sokáig nem tűnik föl újra, később szintén fontos szerepet kap.

A sorozat kivitelezése egész jó lett. Az opening, és az ending is jó, szép a zenéjük, és az animációjuk is. Ami a sorozatban elhangzó zenéket illeti, visszaköszön több emlékezetes szám is a korábbi szériából, megpróbálva felidézni az ottani hangulatot. Aki tehát szerette a zenéjét, ismét hallhatja őket, bár egy kicsit ritkábban, mivel itt már nem kap akkora súlyt, és a sztoriból adódóan nem is lett volna jó.
A szinkronhangok hozzák a korábbi színvonalat, mivel ugyanazok a seiyuu-k adták a hangjukat a szereplőkhöz, akik előzőleg is megszólaltatták őket. E tekintetben tehát nincs ok a panaszra.
Az animáció minősége nagyon jó, a színek, a környezet, a szereplők mind jól néznek ki. Érdemes megemlíteni, hogy Ai mintha egy kicsit felnőttesebb lett volna, ami akkor látszik a leginkább, amikor a csónakján haladnak, és az arcára közelítenek. A rajzolás tehát, ha lehet, csak fejlődött. A karakterdizájn is változott egy kicsit, Enma-nak új kimonót rajzoltak meg, ami határozottan tetszetősebb, bár egy kicsit szokatlan rajta. A többieké általában véve maradt a régi, mind jól néz ki.
Az is jó dolog, hogy Enma társai már tényleg aktív szereplői az eseményeknek, most már látszik, hogy nekik is vannak érzelmeik, akárcsak Ai-nak, és ettől sokkal közelebbinek érződik a személyiségük, mint korábban. Ezenkívül mindegyiküknél kiderül valami az előző életükről, hogy mi történt velük, mielőtt találkoztak volna Enma-val. Ebből adódóan egyre több visszaemlékezés lesz a feudális Japán korába, ami érdekes színt visz a történetbe. Ezenkívül időnként lehet találni valamilyen más érdekességet, vicces jelenetet is.
Műfajilag tehát ez egy pszichológiai sorozat sok drámával, nem kevés természetfelettivel, és időnként egy kis humorral. A szereplőknek köszönhetően a kezdeti viszonylag unalmasabb periódus után ismét beindulnak az események, egyre izgalmasabbá téve a történetet, bár alapjában véve most is epizodikus felépítésű a sorozat, kevés összekötő szállal a legtöbb rész között.
A Futakomori-t elsősorban azoknak ajánlom, akik már látták a Jigoku Shoujo-t mivel sok utalás van rá benne. Úgy az igazi, ha valaki mindkettőt látja.
Írta: trickypriest
trickypriest értékelése: 9 (kitűnő)
2007.05.06.
27528 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Jigoku Shoujo Futakomori © Nabe Hiroshi / Watanabe Hiroshi • aniplex / Wellthink / Studio DEEN

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.