×

Regisztráció

Anime: Mimi wo Sumaseba

Mimi wo Sumaseba © Hiiragi Aoi • Studio Ghibli

Mimi wo Sumaseba (movie, 1995)

耳をすませば

Whisper of the Heart

A könyvek hercege

Hossz: 111 perc
Műfaj: romantikus, hétköznapi, fantasy, shoujo

Rendezte: Kondo Yoshifumi, Miyazaki Hayao
Eredeti mű: Hiiragi Aoi
Írta: Miyazaki Hayao
Karakter dizájn: Kousaka Kitaro
Zene: Nomi Yuuji
Stúdió: Studio Ghibli

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (49 szavazat, átlag: 8.96, #66) részletek

Mimi wo Sumaseba © Hiiragi Aoi / Studio Ghibli
Shizuku Tsukushima 14 éves lány, aki a városban tengeti mindennapjait. Nem igazán tudja, hogy mit kezdjen az életével, úgy gondolja, neki semmiféle különleges tehetsége nincsen, ezért nincsenek különösebb vágyai a jövőjével kapcsolatban. Gyakran álmodozik, hogy kiszakadjon a mindennapok szürkeségéből. Így aztán a legkedvesebb időtöltése az olvasás. Rengeteg időt tölt a könyvtárban, és főleg fantázia-regényekre vadászik. Shizuku szinte falja a könyveket, és - lévén nyári szünidő - elhatározza, hogy ez alkalomból 20 könyvet fog elolvasni. Azonban ahogy nézegeti a könyvtári könyveken a kölcsönző-kártyákat, felfigyel valami különös dologra: Az általa kivett könyveket egytől-egyig kikölcsönözte már előtte egy Amasawa Seiji nevű fiú. Shizuku nagyon kíváncsi lesz, hogy ki lehet a titokzatos olvasó.
De a lány figyelmét elsősorban egyéb különféle ügyes-bajos dolgok kötik le: Például a legjobb barátnője, aki egy szerelmes levelet kapott egy fiútól, de neki valaki más tetszik, vagy a szemtelen fiú, aki véletlenül elolvassa Shizuku firkálgatásait, és goromba megjegyzést tesz rájuk. Vagy a kövér cica, akit Shizuku a metrón ismer meg, és követi egészen addig, amíg egy különös kis üzlethez jut. Végül Shizuku rászánja magát, hogy egy nagy megmérettetést vállaljon, aminek következményeként jónéhány dolgot megtanul saját magáról, az életről, és a szerelemről is.

A Whisper of the Heart kedves, hétköznapi történet cseppnyi fantáziával fűszerezve, mely egy teljesen átlagos városban játszódik, és teljesen átlagos tizenévesek történetén alapszik. Az eszköz, ami annyira szórakoztatóvá teszi ezt a filmet, az a részletesség, ami által a film valami különleges lesz.
Az egész film tulajdonképpen arról szól, hogy egy 14 éves lány hogyan találja meg önmagát. Közben számtalan akadályon kell áthaladnia, meg kell ismernie a világot, és saját magát is, mind az erényeit, mind a gyengéit. Annak ellenére, hogy ez utóbbi gyakran nagyon fájdalmas dolog. Meg kell tanulnia kifejezni önmagát, és azt, hogy másokra is odafigyeljen. És természetesen meg kell tapasztalnia a szerelmet is, ami egyszerre gyönyörű, és gyötrelmes. Egyszóval: a Whisper of the Heart egy csodálatos film a felnőtté válásról.

Az animáció különlegesen részletes, a hátterek, az utcarészletek, minden egyes jelenet különösen nagy gonddal készült, és nagyon szép. A történetben szereplő épületek és utcák egy valódi kisvárosról lettek mintázva. A hangok is nagyon élethűek, a városi élet minden jellemzőjét jól visszaadják. A filmben nagy szerepe van a "Country Road" című számnak.

Összességében egy nagyon szép film a felnőtté válásról, melyben mindenki megtalálhatja egy kicsit önmagát.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2002.12.25.
54887 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Mimi wo Sumaseba © Hiiragi Aoi • Studio Ghibli

Hozzászólások:
Az egyik kedvencem. Semmi különös. Talán épp ezért. Nincsenek se robotok, se szuperhősök. Az életről szól, 16 - 20 évesen. még minden lehetséges, még minden izgalmas... Gyönyörű pillanatok egy olyan életszakaszból, aminek sosem lenne szabad véget érnie. Minden új, minden félelmetes, izgalmas, reményteli, bizonytalan, tűnékeny, és szép. Amiből oly fájdalmasan kevés, és oly kibírhatatlanul lassan válik valóra, s félek mire megtörténik, talán már késő lesz. Mégis, akkor, és ott a világot jelenti, és ez az a világ, amit mindenki a szívében őriz, míg meg nem hal. Könnyed és szép. Örök darab.
#1 | 2012.03.30. | írta: osehi
Hozzászólás írásához jelentkezz be.