×

Regisztráció

Anime: Shoukoujo Sara

Shoukoujo Sara © Frances Hogson Burnett • Nippon Animation

Shoukoujo Sara (TV, 1985)

小公女セーラ

A Little Princess Sara


Hossz: 46 rész
Műfaj: dráma, hétköznapi, történelmi, shoujo

Rendezte: Kurokawa Fumio
Eredeti mű: Frances Hogson Burnett
Írta: Nakanishi Ryuzo
Karakter dizájn: Saida Shunji
Zene: Higuchi Yasuo
Stúdió: Nippon Animation

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (8 szavazat, átlag: 8.50) részletek

Shoukoujo Sara © Frances Hogson Burnett / Nippon Animation
London, 1885. Sara Crewe, a hétéves kislány gazdag angol üzletember lánya, aki születése óta Indiában nevelkedett édesapja mellett, miután édesanyja meghalt. Ralph Crewe egyetlen lányát jó iskolába akarja adni, ezért egy londoni magániskolába íratja: a Minchin nővérek híres elit leányiskolájába. Édesapja visszatér Indiába az üzleti ügyei mellé, Sara pedig megkezdi új életét az iskolában.
Maria Minchin, az intézmény vezetője kemény, rideg nő, aki az élénk fantáziájú kislányt kezdettől fogva nem kedveli őszinte megnyilvánulásai miatt, de a gazdag édesapa jövőbeli támogatása reményében hercegkisasszonyként bánik vele. Sara külön szobát kap szobalánnyal, és jobb ellátást a többieknél. De a kislány mit sem törődik kiváltságos helyzetével, mindenkihez ugyanolyan kedves, és Beckyt, a szolgálólányt ugyanúgy szereti, mint a 4 éves sírós Lottit, vagy ügyetlen osztálytársát, Ermengarde-ot. És hamarosan kiderül, hogy Sara műveltségben, táncban, nyelvtudásban egyaránt megelőzi társait, így a kislány hamarosan a tanárnő kedvence és az iskola büszkesége lesz. Főleg azután, hogy Sara édesapja gyémántbánya-tulajdonossá válik. Csak egyvalaki nem nézi jó szemmel Sara sikereit, és nem fogadja el őszinte barátságát: Lavinia Herbert, aki Sara érkezése előtt a leggazdagabb tanuló, és az iskola elsőszámú kedvence volt, féltékeny rá, és gyűlöli őt.

Sara idilli gyermekkorának azonban hamarosan szörnyű tragédia vet véget: Hír érkezik az iskolába, miszerint édesapja meghalt Indiában, vagyonát pedig mind egy szálig elvesztette. Így lányát pénztelen árvaként hagyta maga után. Minchin tanárnő minden csalódottsága és ellenszenve egy csapásra sújt le a kislányra, azonban féltve az iskola jó hírét, nem meri Sara-t elzavarni az iskolából. Ehelyett az iskola szolgálójaként alkalmazza, és dolgoztatja a kislányt, a legkeményebb munkákat osztja rá, és a legrosszabb ruhába öltözteti. Sara pedig a kemény munka mellett kénytelen elviselni a kárörvendő Lavinia bosszúját is: a mindennapos megaláztatásokat, ugratásokat.
De Sara-t nem lehet megtörni, nyomorúságos helyzetében is keményen szembeszáll a nehézségekkel, élénk fantáziája és igaz barátai reménysugarat jelentenek számára a bajban.

A Shoukoujo Sara a Nippon Animation stúdió World Masterpiece Theater gyűjteményének része, mely Frances Hodgson Burnett "A kis hercegnő" ("A Little Princess") című, 1905-ös regénye alapján készült.

Az anime verzió klasszikus shoujo dráma, mely szorosan követi az eredeti regény eseményeit, de sok helyen kibővíti, elmélyíti az eredeti eseményeket és szereplőket, ezáltal adva egy "animés", mélyebb, drámaibb dimenziót az eredeti cselekményhez, összességében egy igazán megható, fordulatokkal teli történetet alkotva. Sara szenvedései sokszor már szélsőségesen szomorúak és kegyetlenek, mely által megismerhetjük az akkori világ sötét, szegény, gyakran kegyetlen oldalát is. De a keserűség mellett a mű a pozitív értékek: kitartás, segítőkészség, őszinteség és barátság fontosságát is hangsúlyozza.

Sara története megható történet egy szomorú sorsú de erős kislányról, aki soha nem adja fel a reményt, és soha nem veszíti el hitét az emberekben. A shoujo drámák kedvelői számára az animetörténelem egy kihagyhatatlan darabja.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 8 (nagyon jó)
2007.06.26.
30004 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Shoukoujo Sara © Frances Hogson Burnett • Nippon Animation

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.