×

Regisztráció

Anime: Toki wo Kakeru Shoujo

Toki wo Kakeru Shoujo © Tsutsui Yasutaka • Madhouse Studios / Kadokawa Shoten

Toki wo Kakeru Shoujo (movie, 2006)

時をかける少女

The Girl Who Leapt Through Time


Hossz: 100 perc
Műfaj: romantikus, dráma, hétköznapi, sci-fi

Rendezte: Hosoda Mamoru
Eredeti mű: Tsutsui Yasutaka
Írta: Okudera Satoko
Karakter dizájn: Sadamoto Yoshiyuki
Zene: Yoshida Kiyoshi
Stúdió: Madhouse Studios, Kadokawa Shoten

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (53 szavazat, átlag: 9.28, #12) részletek

Toki wo Kakeru Shoujo © Tsutsui Yasutaka / Madhouse Studios / Kadokawa Shoten
Konno Makoto középiskolás lány, olyan, mint bármely 17 éves kortársa: vidám, néha kicsit ügyetlen, közepes tanuló, szeret enni és biciklizni, valamint baseballozni két legjobb barátjával, Chiakival és Kousuke-vel. Egy különösen balszerencsés nap végén Makoto súlyos balesetbe keveredik, melynek során kiderül, hogy rendkívüli képességre tett szert: képes visszaugrani az időben!
Makoto újonnan szerzett képességének köszönhetően megmenekül, és először megrémül az esettől, ám szépen lassan megtanulja irányítani új tehetségét, és egészen új világ tárul fel előtte: Egy világ, ahol helyrehozhatók a tévedések, előre megtanulhatók a dolgozatkérdések, és visszaszerezhető a kistestvér által elfogyasztott vaníliapuding. Makoto nem habozik használni csodás képességét, hogy élete apró-cseprő dolgait kedve szerint alakítsa, egészen addig, míg lassanként rá nem jön, hogy saját múltjának átalakításával mások életét is megváltoztatja, ezzel sokszor másra hozva bajt, amiket még az időugrással sem olyan egyszerű helyrehozni. A felelőtlen időugrások pedig a sikerek mellett hamarosan tévedéseket, látszólag jelentéktelen, de valójában drámai véletleneket eredményeznek.

Yasutaka Tsutsui népszerű ifjúsági regénye, a Toki wo Kakeru Shoujo, vagy röviden Tokikake több feldolgozást megért már Japánban: készült belőle TV sorozat, film, és manga. Hosoda Mamoru rendező szintén e regényt vette alapul filmjéhez, ám ezúttal nem újrafeldolgozásról van szó. Ehelyett a film körülbelül 20 évvel a könyv cselekménye után játszódik, hasonló történettel, ám más szereplőkkel.

Az időutazás témáját sokan, sokféleképpen feldolgozták már, a Tokikake viszont egészen egyedi megközelítésben tálalja ezt most nekünk: átlagos tizenévesek szemszögéből, akik olyanok, akár mi magunk vagyunk vagy voltunk. A múlt megváltoztatásának lehetősége egy egyszerű 17 éves lány kezébe kerül, aki hatalom és pénz megszerzése helyett sokkal egyszerűbb, de mindenkihez sokkal közelebb álló dolgokra használja fel képességét: szerelmi problémák megoldása, vagy a rosszul sikerült dolgozat utólagos korrigálása - Makoto kedvesen humoros naivsággal koncentrál apró dolgai rendbetételére. Csakhogy a dolgok sosem sikerülnek tökéletesre, mindig akad valami kis hiba, amiből aztán humoros ismétlődések adódnak, míg végül Makoto komoly bajt okoz, amit már túl késő jóvá tenni...

A Toki wo Kakeru Shoujo rendezés, karakterek és történet terén egyaránt nagyszerű, kiegyensúlyozott film. Egyszerre hétköznapi és izgalmas, ahol kell, drámai, ahol kell, kedvesen humoros, és ahol kell, romantikus is egy kicsit, de egyikben sem sablonos, és egyiket sem viszi túlzásba a többi rovására. A végére pedig egy valódi, érdekes történet is kialakul.
A film lendülete a szereplők mindennapjainak részletes bemutatásából ered, melynek során megismerhetjük és megkedvelhetjük őket. Makoto ügyetlen, de aranyos személyisége jellegzetes bájt ad az egész filmnek, melyet nagyon jól megválasztott szinkronhangja is megerősít. A három főszereplő jelleme nagyon jól funkcionál egymás mellett, de még a mellékszereplők is élőek, szervesen hozzátartoznak a cselekményhez. A hétköznapi események mellett pedig van benne egy kis dráma és komolyság is, ahol szükséges, de ez a film nem erőltet ránk már sokszor hallott mondanivalót, ugyanakkor nem próbál meg pusztán fényűző animációval lenyűgözni.

Pedig a TokiKake külsőre is nagyon igényes, a hátterek, helyszínek nagyon szépek és részletesek. A tükröződések, fény-árnyék játékok és a sokszor furcsa kamerabeállítás észrevétlenül is sok részlettel gazdagítja az élményt. Pont emiatt az észrevétlenség miatt az animáció nem tolakodó és lehengerlő, mégis sok szerepe van a film atmoszférájának megteremtésében. Sadamoto Yoshiyuki karakterei igazán egyszerűek és tiszták, mégis jól beleillenek ezekbe a részletes hátterekbe.

Bár a film megjelenésekor sokkal kevesebb reklámot kapott a vele egyidőben megjelenő más animék mozibemutatójához képest, a pozitív kritikák hatására Japán-szerte hamar igen sikeres és kedvelt lett, és több díjjal is jutalmazták különféle bemutatókon és filmfesztiválokon.
És valóban nagyszerű film a TokiKake, igazán aranyos és szerethető főhőssel. Nem vállal többet, mint amennyi egy kedves ifjúsági történetbe belefér, de szórakoztató, magával ragadó film a barátságról és fiatalságról. Hiszen maga a fiatalság az, ami lehetővé teszi, hogy újra és újra kijavíthassuk tévedéseinket, rossz döntéseinket, és mire észrevennénk, már el is múlt e rövid pillanat.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2007.06.27.
56664 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 4 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Toki wo Kakeru Shoujo © Tsutsui Yasutaka • Madhouse Studios / Kadokawa Shoten

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.